Jump to content

Legătură rutieră între drumul expres şi centura ocolitoare


dcp100168

Recommended Posts

Studiu pentru o nouă legătură rutieră între drumul expres şi centura ocolitoare

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de luni, 31 ianuarie, a Consiliului Județean (CJ) Galați se află, printre altele, un proiect de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare dintre Judeţul Galaţi, prin CJ, şi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA. Acesta a fost încheiat pentru proiectul de elaborare a studiului de fezabilitate și realizarea documentației tehnice pentru autorizația de construire, precum și obținerea acesteia pentru obiectivul de investiții "Drum de legătură între DX Brăila - Galați și VO Galați".

Practic, după cum ne-a declarat în exclusivitate președintele CJ, Costel Fotea, este nevoie de acest tronson de drum pentru ca cei care vor intra pe varianta de ocolire (VO) a municipiului Galați, așa-numita centură mare, să poată ajunge direct la drumul expres (DX 6) Brăila - Galați, ce face conexiunea și cu podul suspendat peste Dunăre. "Este vorba despre circa șapte-opt kilometri de drum, acesta urmând a trece prin spatele combinatului (Liberty - n.n.), astfel încât să existe o conexiune clară între drumul expres ce pleacă de la Baldovinești și ajunge undeva în zona de la <<Borcan>> și varianta ocolitoare ce pleacă de la Vama Giurgiulești și continuă până în zona satului Traian. Consiliul Județean va face studiul de fezabilitate pentru această conexiune", a precizat Costel Fotea.

Încep exproprierile pentru „centura mare”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Conexiune cu drumul expres Galați-Brăila și reabilitare pe DN 25

Astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, au fost aprobate primele două proiecte de infrastructură care vor fi pregătite, elaborate și implementate împreună cu specialiștii de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în cadrul protocolului de colaborare semnat la sfârșitul anului 2021.

“Primul proiect la care vom lucra cu specialiștii de la CNAIR se referă la construirea unui drum nou în județul nostru, care să facă legătura între Drumul Expres Galați – Brăila, la care se lucrează în acest moment, și noua Variantă de Ocolire a Galațiului, care va lega Vama Giurgiulești de DN25 și la care urmează în scurt timp să fie emis ordinul de începere a lucrărilor. Acest drum va fi construit de la zero, va avea o lungime de aproximativ 8 kilometri și patru benzi de circulație.

Cel de-al doilea proiect se referă la modernizarea a aproximativ 40 de kilometri de pe DN25, între Galați și Tudor Vladimirescu, astfel încât traficul să se desfășoare pe patru benzi, ceea ce va presupune cel mai probabil realizarea de pasaje rutiere sau centuri ocolitoare pentru anumite localități, însă cu siguranță specialiștii vor decide care sunt cele mai bune soluții tehnice. Valoarea celor două investiții va fi stabilită după realizarea expertizelor și documentației tehnice de proiectare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În prima faza vor fi realizate documentațiile tehnico-economice, urmând ca proiectele să fie depuse spre finanțare cu fonduri europene. 

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Licitaţii pentru proiectarea a două drumuri deosebit de importante pentru Galaţi

Consiliul Judeţean Galaţi a lansat, săptămâna trecută, în sistemul de achiziţii publice, două licitaţii pentru proiectarea a două drumuri extrem de importante pentru infrastructura rutieră din jurul municipiului Galaţi. Este vorba despre DN 25, segmentul cuprins între municipiul Galaţi şi localitatea Tudor Vladimirescu şi drumul care va face legătura între Drumul Expres Galaţi - Brăila şi Centura Ocolitoare a municipiului Galaţi.

Serviciile de expertiză tehnică, servicii de proiectare faza Studiu Fezabilitate/DALI, inclusiv studii de teren pentru obiectivul de investitii - ,,Modernizare drum existent DN25, Galati -Tudor Vladimirescu" sunt estimate la o valoare de 2.690.000 lei, iar serviciile de proiectare SF „Drum de legătură între DX Brăila – Galaţi şi VO Galaţi” au o valoare estimată de 1.927.000 lei.

