Jump to content

Sute de controale făcute de Garda de Mediu Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Amenzi de 17 miliarde de la Garda de Mediu Galaţi

Potrivit bilanţului anual, Comisariatul judeţean Galaţi la Gărzii de Mediu a făcut, în 2008, aproape 1500 de controale cu privire la respectarea legislaţiei de mediu. 492 de verificări au fost făcute conform planului de acţiune stabilit la nivel local, prilej cu care au fost date 57 de amenzi, în cuantum de peste cinci miliarde de lei vechi. Alte 925 de controale au fost făcute neplanificat, în urma unor sesizări şi reclamaţii, prilej cu care s-au constatat 94 de contravenţii şi s-au aplicat amenzi de peste 12 miliarde de lei vechi (suma totală ajungând astfel la circa 17 miliarde lei). De remarcat că în 144 de cazuri, comisarii Gărzii de Mediu s-au autosesizat în urma unor informaţii vehiculate de mass-media.

În cursul anului trecut, în judeţul Galaţi au fost cinci poluări accidentale, dintre care doar una a fost un eveniment cu adevărat neprevăzut, în sensul că s-a constatat că poluatorul nu era vinovat de incident. În celelalte patru cazuri, poluările s-au produs deoarece nu au fost luate măsurile de siguranţă impuse de lege. Poluatorii au fost amendaţi, în total, cu 1,55 miliarde de lei vechi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Amen ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 12 years later...

927 de controale și amenzi totale de peste 2,8 milioane de lei

În perioada ianuarie - noiembrie 2021, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Galați a realizat un număr total de 927 de controale. În acest an, activitatea Comisariatului Județean a fost desfășurată de șase echipe, formate din câte doi comisari, a declarat pentru "Viața liberă" Liliana Cornea, comisar-șef al instituției gălățene.

Din numărul total de controale, 863 au fost în domeniul controlului poluării, 374 fiind controale tematice planificate și 489 - neplanificate. Printre aspectele verificate în cadrul acestor controale, s-au numărat stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale și gradul de atingere a obiectivelor de reciclare pentru 2021. Au fost controlate, în acest sens, UAT-urile din județul Galați, operatori de salubrizare, operatori ai instalațiilor de sortare și compostare, precum și operatori ai deșeurilor municipale. S-au mai verificat, printre altele, transferurile de deșeuri, starea de salubrizare a cursurilor de apă, modul de exploatare a stațiilor de epurare a apelor uzate orășenești, respectarea legislației privind deșeurile electrice și electronice (DEEE) sau a celei privind vehicule scoase din uz, acumulatorii uzați și anvelopele uzate, dar și verificarea îndeplinirii obligațiilor de mediu la încetarea activităților.

"În urma controalelor realizate în domeniul controlului poluării realizate în perioada ianuarie - noiembrie 2021, au fost identificate neconformități în ceea ce privește desfășurarea unor activități cu impact asupra mediului fără a deține autorizație de mediu, nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor stabilite în controlul anterior, depozitări sau eliminări de deșeuri în spații neautorizate, neimplementarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor generate de la populație, nedeținerea contractului de prestări servicii pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor municipale amestecate, neimplementarea instrumentului "Plătește pentru cât arunci!", neimplementarea contribuției pentru economia circulară, neținerea evidenței gestiunii deșeurilor generate din activitatea desfășurată, incendierea deșeurilor de diverse tipuri, deținerea de produse chimice și ambalaje ale acestora expirate devenite deșeuri, nedeținerea fișelor cu date de securitate pentru produsele periculoase etc.", a detaliat Liliana Cornea.

Alte 64 de controale s-au realizat în domeniul controlului biodiversității și al ariilor naturale protejate, fiind verificate inclusiv societățile care operează balastiere sau iazuri piscicole cu extracție de agregare. "Au fost identificate neconformități privind desfășurarea de activități în arii protejate fără respectarea autorizației de mediu deținute sau fără a deține acte de reglementare, neținerea evidenței gestiunii deșeurilor generate din activitatea desfășurată etc.", a completat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați.

În urma controalelor efectuate în primele 11 luni ale acestui an, GNM - Comisariatul Județean Galați a aplicat 221 de sancțiuni contravenționale, din care 183 de amenzi, în valoare de 2,874 milioane de lei, și a decis 27 de sistări de activități.

În perioada menționată, comisarii de mediu gălățeni au efectuat controale și în vederea soluționării unui număr de 244 de petiții înregistrate în scris, telefonic sau transmise on-line.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

La ani-lumină de o colectare civilizată a deșeurilor județene. Zeci de amenzi şi avertismente

În anul 2021, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a efectuat controale privind salubrizarea localităților în toate UAT-urile din județ și la operatorii de salubritate, ai stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și la cei ai depozitelor de deșeuri.

În urma verificărilor, au fost constatate neconformități în colectarea separată a deșeurilor reciclabile, având în vedere că, în general, nu se pun la dispoziție recipiente de colectare separată în comunele Poiana, Independența, Scânteiești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Gohor, Berești-Meria, Ivești, Movileni, Barcea, Braniștea, Smârdan, Schela, Piscu, Grivița, Tudor Vladimirescu, Liești, în municipiul Tecuci, precum și în orașul Târgu Bujor. Pentru această neconformitate, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, constând în 19 amenzi, în valoare de 230.000 de lei, și șase avertismente.

