Jump to content

Promitea promovarea probei practice a examenului auto


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Promitea promovarea probei practice a examenului auto

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2018 – martie 2020, inculpata ar fi promis mai multor persoane că își va trafica influența pe care afirma că o avea asupra unui ofițer de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați pentru a le facilita acestora promovarea probei practice a examenului auto și programarea preferențială la susținerea acelei probe.
Pentru aceste „servicii”, inculpata ar fi pretins de la persoanele respective sume de bani cuprinse între 500-700 euro (în total 3.200 euro) din care a primit 2.500 euro. Ulterior, din cauză că două dintre persoane nu au promovat proba practică, inculpata le-ar fi restituit banii primiți (în total 900 euro).

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea pe o perioadă de cinci ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șapte inculpați, cumpărători de influență.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

Proba de traseu ”costă” minimum 500 de euro

Un nou caz desprins din dosarul ”Șpagă la Permise” a ajuns pe masa Tribunalului Galați. Este vorba despre unul dintre dosarele în care este anchetată una dintre persoanele care intermedia mita la ”nucleul” țesut în jurul fostului ofițer de la Permise și Înmatriculări, Mitică Petcu, la rândul lui condamnat cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Femeia se bucura de încrederea candidaților și le garanta succesul la proba de traseu în schimbul unor sume consistente de bani. Unii dintre mituitori nu și-au văzut însă scopul atins.

Greșeala recunoscută este pe jumătate iertată este principiul pe care par să meargă toți complicii care au pus umărul la crearea rețelei de șpagă la examenele de permis din Galați, în ultimii ani. Recunoașterea acuzațiilor pe care au reușit să le formuleze procurorii anticorupție după ce anul trecut au reținut așa-zișii capi ai piramidei le aduce ”contribuabililor” care promiteau reușita la examen, în schimbul unor sume de sute de euro, sentințe cu suspendare. Este și cazul celei mai recente soluții adoptate de anchetatori, în cazul unei femei din Galați, dovedită ca ”colectoare” de șpăgi. Aceasta, susține DNA Galați, s-ar fi bucurat de încrederea candidaților la proba de traseu, cărora le promitea reușita la examen fără mari bătăi de cap. Femeia susținea că are destulă influență ”cât să ungă unde trebuie” pentru ca proba de traseu să fie promovată, sau, după caz, candidații să fie programați peste rând, să nu aștepte cu lunile. Între 500 și 700 de euro ar fi fost tariful perceput de inculpată unor candidați, de la sfârșitul anului 2018 până în martie 2020, când rețeaua a picat oficial, odată cu arestarea comisarului-șef Mitică Petcu și a altor patru complici. Dintr-un total de 3.200 de euro, femeia ar fi primit 2.500 de euro, conform procurorilor, care au stabilit că, ulterior, inculpata a restituit 900 de euro dintre aceștia unor candidați care nu au reușit nici chiar așa să treacă examenul. Pusă în fața acuzațiilor și a probelor, gălățeanca și-a recunoscut faptele și a căzut la înțelegere cu anchetatorii, profitând de posibilitatea de a obține reducerea cu o treime a pedepsei.

”În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea pe o perioadă de cinci ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat”, au declarat procurorii DNA Galați.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înaintat Tribunalului Galați, odată cu dosarul de trafic de influență în formă continuată. Judecătorii vor analiza și vor consemna înțelegerea inculpatei cu autoritățile, urmând ca soluția să se adauge lungii liste de recunoașteri și pedepse cu suspendare aplicate în acest dosar. Numai în această cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șapte inculpați, cumpărători de influență. O altă condamnare conexă în rețeaua șpăgilor la Permise a vizat-o pe o altă gălățeancă, trimisă în judecată în luna februarie a acestui an, sub acuzația de dare de mită. În luna iunie, Tribunalul Galați a pronunțat o sentință prin care o condamnau pe mituitoarea care îi oferise lui Mitică Petcu diferite bunuri pentru favorizarea unei candidate la examen, la o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.