Jump to content

Se transformă piaţeta de la Biserica Greacă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se transformă piaţeta de la Biserica Greacă. Proiect de reamenajare atribuit

Lăsată pe nedrept pradă degradării, zona pietonală cuprinsă între Biserica Greacă şi Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" face obiectul unui proiect de reamenajare, pentru care Primăria municipiului Galaţi tocmai a atribuit un contract în valoare de 61.100 de lei fără TVA firmei Arhideskvision SRL. Misiunea proiectantului va fi de a realiza, în patru luni calendaristice de la data semnării contractului, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul "Reamenajare piațetă Biserica Greacă".

"Urmează, într-un viitor foarte apropiat, sperăm în vara anului viitor, refacerea întregii esplanade de la Biserica Greacă. Acolo unde cred că ar fi cel mai bine să evocăm personalităţile elene care şi-au pus amprenta asupra existenţei şi dezvoltării oraşului nostru. Şi cred că întreaga comunitate ne poate da un ajutor pentru a alege acele personalităţi", a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, vineri seară, la evenimentul găzduit de Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia". Este vorba despre expoziţia itinerantă "Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre", care marchează bicentenarul revoluţiei de eliberare elene, Eteria, eveniment la care, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", au fost prezenţi Excelenţa Sa Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene la București, prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Zisopol, deputat în Parlamentul României și președinte al Uniunii Elene din România, dar şi alţi reprezentanţi de frunte ai etniei.
Declaraţiile primarului sunt confirmate de faptul că Primăria Galaţi a atribuit, luna trecută, un contract de prestări servicii de proiectare pentru obiectivul "Reamenajare piațetă Biserica Greacă" - faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii. Achiziţia publică s-a derulat pe portalul Primăriei, a pornit de la o valoare estimată de 125.000 de lei fără TVA şi a fost câştigată de Arhideskvision SRL, cu o ofertă de 61.100 de lei fără TVA.

Ce vrea Primăria

Conform caietului de sarcini, proiectantul va trebui să realizeze un concept de reamenajare pentru terenul în suprafaţă de aproximativ 6.500 mp, amplasat în zona centrală, care include şi părculeţul aferent bisericii. Se cer: refacerea aleilor pietonale, reabilitarea fântânii arteziene, înlocuirea mobilierului urban şi a coşurilor de gunoi, refacerea gradenelor, o reţea de iluminat pietonal şi decorativ şi înlocuirea reţelei de apă. Fireşte, în armonie cu modul în care au fost realizate modernizarea Parcului "Mihai Eminescu" şi a primului segment din strada Domnească.

De ce abia acum

Motivul pentru care abia acum se fac planurile pentru a aduce la lumină o zonă degradată şi lăsată de izbelişte ani întregi este acela că arealul nu a aparţinut municipalităţii, ci Consiliului Judeţean Galaţi. Pentru că nu putea angaja fonduri publice pentru imobile care nu-i aparţin, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", Consiliul Local a solicitat, în februarie anul acesta, Consiliului Județean transmiterea "Pieței Muzeului" în domeniul public al municipiului Galați, precum și declararea acesteia ca fiind bun de interes public local. Conform documentelor, ansamblul arhitectonic al cărui autor este arhitectul Radu Drişcu cuprinde: Fântâna cu coloane, Pergola evantai, Pergola scară şi Grădina în trepte, realizate pe un teren intravilan de 3.459 mp.
Rămâne de văzut când şi mai ales cum vor fi repuse în valoare toate acestea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Proiect de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă, pe masa aleșilor locali

Un proiect de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă a ajuns, spre dezbatere și aprobare, pe masa aleșilor locali. Costurile se ridică la 4.367.323 de lei.

Ajunsă într-o stare avansată de degradare, piațeta amplasată în zona centrală a municipiului, lângă Biserica Greacă și secția „Lapidarium” a Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” Galați, face obiectul unui proiect de hotărâre propus consilierilor locali.

„Starea spațiilor analizate nu mai corespunde nevoilor estetice și sociale ale locuitorilor. Construcțiile, reprezentând fântâna arteziană, pergola, grădina în trepte, pavajul prezintă degradări structurale în urma efectelor manifestate în timp: acțiuni seismice, variații de temperatură, fenomene de tasare. Actuala formă a piațetei cât și amenajările exterioare nu permit activități cum ar fi: promenadă, loc de joacă pentru copii, sport, agrement, spații verzi amenajate”, explică autoritățile convinse de „necesitatea creării unei noi identități a piațetei”.

„O amenajare unitară pe tot amplasamentul care să ofere un aspect modern, curat, o zonă atractivă din punct de vedere al dotărilor și calității spațiului public”, susțin autoritățile care au cuprins în proiect: amenajare platforme pietonale cu plăci de granit; amenajare spații verzi cu sistem de irigații; realizare fântână arteziană, gradene, jardiniere; rețea de apă și canalizare; sistem de iluminat cu corpuri led; amenajare peisagistică; înierbare spațiu verde cu gazon tip rulou; plantare arbori și arbuști; mobilier urban.

Valoarea totală a investiției se ridică la 4.367.323 de lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Piațeta de la Biserica „Greacă” va fi modernizată

Primăria municipiului Galați informează că piațeta din zona Bisericii „Greacă” va fi reamenajată și va redeveni un loc plăcut pentru relaxare. Astfel, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost lansat în licitație publică, iar principalele lucrări presupun amenajarea platformelor pietonale cu plăci din granit, amenajarea spațiilor verzi cu sistem de irigații, precum și plantări de arbori și arbuști. De asemenea, va fi realizată o fântână arteziană și se vor instala gradene și jardiniere. Totodată, se vor instala rețele de apă și canalizare, de iluminat economic, dar și mobiler urban.

Valoarea estimată a contractului pentru realizarea acestui obiectiv este de 3.197.124,19  lei fără TVA, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 29.09.2022.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.