Suma totală a valorilor estimate pentru proiectarea celor două drumuri este de 4.617.000 lei fără TVA, adică aproape 1 milion de euro.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

„Luptă” pentru proiectarea modernizării DN 25

Președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea, a anunțat, pe pagina de Facebook, faptul că, la jumătatea lunii iulie, două companii sunt în cursa de realizare a documentației tehnico-economice pentru modernizarea DN 25, de la Galați la Tudor Vladimirescu, pe o lungime de 40 de kilometri.

"Firma care va câștiga licitația va trebui ca, în câteva luni de la demararea studiilor (studiul geo, hidrologic, de trafic, impact de mediu etc), să ne spună care este cea mai bună variantă de traseu pentru a putea extinde la patru benzi drumul, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru - pasarele, pasaje sau centuri ocolitoare", a explicat președintele CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

S-a semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea DN25

Astăzi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate, a studiilor de teren și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea DN25, pe tronsonul Galați – Tudor Vladimirescu. Licitația a fost câștigată de S.C Like Consulting S.R.L, iar valoarea contractului este de 2.180.000 de lei (fără TVA).

“DN 25 este una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din județ, traficul fiind infernal în anumite momente ale zilei. Drumul trebuie modernizat și extins la patru benzi acolo unde este posibil. Pentru a realiza acest lucru cât mai repede, am facut un parteneriat cu CNAIR, care are în proprietate și administrare acest drum, pentru o amplă și necesară investiție de modernizare pe aproximativ 40 de kilometri, între Galați și Tudor Vladimirescu.

Firma care a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate are doar câteva luni la dispoziție  pentru a configura cea mai bună variantă de traseu, inclusiv pentru a stabili zonele unde se pot construi pasaje sau poduri. După ce vor fi făcute toate aceste studii,  proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.  

Contractul prevede realizarea studiului de fezabilitate și a documentației de autorizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv studiul geotehnic, ridicările topografice, studiul hidrologic, studiul de trafic, studiul hidraulic, studiile de coexistență, studiul arheologic, toate studiile specifice solicitate de instituțiile avizatoare, documentaţiile suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, documentația necesară obținerii avizului de oportunitate, studiul de evaluare a emisiilor CO2, analiza cost-beneficiu, analiza instituțională, raportul privind evaluarea impactului asupra mediului, harta cu datele de geolocalizare ale investiției, raportul privind utilitățile (unde este cazul) și documentația tehnică aferentă stabilirii culoarului de expropriere (dacă este cazul).

Consiliul Județean Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Marți, 9 august 2022)

Proiectant pentru legătura dintre Drumul Expres și Centura Mare

Luni, 8 august, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a semnat contractul privind realizarea studiului de fezabilitate, inclusiv a tuturor studiilor de teren, pentru construirea unui drum de legătură între Drumul Expres Galați-Brăila și viitoarea Centură Mare a Galațiului. Întreaga documentație va fi realizată de către Like Consulting SRL, iar valoarea contractului este de 1.914.000 lei (fără TVA).

“În cadrul strategiei de conectare a Galațiului la infrastructura mare de transport a României, va fi construit un drum de legătură între DX Galați – Brăila și viitoarea Centură Mare. Este vorba despre aproximativ opt kilometri, cu patru benzi de circulație, prin care vom asigura conectarea între vama Giurgiulești și podul de peste Dunăre, iar mai departe cu viitoarea autostradă a Moldovei. Firma care a câștigat licitația are mai puțin de jumătate de an să configureze traseul noului drum, inclusiv eventualele pasaje sau poduri necesare. După realizarea documentației, proiectul va fi depus spre finanțare de către CNAIR, cei cu care avem un parteneriat în acest sens, în cadrul Programului Operațional de Transport.

În ceea ce privește Drumul Expres Galați-Brăila, în acest moment, după ce s-a lucrat pe o lungime de aproximativ nouă kilometri la partea de fundație, constructorul este în procedură de obținere a avizelor de mediu pentru a demara lucrările la podul peste Siret și la pasajul peste triajul Barboși”, a declarat Costel Fotea.

