Jump to content

Primăria vrea să cumpere sediul BCR de pe strada Brăilei


 Share

Recommended Posts

Ce imobile din Galaţi vrea să cumpere administraţia locală în 2022

"Achiziţie imobil strada Domnească nr. 97-99" şi "achiziţie imobil strada Brăilei nr. 35" sunt prevăzute în proiectul bugetului Galaţiului pentru 2022, aflat încă în dezbatere publică. Pe strada Brăilei nr. 35 se află fostul sediu al BCR, iar Primăria a pus ochii pe el pentru că şi l-ar dori pentru Direcţia de Taxe şi Impozite Locale. Pentru achiziţia imobilului de pe strada Brăilei nr. 35 este prinsă în buget, la capitolul "Autorităţi publice şi acţiuni externe", suma - deloc neglijabilă - de 6.500.000 de lei. Potrivit datelor noastre, autorităţile cred că fostul sediu al BCR este potrivit pentru Direcţia de Taxe şi Impozite. Numai că decizia achiziţiei va fi luată, prin vot, de consilierii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Direcţia de Impozite şi Taxe Locale se va muta în fostul sediu BCR

Primăria Galaţi va plăti 1.300.000 de euro, preț nepurtător de TVA, pentru a cumpăra de la BCR fostul sediu al băncii, de pe strada Brăilei nr. 35. Asta au decis, în unanimitate, consilierii locali, întruniţi joi, 27 ianuarie, în şedinţă ordinară. Imobilul, care ar trebui să fie preluat până la sfârşitul lunii iunie 2022, va fi declarat de interes public local şi va găzdui Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

În premieră în acest mandat, un proiect de hotărâre a fost semnat, în calitate de iniţiatori, de primarul Ionuț Pucheanu şi de câţiva dintre consilierii puterii şi opoziţiei. Este vorba despre Sorin Enache, Marcela Costea, Dumitru Poalelungi, Rodica Ciucă (PSD), Valeriu Onose, Anamaria Hărăbor (PNL) şi Flavia Susnoschi (USR PLUS). Aceştia formează Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local, dar şi comisia de negociere în vederea achiziționării, în condiții de oportunitate și respectare a principiilor legalității și eficacității utilizării fondurilor publice, a unor imobile necesare desfășurării activității de administrație publică locală.

Proiectul prevede achiziționarea de către municipiul Galați, printr-un contract de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate - a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35, proprietatea BCR, în vederea desfășurării activității aparatului de specialitate al primarului municipiului Galați. Este vorba despre trei construcții: clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, cu o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi. Preţul total de vânzare a imobilului de 1.300.000 de euro, nepurtător de TVA, va fi achitat astfel: 35 la sută, respectiv 455.000 de euro plătibili în lei la cursul BNR practicat în ziua semnării contractului de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate, iar 845.000 de euro se vor plăti în termen de 30 de zile lucrătoare de la data predării imobilului către cumpărător, pe baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat între părți. Primăria va suporta şi cheltuielile ocazionate cu autentificarea contractului de vânzare.

"Preluarea imobilului se va face până la data de 30 iunie 2022, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, la opțiunea exclusivă a vânzătorului, în prealabil expirării acestui termen, cu o perioadă de maximum patru luni, prin simpla notificare a cumpărătorului, fără a fi necesare alte formalități sau demersuri în acest sens. Imobilul achiziționat se declară de interes public local, va intra în domeniul public al municipiului Galați și va fi destinat desfășurării activității aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Galați", se arată în documente.

De ce este necesar

Autorităţile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistenţa contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16, de pe Basarabiei nr. 55. Pe lângă aglomeraţia care se creează la uşa lor în perioadele de vârf, fiind amplasate la parter de bloc, centrele Direcţiei de Impozite au avut parte de inundații, deversări de ape menajere, iar funcţionarii au ajuns la relații tensionate cu locatarii. Din cauza defecțiunilor, a fost degradată o parte a arhivei, se plâng autorităţile. Iar Direcţia acuză imposibilitatea gestionării adecvate a documentelor arhivate (declarații, acte de proprietate, decizii de impunere).

În consecință, aleşii au decis să cumpere sediul BCR pentru activitatea Direcției Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Când va prelua Primăria fostul sediu BCR

Potrivit hotărârii Consiliului Local, până la 30 iunie anul acesta, Primăria municipiului Galați ar fi trebuit să preia fostul sediu al BCR de pe strada Brăilei nr. 35. Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră, municipalitatea a plătit deja 35 la sută din preț, adică 455.000 euro, dar termenul pentru intrarea în posesie a fost prelungit la solicitarea vânzătorului. Cel mai probabil, în toamnă imobilul va aparține Primăriei, care a lansat deja o licitație pentru renovarea lui energetică, investiție pe care ar vrea să o realizeze cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii de proiectare faza documentație de avizare a lucrărilor de intervenții pentru „Renovare energetică imobil strada Brăilei nr. 35” este în desfășurare. Valoarea estimată a contractului este de 100.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire – „cel mai bun raport calitate-preț”, iar singura ofertă a fost depusă de Asocierea Techmedia Electronics - SC Bia Consproiect SRL. Licitația este lansată de Primărie care a depus un proiect de renovare energetică a imobilului spre finanțare cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Imobilul din strada Brăilei nr. 35 este fostul sediu al BCR, a cărui cumpărare a fost aprobată de aleșii locali în ianuarie anul acesta.

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, autoritățile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistența contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16, de pe Basarabiei nr. 55.
Din acest motiv, s-a decis achiziționarea de către municipiul Galați a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35, proprietatea BCR. Este vorba despre trei construcții: clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, cu o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi. Preţul total de cumpărare a imobilului este de 1.300.000 de euro, nepurtător de TVA.

La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei ne-a declarat că, așa cum prevede hotărârea Consiliului Local, a fost achitat 35 la sută din preț, respectiv 455.000 de euro. Restul sumei, de 845.000 de euro, se va plăti în termen de 30 de zile lucrătoare de la data predării imobilului către cumpărător. Conform deciziei aleșilor, preluarea imobilului ar fi trebuit realizată până la data de 30 iunie 2022. Numai că vânzătorul a solicitat prelungirea acestui termen, cu o perioadă de maximum patru luni, posibilitate stipulată în hotărârea Consiliului Local.
Cel mai probabil, în luna octombrie municipalitatea va intra în posesia imobilului din strada Brăilei nr. 35. Rămâne de văzut în cât timp se va muta acolo Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.