În ceea ce privește depozitarea deșeurilor de diverse categorii pe amplasamente neautorizate, au fost întâlnite probleme la Vânători, Drăgănești, Brăhășești, Măstăcani, Cudalbi, Independența, Rediu, Pechea, Cosmești, Piscu și Nicorești. Comisariatul Județean Galați a aplicat 11 sancțiuni contravenționale, constând în nouă amenzi, în valoare de 220.000 de lei, și două avertismente.

În plus, au fost identificate amplasamente cu deșeuri abandonate și depozitate ilegal în 59 de locuri, pe o suprafață de circa 83.468 metri pătrați, mai ales în comunele Pechea, Brăhășești, Drăgănești, Măstăcani, Piscu, Vânători și Matca, neconformitate pentru care au fost aplicate nouă avertismente. Totodată, avându-se în vedere că nu au fost respectate măsurile dispuse de comisarii GNM cu privire la salubrizarea terenurilor pe care s-au constatat depozitări ilegale de deșeuri, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei la Ghidigeni și Cudalbi.

În total, în urma controlului tematic privind salubrizarea comunelor, Comisariatul Județean Galați a aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, din care 36 de amenzi, în valoare de 810.000 de lei, și 37 de avertismente.

În anul 2022, controlul privind starea de salubrizare dispus de Garda Națională de Mediu, începând cu data de 15 martie, este, în prezent, în derulare.

Au fost efectuate 15 controale, din care 11 în UAT-uri și patru la agenții economici care realizează colectarea și transportul deșeurilor, fiind înaintată o plângere penală cu privire la eliminarea și incendierea deșeurilor în Brăhășești. Totuși, în materialul informativ ce urmează a fi prezentat Instituției Prefectului - Județul Galați se apreciază o îmbunătățire a situației față de anul 2021.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Garda de Mediu Galați are un nou șef

Începând cu data de 1 iulie, Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu are un nou comisar-șef, în persoana lui Sorin Dănăilă, care a înlocuit-o în funcție pe Liliana Cornea. Acesta a venit cu detașare de șase luni, de la Garda de Mediu București. Este gălățean, membru PNL, partid pe listele căruia a candidat la Camera deputaților, în 2014. A mai lucrat, printre altele, la Administrația Piețelor Agroalimentare și la ANIF. Conform lui Sorin Dănăilă, printre obiectivele pe care le va urmări prioritar în următoarele șase luni se numără rezolvarea problemelor și obligațiilor de mediu la tot ce înseamnă halde de zgură (obiective pentru care România este în procedură de infringement), balastierele de pe toate cursurile de apă din zonă, situația gropilor de gunoi din județ și a contractelor UAT-urilor privind reciclarea deșeurilor. Reamintim că, din 30 mai, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu este gălățeanul Aurelian Păduraru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Altercaţie terminată la spital între comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi şi un alt comisar

În sediul Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu a fost mare scandal, vineri, 29 iulie 2022. Comisarul şef Sorin Dănăilă cu un alt comisar cu state vechi, Daniel Tudorache, au avut o altercaţie care s-a terminat cu ”vizita” ambilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi unde au primit îngrijiri, dar fără a necesita internare.

Potrivit surselor noastre, cei doi au avut o altercaţie mai mult decât verbală, pe lângă cuvinte urâte şi înjurături, s-au împărţit lovituri şi îmbrânceli, drept pentru care atât comisarul şef Sorin Dănăila, cât şi comisarul Daniel Tudorache au necesitat îngrijiri. 

Comisarul şef Sorin Dănăilă, contactat telefonic de redactorii Monitorul de Galaţi, a spus că în acest moment nu doreşte să declare nimic despre incident pentru că a fost deschis un dosar penal în această cauza şi, după ce se va consulta cu avocatul, va face declaraţii luni, 01 august.

Comisarul Daniel Tudorache, întrebat despre altercaţie, a spus: ”Nu pot să confirm o asemenea ştire. Mi s-a făcut rău la serviciu şi m-a luat salvarea de la serviciu. Dumnealui mi-a spus câteva vorbe mai urâte, mie mi s-a făcut foarte rău, eu sunt suferind cu inima, am o tahicardie, mi s-a făcut rău, m-a luat cu salvarea şi m-a dus la spital. Da, mi-a spus spus nişte cuvinte urâte, dar astea se mai spun la nervi, se mai spun de supărare. Nu e primul şef care spune cuvinte urâte. O fi şi dumnealui stresat, o fi având probleme la serviciu, dumnealui ştie mai bine”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi nu a răspuns apelurilor noastre telefonice pentru a confirma sau infirma deschiderea unui dosar penal în această speţă.

Săptămâna viitoare vom reveni asupra acestui subiect, cu declaraţiile comisarului şef Sorin Dănăilă.

Chiar dacă părţile ar putea da la pace, rămâne de văzut dacă comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Aurelian Păduraru, numit pe această poziţie la începutul lunii iunie, care este şi el gălăţean, va lua poziţie faţă de astfel de manifestări violente care se petrec între comisari, în sediul unei instituţii de stat. 

De altfel, şi comisarul general al Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Sorin Dănăila, a fost numit în această funcţie, în urmă cu mai puţin de o lună de zile, adică pe data de 01 iulie 2022, pentru o perioadă de şase luni. În 2021 a fost şef la ANIF pentru o perioadă scurtă de timp. În 2020, a candidat la Camera Deputaţilor pe listele PNL. 

