Jump to content

Facturi aberante de la Electrica Furnizare


dcp100168

Recommended Posts

Electrica trimite câte două facturi. Pe care o plătim?

În această perioadă, facturile de la Electrica vin "la pachet", câte două, una pentru consumul de energie, iar cealaltă, pentru regularizarea certificatelor verzi. Fiecare factură are câte două file, deci sunt patru file în plic, un număr prea mare de hârtii pentru "gustul" multor gălăţeni, care de multe ori nu vor decât să ştie ce sumă au de plătit, şi nu să se rătăcească prin noianul de cifre. Iar când oamenii văd că soldurile finale de pe cele două facturi nu sunt identice, chiar dacă diferenţele sunt de un leu-doi, dilema lor nu e deloc mică.

Aşadar, pe care din cele două facturi primite de la Electrica o plătim? "Se plăteşte soldul final de pe factura de regularizare a certificatelor verzi, adică suma din dreapta jos. Dacă plăteşte la o casierie Electrica, clientul poate să meargă doar cu factura de regularizare şi să achite suma din dreapta jos. Dacă factura se plăteşte electronic şi este necesară scanarea codului de bare, atunci trebuie scanat codul din dreapta jos de pe factura de regularizare", ne-a explicat Dorina Drescanu, reprezentant al Electrica Furnizare, de la casieria de pe Siderurgiştilor.

Am mai întrebat şi de ce vin două facturi o dată. "Prima este factura pentru energia consumată pe o lună, iar cea de-a doua este factura de regularizare a certificatelor verzi, operaţiune care se face în fiecare an, în perioada iulie-august. Pe facturile precedente s-a făcut estimarea pentru certificatele verzi, pe factura de regularizare apare suma finită, care e foarte mică", ne-a mai spus Dorina Drescanu.

Certificatele verzi sunt tranzacţionate între producătorii şi furnizorii de energie electrică şi sunt facturate consumatorilor de energie electrică. Prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora, sunt sprijiniţi investitorii în energie verde (regenerabilă). Sursele regenerabile de energie sunt: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală, hidraulică (în centrale cu putere de cel mult 10 MW), biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor şi a nămolurilor din instalaţii de epurare a apelor uzate şi biogaz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Gălățean facturat cu un consum de 45 de ori mai mare. Odiseea facturilor aberante de la Electrica Furnizare

Nu mai puţin de 1.752,48 de lei ar fi trebuit să plătească un gălăţean, potrivit facturii emise de Electrica Furnizare pe 22 noiembrie 2021, pentru perioada de consum 23 septembrie - 20 octombrie 2021, potrivit căreia consumase 2.606 kWh. Valori exorbitante, în condiţiile în care nu consumase atâta energie electrică şi nu avea nici măcar un ban restanţă. Dovadă este factura anterioară, care fusese de minus 17,69 de lei, pentru un consum de energie activă de 57 kWh, citit chiar de un angajat al operatorului, după cum ne-a arătat, cu documente, într-o sesizare transmisă la redacţie. Așadar, după ce în luna anterioară consumase 57 kWh, acum i-a fost facturat un consum de peste 45 de ori mai mare!

Gălăţeanul a refuzat să accepte consumul aberant şi, după cum ne-a povestit, a contestat factura. Pentru a-şi dovedi buna credinţă, a achitat 100 de lei din cei peste 1.700 de lei ceruți de Electrica Furnizare. Însă a cerut în scris anularea facturii, precizând indexul transmis în ultimele luni: 86 kWh pe 11 octombrie, 144 kWh pe 11 noiembrie şi 173 kWh la data la care a transmis contestaţia facturii.
"Aveţi o factură cam mare de plătit", i-a spus şi angajata de la sediul Electrica, unde a mers pentru a cere explicaţii şi pentru a se asigura că nu va fi obligat să plătească un consum nereal.
"Pentru soluționarea solicitării dumneavoastră, am emis o factură de tip regularizare, pe indexul comunicat. Pentru evitarea emiterii unor facturi de consum estimat care nu sunt în concordanță cu consumul realizat efectiv, vă recomandăm transmiterea regulată a indexului contorului în perioada atribuită locului dumneavoastră de consum, înscrisă pe facturile de energie electrică", a fost mesajul pe care l-a primit ca răspuns de la echipa Electrica Furnizare.
Dacă pe 30 noiembrie factura uriaşă figura ca fiind neplătită, pe 1 decembrie, pe contul său MyElectrica a apărut ca fiind achitată prin compensare iniţială (credit-debit).
După cum ne-a mărturisit, gălăţeanul aşteaptă cu nerăbdare viitoarea factură.

