Jump to content

Conflicte colective de muncă în Galați


dcp100168

Recommended Posts

Anul fără niciun conflict colectiv de muncă în Galați

Deși esplanada din fața Prefecturii Galați a „cunoscut” mai multe momente tensionate, cu sindicaliști din diverse domenii protestând pentru drepturile lor legale, niciun sindicat din Galați nu a declanșat vreun conflict colectiv de muncă în 2021.

Sindicaliștii gălățeni din Cartel ALFA au protestat, nu o singură dată, în fața Prefecturii, în acest an. Au participat membri de sindicat din diverse domenii, de la șoferii Transurb și sindicaliști din metalurgie, până la cei din Educație și din poliție. Cu toate acestea, protestele n-au evoluat astfel încât să se ajungă până la declanșarea vreunui conflict colectiv de muncă.
Cei de la Transurb au protestat de cel puțin două ori în stradă, ba chiar au și întrerupt activitatea de câteva ori. Nici ei n-au mers mai departe. Problema lor s-a rezolvat, până la urmă, prin aceste greve spontane și cu o demisie a directorului general Dorian Dumitru, după care oamenii au revenit la lucru.
Dacă vă amintiți, și ceferiștii gălățeni, sprijiniți de colegi din alte județe, au venit să protesteze la Prefectură. Printre revendicările lor se numărau, printre altele, intrarea în vigoare a Legii privind Statutul personalului feroviar și asigurarea unei finanțări pe măsura nevoilor transportului pe calea ferată. Nemulțumirile lor au culminat cu o grevă, tot spontană, care a paralizat, timp de aproape o zi întreagă, toată țara. Nici ei nu au mai ajuns la grevă generală.

631 de contracte colective de muncă, înregistrate în Galați

„În anul 2021 nu au fost înregistrate conflicte colective de muncă”, informează un bilanț întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați și prezentat în cadrul celei mai recente Comisii de dialog social din cadrul Prefecturii. Evident, un conflict colectiv de muncă poate avea un impact major numai la companiile cu număr mare de salariați și cu contracte colective de muncă înregistrate.
Conform datelor ITM, la data de 1 decembrie 2021, erau active 631 de contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi. Din acestea, 12 erau încheiate cu federaţii și reprezentanţii salariaţilor, 425 erau încheiate cu reprezentanţii salariaţilor, iar 194, cu sindicate reprezentative.
La nivelul judeţului Galaţi, la începutul lunii decembrie 2021, funcţionau 862 de unităţi cu peste 21 de salariaţi, din sectorul bugetar, cu capital mixt şi privat. 301 dintre acestea aveau capital de stat, 557 erau cu capital privat, iar patru unități aveau capital mixt.
Tot la 1 decembrie, un procent de 73,20 la sută din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi din judeţul Galaţi au încheiate contracte colective de muncă active, faţă de 67,07 la sută, la sfârşitul anului 2020. Faţă de anul 2014, se remarcă o creştere semnificativă, în condiţiile în care numai 62,8 la sută din unitățile de atunci cu peste 21 de angajaţi aveau contracte colective de muncă active.
Pe perioada stării de alertă, contractele colective de muncă expirate au fost prelungite, prin prevederi legale specifice, informează ITM Galați. Până la 1 decembrie 2021, un număr de 212 contracte colective de muncă au fost prelungite prin efectul legii, dar au fost şi 122 unităţi care au negociat colectiv şi au depus spre înregistrare contractele colective încheiate. O parte din aceste contracte colective puteau beneficia de prelungirea acestora prin efectul legii, se mai arată în raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Singurul conflict colectiv de muncă din Galați a rămas neconciliat

Conform unui bilanț dat publicității de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați, anul trecut a fost înregistrat un singur conflict colectiv de muncă, la nivelul Centrului Cultural "Dunărea de Jos" Galați, declanșat de Sindicatul Național din Cultură - FAIR, pe 30 septembrie 2022. "Conflictul colectiv a avut ca motiv faptul că angajatorul nu a acceptat revendicările formulate de angajați, conform art. 161, lit. b din Legea dialogului social, nr. 62/2011 republicată (actualmente Legea nr. 367/2022). Concilierea s-a desfășurat la sediul ITM Galați la data de 10.10.2022. Părțile nu au ajuns la o înțelegere, conflictul a rămas neconciliat", se menționează în documentul citat.

Pe parcursul anului trecut, la ITM Galați au fost înregistrate 220 de contracte colective de muncă, 10 acte adiţionale de prelungire a contractelor colective de muncă, precum și 59 de acte adiţionale de modificare a clauzelor contractelor colective de muncă. Au fost respinse de la înregistrare șapte CCM-uri și un act adiţional.

Astfel, la data de 31 decembrie 2022 erau active 436 de contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor gălățene. "La sfârșitul anului trecut, puțin peste jumătate (50,6%) dintre unităţile cu peste 21 de salariaţi din judeţul Galaţi aveau încheiate contracte colective de muncă active", se arată în documentul ITM Galați.

De menționat este că, în luna iunie 2022, au expirat 255 de CCM-uri încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi și care au fost prelungite pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.