Daniel Tudorache a ocupat funcţia de comisar şef al Gărzii Regionale de Mediu Galaţi în 2008 acesta a fost schimbat după ce a dat multe amenzi grele combinatului siderurgic din Galaţi şi chiar demarase procedura de solicitare a suspendarii autorizatiei integrate de mediu în baza careia funcţiona unitatea siderurgică. La vremea aceea i se spunea ”Catani de Tecuci”. În 2010 a ocupat funcţia de subprefect, în perioada în care era prefect Cosmin Păun (PDL).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Scandal la Garda de Mediu Galați, între doi comisari. Comisarul general al Gărzii Naționale trimite Corpul de control la Galați

Un conflict cu violențe verbale și fizice a izbucnit, vineri, la sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu Galați, între comisarul-șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost șef al instituției. Pe fondul unor nemulțumiri profesionale ale acestuia din urmă, situația a escaladat. S-a ajuns la amenințări și violență verbală și fizică, ce au culminat cu solicitarea intervenției Poliției în urma unui apel la 112.

„La data de 29 iulie a.c., în jurul orei 10.55, Secția 1 Poliție Galați a fost sesizată, prin apelul de urgență 112, de către un angajat al unei instituții publice din municipiul Galați, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la serviciu, în sediul instituției, a fost agresat fizic de un coleg. Polițiștii au mers imediat la fața locului, unde au luat legătura cu apelantul. Acesta și-a susținut reclamația telefonică, declarând verbal că, în urmă unei neînțelegeri în legătură cu serviciul, ar fi fost agresat fizic și verbal de un coleg. În bază sesizării, polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, au declarat reprezentanții IPJ Galați pentru „Viața liberă”.

Incidentul deosebit de grav produs la sediul Gărzii de Mediu Galați va fi anchetat și de Corpul de Control al Comisariatului general al GNM, începând de luni, ne-a spus comisarul-general al Gărzii Naționale de Mediu, gălățeanul Aurelian Păduraru. „După acest incident, urmările vor fi pe două direcții. Prima va fi la secția 1 Poliție, în urma apelului la 112, unde s-a făcut proces-verbal de constatare și se va depune, probabil, o plângere penală. A doua direcție – Corpul de control al Gărzii Naționale de Mediu va veni luni la Galați, urmând a stabili măsurile care se vor lua pe linie administrativă. Cel mai probabil, se va propune trimiterea în comisia de disciplină a dlui Tudorache, dar vom analiza și alte măsuri. Acestea pot porni de la mustrare scrisă și diminuare temporară a salariului, dar pot deveni și măsuri extreme, în funcție de gravitatea abaterii”, ne-a declarat comisarul general Aurelian Păduraru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ancheta scandalului de la Garda de Mediu Galați continuă

Corpul de control trimis de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Aurelian Păduraru, era prezent și marți la Galați. Controlul vizează scandalul izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute, în sediul Gărzii de Mediu gălățene, între comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost șef al instituției, și actualul comisar-șef, Sorin Dănăilă. Conflictul, care a inclus violențe fizice și verbale, s-a soldat și cu un dosar penal, după ce la sediul Gărzii de Mediu au ajuns și polițiștii Secției 1, în urma unui apel la numărul de urgență 112.

Cel mai probabil, așa cum a declarat comisarul general Aurelian Păduraru pentru „Viața liberă”, în urma anchetei corpului de control se va propune trimiterea în comisia de disciplină a comisarului Daniel Tudorache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

(Miercuri, 10 august 2022)

Scandalul de la Garda de Mediu Galați ajunge și la Parchet

Conflictul violent izbucnit, pe 29 iulie, la sediul Gărzii de Mediu Galați, între comisarul-șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, fost șef al instituției, va fi cercetat și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați. Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, gălățeanul Aurelian Păduraru, a aprobat, miercuri, trimiterea dosarului la Parchet pe baza concluziilor din raportul întocmit de Corpul de control. „Dacă fapta are și elemente penale, se va pronunța Parchetul în această privință”, a declarat Aurelian Păduraru pentru „Viața liberă”.
Cazul comisarului Daniel Tudorache va ajunge și în Comisia de disciplină a Gărzii Naționale de Mediu, care va lua măsurile care se impun pe cale administrativă.
Reamintim că, pe 29 iulie, conflictul dintre cei doi comisari s-a soldat cu un apel la 112 și cu chemarea polițiștilor de la Secția 1 și, ulterior, a Ambulanței, ambii comisari implicați ajungând la spital. De atunci, comisarul-șef Sorin Dănăilă nu a mai venit la sediu, interimatul la conducerea instituției fiind asigurat de predecesoarea sa în funcție, Liliana Cornea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O vidanjă deversată ilegal i-a băgat în... cheltuieli. Amendă-record

Câteodată, banii au miros, și încă unul puternic. De acest lucru s-a convins șoferul unei vidanje care a deversat conținutul urât mirositor în depozitul (închis!) Rateș din zona Tecuci și care a primit de la Garda de Mediu Galați o amendă pentru plata căreia va trebui să muncească trei-patru luni. Nici firma căreia îi aparține vidanja nu a scăpat deloc ieftin, fiind amendată cu suma maximă legală, pentru deversări de ape uzate în spații neautorizate.

Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Galați a informat că, în urma unui apel telefonic primit de la Poliția Locală Tecuci, pe telefonul de permanență al instituției, a fost verificată societatea care deține vidanja depistată că a descărcat ape uzate fecaloid-menajere în zona depozitului închis Rateș, Tecuci. "În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că vidanja este achiziționată de societate, dar nu este autorizată, iar șoferul de pe vidanjă, angajat al societății, a dispus de aceasta după orele de program, în scop personal, în vederea efectuării unor activități de vidanjare nelegale, cu deversare în punctul menționat neautorizat, fără a înștiința societatea", informează Garda de Mediu Galați.
Șoferul autovehiculului a fost amendat cu suma de 6.000 de lei.
În ceea ce privește societatea care deține vidanja, comisarii de mediu au constatat că aceasta nu respectă prevederile autorizației de mediu eliberate pentru activitatea de colectare ape uzate, având în vedere că această vidanjă nu este autorizată din punct de vedere al protecției mediului, iar achiziția ei nu a fost notificată la APM Galați. "Pentru societatea care deține vidanja s-au stabilit măsuri de respectare a punctelor de deversare stabilite prin autorizația de mediu și interzicerea deversării apelor uzate în alte locuri decât cele autorizate, instruirea salariaților asupra prevederilor autorizației de mediu și interzicerea activității desfășurate cu această vidanjă până la autorizarea sa. În plus, firma în cauză a primit și amenda maximă, de 100.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Audierea comisarului Daniel Tudorache în comisia de disciplină, suspendată

Pe 29 iulie, sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a fost "martorul" unui incident rar întâlnit într-o instituție de stat. Un conflict violent a izbucnit între comisarul Daniel Tudorache, fost șef al instituției și fost subprefect de Galați, și actualul comisar-șef, Sorin Dănăilă. Scandalul a degenerat, s-a ajuns la obiecte trântite prin birou, mâini puse în gât, vorbe grele, fiind nevoie de intervenția polițiștilor de la Secția 1, în urma unui apel la 112, dar și a unui echipaj al Ambulanței, pentru ca lucrurile să se liniștească. Sorin Dănăilă le-a declarat polițiștilor că a fost agresat fizic și s-a întocmit un dosar penal, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În zilele următoare, la sediul comisariatului a ajuns Corpul de control al Gărzii Naționale de Mediu, trimis de comisarul general Aurelian Păduraru (și el, tot gălățean), fiind propusă trimiterea comisarului Daniel Tudorache în fața comisiei de disciplină.

Acest lucru mai are însă de așteptat. "Prezentarea lui Daniel Tudorache în comisia de disciplină, propusă de Corpul de control, a fost suspendată, pentru că așa prevede legea în momentul în care este pe rol un dosar penal. Așteptăm să vedem ce soluție va propune Parchetul", a declarat pentru "Viața liberă" comisarul general Aurelian Păduraru.
În cazul în care se va ajunge totuși la Comisia de disciplină a GNM, măsurile care pot fi luate împotriva comisarului Daniel Tudorache pot porni de la mustrare scrisă și diminuare temporară a salariului, dar pot deveni și extreme, în funcție de gravitatea abaterii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Comisarul gălățean Daniel Tudorache, detașat disciplinar la Brăila

Scandalul izbucnit, pe 29 iulie, în sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu, între comisarul Daniel Tudorache (fost subprefect de Galați) și comisarul-șef Sorin Dănăilă (detalii AICI), are consecințe și pe cale administrativă, nu numai penală. Astfel, comisarul Tudorache, cel care ar fi pornit conflictul fizic cu superiorul său, a fost mutat disciplinar la Brăila, pe baza unui raport al Comisiei de disciplină a Gărzii Naționale de Mediu.

"Detașarea temporară a domnului comisar Tudorache Daniel Ovidiu, de la Comisariatul Județean Galați la Comisariatul Județean Brăila din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, s-a dispus ca urmare a raportului Comisiei de Disciplină nr. 386/CD/25.08.2022, în conformitate cu prevederile  art. 492 alin. (10) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare", se arată în răspunsul oficial primit de "Viața liberă" și semnat de comisarul general Aurelian Păduraru, gălățean și el.

Reamintim că este pe rol și un dosar penal în cazul respectiv, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

La șefia Gărzii Naționale de Mediu va fi numit un personaj controversat din PNL Galați

Demisia lui Aurelian Păduraru din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu dă naștere multor semne de întrebare în legătură cu numele celui care va fi numit în această funcție. Situația este puțin complicată de contextul negocierilor pentru stabilirea structurii viitorului guvern și a algoritmului politic în baza căruia vor fi împărțite ministerele între partidele din coaliție, care ar putea aduce unele schimbări și la nivelul unor structuri guvernamentale cum este și Garda Națională de Mediu. Dar, cel puțin deocamdată nu sunt probleme în ceea ce privește Ministerul Mediului, care rămâne la UDMR și nici în privința numirii comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, care îi este rezervată deputatului PNL George Stângă, președintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților și președintele PNL Galați.

Noul comisar general al Gărzii Naționale ar putea fi Sorin Dănăilă, șeful Gărzii de Mediu Galați

Surse din PNL Galați susțin că cel pe care Stângă îl va nominaliza pentru funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu este Sorin Dănăilă, actualul comisar șef al Gărzii de Mediu Galați. Sorin Dănăilă a fost numit șef al Gărzii de Mediu Galați pe 1 iulie 2022, a doua zi după ce Aurelian Păduraru devenea comisar general al Gărzii Naționale. Nu era primul job obținut de Dănăilă pe baza „carnetului de partid”. El a mai fost pus de PNL Galați într-o funcție de șef la Administrația Piețelor Agroalimentare din oraș, dar a avut și o perioadă nefastă, în care, potrivit surselor din PNL „a rămas de câțiva ani fără job”.

