Jump to content

Recommended Posts

Posted

Florin Spătaru, propus ministru al Economiei (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL-PSD-UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Florin Spătaru a fost propus ministru al Economiei.

Florin Marian Spătaru s-a născut la 22 decembrie 1969. A absolvit Liceul industrial "Radu Negru" din Galaţi (1984-1988) şi Facultatea de Mecanică / Nave - Universitatea din Galaţi (1989-1994). Deţine un Master în inginerie şi arhitectură navală la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi (1994-1995), potrivit CV-ului său publicat pe http://pfe.aracis.ro/.

Este licenţiat în contabilitate şi informatică de gestiune la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi (1997-2002); absolvent al unui curs al London Business School (2009).

Şi-a început activitatea profesională ca inginer proiectant la OPACS S.R.L., Galaţi (1994-1995) şi, apoi, ca inginer în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi - membru al Grupului de Şantiere Navale Damen din Olanda (1995-2003).

A ocupat funcţiile de director economic adjunct (2003-2004), director economic (2004-2009) şi director HR & Afaceri Corporatiste (din octombrie 2009) în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi, conform http://pfe.aracis.ro/.

Este vicepreşedinte al ANCONAV, Asociaţia naţională a Constructorilor de Nave din România (din ianuarie 2009).

agerpres.ro

• 8 months later...
Posted

Averea ministrului Economiei, Florin Spătaru

Florin Spătaru, care a preluat Ministerul Economiei în noiembrie 2021, la propunerea PSD, a coordonat 12 ani Departamentele HR & Legal, HSE, Administrativ a Santierului Naval Damen Galati, lucrând în domeniul naval (proiectare și ulterior în cadrul diferitelor departamente ale Damen) din 1995.

Acesta a declarat că a încasat anul trecut venituri de peste 305.000 de lei de la Damen Workforce România și 14.616 lei pentru ultima luna din 2021 ca ministru al Economiei.

Florin Spătaru este absolvent al unui curs specializat pe HR al London Business School, iar în ultimii 8 ani a ocupat postul de președinte al ANCONAV, Asociatia nationala a Constructorilor de Nave din Romania.

Soția sa, Beatrice Butucescu, a încasat un salariu de 52.450 de lei de la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin din Galați.

Cei doi dețin două case de locuit în Galați, una de 94 mp, iar alte de 211 mp, dobândite în anii 2011 și 2013. În plus, aceștia mai dețin 3 terenuri intravilane, agricole și extravilane cu o suprafață cumulată de peste 20.000 de mp. Ministrul Spătaru mai deține bijuterii și obiecte de artă estimate la 35.000 de euro, dobândite în perioada 2001-2022, peste 300.000 de lei în conturi curente și depozite și 1.000 de acțiuni în valoare de 10.000 lei la Electrica SA.

La capitolul datorii, Florin Spătaru are două credite în euro contractate la BCR, unul de 33.000 de euro contractat în 2015 și scadent în 2036, iar altul de 5.000 de euro contractat în 2006 și scadent în 2026. Ministrul mai are și un credit de 30.000 de lei contractat în 2015 la unicredit bank, care este scadent în 2024.

profit.ro

• 10 months later...
Posted

Florin Spătaru își anunță bilanțul după predarea ministerului

Fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, își anunță bilanțul după predarea ministerulu noului ministru din guvernul Ciolacu.

"Predau ştafeta de ministru al economiei cu siguranța continuității proiectelor demarate la începutul mandatul meu şi a proiectelor pe care le-am propus în noul program de guvernare PSD.

Urmează un an dificil cu multe provocări, însă, aşa cum am mai spus, urmează un an în care nu ne mai permitem să spunem că "am fost surprinşi". Războiul de la graniță ne-a adus anul trecut o serie de crize economice pe care cu un efort colosal am reuşit să le gestionăm. Războiul nu s-a încheiat, de aceea insist să spun că este nevoie de sprijin guvernamental pentru companiile mari care asigură pe orizontală mii de locuri de muncă pentru români.

Noul guvern condus de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, va promova măsuri de sprijin şi scheme de ajutor de stat pentru industria energointensivă, pentru industria de procesare alimente şi pentru industria pe bază licențe, dar şi multe altele pentru asigurarea balanței comerciale şi pentru promovarea producției în România. În plus, strategia pentru industria de apărare, care este gata, şi care a fost deja prezentată în #CSAT trebuie implementată.

Nu a fost şi nu este un proces uşor, dar am făcut paşi importanți pentru demararea proiectului "fabrica de pulberi în România" şi sunt sigur că acest obiectiv esențial pentru revitalizarea industriei de apărare din țara noastră trebuie dus la bun sfârșit. Am anunțat săptămâna trecută că peste 400 de milioane de euro vor fi investite în proiecte de anvergură pentru microelectronică. Astfel, Ministerul Economiei şi-a îndeplinit angajamentele din #PNRR. Viitorul industrial european depinde de aceste investiții în noile tehnologii.