Electrica Furnizare anunță că verifică facturile cu valori atipice

Nu este nici prima, și probabil nici ultima dată când se primesc facturi uriașe de la furnizori, care nu au nicio legătură cu realitatea. Începând cu luna septembrie 2021, au fost nenumărate cazuri în care oamenii au fost șocați când au văzut cât ar trebui să plătească, pe baza unor facturi aberante emise.
Cel mai "sonor" caz a fost cel al unei familii din Cugir, care a primit o factură de energie electrică de 739.000 de lei, la un apartament în care nu locuia nimeni de 20 de ani și în care s-a estimat un consum halucinant, de aproape un milion de kWh într-o lună. O altă familie, din Sibiu, a primit o factură de electricitate de peste 130.000 de lei, iar în Alba au fost două cazuri, unul de 40.000 de lei și altul de 27.800 de lei.
Cazul gălățeanului, căruia i s-au facturat "numai" 1.752 de lei pentru un consum de 2.606 kWh, în condițiile în care media lui lunară de consum era cu mult sub 200 kWh, poate că nu este la fel de spectaculos ca acelea de mai sus, dar este unul care îți poate strica sărbătorile, mai ales dacă nu reușești să-l rezolvi. Pentru că se pare că, în cazul acestor facturi aberante, prezumția de nevinovăție nu există, tu fiind cel care trebuie să dovedești că ai dreptate.
Electrica Furnizare anunță că a demarat o verificare suplimentară a facturilor emise cu valori atipice în raport cu istoricul de facturare și comportamentul de consum în cazul unora dintre clienții casnici din portofoliul companiei. Este vorba despre un proces intern de analiză ce vizează posibile anomalii înregistrate pe întreg lanțul de facturare.
Electrica Furnizare informează că astfel de situații sunt izolate. "Unele dintre facturile verificate au fost deja stornate, urmând să fie emise facturi noi, după finalizarea analizei fiecărui caz în parte. Compania își asigură clienții că va clarifica situația în regim de urgență și că niciunul dintre aceștia nu va fi afectat de posibilele erori identificate în procesul de facturare", menționează un comunicat al companiei.
În plus, Electrica Furnizare își încurajează clienții să utilizeze canalele de comunicare puse la dispoziție și să solicite informații privind orice neclaritate referitoare la facturare, la adresa clienti@electricafurnizare.ro sau utilizând formularul de contact online https://www.electricafurnizare.ro/asistenta/formular-inregistrare-plangeri/.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Avalanșa de facturi a blocat platforma de plată MyElectrica

Clienții Electrica Furnizare, deja îngrijorați din cauză că nu au primit facturile pe ultima lună (unii chiar pe două luni, în funcție de data de facturare – n.r.), mai au un motiv de suspans după ce și activitatea pe platforma de plată online - MyElectrica a fost întreruptă. ”În momentul de față realizăm demersul operațional de încărcare a unui volum considerabil de facturi în format electronic, motiv pentru care platforma și aplicația MyElectrica vor fi temporar indisponibile. Echipa noastră depune toate eforturile pentru finalizarea acțiunii în cel mai scurt timp posibil. Vă mulțumim pentru înțelegere”, era, vineri, mesajul Electrica Furnizare afișat în momentul în care se încerca accesarea platformei de plată.

Facturile au fost întârziate după ce compania a trecut la un proces de recalculare a acestora, pentru a le pune în concordanță cu măsurile dispuse de autorități în ceea ce privește aplicarea măsurilor de plafonare/compensare a plăților. Așa se face că inclusiv unele din facturile deja emise au fost stornate, pentru a fi corectate și puse în concordanță cu normele în vigoare. 

Cert este că Electrica Furnizare a dat asigurări că clienții nu vor fi nici penalizați, nici deconectați din cauza acestor întârzieri în emiterea facturilor.

