Jump to content

Taxe foarte mari pentru bazele sportive ale oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Taxe foarte mari pentru baze sportive în paragină. Cluburile gălăţene se revoltă

Sportul gălățean s-a trezit cu o nouă problemă în acest început de an, după ce au fost impuse taxe pentru intrarea pe bazele sportive "Siderurgistul", "Dunărea", "Baia Comunală", "Municipal" și "Patinoar" pentru toate cluburile din oraş, mai puțin echipele care aparţin CS Municipal.

Trecerea bazelor sportive de la Fundația Sportul Gălățean, entitate pe cale să fie închisă, la Clubul Sportiv Municipal (CSM) are consecințe asupra celorlalte cluburi din oraş. Fundația Sportul Gălățean funcționa pe bază de protocol de colaborare cu entitățile sportive, acestea fiind scutite de taxe, în baza acestui document, pentru folosirea bazelor sportive. După decizia de a muta bazele sportive în portofoliul CSM, legislația în vigoare nu-i permite clubului municipalităţii să activeze în același mod, astfel că au fost impuse taxe de închiriere pentru orele petrecute în arenele menționate.
Dacă la Sala Sporturilor "Dunărea" nu se poate plânge nimeni de condiții, la celelalte baze sportive situația este critică. De exemplu, Stadionul "Siderurgistul", care arată ca după bombardament, poate fi închiriat cu 300 de lei/oră pentru un antrenament sau cu 500 de lei/oră pentru un meci oficial, iar un antrenament în Sala "Siderurgistul" costă tot 300 de lei/oră. Stadionul "Dunărea", devenit celebru în ţară după decesul unui copil în incinta sa, din cauza condițiilor precare, are un tarif de 300 de lei/oră pentru un antrenament.
Astfel, un club sportiv care desfășoară cu o grupă de copii trei antrenamente pe săptămână (deși sunt grupe care fac şi cinci antrenamente, de luni până vineri) ar trebui să plătească 3.600 de lei pe lună, numai pentru aceste antrenamente de câte o oră. Numai plata pentru chiria terenului, fie că e vorba de cel de fotbal, fie că e vorba de un teren în sală ar însemna mai mult decât poate să încaseze din taxele de participare un club privat.
Aceste taxe i-au revoltat pe majoritatea reprezentanților de cluburi sportive din Galați, punându-se la cale chiar un protest de amploare cu părinții copiilor în fața Primăriei, conform spuselor unor reprezentanți de entități sportive.
Un club afectat, care n-are prea multe alternative, este Siderurgistul, care a reușit să obțină rezultate importante la badminton. "Suntem un club privat şi activăm cu rezultate bune și foarte bune de două decenii. Avem campioni, avem sportivi la loturile naționale de badminton, iar hotărârile luate la nivel local ne aduc în imposibilitatea de a ne mai putea desfășura activitatea. Sunt multe orașe în care astfel de taxe nu există, iar noi suntem împiedicați, în loc să primim sprijinul factorilor locali", ne-a spus Dorel Badiu, pre;edintele clubului.
La fotbal, mai mulți antrenori de juniori au pus problema că aceste măsuri au fost luate pentru a-i constrânge să-şi piardă copiii talentați în favoarea clubului municipalităţii. Directorul CSM Galați, Claudiu Stoian, ne-a declarat însă că nu clubul pe care îl reprezintă a luat aceste măsuri, ci Consiliul Local. "Nici vorbă să fie măsuri care să intimideze celelalte cluburi. Este normal ca închirierea să fie contra cost. Într-adevăr, poate că unele taxe sunt mai mari decât ar trebui, dar aceste lucruri se decid la nivelul Consiliului Local, care a aprobat conform a ceea ce a primit dinspre Fundație. Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai cluburilor private și le-am explicat situația, sunt convins că în cele din urmă se va ajunge la un consens", ne-a explicat Claudiu Stoian.

Şi cluburile de drept public plătesc taxe

Problema noilor taxe trece și dincolo de cluburile private, ajungând să le afecteze şi pe cele de drept public, cum sunt CS Universitatea, CS Școlar sau Liceul cu Program Sportiv.
"Clubul nostru este pepiniera sportului gălățean, singura unitate de profil care pregătește gratis copiii comunității! Noile taxe impuse afectează grav întreaga activitate de pregătire și competiție. Am fost loviți și de pandemie, iar acum şi de cei care ar trebui să ne ajute, nu să ne pună piedici", ne-a spus Adriana Neofit, directoarea CS Școlar.
Dintre echipele de seniori, formația de volei feminin CSU Hygienium are de suferit, de asemenea, în urma noilor măsuri. Momentan, formaţia s-a mutat cu antrenamentele și, cel mai probabil, și cu disputarea meciurilor oficiale la Sala "Florin Balaiș" (din strada Mihai Bravu).
De asemenea, inclusiv echipa de fotbal Oțelul va avea de plătit, dacă va dori să se antreneze pe bazele municipalității.
"Suntem clubul cu cea mai îndelungată tradiție, cu un mare număr de secții pe mai multe ramuri de sport. Ne aflăm în situaţia ca întreaga noastră activitate să fie periclitată. Noi facem performanță, vrem să facem cât mai bine acest lucru, dar posibilitățile noastre financiare sunt limitate. Suntem club bugetar și trebuie să ne supunem rigorilor legii. Ne-am interesat și am aflat că în marile orașe din țară astfel de taxe impuse cluburilor nici nu există sau sunt suportabile", ne-a spus Mihai Pantea, directorul CSU.
Așadar, tarifele impuse de Consiliul Local sufocă sportul de masă în principal și îl îngrădesc pe cel de performanță, fiind practic imposibil pentru cluburile sportive să-și desfășoare activitatea în condițiile date. Iar cei mai afectați de tarifele mari nu sunt până la urmă reprezentanții cluburilor, ci exact copiii practicanţi de sport din comunitatea gălățeană.

