Jump to content

Aproape 1.000 de controale făcute de Garda de Mediu Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Amenzi de 17 miliarde de la Garda de Mediu Galaţi

Potrivit bilanţului anual, Comisariatul judeţean Galaţi la Gărzii de Mediu a făcut, în 2008, aproape 1500 de controale cu privire la respectarea legislaţiei de mediu. 492 de verificări au fost făcute conform planului de acţiune stabilit la nivel local, prilej cu care au fost date 57 de amenzi, în cuantum de peste cinci miliarde de lei vechi. Alte 925 de controale au fost făcute neplanificat, în urma unor sesizări şi reclamaţii, prilej cu care s-au constatat 94 de contravenţii şi s-au aplicat amenzi de peste 12 miliarde de lei vechi (suma totală ajungând astfel la circa 17 miliarde lei). De remarcat că în 144 de cazuri, comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat în urma unor informaţii vehiculate de mass-media.

În cursul anului trecut, în judeţul Galaţi au fost cinci poluări accidentale, dintre care doar una a fost un eveniment cu adevărat neprevăzut, în sensul că s-a constatat că poluatorul nu era vinovat de incident. În celelalte patru cazuri, poluările s-au produs deoarece nu au fost luate măsurile de siguranţă impuse de lege. Poluatorii au fost amendaţi, în total, cu 1,55 miliarde de lei vechi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Amen ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

927 de controale și amenzi totale de peste 2,8 milioane de lei

În perioada ianuarie - noiembrie 2021, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Galați a realizat un număr total de 927 de controale. În acest an, activitatea Comisariatului Județean a fost desfășurată de șase echipe, formate din câte doi comisari, a declarat pentru "Viața liberă" Liliana Cornea, comisar-șef al instituției gălățene.

Din numărul total de controale, 863 au fost în domeniul controlului poluării, 374 fiind controale tematice planificate și 489 - neplanificate. Printre aspectele verificate în cadrul acestor controale, s-au numărat stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și gradul de atingere a obiectivelor de reciclare pentru 2021. Au fost controlate, în acest sens, UAT-urile din județul Galați, operatori de salubrizare, operatori ai instalațiilor de sortare și compostare, precum și operatori ai deșeurilor municipale. S-au mai verificat, printre altele, transferurile de deșeuri, starea de salubrizare a cursurilor de apă, modul de exploatare a stațiilor de epurare a apelor uzate orășenești, respectarea legislației privind deșeurile electrice și electronice (DEEE) sau a celei privind vehicule scoase din uz, acumulatorii uzați și anvelopele uzate, dar și verificarea îndeplinirii obligațiilor de mediu la încetarea activităților.

"În urma controalelor realizate în domeniul controlului poluării realizate în perioada ianuarie - noiembrie 2021, au fost identificate neconformități în ceea ce privește desfășurarea unor activități cu impact asupra mediului fără a deține autorizație de mediu, nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite în controlul anterior, depozitări sau eliminări de deșeuri în spații neautorizate, neimplementarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor generate de la populație, nedeținerea contractului de prestări servicii pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor municipale amestecate, neimplementarea instrumentului "Plătește pentru cât arunci!", neimplementarea contribuției pentru economia circulară, neținerea evidenței gestiunii deșeurilor generate din activitatea desfășurată, incendierea deșeurilor de diverse tipuri, deținerea de produse chimice și ambalaje ale acestora expirate devenite deșeuri, nedeținerea fișelor cu date de securitate pentru produsele periculoase etc.", a detaliat Liliana Cornea.

Alte 64 de controale s-au realizat în domeniul controlului biodiversității și al ariilor naturale protejate, fiind verificate inclusiv societățile care operează balastiere sau iazuri piscicole cu extracție de agregare. "Au fost identificate neconformități privind desfășurarea de activități în arii protejate fără respectarea autorizației de mediu deținute sau fără a deține acte de reglementare, neținerea evidenței gestiunii deșeurilor generate din activitatea desfășurată etc.", a completat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați.

