Jump to content

Bugetul Galaţiului în 2022


dcp100168

Recommended Posts

Banii Galaţiului pentru anul 2022. Proiectul de buget, în consultare publică

Peste 441,39 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 322,53 milioane de lei pentru dezvoltarea lui, aşa arată proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe 2022, lansat în consultare publică pe portalul Primăriei.

Dacă anul trecut Primăria Galaţi a "mimat", mai degrabă, consultarea publică a proiectului de buget, publicând documentele pe portalul propriu cu doar o săptămână înainte de aprobarea de către Consiliul Local, iată că în 2022 dă dovadă de ceva mai multă transparenţă. Proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2022 a fost lansat în consultare publică.
Potrivit anunţului de pe site-ul Primăriei, locuitorii municipiului pot depune sugestii şi propuneri privind proiectul de buget. "Propunerile se pot transmite la Direcţia Financiar Contabilitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, astfel: prin e-mail la buget@primariagalati.ro; prin poştă la adresa strada Domnească nr. 54; la sediul instituţiei din strada Domnească nr. 54. Termenul de depunere a propunerilor este 25 ianuarie 2022", precizează Primăria.

Deşi nu există raport de specialitate sau alte documente explicative, ci doar 38 de pagini de tabele cu secţiuni, capitole bugetare şi sume, le-am analizat pentru dumneavoastră şi vă putem spune cele mai importante date cuprinse în buget.

Potrivit documentelor, proiectul bugetului local de funcţionare a oraşului în 2022 se bazează pe venituri şi cheltuieli totale de 441,39 milioane de lei. Pentru dezvoltare sunt prevăzute venituri şi cheltuieli totale de 322,53 milioane de lei. Aici ar merita precizat că, după cum arată cifrele, în veniturile pentru dezvoltare sunt cuprinse sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 de 147,76 milioane de lei şi subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susţinerii şi derulării proiectelor finanţate din fonduri externe de 22 milioane de lei.

Principalele cheltuieli de funcţionare

În topul cheltuielilor de funcţionare, conduce detaşat suma alocată capitolului "Asigurări şi asistenţă socială" - 102,37 milioane de lei. Urmează capitolul "Transporturi" - 55 milioane de lei, din care transport în comun - 35 milioane de lei. Clasamentul cheltuielilor continuă cu domeniile: "Cultură, recreere şi religie" - 54,94 milioane de lei, "Învăţământ" - 52,42 milioane de lei, "Autorităţi publice şi acţiuni externe" - 43,38 milioane de lei, "Protecţia mediului" - 27,64 milioane de lei, "Sănătate" - 26,93 milioane de lei şi "Ordine publică şi siguranţă naţională" - 21,04 milioane de lei.

Rămâne de văzut forma finală a bugetului, care va fi supusă votului aleşilor locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce investiţii trebuie să finalizeze Primăria în 2022. Calendarul din documentele oficiale

În primul rând, Primăria ar trebui să încheie lucrările pe care nu le-a terminat în 2021, deşi unele dintre ele ar fi trebuit finalizate în 2020, ar spune gălăţenii care s-au săturat de şantiere deschise şi neprotejate, de praf, de noroi şi de mizerie! La cererea noastră, întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, administraţia locală ne-a furnizat lista obiectivelor care, în documentele din decembrie 2021, aveau termen estimat de finalizare anul acesta.

O lucrare finalizată, un şantier în minus, cel puţin acestea ar fi aşteptările gălăţenilor. Numai că, adesea, şantierele se prelungesc interminabil şi pentru că apar "surprize" ce trebuie remediate. Pentru a fi corect informaţi, la finele anului trecut, am solicitat administraţiei locale lista tuturor lucrărilor şi proiectelor care au termen de finalizare în anul 2022. Optimistă din cale-afară - ca să spunem altfel - Primăria a trecut pe listă şi obiective aflate încă în licitaţie, deci care nu au deocamdată un constructor care să se fi apucat de treabă.
Deşi am cerut şi stadiul fiecărui proiect, răspunsul primit precizează doar dacă lucrările sunt sau nu în execuţie, cine e constructorul, valoarea contractului şi data estimată de finalizare. Cu precizarea că am ales doar obiectivele la care, conform Primăriei, se lucrează, iată care ar fi cele mai importante care ar trebui să se încheie anul acesta.