Situația s-a schimbat odată cu intrarea PNL la guvernare. În aprilie 2021, Sorin Dănăilă a fost numit director la filiala Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Galați, dar s-a remarcat doar prin câteva mici scandaluri. Un prim scandal a izbucnit când Dănăilă a vrut să concedieze câțiva muncitori despre care a aflat că încasează și pensie, dar a renunțat la idee când a aflat că în locul lor ar trebui să aducă muncitori din Nepal.
Alt scandal s-a produs când, la vreme de seară, Sorin Dănăilă a inspectat un ponton al ANIF acostat la Faleza din Galați, iar marinarii de la celelalte nave au alertat Poliția sesizând că un necunoscut ce părea să aibă și o sticlă se tot plimba pe puntea pontonului ANIF.

Încăierare la Garda de Mediu Galați. Comisarul șef Sorin Dănăilă s-a „certat” cu un alt comisar și amândoi au ajuns la spital

La o lună de la numirea sa în funcția de comisar șef la Garda de Mediu Galați, Sorin Dănăilă a fost implicat într-un nou scandal, de această dată încăierându-se cu comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost comisar șef al Gărzii de Mediu Galați. Între cei doi a avut loc o discuție tensionată în legătură cu activitatea profesională, s-a ajuns la replici dure și violențe fizice și a fost alertată Poliția prin 112 pentru a pune capăt încăierării. „Polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, declarau reprezentanții IPJ Galați. Tot prin 112 a fost alertată și Ambulanța, care l-a preluat pe comisarul Daniel Tudorache și l-a transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați. Ulterior a ajuns la spital și Sorin Dănăilă.

Un caz grav de poluare cu praf de zgură, închis de comisarul șef Dănăilă cu explicația aberantă că zgura e „materie primă”

Șeful Gărzii de Mediu Galați a iscat o avalanșă de controverse și prin modul în care s-a poziționat în susținerea celor care poluează mediul în loc să intervină pentru stoparea unor astfel de cazuri. Ne referim la transporturile de zgură de furnal de la Halda de Zgură a Combinatului Siderurgic Galați, care trebuie închisă, fiind pe lista celor 68 de depozite de deșeuri pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauză că nu le-a închis.

În primăvara și vara anului 2022, zilnic zeci de basculante de mare capacitate ale firmei Gendav SRL Galați cărau zgura de la Halda Sidex într-un nou depozit situat la 300-400 de metri de locuințele din comuna gălățeană Smârdan. Camioanele care cărau zgura împrăștiau nori de praf pe terenurile agricole din zonă, acoperindu-le cu un praf alb. „De 3-4 luni, sunt 15-20 de camioane care fac fiecare, zilnic, câte 6-7 curse cu zgură. Zilnic, trec pe aici peste o sută de camioane care lasă nori de praf în urma lor. O parte din traseul camioanelor e chiar pe terenul agricol”, ne declara Dănuț Surcică, care cultiva o suprafață de 200 de hectare în zonă. Potrivit acestuia, praful care a pus stăpânire pe culturile agricole a redus recolta la jumătate: „Anul ăsta, ce-am recoltat, a fost compromisă minim 40-50%”. Un alt agricultor, Bogdan Mândrescu, spunea că praful i-a redus și lui recoltele: „Producțiile sunt la jumătate față de cum ar fi în altă zonă. Praful e o mare problemă, atât pentru plante, cât și pentru oameni”.

Fermierii și locuitorii din Smârdan au adresat zeci de petiții la Garda de Mediu Galați, cerând întreruperea depozitării zgurii în noul depozit. Consiliul Municipal Galați a constituit o comisie care să analizeze situația și să ceară intervenția Gărzii de Mediu, pentru că o parte din terenurile poluate cu praf de zgură erau în intravilanul municipiului Galați. Toate aceste demersuri s-au lovit de atitudinea surprinzătoare șefului Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă, care susținea că este o situație normală, deoarece firma care transportă și depozitează zgura vrea să o valorifice pentru drumuri și în aceste condiții zgura nu mai este un deșeu, ci „materie primă”, iar noua haldă poate funcționa fără autorizație deoarece e „depozit de materii prime”.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Sorin Dănăilă nu mai este comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați

Începând de marți, 10 octombrie, Sorin Dănăilă nu mai este comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați. Potrivit surselor din cadrul instituției, contractul său de exercitare cu caracter temporar a funcției de comisar-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Galați a expirat pe 10 octombrie, în locul lui Dănăilă fiind numită, cu delegare parțială a atribuțiilor pe o durată de maximum șase luni, Liliana Cornea, comisar care a mai asigurat interimatul la conducerea instituției, ultima dată până la 1 iulie 2022.

Sorin Dănăilă urmează să rămână în continuare în cadrul Gărzii de Mediu Galați, pe funcție de execuție, ca "simplu" comisar, după ce a fost șeful instituției timp de 16 luni. În chiar prima sa lună de mandat, în iulie 2022, a apărut în prim-planul știrilor naționale și locale, după ce s-a bătut, chiar în sediul instituției, cu comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost, și el, șef al instituției.

Funcția vacantă de comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați va fi ocupată definitiv doar în urma unui concurs, atunci când acesta va fi organizat. Deocamdată, atât numirea lui Sorin Dănăilă, cât și cele ale Lilianei Cornea au fost făcute pe perioade temporare, sub formă de delegări.