În urma controalelor efectuate în primele 11 luni ale acestui an, GNM - Comisariatul Județean Galați a aplicat 221 de sancțiuni contravenționale, din care 183 de amenzi, în valoare de 2,874 milioane de lei, și a decis 27 de sistări de activități.

În perioada menționată, comisarii de mediu gălățeni au efectuat controale și în vederea soluționării unui număr de 244 de petiții înregistrate în scris, telefonic sau transmise on-line.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

La ani-lumină de o colectare civilizată a deșeurilor județene. Zeci de amenzi şi avertismente

În anul 2021, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a efectuat controale privind salubrizarea localităților în toate UAT-urile din județ și la operatorii de salubritate, ai stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și la cei ai depozitelor de deșeuri.

În urma verificărilor, au fost constatate neconformități în colectarea separată a deșeurilor reciclabile, având în vedere că, în general, nu se pun la dispoziție recipiente de colectare separată în comunele Poiana, Independența, Scânteiești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Gohor, Berești-Meria, Ivești, Movileni, Barcea, Braniștea, Smârdan, Schela, Piscu, Grivița, Tudor Vladimirescu, Liești, în municipiul Tecuci, precum și în orașul Târgu Bujor. Pentru această neconformitate, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, constând în 19 amenzi, în valoare de 230.000 de lei, și șase avertismente.

În ceea ce privește depozitarea deșeurilor de diverse categorii pe amplasamente neautorizate, au fost întâlnite probleme la Vânători, Drăgănești, Brăhășești, Măstăcani, Cudalbi, Independența, Rediu, Pechea, Cosmești, Piscu și Nicorești. Comisariatul Județean Galați a aplicat 11 sancțiuni contravenționale, constând în nouă amenzi, în valoare de 220.000 de lei, și două avertismente.

În plus, au fost identificate amplasamente cu deșeuri abandonate și depozitate ilegal în 59 de locuri, pe o suprafață de circa 83.468 metri pătrați, mai ales în comunele Pechea, Brăhășești, Drăgănești, Măstăcani, Piscu, Vânători și Matca, neconformitate pentru care au fost aplicate nouă avertismente. Totodată, avându-se în vedere că nu au fost respectate măsurile dispuse de comisarii GNM cu privire la salubrizarea terenurilor pe care s-au constatat depozitări ilegale de deșeuri, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei la Ghidigeni și Cudalbi.

În total, în urma controlului tematic privind salubrizarea comunelor, Comisariatul Județean Galați a aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, din care 36 de amenzi, în valoare de 810.000 de lei, și 37 de avertismente.

În anul 2022, controlul privind starea de salubrizare dispus de Garda Națională de Mediu, începând cu data de 15 martie, este, în prezent, în derulare.

Au fost efectuate 15 controale, din care 11 în UAT-uri și patru la agenții economici care realizează colectarea și transportul deșeurilor, fiind înaintată o plângere penală cu privire la eliminarea și incendierea deșeurilor în Brăhășești. Totuși, în materialul informativ ce urmează a fi prezentat Instituției Prefectului - Județul Galați se apreciază o îmbunătățire a situației față de anul 2021.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Garda de Mediu Galați are un nou șef

Începând cu data de 1 iulie, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu are un nou comisar-șef, în persoana lui Sorin Dănăilă, care a înlocuit-o în funcție pe Liliana Cornea. Acesta a venit cu detașare de șase luni, de la Garda de Mediu București. Este gălățean, membru PNL, partid pe listele căruia a candidat la Camera deputaților, în 2014. A mai lucrat, printre altele, la Administrația Piețelor Agroalimentare și la ANIF. Conform lui Sorin Dănăilă, printre obiectivele pe care le va urmări prioritar în următoarele șase luni se numără rezolvarea problemelor și obligațiilor de mediu la tot ce înseamnă halde de zgură (obiective pentru care România este în procedură de infringement), balastierele de pe toate cursurile de apă din zonă, situația gropilor de gunoi din județ și a contractelor UAT-urilor privind reciclarea deșeurilor. Reamintim că, din 30 mai, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu este gălățeanul Aurelian Păduraru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Altercaţie terminată la spital între comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi şi un alt comisar

În sediul Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu a fost mare scandal, vineri, 29 iulie 2022. Comisarul şef Sorin Dănăilă cu un alt comisar cu state vechi, Daniel Tudorache, au avut o altercaţie care s-a terminat cu ”vizita” ambilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi unde au primit îngrijiri, dar fără a necesita internare.

