Jump to content

Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar

Un proiect de hotărâre privind vânzarea prin atribuire directă, cu preţul de numai 5.966 de euro fără TVA, a construcției situate pe strada Brăilei nr. 18A, a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Până şi primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul acestui proiect, a părut surprins de preţul extrem de scăzut, stabilit de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei. Motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi. Pentru a afla cât costă cu adevărat construcţia, Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare a acestui spaţiu cu altă destinaţie. Pentru a risipi suspiciunile privind un tun imobiliar, cea mai transparentă soluţie ar fi vânzarea la licitaţie.

Până pe 14 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul achiziţiei publice lansate pentru "Servicii de evaluare a unui spațiu cu altă destinație situat în Municipiul Galați". Valoarea estimată a contractului este de 440 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". În caietul de sarcini se arată că spaţiul supus evaluării/ reevaluării se află pe strada Brăilei nr. 18A şi are o suprafaţă construită la sol de 33 mp. A fost construit în anul 1920, din zidărie portantă din cărămidă, este acoperit cu şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi nu deţine certificat de performanţă energetică.
În condiţiile în care are propriul serviciu public care se ocupă de evaluări ale imobilelor din proprietatea oraşului, Geotopocad - Expert, iată că municipalitatea apelează la un evaluator extern. Şi face asta pentru că preţul stabilit de serviciul Primăriei pentru vânzarea acestui imobil a stârnit suspiciuni în Consiliul Local.

Retras de pe ordinea de zi

"Consider că preţul de vânzare este foarte scăzut: 6.000 de euro pentru un spaţiu cu un vad comercial intens", a spus consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi, în plenul şedinţei Consiliului Local, atunci când a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre privind vânzarea unui imobil - construcție, proprietatea privată a Municipiului Galați, situat pe strada Brăilei nr. 18A.
Deşi era iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ionuţ Pucheanu a cerut explicaţii, încercând să identifice construcţia. "Este un spaţiu comercial nefuncţional, se află într-un stadiu oarecum avansat de degradare. Aici s-a avut în vedere dreptul revoluţionarului, care, pe legea specială are prioritate de a cumpăra spaţii comerciale prin atribuire directă cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi, condiţie care este îndeplinită. Există un raport de evaluare şi atât a ieşit! Atunci când se stabileşte preţul, răspunderea aparţine evaluatorului", a declarat directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Ionel Burtea.
După o căutare pe Google, primarul şi-a anunţat decizia: "Este un spaţiu comercial exact în centru! Cu siguranţă nu costă doar 6.000 de euro! Cu tot respectul, permiteţi-mi să retrag acest proiect de pe ordinea de zi!". În urma deciziei, proiectul nu a mai fost supus la vot.

Ce prevedea proiectul

Proiectul prevedea vânzarea prin atribuire directă a construcției de 33 mp, la prețul de 5.966 euro fără TVA, respectiv suma de 180,78 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de Banca Naţional a României, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. După achiziţionarea construcţiei proprietarul ar fi urmat să încheie contract de închiriere teren, având în vedere că terenul aferent construcţiei, în suprafaţă de 90 mp, este proprietatea privată a municipiului Galaţi şi nu face obiectul vânzării.
În raportul de evaluare semnat de Geotopocad-Expert, se arată că "inspecţia şi verificarea construcţiei s-a efectuat doar la exterior, în interior accesul nefiind permis".
Conform raportului de specialitate, solicitarea de cumpărare fusese făcută în iunie anul acesta de chiriaşul spaţiului, motivând că este "beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977". Acestea prevăd "cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp".
Potrivit documentelor, chiriaşul a solicitat cumpărarea întregului imobil: construcţie de 33 mp şi teren intravilan aferent de 90 mp. "Pentru construcţie deţine contract de închiriere din 31 mai 2021. În scopul vânzării prin atribuire directă a fost solicitat un certificat de urbanism pentru activităţi notariale", se arată în documente.
Contractul de chirie, valabil până la 1 iunie 2022, stipulează că plăteşte o chirie de 19,60 lei/mp pe lună, adică 648,80 de lei pe lună.

Cum scăpăm de suspiciuni

Misiunea evaluatorului pe care îl caută Primăria Galaţi va fi de a stabili preţul corect al vânzării unui spaţiu afla în centrul oraşului, în plin vad comercial. Chiar dacă spaţiul zace nefolosit de ani buni şi pare degradat, vânzarea ar putea aduce venituri importante bugetului local. Asta dacă luăm în calcul faptul că, potrivit datelor noastre, pentru spaţiul unde a funcţionat covrigăria de lângă fostul sediu al Colegiului "Cuza" s-a plătit o chirie de 1.600 de euro pe lună. Pentru a risipi toate suspiciunile existente, credem că vânzarea la licitaţie publică a acestui spaţiu ar putea fi soluţia.
Ar mai fi de spus că şi la şedinţa precedentă a Consiliului Local, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren situat în staţia de autobuz din Ţiglina II, pe strada Brăilei nr. 140Q, la preţul de 197 euro/mp fără TVA, a fost retras de pe ordinea de zi, după ce consilierul local USR PLUS Daniel Zinica a ridicat obiecţiuni asupra preţului mic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Construcţie de 6.000 de euro, vândută de aproape trei ori mai scump, după ce preţul stârnise suspiciuni în Consiliul Local