Deputatul George Stângă, președinte al PNL Galați și președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a declarat pentru "Viața liberă" că nu se va mai implica în numirea unui nou comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați. "Nu ne-am gândit la niciun alt nume. Decizia va rămâne structurii centrale a Gărzii Naționale de Mediu, care să numească un nou comisar-șef la Galați", ne-a spus George Stângă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Galațiul, aproape să piardă și instituțiile de mediu, prin reorganizarea ministerului

Pe lista numeroaselor instituții importante pe care Galațiul le-a pierdut de-a lungul anilor s-ar putea înscrie, foarte curând, încă două: Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și Garda de Mediu.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se va reorganiza și va fi restructurat, în teritoriu, în autorități regionale de mediu, care vor avea în subordine, fiecare, instituțiile de profil din mai multe județe. În proiectul de OUG este prevăzut ca Galațiul să treacă, cu arme și bagaje, în subordinea Bacăului.

Proiectul de ordonanță de urgență reglementează, la primul capitol, înființarea și atribuțiile principale ale Autorităților Regionale de Mediu (ARM), prin fuzionarea agențiilor pentru protecția mediului și prin preluarea unor atribuții de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Administrația Națională "Apele Române" (ANAR). Odată cu înființarea acestor autorități regionale, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, APM-urile din subordinea sa, precum și ANANP se vor desființa. ARM-urile vor prelua patrimoniul acestora și toate drepturile, obligațiile și litigiile în care acestea sunt parte.

Proiectul de ordonanță de urgență propune înființarea a opt Autorități Regionale de Mediu, cu sediile în orașele Suceava, Bacău, Ploiești, București, Rm. Vâlcea, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca. Galațiul ar urma să fie arondat ARM Bacău, alături de județele Bacău, Covasna, Vaslui și Vrancea. Brăila ar urma să treacă în subordinea Ploieștiului, împreună cu județele Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

Al doilea capitol al proiectului de OUG vizează înființarea Gărzilor Regionale de Mediu, Ape și Păduri (GRM), prin fuzionarea Gărzii Naționale de Mediu, Gărzii Forestiere Naționale și instituțiilor din subordinea acestora, precum și prin preluarea unor atribuții din cadrul Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" și ANAR. La fel ca în cazul anterior, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională se vor desființa.

Repartizarea regională este similară cu cea a ARM-urilor, Galațiul urmând să treacă în subordinea GRM Bacău.

Pe de o parte, este de salutat inițiativa de a comasa mai multe instituții care uneori se "călcau" pe picioare. Pe de altă parte, în curând, în ritmul acesta, Galațiul nu va mai avea nicio instituție de interes regional sau național.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Șeful Poliției Locale Tecuci, numit comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați

În prima săptămână din ianuarie, unii bugetari nici nu au avut timp să-și deschidă calculatoarele după ce au revenit la muncă. Alții, în schimb, au reușit deja să-și schimbe șefii. Surse neoficiale, dar demne de încredere au declarat pentru "Viața liberă" că Garda de Mediu Galați are un nou comisar-șef, începând din această săptămână, în persoana lui Ionuț Cornel Bejan, director executiv al Poliției Locale Tecuci din 2021. Numirea lui, venită pe filieră liberală, este temporară, după care Ionuț Bejan va reveni, probabil, pe funcția de șef la Poliția Locală tecuceană. Până vineri, 5 ianuarie, actul oficial de numire a sa în noua funcție nu ajunsese încă la Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Noul comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați, confirmat oficial după două săptămâni

Pe 5 ianuarie, „Viața liberă” anunța, din surse neoficiale, numirea în funcția de comisar-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu a șefului Poliției Locale Tecuci, Ionuț Cornel Bejan. În aceeași zi, am trimis către Biroul de presă al Gărzii Naționale de Mediu solicitarea pentru confirmarea oficială a acestei numiri. Răspunsul oficial al instituției centrale l-am primit abia vineri, 19 ianuarie, la două săptămâni de la trimiterea solicitării.

„Începând cu data de 4 ianuarie 2024, pe funcția publică specifică de conducere de comisar-șef la Comisariatul Județean Galați a fost detașat domnul Bejan Cornel Ionuț, care va ocupa această funcție pentru o perioadă de cel mult trei luni. (...) Precizăm că la data numirii domnului Bejan Cornel Ionuț la conducerea Comisariatului Județean Galați, funcția de comisar-șef era vacantă”, se afirmă în comunicatul semnat de comisarul general al GNM, Andrei Rudolf Corlan și care ne-a fost trimis după 15 zile de la numirea efectivă.

Postul de comisar-șef al Gărzii de Mediu Galați era vacant din octombrie 2023, după eliberarea din funcție a fostului său ocupant, Sorin Dănăilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Amenzi de 90.000 lei, aplicate de comisarii Gărzii de Mediu în luna ianuarie

Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a aplicat în luna ianuarie amenzi în valoare totală de 90.000 lei, se arată într-un comunicat de presă remis joi de instituţie.

Conform atribuţiilor legale care îi revin, în luna ianuarie, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a desfăşurat activităţi de inspecţie şi control pe teritoriul judeţului cu şapte echipe, formate din câte doi comisari, realizând 65 de inspecţii. "Din totalul inspecţiilor au fost: inspecţii planificate - 39, inspecţii neplanificate - 26, din care sesizări - 0, reclamaţii - 14, controale în domeniul transferurilor de deşeuri - 0, mărfuri second-hand - 12. În urma verificărilor realizate s-a aplicat un număr de total 9 sancţiuni contravenţionale, din care 6 avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 90.000 lei", informează sursa citată.