*****
În urma protestelor reprezentanţilor cluburilor, Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați a remis un punct de vedere, în care precizează că "tarifele de acces, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, au fost percepute în baza și cu respectarea legislației în vigoare. Nu se pune problema dublării tarifelor, așa cum se vehiculează, cu scopul dezinformării și instigării sportivilor și iubitorilor de sport! Nu se pune problema nici a interzicerii accesului cluburilor în aceste baze sportive. Potrivit legii, nu se mai pot acorda gratuități decât asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică. Trebuie ținut cont de necesitatea întreținerii acestor baze și de cheltuielile pe care le generează utilizarea lor de către cluburi. Primăria și Consiliul Local susțin și încurajează sportul gălățean, inclusiv prin finanțarea cluburilor".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Claudiu Stoian, despre trecerea bazelor sportive la CSM Galați: ”Sperăm să ajungem la un consens pentru a putea practica în continuare toate activitățile sportive”

În direct la Lider Sportiv, de la Pro Lider FM, directorul Clubului Sportiv Municipal Galați, Claudiu Stoian, a vorbit despre subiectul arzător din sportul gălățean, trecerea bazelor sportive din administrarea Fundației Sportul Gălățean în cea a Clubului Sportiv Municipal Galați.

”În acest moment, CSM Galați a primit în administrare șase baza sportive, aflate până recent în administrarea Fundației Sportul Gălățean. În acest moment, neputând fi date în continuare Fundației, deoarece Codul Administrativ are reglementări în acest sens atât ca administrare cât și ca tarifare, ele au ajuns la CSM Galați. Din acest moment, cel al preluării, CSM Galați nu mai poate acorda gratuitate, este o prevedere a Codului Administrativ. Ca urmare, în prezent se discută, există tarife aprobate, se analizează aceste tarife, urmând a fi nuanțate pe categorii de vârstă și competiții, juniori, seniori, probabil se vor discuta și anumite facilități din partea UAT-ului”, a spus Claudiu Stoian.

Legat de tarifele pe care cluburile trebuie să le plătească, pentru a putea pătrunde în bazele sportive, directorul de la CSM Galați a anunțat că ele au fost stabilite de Fundația Sportul Gălățean, fosta entitate ce a administrat bazele. ”Aceste tarife au fost stabilite de mai mult timp, ele au venit fundamentate de Fundația Sportul Gălățean când au trecut la CSM Galați. Ei au fundamentat tarifele, noi nu am avut administrarea bazelor și nu cunoșteam cheltuielile, singura soluție a fost preluarea tarifelor și actualizarea lor cu indicele de inflație. În momentul de față, codul administrativ nu mai permite gratuitate. Înainte exista o hotărâre de Consiliul Local prin care toate cluburile intrau gratuit, condiția nu mai poate fi posibilă acum, legal vorbind, așa că vom găsi o soluție sperăm de înțelegere și de a ajunge la un consens de a putea practica în continuare toate activitățile sportive”, a mai spus directorul de la CSM Galați.

sportgalati.com

Link to comment
Share on other sites

Scandalul taxării cluburilor sportive la intrarea în bazele sportive ale Primăriei Galaţi a fost tranşat

După ce miercuri, 26 ianuarie 2022, reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi s-au întâlnit cu reprezentanţii cluburilor sportive din municipiu s-a ajuns la un consens privind tarifele de acces la bazele sportive aparţinând municipiului Galaţi.

Scandalul a pornit la începutul acestui an, când cluburile s-au trezit că trebuie să plătească taxe foarte mari pentru intrarea în bazele sportive "Siderurgistul", "Dunărea", "Stadionul Municipal", "Baia Comunală" şi "Patinoar". S-a ajuns aici din cauza faptului că bazele sportive au fost transferate din administrarea Fundaţiei Sportul Gălăţean la Clubul Sportiv Municipal (CSM). Până acum, Fundaţia Sportul Gălăţean avea în derulare un protocol de colaborare cu cluburile sportive care prevedea scutirea de taxe de intrare pentru folosirea bazelor sportive. În momentul în care bazele sportive au intrat în portofoliul CSM, legislaţia prevede că nu se pot acorda gratuităţi decât asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.

Pentru a găsi o cale de mijloc care să mulţumească şi cluburile sportive (de fapt să creeze posibilitatea copiilor de a se antrena pe aceste baze sportive), dar şi pentru a respecta legea, s-a găsit o cale de mijloc care a fost concretizată printr-o hotărâre de consiliu local ce a fost aprobată în şedinţa de joi, 27 ianuarie 2022. Potrivit acestei hotărâri, o parte dintre tarifele au fost eliminate pentru cluburile sportive.

Cea mai mare problemă a apărut pentru Clubul Sportiv Şcolar, o adevărată pepinieră a sportului gălăţean. Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Galaţi, pentru această entitate sportivă nu s-a găsit o soluţie legală pentru a i se acorda gratuităţi la accesul pe bazele sportive deoarece acest club nu are statut de utilitate publică.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a spus că de mai bine de 4 ani de zile se încearcă predarea acestui club către autorităţile locale, dar din păcate nu se vrea. Edilul a dat asigurări că se caută în continuare temeiul legal care să permită acordarea de gratuități la accesul în bazele sportive. „Demersul aparatului de lucru al primăriei se face în baza legii. Încercăm să găsim acea chichiţă legislativă prin care să se poată acorda aceste gratuităţi”, a precizat Ionuţ Pucheanu.

Lista completă a tarifelor pentru acces în bazele sportive aparţinând Primăriei Galaţi

 

cats1.jpg

cats2.jpg

cats3.jpg

cats4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.