Am fost bucuros de această performanță: Comisia Europeană a ales ca 3 proiecte din 18 să fie demarate în România. Voi continua promovarea investiției în fabrica de celule de baterii în România pentru că este poate cel mai important proiect pentru viitorul european al țării noastre dacă ținem cont de cât de mult contează industria auto şi dacă nu ignorăm "viitorul verde" al #UE. Să nu uit... jumătate din clădirea istorică în care Ministerul Economiei îşi desfășoară activitatea va fi consolidată şi reabilitată după 18 ani în care a zăcut abandonată, timp în care s-a degradat enorm. Documentația este gata, totul a fost semnat. În următorii doi ani, angajații de la economie vor suporta un şantier sâcâitor, dar mult aşteptat de noi toți şi mai ales de bucureştenii care se vor bucura de promenada de pe Calea Victoriei aşa cum se cuvine unei capitale europene.

Toate acestea reprezintă doar o mică parte dintre marile proiecte ale Ministerului Economiei care sunt azi "la cheie" şi cu mândrie le las pe biroul de ministru care va fi ocupat de colegul şi prietenul meu Stefan Radu Oprea cu care, de altfel, am lucrat deschis pe parcursul mandatului meu şi pe care îl asigur de aceeaşi colaborare şi de acum înainte.

Am încheiat o etapă, începem cu încredere alta!

Nu există evoluție fără schimbare, spun eu la fiecare început. Aşadar, sunt pregătit pentru o etapă nouă, plină de provocări şi de bucurii, de oameni minunati pe care îi am deja alături şi de alți oameni la fel de speciali pe care de-abia aştept să îi descopăr.Le mulțumesc colegilor mei, oamenilor care lucrează în Ministerul Economiei, pentru serile lungi petrecute pe "metereze" alături de mine şi echipa mea.

Le mulțumesc colegilor mei din Partidul Social Democrat pentru susținere şi pentru deschiderea cu care am fost primit în echipa social democrată, dar, mai ales pentru încrederea oferită pentru a continua împreună. Mulțumesc colegilor PSD Galati pentru şansa pe care mi-au oferit-o. Am fost şi rămân onorat pentru propunerea de a prelua mandatul de ministru al economiei în urmă cu aproape un an şi jumătate. Voi fi parte a echipei indiferent de funcția pe care o voi ocupa. Aşa cum am făcut şi pânâ acum, voi dedica expertiza mea pentru construcția de proiecte pentru români şi pentru România!

stiripesurse.ro

Posted

Florin Spătaru, numit consilier de stat în Guvernul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu și-a numit 11 noi consilieri, printre care și gălățeanul Florin Spătaru, care a ocupat până în prezent funcția de ministru al Economiei. Deciziile au fost publicate deja în Monitorul Oficial.

"Îmi voi continua activitatea alături de echipa guvernamentală, de această dată în calitate de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Voi continua să promovez, alături de colegii mei din Partidul Social Democrat, măsurile pentru sprijinirea sectoarelor industriale strategice, în vederea scăderii deficitului de balanță comercială şi securizarea lanțurilor de aprovizionare pe teritoriul României", a precizat Florin Spătaru.

Pe lângă cei 11 consilieri, premierul a numit și un reprezentant special al Guvernului și o șefă de cabinet la Cancelaria prim-ministrului. Noua șefă de cabinet de la Palatul Victoria este Otilia Romașcanu, soția fostului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu. Aceasta a mai lucrat în trecut cu Marcel Ciolacu, când liderul PSD era vicepremier.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu se află acum printre consilierii onorifici ai lui Marcel Ciolacu. Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia "Friedrich Ebert România" (cu orientare social-democrată), a fost numită și ea consilier de stat. Carmen Orban, medic și fost manager la Institutul Fundeni din București, este și ea printre consilierii de stat numiți de Ciolacu.

viata-libera.ro

• 7 months later...
Posted

Un fost ministru, acuzat de un vecin că i-a deteriorat casa

Florin Spătaru, fost ministru al economiei în Guvernul Nicolae Ciucă, a fost dat în judecată de un vecin din Galați, orașul său natal.

Florin Spătaru a fost ministru al economiei în Guvernul Nicolae Ciucă, în perioada 25 noiembrie 2021-15 iunie 2023, apoi a rămas în cadrul Executivului, fiind numit consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu. Înainte de cariera politică, Florin Spătaru a lucrat în domeniul naval în departamentul de proiectare al companiei Damen. Ulterior, Florin Spătaru a coordonat departamentele HR & Legal, HSE, Administrativ ale Șantierului Naval Damen Galați.

Vecinul a arătat că Florin Spătaru și soția sa au plantat iederă care s-a ridicat pe zidul casei sale

Numele lui Florin Spătaru apare ca pârât într-un dosar înregistrat la Judecătoria Galați, alături de soția sa, Beatrice Butucescu, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Florin Spătaru s-a născut la Galați și are mai multe proprietăți imobiliare în orașul de pe Dunăre.