Una peste alta, mesajul de pe platforma MyElectrica este un semnal că noile facturi la electricitate sunt pe cale de a ajunge la dumneavoastră. Vorba aia: răbdare și parale să aveți, că de facturi sigur nu scăpați!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Unii clienți vor primi trei facturi de la Electrica Furnizare

O parte dintre clienții Electrica Furnizare vor primi, în perioada imediat următoare, trei facturi, informează compania. Una va fi factura storno pentru luna noiembrie 2021, o a doua va fi factura storno pentru decembrie 2021, iar a treia va fi o factură de corecție, care reflectă consumul la zi.
Factura de corecție este cea care conține suma de plată la zi. În cazul în care clientul a achitat deja o parte a sumei datorate pentru întreg intervalul facturat, va regăsi această sumă în cadrul facturii sale de corecție, în dreptul liniei „Sold creditor”.
„În situația în care facturile aferente unui loc de consum nu fac parte din cele supuse procesului de stornare, facturarea se va desfășura în regim normal, clienții urmând să primească o singură factură emisă de Electrica Furnizare”, precizează compania.
Într-un răspuns adresat „Vieții libere”, Electrica Furnizare își asigură clienții „că nu li se vor percepe penalități și nici nu vor fi deconectați pentru eventuala întârziere la plată, procesul de facturare urmând să reintre în normal începând cu luna martie. Orice posibile anomalii legate de facturi sau plata acestora, survenite ca urmare a modificărilor succesive ale sistemului informatic de facturare, vor fi tratate și soluționate în mod particular, fără excepție”.
Compania își încurajează clienții să semnaleze orice posibilă anomalie la adresa clienti@electricafurnizare.ro sau utilizând formularul de contact, ce poate fi accesat aici: https://www.electricafurnizare.ro/asistenta/contactati-ne-in-scris/.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Electrica nu spune de ce întârzie facturile

Zeci de gălățeni, din cartiere diferite ale orașului, ne-au spus, în această perioadă, că nu au primit facturile de la Electrica Furnizare. Unii nu au primit factura pe ultima lună, alții pe ultimele două luni. Și într-un caz, și în altul, oamenii spun că nu știu cât au de plată și se tem că, fără să fie vina lor, s-ar putea trezi cu lumina „tăiată”. Unii dintre ei s-au decis să ia taurul de coarne și au mers la ghișeele Electrica Furnizare din strada Siderurgiștilor, unde li s-au încasat banii, dar tot nu li s-a spus care le este consumul real.
„De două luni nu am primit factură de la Electrica. Nu știu cât am de plătit. Am fost la oficiul de pe Siderurgiștilor, unde era o aglomerație foarte mare. Foarte curios, deși facturile nu au ajuns la mine, la oficiu mi s-au încasat banii. Am întrebat care este explicația întârzierii, dar cei de acolo nu au știut să îmi răspundă. De ce nu-și pun oamenii la treabă, cei care sunt plătiți cu mii de lei pe lună, ca să vină să aducă facturile la oameni? Vor doar să încaseze, dar calitatea serviciilor se pare că nu-i prea interesează”, ne-a spus dl Virgil Neagu, pensionar, care locuiește în Țiglina III.
Am încercat să aflăm de la reprezentanții Biroului de presă al Electrica Furnizare motivul pentru care facturile întârzie atât de mult. Solicitarea „Vieții libere” a fost trimisă marțea trecută, pe 31 mai, pe e-mail (pentru că aceasta este procedura, trebuie să întrebi la București de ce nu merg lucrurile în Galați!). Până luni, 6 iunie, nu am primit niciun răspuns. Dacă îl vom primi, îl vom publica.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Optimizarea care întârzie facturile Electrica

Demersurile "Vieții libere" de a afla motivul întârzierilor foarte mari cu care ajung facturile Electrica Furnizare la mulți dintre consumatorii gălățeni au fost fără succes până acum. Luni, 13 iunie, s-au împlinit două săptămâni de când am trimis întrebările noastre pe adresa Biroului de presă al companiei, întrebări la care nu am primit nici până acum vreun răspuns.

Mai mult succes a avut, se pare, unul dintre cititorii fideli ai ziarului nostru, Dan Mihalache P., care i-a întrebat pe cei de la Electrica Furnizare dacă e normală întârzierea cu care primește facturile. Compania i-a răspuns gălățeanului, motivând întârzierile prin optimizarea sistemului. Iată răspunsul: "Pentru implementarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, societatea noastră a demarat o amplă acțiune de optimizare a sistemului informatic. Din acest motiv, facturile de energie electrică/ gaze naturale pentru consumul aferent lunilor aprilie și mai 2022 au fost emise la o altă dată decât cea obișnuită. În cazul în care nu ați primit încă factura, vă asigurăm că aceasta urmează să ajungă la dumneavoastră în scurt timp".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.