Restanţe

Primul obiectiv pe lista Primăriei, a cărui valoare depăşeşte 4,31 milioane de lei, este "Modernizare străzi Valea Orașului - Etapa VI". Aici, lucrările sunt în execuţie din 2018, de când asocierea Romsit Construct - Dreams Riviera s-a apucat de treabă. Noul termen estimat de finalizare este 31 octombrie 2022.
Tot un şantier cu vechime este cel de la "Stația de Epurare a Apei Uzate în cartierul Dimitrie Cantemir", unde termenul estimat de finalizare este februarie 2022. Tot februarie, dar 2021, fusese termenul comunicat de Primărie la finele anului 2020. Cert este că obiectivul sare de 2,76 milioane de lei şi aşteaptă să fie pus în funcţiune de Edas Construct şi Aqua Marine Recovery.
Primăria a pus pe listă şi amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea și bulevardul Marii Uniri - celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră, a cărui valoare a fost calculată la peste 3,44 milioane de lei. Sunt încheiate contracte cu asocierea Constructa Mecanique - Obercons Comp şi cu societatea Fami. Municipalitatea a trecut ca termen estimat de finalizare 31 decembrie 2022, dar totul depinde de Hotărârea de Guvern prin care ni se va da (din nou) terenul pe care drumul ar trebui să îl străbată.

Modernizări

Amenajarea străzii Brăilei între Roșiori și Potcoava de Aur ar trebui să se încheie în martie 2022, însă Primăria ia în calcul o posibilă prelungire a şantierului, din cauza condiţiilor meteo. Obiectivul, a cărui valoare depăşeşte 12,6 milioane de lei, este pus în operă de asocierea Lemacons - Tancrad, după un proiect realizat de SC BTFarch Ro Company SRL.
Tot în martie ar trebui să fie gata şi lucrarea de "Reabilitare strada Ioan Nenițescu", în valoare de peste 2,43 milioane de lei, executată de asocierea Citadina 98 - ATU Consulting.
Deşi nu e chiar o modernizare, reparaţia capitală a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Secția 3 Poliție, din blocul G1, Micro 19, ar trebui să se încheie în curând, la finele lunii ianuarie. Conform Primăriei, valoarea lucrărilor executate de Ecoloptim - Arhidesign GS depăşeşte 1,33 milioane de lei.

Infrastructură cu bani europeni

Proiectul major de "Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coșbuc - tronson Henri Coandă - Alexandru Măcelaru" a ajuns să depăşească 106,53 milioane de lei în scriptele Primăriei. Lucrările sunt executate de asocierea Lemacons - Tancrad - Mari-Vila Com - ADD Global Design SRL şi au ca termen estimat de finalizare 31 iulie 2022. Eu zic să nu fim aşa de optimişti, pentru că municipalitatea a precizat deja că ia în calcul o posibilă prelungire a şantierului, justificată de complexitatea lucrărilor. Mai amintim şi că, într-un articol de la finele anului trecut, scriam că "noul termen de finalizare a lucrărilor este 30 septembrie 2022", conform răspunsului administraţiei locale.
Ca într-un banc, ambele răspunsuri sunt corecte: 31 iulie este data care în prezent figurează în scriptele Primăriei şi care poate fi modificată conform procedurilor, iar 30 septembrie 2022 este data ceva mai realistă a autorităţilor.
Rămâne de văzut care dintre ele se va adeveri! Cel mai probabil, niciuna...

Primăria a mai trecut în listă, cu o valoare de numai 345.620 de lei şi termen de finalizare în luna iulie 2022, obiectivul "Extindere și modernizare drum centură varianta ocolitoare - deviere utilități". Lucrările sunt executate de asocierea Gendav - RBX Electric Led SRL - Alitec Solution - SGM Contractor - Genymar 2008. Trebuie spus că grosul contractului, a cărui valoare totală depăşeşte 15,15 milioane de lei, este finanţat de la bugetul local, fiind vorba despre lucrări neeligibile pe fonduri europene.

Investiţii europene în şcoli

Primăria ne-a transmis o lungă listă de investiţii cu finanţare europeană de care beneficiază unităţile de învăţământ. Din păcate, respectarea calendarului de finalizare a lucrărilor, anunţat iniţial de autorităţi, s-a dovedit, adesea, o provocare de nedepăşit. Iată şi noile termene de finalizare.