Potrivit surselor noastre, cei doi au avut o altercaţie mai mult decât verbală, pe lângă cuvinte urâte şi înjurături, s-au împărţit lovituri şi îmbrânceli, drept pentru care atât comisarul şef Sorin Dănăila, cât şi comisarul Daniel Tudorache au necesitat îngrijiri. 

Comisarul şef Sorin Dănăilă, contactat telefonic de redactorii Monitorul de Galaţi, a spus că în acest moment nu doreşte să declare nimic despre incident pentru că a fost deschis un dosar penal în această cauza şi, după ce se va consulta cu avocatul, va face declaraţii luni, 01 august.

Comisarul Daniel Tudorache, întrebat despre altercaţie, a spus: ”Nu pot să confirm o asemenea ştire. Mi s-a făcut rău la serviciu şi m-a luat salvarea de la serviciu. Dumnealui mi-a spus câteva vorbe mai urâte, mie mi s-a făcut foarte rău, eu sunt suferind cu inima, am o tahicardie, mi s-a făcut rău, m-a luat cu salvarea şi m-a dus la spital. Da, mi-a spus spus nişte cuvinte urâte, dar astea se mai spun la nervi, se mai spun de supărare. Nu e primul şef care spune cuvinte urâte. O fi şi dumnealui stresat, o fi având probleme la serviciu, dumnealui ştie mai bine”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi nu a răspuns apelurilor noastre telefonice pentru a confirma sau infirma deschiderea unui dosar penal în această speţă.

Săptămâna viitoare vom reveni asupra acestui subiect, cu declaraţiile comisarului şef Sorin Dănăilă.

Chiar dacă părţile ar putea da la pace, rămâne de văzut dacă comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Aurelian Păduraru, numit pe această poziţie la începutul lunii iunie, care este şi el gălăţean, va lua poziţie faţă de astfel de manifestări violente care se petrec între comisari, în sediul unei instituţii de stat. 

De altfel, şi comisarul general al Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Sorin Dănăila, a fost numit în această funcţie, în urmă cu mai puţin de o lună de zile, adică pe data de 01 iulie 2022, pentru o perioadă de şase luni. În 2021 a fost şef la ANIF pentru o perioadă scurtă de timp. În 2020, a candidat la Camera Deputaţilor pe listele PNL. 

Daniel Tudorache a ocupat funcţia de comisar şef al Gărzii Regionale de Mediu Galaţi în 2008 acesta a fost schimbat după ce a dat multe amenzi grele combinatului siderurgic din Galaţi şi chiar demarase procedura de solicitare a suspendarii autorizatiei integrate de mediu în baza careia funcţiona unitatea siderurgică. La vremea aceea i se spunea ”Catani de Tecuci”. În 2010 a ocupat funcţia de subprefect, în perioada în care era prefect Cosmin Păun (PDL).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Scandal la Garda de Mediu Galați, între doi comisari. Comisarul general al Gărzii Naționale trimite Corpul de control la Galați

Un conflict cu violențe verbale și fizice a izbucnit, vineri, la sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu Galați, între comisarul-șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost șef al instituției. Pe fondul unor nemulțumiri profesionale ale acestuia din urmă, situația a escaladat. S-a ajuns la amenințări și violență verbală și fizică, ce au culminat cu solicitarea intervenției Poliției în urma unui apel la 112.

„La data de 29 iulie a.c., în jurul orei 10.55, Secția 1 Poliție Galați a fost sesizată, prin apelul de urgență 112, de către un angajat al unei instituții publice din municipiul Galați, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la serviciu, în sediul instituției, a fost agresat fizic de un coleg. Polițiștii au mers imediat la fața locului, unde au luat legătura cu apelantul. Acesta și-a susținut reclamația telefonică, declarând verbal că, în urmă unei neînțelegeri în legătură cu serviciul, ar fi fost agresat fizic și verbal de un coleg. În bază sesizării, polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, au declarat reprezentanții IPJ Galați pentru „Viața liberă”.