În aceeaşi perioadă, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a efectuat acţiuni de control în colaborare cu IPJ Galaţi, la solicitarea acestuia.

agerpres.ro

Amendă de 50.000 de lei, în comuna Grivița

O amendă usturătoare a fost aplicată de Garda de Mediu Galați, în urma unui control pe raza satului Călmățui, din comuna gălățeană Grivița.
"În urma unei sesizări, am desfășurat un control detaliat și am constatat nereguli în gestionarea deșeurilor, o problemă cu impact direct asupra sănătății noastre și a mediului înconjurător. Conform OUG 92/2021, am aplicat o sancțiune de 50.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru a asigura conformitatea cu normele de protecție a mediului", potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primarul comunei Griviţa,: "Am dat amenzi, dar nu putem să hăituim oamenii!"

Gestionarea deşeurilor nu este deloc o chestiune simplă pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi, probleme referitoare la această activitate existând pe toate palierele de administrare. Şi, chiar dacă uneori edilii găsesc explicaţii, situaţiile nu pot fi lăsate la întâmplare, indiferent cât de mare este lipsa de personal. 

Recent, Garda de Mediu Galați anunța aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei Primăriei Grivița, pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Potrivit informaţiilor comunicate public, în urma unei sesizări, a avut loc un control punctual, fiind aplicată amenda pentru unele dintre aspectele reclamate, cele care s-au confirmat, nefiind cazul cu toate. 

În acest context, l-am întrebat pe primarul comunei Griviţa, Niță Chebac, care este situaţia şi cum a ajuns comuna să fie amendată pentru abateri de la legile privind protecţia mediului. În cele ce urmează, prezentăm răspunsul edilului referitor la această chestiune.

"Ne ocupăm cu responsabilitate de colectarea selectivă a gunoaielor. Ne-a reclamat totuși un binevoitor. Avem un grafic, în limita taxelor. Ridicăm gunoiul de două ori pe lună, de la poarta cetățeanului. Unii însă nu respectă normele și aruncă gunoaiele la întâmplare. În plus, de când s-a blocat șoseaua la Piscu, tot traficul auto s-a mutat pe ruta Ivești-Grivița, iar cazurile de aruncare la întâmplare a gunoaielor de către șoferii din tranzit s-au înmulțit exponențial. Îi pândim, îi fugărim, îi monitorizăm.

De multe ori mergem chiar eu, cu viceprimarul și cu un angajat, strângem gunoiul și îl depozităm până ce vine mașina să-l ridice. Am dat amenzi anul trecut, amenda minimă pentru culpe minore. Dar nici nu putem să hăituim oamenii. Mergem pe prevenţie, dăm avertisment şi abia apoi dăm amenzi. Sunt sigur însă că, dacă merg acasă la un angajat de la Mediu, tot găsesc ceva neconform. Am pus camere, dar s-a dovedit insuficient.

Trebuie să angajăm oameni care să le urmărească. Nu găsim. Contrar zvonurilor, salariile sunt mici și neatractive în administrație. Oricum, fiecare execută şi altceva decât fișa postului și nu putem remunera munca în plus. Primăria e o instituţie la dispoziţia cetăţeanului, vine o bătrână de 80 de ani și nu poți trimite femeia să aștepte o lună, termenul maxim de rezolvare. Salariații nu primesc bonusuri, astfel că nu găsim oameni, dar instituția continuă să fie obligată să emită documente, să colecteze gunoaie, să funcționeze, și încă fără greșeală."

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Companie gălățeană de transport fluvial, amendată de Garda de Mediu

O companie locală, specializată în transporturi pe căi navigabile interioare, depozitare și activități conexe, a fost supusă unei inspecții de către Garda de Mediu. În urma acesteia, s-au descoperit neconformități care au impus aplicarea unor sancțiuni în valoare de 8.000 lei, conform legislației în vigoare, a informat Garda de Mediu Galați.

Comisarii de mediu gălățeni au constatat că, la data controlului, în zona laterală a unei magazii neutilizate de pe o suprafață betonată și neacoperită erau depozitați saci tip big-bag de 600 kg conținând Nitrocalcar – fără a se respecta indicațiile cuprinse atât în fișa cu date de securitate, cât și pe ambalaj (”A se depozita în loc uscat, acoperit și ferit de razele solare”), a declarat pentru „Viața liberă” comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Ionuț Bejan.

Comisarii au stabilit termene clare pentru remedierea deficiențelor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Patiserie amendată cu 50.000 de lei de Garda de Mediu

În urma unei inspecții la o firmă gălățeană specializată în fabricarea produselor de patiserie, comisarii gălățeni ai Gărzii de Mediu au identificat „mai multe aspecte relevante legate de conformitatea activității societății cu prevederile legale în domeniul protecției mediului”. Concret, principalele constatări au constat în necesitatea respectării prevederilor autorizației de mediu, gestiunea incompletă a deșeurilor și lipsa unui responsabil desemnat pentru acest aspect, utilizarea de produse periculoase fără o evidență clară a gestionării acestora.

În consecință, firma în cauză a fost sancționată cu două amenzi, una de 50.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, și alta de 3.000 de lei, pentru înscrierea de date incorecte în gestiunea deșeurilor. De asemenea, comisarii au aplicat și un avertisment pentru derularea proiectelor fără a deține act de reglementare.

„Au fost stabilite măsuri pentru remedierea deficiențelor identificate și pentru asigurarea conformității cu legislația de mediu. Conducerea societății a fost informată cu privire la măsurile necesare pentru aducerea activității în conformitate cu prevederile legale”, precizează Garda de Mediu Galați.