Conform listei, acum, în luna ianuarie 2022, ar trebui să se încheie modernizarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale "Mihail Sadoveanu" Nr. 11, obiectiv în valoare de peste 13,69 milioane de lei. Iată cine sunt constructorii şi furnizorii acestei investiţii: SC Concivia, SC Dascon, SC EL Marp Company, SC Vision Group Consulting-Management, SC Gealin. Dar Primăria ne-a transmis că este posibilă o prelungire, din cauza condiţiilor meteo de iarnă.

În luna aprilie, ar trebui încheiate lucrările de anvelopare la Liceul Teoretic "Dunărea", investiţie de peste 1,91 milioane de lei, realizată de Moviland Met - Proiect - Consumcoop Galaţi.

La sfârşitul lunii iunie, sunt programate să se încheie lucrările de anvelopare la Școala Gimnazială Nr. 17, executate de firma Stiloterm, investiţie de 2,16 milioane de lei.
Reabilitarea Colegiului Tehnic "Traian Vuia" - Corp Școală Galați, obiectiv a cărui valoare depăşeşte 8,19 milioane de lei, are ca termen estimat de finalizare 31 iulie 2022. Tot ce ştim, însă, este că lucrările sunt executate de asocierea Dreams Riviera - Romsit Construct - Submit.

În toamnă, la sfârşitul lunii septembrie 2022, Primăria susţine că s-ar termina un alt obiectiv cu finanţare europeană, "Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială "Grigorie Teologul"". Valoarea investiţiei depăşeşte 4,86 milioane de lei şi este pusă în practică de Dreams Riviera - Evalon Trust - Romsit Construct - Rovis Lider.

Sănătate

Dintre investiţiile cu fonduri europene, aflate în acest moment în execuţie la spitalele municipalităţii, două au termen de finalizare anul acesta. Este vorba despre reabilitarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" Galați, în valoare de peste 16,56 milioane de lei. Pentru lucrările executate de Rovis Lider - Arhideskvision - RBX Electric Flash Led, termenul de finalizare este aprilie 2022.
Pe listă se regăseşte şi reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Compartimentului Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați, în valoare de peste 11,1 milioane de lei, unde lucrările sunt executate de Rovis Lider - Proiect Antrepriza Moviland Met - Work Consult. Termenul estimat de finalizare este 30 mai 2022.

Patrimoniu, regenerare şi recreere, pe bani europeni

La finele lunii iulie, Primăria ar putea să inaugureze primul obiectiv din patrimoniul istoric al oraşului. Este vorba despre salvarea şi punerea în valoare a imobilului din strada Domnească nr. 58, investiţie de peste 9,94 milioane de lei. Lucrările sunt executate de SC Rovis Lider, iar pentru dotările necesare - IT şi mobilier - sunt încheiate contracte cu firmele Union Co şi Horace Media.

Prima etapă de regenerare urbană a zonei Uzinei de Apă nr. 1, adică transformarea epavei industriale într-un parc de aventură, ar trebui să se încheie tot la finele lunii iulie 2022. Obiectivul are o valoare de peste 19,33 milioane de lei şi este realizat de asocierea Ischia - Garden Center - Obercons Comp - Submit - Moviland Met - Consumcoop Galaţi - Inaco Legal - Frangomy Solutions. Primăria ne-a transmis că ia în calcul o prelungire a calendarului, justificată de complexitatea lucrărilor.

La finele anului ar trebui să fie gata Centrul de Recreere pentru Persoane Vârstnice "Tinerețe fără bătrânețe", a cărui valoare depăşeşte 16,1 milioane de lei. Constructori şi furnizori sunt: Concivia, Element Design, Ziromet, Proficons Project.

Blocuri anvelopate

La finele lunii martie vine "sorocul" pentru două proiecte de creşterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Vorbim despre CD1, CD2, CD3, CD4, aferente Asociației de proprietari 113, obiectiv în valoare de peste 8,12 milioane de lei, executat de Lemacons, şi despre blocurile E7, E8, C21 şi C22 de pe strada Regiment 11 Siret, obiectiv de 8,76 milioane de lei, de care se ocupă Davide Construct.