Incidentul deosebit de grav produs la sediul Gărzii de Mediu Galați va fi anchetat și de Corpul de Control al Comisariatului general al GNM, începând de luni, ne-a spus comisarul-general al Gărzii Naționale de Mediu, gălățeanul Aurelian Păduraru. „După acest incident, urmările vor fi pe două direcții. Prima va fi la secția 1 Poliție, în urma apelului la 112, unde s-a făcut proces-verbal de constatare și se va depune, probabil, o plângere penală. A doua direcție – Corpul de control al Gărzii Naționale de Mediu va veni luni la Galați, urmând a stabili măsurile care se vor lua pe linie administrativă. Cel mai probabil, se va propune trimiterea în comisia de disciplină a dlui Tudorache, dar vom analiza și alte măsuri. Acestea pot porni de la mustrare scrisă și diminuare temporară a salariului, dar pot deveni și măsuri extreme, în funcție de gravitatea abaterii”, ne-a declarat comisarul general Aurelian Păduraru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ancheta scandalului de la Garda de Mediu Galați continuă

Corpul de control trimis de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Aurelian Păduraru, era prezent și marți la Galați. Controlul vizează scandalul izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute, în sediul Gărzii de Mediu gălățene, între comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost șef al instituției, și actualul comisar-șef, Sorin Dănăilă. Conflictul, care a inclus violențe fizice și verbale, s-a soldat și cu un dosar penal, după ce la sediul Gărzii de Mediu au ajuns și polițiștii Secției 1, în urma unui apel la numărul de urgență 112.

Cel mai probabil, așa cum a declarat comisarul general Aurelian Păduraru pentru „Viața liberă”, în urma anchetei corpului de control se va propune trimiterea în comisia de disciplină a comisarului Daniel Tudorache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Miercuri, 10 august 2022)

Scandalul de la Garda de Mediu Galați ajunge și la Parchet

Conflictul violent izbucnit, pe 29 iulie, la sediul Gărzii de Mediu Galați, între comisarul-șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, fost șef al instituției, va fi cercetat și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, gălățeanul Aurelian Păduraru, a aprobat, miercuri, trimiterea dosarului la Parchet pe baza concluziilor din raportul întocmit de Corpul de control. „Dacă fapta are și elemente penale, se va pronunța Parchetul în această privință”, a declarat Aurelian Păduraru pentru „Viața liberă”.
Cazul comisarului Daniel Tudorache va ajunge și în Comisia de disciplină a Gărzii Naționale de Mediu, care va lua măsurile care se impun pe cale administrativă.
Reamintim că, pe 29 iulie, conflictul dintre cei doi comisari s-a soldat cu un apel la 112 și cu chemarea polițiștilor de la Secția 1 și, ulterior, a Ambulanței, ambii comisari implicați ajungând la spital. De atunci, comisarul-șef Sorin Dănăilă nu a mai venit la sediu, interimatul la conducerea instituției fiind asigurat de predecesoarea sa în funcție, Liliana Cornea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O vidanjă deversată ilegal i-a băgat în... cheltuieli. Amendă-record

Câteodată, banii au miros, și încă unul puternic. De acest lucru s-a convins șoferul unei vidanje care a deversat conținutul urât mirositor în depozitul (închis!) Rateș din zona Tecuci și care a primit de la Garda de Mediu Galați o amendă pentru plata căreia va trebui să muncească trei-patru luni. Nici firma căreia îi aparține vidanja nu a scăpat deloc ieftin, fiind amendată cu suma maximă legală, pentru deversări de ape uzate în spații neautorizate.

Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Galați a informat că, în urma unui apel telefonic primit de la Poliția Locală Tecuci, pe telefonul de permanență al instituției, a fost verificată societatea care deține vidanja depistată că a descărcat ape uzate fecaloid-menajere în zona depozitului închis Rateș, Tecuci. "În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că vidanja este achiziționată de societate, dar nu este autorizată, iar șoferul de pe vidanjă, angajat al societății, a dispus de aceasta după orele de program, în scop personal, în vederea efectuării unor activități de vidanjare nelegale, cu deversare în punctul menționat neautorizat, fără a înștiința societatea", informează Garda de Mediu Galați.
Șoferul autovehiculului a fost amendat cu suma de 6.000 de lei.
În ceea ce privește societatea care deține vidanja, comisarii de mediu au constatat că aceasta nu respectă prevederile autorizației de mediu eliberate pentru activitatea de colectare ape uzate, având în vedere că această vidanjă nu este autorizată din punct de vedere al protecției mediului, iar achiziția ei nu a fost notificată la APM Galați. "Pentru societatea care deține vidanja s-au stabilit măsuri de respectare a punctelor de deversare stabilite prin autorizația de mediu și interzicerea deversării apelor uzate în alte locuri decât cele autorizate, instruirea salariaților asupra prevederilor autorizației de mediu și interzicerea activității desfășurate cu această vidanjă până la autorizarea sa. În plus, firma în cauză a primit și amenda maximă, de 100.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Audierea comisarului Daniel Tudorache în comisia de disciplină, suspendată

Pe 29 iulie, sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a fost "martorul" unui incident rar întâlnit într-o instituție de stat. Un conflict violent a izbucnit între comisarul Daniel Tudorache, fost șef al instituției și fost subprefect de Galați, și actualul comisar-șef, Sorin Dănăilă. Scandalul a degenerat, s-a ajuns la obiecte trântite prin birou, mâini puse în gât, vorbe grele, fiind nevoie de intervenția polițiștilor de la Secția 1, în urma unui apel la 112, dar și a unui echipaj al Ambulanței, pentru ca lucrurile să se liniștească. Sorin Dănăilă le-a declarat polițiștilor că a fost agresat fizic și s-a întocmit un dosar penal, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În zilele următoare, la sediul comisariatului a ajuns Corpul de control al Gărzii Naționale de Mediu, trimis de comisarul general Aurelian Păduraru (și el, tot gălățean), fiind propusă trimiterea comisarului Daniel Tudorache în fața comisiei de disciplină.

Acest lucru mai are însă de așteptat. "Prezentarea lui Daniel Tudorache în comisia de disciplină, propusă de Corpul de control, a fost suspendată, pentru că așa prevede legea în momentul în care este pe rol un dosar penal. Așteptăm să vedem ce soluție va propune Parchetul", a declarat pentru "Viața liberă" comisarul general Aurelian Păduraru.
În cazul în care se va ajunge totuși la Comisia de disciplină a GNM, măsurile care pot fi luate împotriva comisarului Daniel Tudorache pot porni de la mustrare scrisă și diminuare temporară a salariului, dar pot deveni și extreme, în funcție de gravitatea abaterii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Comisarul gălățean Daniel Tudorache, detașat disciplinar la Brăila

Scandalul izbucnit, pe 29 iulie, în sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu, între comisarul Daniel Tudorache (fost subprefect de Galați) și comisarul-șef Sorin Dănăilă (detalii AICI), are consecințe și pe cale administrativă, nu numai penală. Astfel, comisarul Tudorache, cel care ar fi pornit conflictul fizic cu superiorul său, a fost mutat disciplinar la Brăila, pe baza unui raport al Comisiei de disciplină a Gărzii Naționale de Mediu.

"Detașarea temporară a domnului comisar Tudorache Daniel Ovidiu, de la Comisariatul Județean Galați la Comisariatul Județean Brăila din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, s-a dispus ca urmare a raportului Comisiei de Disciplină nr. 386/CD/25.08.2022, în conformitate cu prevederile  art. 492 alin. (10) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare", se arată în răspunsul oficial primit de "Viața liberă" și semnat de comisarul general Aurelian Păduraru, gălățean și el.

Reamintim că este pe rol și un dosar penal în cazul respectiv, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.