De la 5.966 de euro fără TVA - valoare extrem de scăzută stabilită de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei Galaţi - vânzarea prin atribuire directă a construcţiei situate pe strada Brăilei nr. 18A a fost aprobată de aleşii locali cu preţul de 14.600 de euro fără TVA, stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Considerăm că, pentru a risipi suspiciunile privind un tun imobiliar, cea mai transparentă soluţie ar fi fost vânzarea la licitaţie a construcţiei din centrul oraşului.

„Vânzarea unei clădiri a stârnit suspiciuni în Consiliul Local. Preţul prea mic l-a surprins şi pe primar”, scriam în ediţia din 9 decembrie 2021 a ziarului „Viaţa liberă”. Articolul relata situaţia petrecută în plenul unei şedinţe ordinare a Consiliului Local şi achiziţia pe care municipalitatea o lansase pentru un evaluator extern.

Era vorba despre un proiect de hotărâre privind vânzarea prin atribuire directă, cu preţul de numai 5.966 de euro fără TVA, a construcției situate pe strada Brăilei nr. 18A. Până şi primarul Ionuţ Pucheanu, iniţiatorul acelui proiect, a părut surprins de preţul extrem de scăzut, stabilit de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei. Motiv pentru care a retras proiectul de pe ordinea de zi. Iar pentru a afla cât costă cu adevărat construcţia, Primăria a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare a acestui spaţiu cu altă destinaţie.

Contractul a fost atribuit firmei ieşene Getyka Financiar SRL, iar proiectul de hotărâre privind vânzarea acelei construcţii, cu preţul calculat de firma ieşeană, a fost supus votului consilierilor la şedinţa de miercuri, 30 martie 2022.

Discuţii în Consiliul Local

„De la 5.966 de euro s-a ajuns la o evaluare de 14.600 de euro, deci a crescut valoarea de 2,4 ori. Întrebarea este: ce încredere mai putem avea în evaluarea Geotopocad?”, a deschis dezbaterea consiliera locală USR PLUS Flavia Susnoschi, la şedinţa din martie. Reamintim că Flavia Susnoschi a fost cea care atrăsese atenţia că preţul de vânzare de nici 6.000 de euro este extrem de scăzut pentru un spaţiu cu un vad comercial intens.
Administratorul public al oraşului, Cezar Bichescu, a încercat să explice cum a calculat serviciul Primăriei preţul de 5.966 de euro: „Din cunoştinţele mele, metoda folosită de Geotopocad este metoda comparaţiei: dacă astăzi intenţionăm să facem o evaluare la un imobil, se compară cu preţul din zona respectivă. Există, într-adevăr, variaţii pe piaţă, n-aş putea să vă spun dacă sunt atât de mari sau atât de mici, dar ele au apărut. Asta este ceea ce a dat un expert evaluator care are competenţă în domeniu”.

Consilierul USR PLUS Daniel Zinica a sugerat că ar fi în beneficiul bugetului local să se apeleze la evaluatori din mediul privat. Viceprimarul PSD Sorin Enache i-a explicat de ce nu se poate: „Noi lucrăm cu Geotopocad pentru că avem foarte multe lucrări. Dacă am fi făcut licitaţie pentru fiecare evaluare, vă spun că nu mai aveam proiecte, acum, pe ordinea de zi, veneau peste doi-trei ani”. Soluţia ar fi modificarea regulamentului pe baza căruia Geotopocad face evaluările.

Cu 22 de voturi „pentru” şi patru „împotrivă”, vânzarea construcţiei a fost aprobată.

Ce prevede proiectul de hotărâre

Aleşii au aprobat raportul de evaluare privind vânzarea construcției, în suprafață construită la sol de 33 mp,  proprietatea privată a municipiului Galați, situată pe strada Brăilei nr. 18A. Imobilul - spaţiu cu altă destinaţie - a fost construit în anul 1920, din zidărie portantă din cărămidă, este acoperit cu şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă şi nu deţine certificat de performanţă energetică.

Totodată, consilierii au aprobat vânzarea prin atribuire directă - cu preţul de 14.600 de euro, fără TVA la cursul oficial comunicat de BNR, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare - a construcției respective către cetăţeanul care o deţine cu chirie. Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărător.

Conform raportului de specialitate, solicitarea de cumpărare fusese făcută în iunie 2021 de chiriaşul spaţiului, motivând că este "beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977". Acestea prevăd "cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp".