În valoare de peste 3,66 milioane de lei, lucrările de creștere a performanţei energetice la blocul A5, scara 6, de pe strada Brăilei, blocul D, de pe strada Domnească, şi blocul SD9C, de pe strada Siderurgiștilor, au termen de finalizare pe 31 iulie 2022. Dacă va fi sau nu aşa, ştie doar constructorul - Consumcoop Galaţi.

30 noiembrie 2022 este data de finalizare a lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor G2 şi G3, de pe strada Constructorilor, şi C6C, de pe strada G-ral Dragalina, investiţie în valoare de peste 5,98 milioane de lei, executată de asocierea Consumcoop Galati - Submit.

Să fie lumină!

Cea de-a doua etapă a proiectului de "Extindere iluminat public în municipiul Galați", obiectiv evaluat la peste 3,34 milioane de lei, pus în operă de SC Trans PEC SA, ar trebui să se încheie la finele lunii iunie 2022. Nu mai puţin adevărat este că, potrivit unui răspuns anterior al Primăriei, termenul de finalizare a fost 31 august 2021.

La sfârşitul lunii iunie anul acesta ar trebui să se încheie şi lucrările de 1,87 milioane de lei de alimentare cu energie electrică a Spitalului "Buna Vestire", executate de El Marp Company - RBX Electric Flash Led.

Pe 30 aprilie 2022, este estimat termenul de finalizare pentru amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in în municipiul Galaţi, la care lucrează Telekom Romania Communications. Investiţia trece de 3,33 milioane de lei şi este finanţată din Fondul pentru Mediu.

Subliniem că termenele de finalizare a investiţiilor pe care Primăria Galaţi ni le-a transmis la cererea noastră sunt unele estimative. Evident că autorităţile îşi doresc ca ele să fie respectate, dar nu întotdeauna depinde doar de municipalitate. Să nu uităm că suntem în pandemie, că derularea lucrărilor sau furnizarea materialelor necesare poate fi afectată de eventuale îmbolnăviri sau restricţii. De asemenea, nu trebuie neglijate nici "surprizele" care pot apărea pe un şantier în derulare, dar şi faptul că iarna, care deocamdată s-a dovedit a fi prielnică lucrărilor, îşi poate dezlănţui forţele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Bugetul de dezvoltare al municipiului Galați, cu 40% mai mare în 2022

Bugetul municipiului Galați pentru anul 2022 a fost aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Local, la propunerea primarului municipiului Galați, Ionuț-Florin Pucheanu.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Bugetul de anul acesta este unul echilibrat. Continuăm dezvoltarea orașului, dovadă fiind faptul că avem peste 100 de obiective de investiții și în acest an, iar bugetul pentru dezvoltare este cu 40 la sută mai mare decât anul trecut. La capitolul funcționare, prioritatea este să asigurăm servicii de calitate gălățenilor și alocăm astfel sumele necesare pentru străzi, școli, spitale, salubrizare, transport sau iluminat public”.

Bugetul general consolidat al municipiului în 2022 este de 1.072.286.190 lei, din care 414.988.550 lei pentru dezvoltare și 657.297.640 lei pentru funcționare, distribuit pe indicatori astfel: Servicii publice - 336.732.490 lei; Sănătate - 288.418.810 lei; Transporturi - 196.192.340 lei; Asistență socială - 120.216.350 lei; Învățământ - 74.328.200 lei; Cultură - 29.714.000 lei; Sport – 18.665.000 lei; Energie termică - 8.019.000 lei.

Bugetul de dezvoltare al municipiului Galați a crescut cu aproape 40%, de la 300.441.000 lei în 2021 la 414.988.550 lei  în 2022. Pentru anul acesta, Primăria municipiului Galați și-a propus peste 100 de obiective de investiții pentru învățământ, sănătate și infrastructură. Subliniem că Primăria are anul acesta în derulare și peste 50 de proiecte cu finanțare externă  în valoare de peste 730 de milioane de lei pentru școli, spitale și infrastructura rutieră, alte 36 de proiecte în valoare de peste 200 de milioane de lei fiind acum în evaluare.

