Jump to content

Anca Tofan şi proiectele sale plastice


Recommended Posts

Proiecte plastice

Harry Potter, Caleidoscop şi... bărbaţi

* Ce a învăţat Anca Tofan de la Hemingway

O vizită în atelierul Ancăi Tofan, la Muzeul de Artă Vizuală, e un prilej de a vedea un artist adevărat în mediul său de lucru.

Anca nu a mai avut concediu din 1991, după cum ne‑a mărturisit, şi atunci l‑a luat tot pentru a lucra scenografia unui spectacol la Teatrul Muzical. "Concediu de odihnă îmi iau în fiecare an, dar singura care ştie perioada exactă e Monica, colega mea de la serviciul Personal. Noi lucrăm în valuri, sunt perioade pline şi perioade în care nu ai încărcare maximă, aşa că se compensează", mai spune plasticiana.

Proiect comun Bedivan‑Tofan

Ştiam despre ea că, atunci când nu lucrează, aprofundează idei. "Am de făcut până la sfârşitul anului o expoziţie la muzeu împreună cu sculptorul Cristian Bedivan. Ideea lui este de Caleidoscop � imagini care se văd printr‑un vizor, pornind de la primele aparate care au defragmentat mişcarea, înainte de pelicula cinematografică. Nu vorbim despre ocheanele prin care ne uitam şi vedeam tot felul de pietricele, deşi la un moment dat se poate ajunge şi la ele, vorbim despre obiecte în interiorul cărora sunt alte imagini în care se nasc, tot aşa, alte imagini. Cu Cristian Bedivan comunic prin internet sau prin telefon, trebuie să ne întâlnim şi să punem ideile cap la cap: eu am mai multe variante, ori merg clasic, pe ideea de pictură pe pânză cu acrilic şi pe imagini ce ţin de fantastic, ori pe desen. El nu era hotărât încă dacă să intervină pe lucrările lui de sculptură cu culoare sau nu; dacă intervine, voi face eu partea de grafică. A treia variantă ar fi să fac o instalaţie care să conţină în interior expoziţia lui. Însă totul depinde de dimensiunile lucrărilor lui şi vom şti, până la mijlocul lunii august, pe ce variantă mergem".

O expoziţie dedicată cunoscutului Harry Potter este un alt proiect al plasticienei, ce va fi gata pe 1 decembrie: "Va fi o expoziţie de grafică", explică autoarea.

Bărbaţii ‑ subiect de expoziţie

Poate cel mai complex şi mai provocator subiect de expoziţie pentru Anca Tofan îl constituie bărbaţii: "Lucrările mele, de o vreme încoace, reprezintă atât femei, cât şi bărbaţi. Femeia, prin natura ei, este mult mai decorativă. Bărbatul, cum este perceput astăzi, trebuie să aibă barbă şi... ceva nesimţire în el � or, eu nu vreau astfel de lucruri care trec drept durităţi masculine. Eu sunt o mare fană a serialului "Angels in America", pentru care Al Pacino şi ceilalţi actori din distribuţie au luat o mulţime de premii, inclusiv echivalentul Oscarului pentru televiziune. Subiectul este legat de epidemia de SIDA din SUA anilor �70‑�80, când au murit sute de mii de homosexuali. O singură dată am făcut, prin 1991, o expoziţie de schiţe de nuduri masculine şi am avut surpriza fantastică să descopăr că niciunul dintre colegii mei în ale artei nu a înţeles nimic din toată expoziţia. În schimb, într‑o zi m‑a sunat cineva care lucra ca macaragiu în combinat şi m‑a rugat să‑i vând un desen. Atunci am înţeles că am reuşit să transmit, prin câteva linii, prin crochiuri, unui segment de public care de regulă nu intră în galeriile de artă".

Căutând mesaje

Anca Tofan este o căutătoare de mesaje, atât în artă, cât şi în viaţă. Privind din exterior, am spune că este o calitate. Din interior, lucrurile se văd altfel: "E un mare defect, după părerea mea. Pentru că nu poţi să cauţi cu forţa calităţi şi miracole acolo unde nu există decât noroi. E un mare blestem să iei oamenii ca şi când ar fi superinteligenţi, superbineintenţionaţi, să ai încredere în ei � când nu este cazul".

Ca artist plastic, încearcă permanent să elimine tot ce înseamnă linie sau pată de culoare în plus: "Dacă luăm toată istoria artei sunt o mulţime de creatori care‑mi plac, cum este Hundertwasser, pentru care am o mare slăbiciune, sau Paul Klee. Dar am rămas cu concizia în exprimare de la Hemingway: n‑am mai întâlnit un alt scriitor, şi am citit mult la viaţa mea, care să descrie, în trei cuvinte, o lume, aşa cum a reuşit Hemingway. Asta încerc, prin mijloace plastice, să fac eu în artă".

Şi reuşeşte cu succes, adăugăm noi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25943

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.