Instituția de control nu a comunicat datele de identificare ale firmei sancționate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Curățătorie de articole textile, amendată de Garda de Mediu

O firmă gălățeană specializată în spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană, firmă care "joacă un rol semnificativ în comunitatea noastră", a primit o amendă uriașă, de 60.000 de lei, de la comisarii Gărzii de Mediu Galați, a informat instituția de control.

"Pe durata inspecției, s-au luat măsuri pentru a asigura conformitatea cu normele de protecție a mediului. Cu toate acestea, am constatat încălcări care au condus la o amendă contravențională în valoare de 60.000 de lei. Pentru a remedia situația, unitatea a fost obligată să obțină o nouă autorizație de mediu și să-şi suspende temporar activitatea până la obținerea acesteia", potrivit Gărzii de Mediu Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Amendă pentru o hală de vopsitorie neautorizată

Garda de Mediu Galați informează că, în urma unei inspecții recente în cadrul unei companii din Galați, efectuate în conformitate cu tematica și programul de controale planificate pentru anul 2024, comisarii din cadrul Comisariatului Județean Galați au descoperit unele "aspecte semnificative".

"Compania verificată desfășoară activități variate, inclusiv fabricarea de construcții metalice și alte procese industriale. În timpul inspecției, am identificat existența unei hale de vopsitorie neautorizate, ceea ce a atras aplicarea unei sancțiuni contravenționale conform legislației în vigoare.

Sancțiunea aplicată a constat într-o amendă de 100.000 de lei, subliniind importanța respectării autorizațiilor și reglementărilor legale în protejarea mediului. Pentru a remedia situația și a preveni incidente similare în viitor, au fost stabilite măsuri adecvate conform angajamentului nostru pentru un mediu mai curat și mai sănătos", se arată într-o informare remisă de Garda de Mediu Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Garda de Mediu a prezentat rezultatele ultimelor activități desfășurate la Galați

Comisarii de mediu au desfășurat un număr total de 147 de controale în teren, numai luna trecută. Dintre acestea, 58 de controale erau deja planifiate în planul de acțiuni ale GNM. Alte 89 de controale au fost inspecții neplanificate.

Dintre acestea, comisarii au făcut 27 de inspecții, ca urmare a rezolvării unor sesizări/reclamații înregistrate la sediu. 14 inspecții au fost dispuse de Garda Naționala de Mediu, în urma sesizării unor neclarități depistate de forurile centrale. Un număr de 18 inspecții au fost dispuse pentru respectarea condițiilor de reglementare, iar 27 dintre controale s-au făcut pentru inspectarea unor transferuri deseuri/mărfuri second-hand

Pe parcursul lunii trecute, comisarii de mediu au avut și trei situații când au trebuit să se autosesizeze pentru declanșarea unor controale la firmele care încălcau flagrant legislația pentru protecția mediului.

Cu ocazia controalelor efectuate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, din care 19 au fost avertismente și 10 au reprezentat amenzi, în valoare totală de 419.000 lei

„Ne angajăm să asigurăm calitatea aerului, a apei și a solului, o gestionare adecvată a deșeurilor, reducerea impactului substanțelor chimice nocive și protejarea speciilor și zonelor naturale din județul Galați” au declarat reprezentanții GNM, odată cu prezentarea activităților desfășurate pe luna trecută.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Amenzi-record pentru două instituţii publice din Galaţi. Au transformat un depozit de gunoi pentru moloz într-un munte de deşeuri la marginea oraşului

Amenzi record pentru două instituții publice din Galați. Primăria și Societatea de Gospodărire Urbană sunt amendate, de către Garda de Mediu, cu 140.000 de lei și respectiv 120.000 de lei, pentru faptul că au transformat un depozit de gunoi unde ar fi trebuit să fie doar moloz, în groapa de gunoi comună.

De la anvelope, până la canapele, pe lângă moloz, asta se găsește pe muntele de deșeuri care a răsărit de câțiva ani lângă Galați. Zeci, sute de camioane descarcă zilnic deșeuri inerte acolo. Adică moloz rezultat din construcțiile și demolările din oraș. Asta este și destinația locației. Doar că pe lângă moloz, sunt aduse și gunoaiele comune, menajere.

Cei care păzesc obiectivul, depozitul de materiale inerte, recunosc faptul că se aduc aici tot felul de gunoaie.

Primăria, în schimb, a decis să ofere un punct de vedere scris în care spune că în acea groapă de gunoi se depozitează doar resturi provenite din materialele de construcție şi nu alte tipuri, iar periodic se fac acțiuni de salubrizare în zonă. Garda de mediu Galați, în schimb, a constatat altceva.

Depozitul de deșeuri inerte de la marginea Galațiului funcționează de câțiva ani. În tot acest timp, gunoaiele menajere au fost acoperite de moloz, strat peste strat.

telem.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Amenzi de peste jumătate de milion de lei, de la Garda de Mediu

Garda de Mediu  Galați a desfășurat, în aprilie, 132 de controale, dintre care 49 au fost planificate.

Acestea au inclus 30 de inspecții în vederea rezolvării de sesizări sau reclamații, 13 inspecții dispuse de GNM, 4 autosesizări, 9 inspecții pentru verificarea respectării condițiilor de reglementare, 2 inspecții pentru investigarea unor incidente cu impact asupra mediului și 25 de inspecții privind transferurile deșeurilor și mărfurilor second-hand.

Au fost aplicate 34 de sancțiuni, din care 13 avertismente și 21 de amenzi, în valoare totală de 542.500 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.