Printre cele mai importante obiective se numără: modernizarea cartierelor (Micro 38, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C, Mazepa I, Mazepa II, Țiglina I, Micro 19, Micro 20, Micro 21 Aurel Vlaicu I, II și Siderurgiștilor); modernizarea str. Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc; modernizarea str. Domnească (între str. Gamulea și str. Gării); modernizare Alee P-uri (între Elice și str. Navelor); punerea în valoare a sitului Tirighina-Barboși; Parc Aventura la fosta Uzină de apă nr. 1; reamenajare Inel de Rocadă; modernizare și realizări de locuri de joacă; modernizare Parc Carol (fost CFR); crearea de noi locuri de parcare; modernizare de licee, școli și grădinițe; modernizarea celor trei spitale din administrare (Maternitatea, Spitalul pentru copii și Spitalul de Psihiatrie); un nou centru medical de permanență (Micro 20); modernizarea sistemului de iluminat public; noi stații de încărcare mașini electrice etc.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Câţi bani a avut şi câţi a cheltuit Galaţiul în 2022

Venituri totale realizate de 742,29 milioane de lei şi cheltuieli totale de 743,1 milioane de lei, rezultând un minus de 817.154 de lei, aşa arată execuţia bugetului local al Galaţiului pentru 2022, conform documentelor care au ajuns la comisiile Consiliului Local.

Încasările la buget n-au fost tocmai strălucite, din moment ce gradul de realizare a impozitelor pe proprietate a fost de 62,68 la sută. În schimb, la veniturile pentru dezvoltare, sumele primite de la Uniunea Europeană, pentru prefinanţarea proiectelor europene, cât şi pentru plăţile efectuate în anii anteriori, au depăşit 103,98 milioane de lei.

Contul de execuţie al bugetului Galaţiului pe anul 2022 va fi supus dezbaterii şi aprobării Consiliului Local. Pentru că este important să ştiţi care au fost şi cum s-au cheltuit banii oraşului, vă prezentăm cele mai importante informaţii cuprinse în documentele prezentate aleşilor.

„Încasările veniturilor proprii pe anul 2022 au fost de 81,76 la sută, gradul de realizare a impozitelor pe proprietate a fost de 62,68 la sută, dar încasările din surse ale bugetului de stat faţă de total încasări au fost de sută la sută”, se arată în raportul de specialitate. De pildă, sumele primite de la Uniunea Europeană s-au ridicat la 103,98 milioane de lei.

Conform documentelor, de la bugetul local s-au cheltuit 539,38 milioane de lei pentru funcţionare şi 203,72 milioane de lei pentru dezvoltare. Primăria a ţinut să puncteze că majoritatea obiectivelor de investiţii s-au realizat pe bugetul creditelor interne în valoare de 52,93 milioane de lei, adică din împrumuturi contractate de municipalitate.

Cele mai importante cheltuieli de funcţionare

Dintre cheltuielile de funcţionare cuprinse în bugetul local ne-a atras atenţia suma totală cheltuită în anul 2022 la capitolul „Transporturi” – peste 91 de milioane de lei. Din aceşti bani, subvenţia pentru transportul public de persoane a depăşit 71,82 milioane de lei. Diferenţa cheltuită la acest capitol a fost în special pentru reparaţii curente străzi - 19,17 milioane de lei.

Pentru „Cultură, recreere şi religie”, în 2022, s-au cheltuit mai bine de 75,19 milioane de lei, dintre care pentru întreţinerea parcurilor - 20,83 milioane de lei.

Suma totală cheltuită în 2022 la „Învăţământ” a fost de 56,46 milioane de lei.

În 2022, s-au plătit 31,33 milioane de lei reprezentând comisioane, dobânzi la împrumuturile pe care le are municipiul Galaţi.

Nu mai puţin de 30,83 milioane de lei au decontat serviciile de întreţinere a iluminatului public şi consumul de energie electrică, paza domeniului public şi reparaţiile la imobile.

Pentru servicii de salubrizare şi colectare deşeuri menajere s-au cheltuit 27,06 milioane de lei.

Apărarea, ordinea publică şi siguranţa au necesitat plăţi de 24,8 milioane de lei, dintre care 23,67 milioane de lei pentru Poliţia Locală.

„La sfârşitul anului 2022, municipiul Galaţi a înregistrat plăţi restante în valoare de 63,25 milioane de lei din care 24,33 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 38,92 milioane de lei la secţiunea dezvoltare, către furnizorii din operaţiuni comerciale”, se precizează în documente.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.