Reclamant este un vecin al celor doi care i-a acuzat că au plantat iederă care i-a deteriorat un perete al casei. Acesta a solicitat instanței să dispună obligarea lui Florin Spătaru și a soției sale să desființeze plantația de iederă pe cheltuiala acestora sau să autorizeze instanța să o desființeze pe cheltuiala reclamantului întrucât planta s-a răspândit pe zidul casei, fiind afectate în acest fel rezistența și calitatea imobilului.

De asemenea, acesta a solicitat să i se permită accesul în curtea imobilului proprietate a lui Florin Spătaru și soției sale în vederea efectuării reparațiilor asupra zidului afectat de creșterea necontrolată a culturii de iederă. În motivare a precizat că pârâţii sunt vecini şi că au plantat iederă ce s-a extins pe zidul casei, încălcând dispoziţiile privitoare la distanţa plantaţiilor. “Reclamantul a mai menţionat că din cauza plantaţiei peretele casei a suferit deteriorări și a arătat că a încercat soluţionarea amiabilă a litigiului, dar pârâţii au refuzat”, se arată în dosar.

Florin Spătaru și soția sa au precizat că ceea ce există în curte este un gard viu şi nu o plantaţie, nu este iederă, ci viţă sălbatică. Ei au arătat că reclamantul nu și-a îngrijit niciodată peretele, deşi avea posibilitatea să taie rădăcinile sau ramurile. Cei doi au precizat că peretele nordic nu este văruit şi consolidat şi are un aspect neplăcut, iar singura posibilitate de a păstra un aspect plăcut al curţii este de a nu tăia gardul viu de viţă sălbatică. Ei au arătat că acesta este amplasat la peste 70 centimetri de zid.

Rădăcinile și ramurile plantației nu au respectat distanța de 60 centimetri

Instanţa a reţinut că imobilul reclamantului se învecinează cu imobilul proprietatea pârâţilor și că peretele nordic al imobilului reclamantului este şi limita dintre cele două fonduri. Cu privire la plantaţia existentă, instanţa a reținut că nu are relevanţă ce specie de plantă este, nu îndeplineşte caracteristicile unui gard viu, care are menirea să separe două fonduri, or, aşa cum s-a reţinut, peretele nordic al imobilului reclamantului este şi limita de hotar.

Mai mult, plantaţiile sunt exceptate de la distanţa de cel puţin 2 metri faţă de limita de hotar, în cazul acestora aplicându-se dispoziţiile care prevăd că orice plantaţie se poate face numai cu respectarea unei distanţe minime faţă de linia de hotar de 60 de centimetri. Astfel, instanţa a reţinut că parte din rădăcinile şi ramurile plantaţiei nu respectă distanţa de 60 centimetri, așa cum a rezultat din expertiza efectuată.

Instanţa a mai arătat, contrar celor susţinute de Florin Spătaru și soția sa, că indiferent de cât de degradat ar fi peretele imobilului vecin, aceştia aveau obligaţia să respecte ori distanţa pentru plantaţii, ori să obţină acordul vecinului pentru ca eventuale plante agăţătoare şă crească pe peretele imobilului vecin, astfel că această justificare nu poate fi admisă.

Florin Spătaru și soția sa dețin la Galați două case și trei terenuri

De asemenea, instanţa a reţinut că reclamantul se află în imposibilitate să taie rădăcinile şi ramurile care nu respectă limita legală sau sunt prinse de peretele imobilului său având în vedere că peretele nordic este chiar în curtea imobilului pârâţilor, iar la dosar “există dovezi că pârâţii nu permit intrarea pe fondul acestora, aşa cum rezultă din sesizarea efectuată la poliţia locală”.

Având în vedere aceste considerente, Judecătoria Galați a admis, pe 22 decembrie 2021, cererea de chemare în judecată şi a dispus obligarea pârâţilor Florin Spătaru și Beatrice Butucescu să desfiinţeze plantaţia dinspre peretele nordic al imobilului din Galați care nu respectă limita de 60 centimetri faţă de limita de hotar, în termen de un an de la rămânerea definitivă a respectivei hotărâri. Și reclamantul a fost obligat de instanță să implementeze un sistem de scurgere, astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul pârâţilor.

Nemulțumit de hotărâre, reclamantul a formulat apel, pe 18 ianuarie 2023, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați, fiind înregistrat pe 21 februarie 2023. Următorul termen al dosarului este programat pe 27 iunie 2024. Conform ultimei declarații de avere, consultate de FANATIK, Florin Spătaru și soția sa dețin două case de locuit la Galați, una de 94 metri pătrați, cealaltă de 211 metri pătrați, precum și trei terenuri intravilane, de 627 metri pătrați, de 338 metri pătrați și de 250 metri pătrați.

fanatik.ro