Potrivit documentelor, chiriaşul a solicitat cumpărarea întregului imobil: construcţie de 33 mp şi teren intravilan aferent de 90 mp. "Pentru construcţie deţine contract de închiriere din 31 mai 2021. În scopul vânzării prin atribuire directă a fost solicitat un certificat de urbanism pentru activităţi notariale", se arată în acte.

Contractul de chirie, valabil până la 1 iunie 2022, stipulează că plăteşte o chirie de 19,60 lei/mp pe lună, adică în total 648,80 de lei pe lună.

„După achiziţionarea construcţiei, proprietarul va încheia un contract de închiriere pentru terenul aferent construcţiei”, se precizează în documente.

Chiar dacă spaţiul zace nefolosit de ani buni şi pare degradat, iată că vânzarea lui va aduce venituri importante bugetului local. Dar ar fi putut aduce sume şi mai consistente, risipind orice suspiciune privind un eventual tun imobiliar, dacă s-ar fi apelat la vânzarea la licitaţie publică a acestui spaţiu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

BĂTAIE DE JOC EDILITARĂ ÎN CENTRUL GALAȚIULUI. O CLĂDIRE DEMOLABILĂ, „PRIVATIZATĂ” ÎN MOD DUBIOS DE PRIMĂRIE, ARE ACUM ETAJ ȘI E SCOASĂ LA ÎNCHIRIAT

Nesimțirea are mai multe fețe în administrația publică locală de la Galați. O clădire instabilă (în fapt o coșmelie hidoasă) de pe strada Brăilei, care în urmă cu circa 10 ani fusese trecută pe lista de demolare (pe bună dreptate, căci este un furuncul pe fața orașului) a ajuns să fie „privatizată” de municipalitate printr-o procedură cel puțin dubioasă.

Scandalul a început la sfârșitul anului 2021, când a fost scos la aprobarea Consiliului Local Galați proiectul de hotărâre privind vânzarea imobilului de pe strada Brăilei nr 18A, fără licitație, către chiriaș – un cunoscut medic din Galați, de altfel – contra a numai 5.966 de euro. Ce-i drept, clădirea era un coteț din cărămidă, care abia se mai ține pe picioare, cu o suprafață de doar 33 de metri pătrați, însă având în vedere poziționarea, adică în „buricul târgului” (aferent intersecției dintre strada Brăilei și strada Traian, zona Potcoava de Aur adică), dar și faptul că „vine la pachet” cu 90 mp de teren, au apărut suspiciunile.

Prilej cu care s-a aflat că este invocată o evaluare făcută de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei și că solicitantul ar fi „beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977″. Acestea prevăd „cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp”.

O „schemă” atent pregătită

Ceea ce puțină lume știe este că măgăria a fost atent pregătită și că totul s-a făcut „pe regie”. Mai exact, deși clădirea fusese aprobată pentru demolare încă din 2012, printr-o hotărâre a CL, „experții” primăriei s-au făcut că au uitat asta, așa că au închiriat clădirea șubredă, în 31 mai 2021, amintitului doctor (nu-i dăm numele momentan, că aici nu-i problema cu cel care cere, ci cu cel care dă). Mai mult decât atât, în 2 iunie 2021, cu o viteză demnă de carte a recordurilor a cerut să i se vândă spațiul amintit. Motivul invocat este și el impresionant: realizarea unui cabinet medical pentru a desfășura activități specifice. Admirabil!

Singura problemă este că totul a fost de la un capăt la altul o mare minciună. Asta chiar dacă primarul Pucheanu a făcut pentru cinci minute pe Tarzan și a impus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului. „Este un spaţiu comercial exact în centru! Cu siguranţă nu costă doar 6.000 de euro! Cu tot respectul, permiteţi-mi să retrag acest proiect de pe ordinea de zi!”, e exclamat edilul.

S-a retras, dar s-a și făcut!

La numai câteva luni de la scandal, în vara lui 2022, proiectul a apărut din nou pe tapetul CL și – ce să vezi? – de data asta a trecut lejer, nimeni nu și-a mai bătut capul. La scurt timp, spațiul a fost renovat și, ca prin minune, a căpătat și un etaj. Semn că atunci când bate baronul Dan Nica (al cărui bun amic este doctorul în chestiune) cu pumnul în masă se cam termină cu obiecțiunile. Mai mult decât atât, acolo nu-i niciun cabinet medical „de maximă importanță”, așa cum ne „amenințau” experții primăriei, ci spațiul a fost scos la închiriere.

Chiria cerută de noul proprietar este un pic peste 3.000 de lei pe lună (înainte, chiriașul plătea primăriei doar 600 de lei pe lună, adică de cinci ori mai puțin, căci primăria e omenoasă), că doar e în centru, nu prin vreo mahala. Practic, putem spune că municipalitatea a încurajat mediul de afaceri prin această „combinație”. Atâta doar că a făcut-o în paguba plătitorilor de taxe din acest oraș și în beneficiul profitorilor sistemului. Nimic nou, nu?

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.