Președintele CJ a adăugat pe această listă a proiectelor de conectare a Galațiului la infrastructura rutieră națională și drumul Transregio, pe ruta Galați - Brăila - Drajna (Slobozia) - Autostrada Soarelui - Chiciu (Călărași), procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate fiind, în acest caz, deja demarate la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, înființată cu colegii din Brăila, Călărași și Ialomița.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Drum de legătură cu tunel și pasaje, prin spatele Combinatului

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean (CJ) Galați, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru o nouă investiție majoră în infrastructura rutieră.

Este vorba de construirea unui drum de legătură între Drumul Expres (DEx6) Galați-Brăila și viitoarea Variantă Ocolitoare a municipiului Galați ("centura mare"). Potrivit calculelor specialiștilor, valoarea investiției este de 547.022.691 de lei, exclusiv TVA.

"Este un proiect extrem de complex din punct de vedere tehnic, care va face legătura între viitoare Centură Mare a Galațiului, cea care pleacă din vama Giurgiulești și trece prin spatele lacului Brateș, și Drumul Expres. Practic, unește granița cu Republica Moldova și podul de peste Dunăre, astfel încât traficul greu să nu mai traverseze orașul, sau să încarce fluxul de transport de pe DN 2B și DN 25", a precizat președintele CJ, Costel Fotea.

Conform sursei citate, acest drum de legătură va avea doar aproximativ șapte kilometri, însă va fi realizat de la zero, cu patru benzi de circulație și un regim de trafic asemănător drumurilor expres. Complexitatea lucrărilor derivă din faptul că vor trebui amenajate două subtraversări, cu lungimi de 60 și 100 de metri, ale drumului național ce leagă municipiul Galați de comuna Șendreni, precum și un tunel pe sub calea ferată. Acesta din urmă este proiectat cu o lungime de 90 de metri și o lățime de peste 20 de metri. De asemenea, va fi construit un pasaj cu o lungime de 375 de metri, peste drumul de acces (coridorul) de la halda de zgură.

"Mai mult, rețelele de utilități, vechi de jumătate de secol, vor fi relocate, iar în zonă va fi nevoie de o serie de exproprieri", a adăugat președintele CJ.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Galați a încheiat un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care va depune spre finanțare acest proiect în cadrul noului Program Operațional de Transport.

viata-libera.ro

articol-279347-autor-139-img1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Finanțare pentru legătura dintre Drumul Expres și marea centură ocolitoare

Printr-un comunicat de presă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că a depus, pe 19 ianuarie 2024, cererea de finanțare pentru documentația drumului care ar trebui să lege Varianta de Ocolire Galați de Drumul Expres Brăila-Galați. Este vorba, mai exact, despre elaborarea studiului de fezabilitate, realizarea documentației tehnice pentru autorizația de construire și obținerea acestei autorizații.

CNAIR vizează acordarea finanțării nerambursabile alocate prin Programul Transport. Valoarea totală a proiectului este de 2.377.282 de lei, iar finanțarea se împarte între: contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 801.649 de lei, contribuția proprie – 1.202.473 de lei, diferența până la valoarea totală a proiectului reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA - 373.160 de lei.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieței interne, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Licitație de 1,1 miliarde lei pentru modernizarea și extinderea la patru benzi a unui drum de 40 de kilometri între Galați și Tudor Vladimirescu

DN25, drumul de 40 de kilometri între comuna Tudor Vladimirescu și orașul Galați, va fi modernizat și extins la patru benzi, prin lucrări estimate să coste circa 1,1 miliarde lei, arată anunțul publicat de Consiliul Județean Galați în SEAP. Licitația include atât proiectarea, cât și execuția. Valoarea estimată nu cuprinde și valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute, suma aferentă acestor cheltuielil fiind de 113 milioane lei fără TVA.

Lucrările de reabilitare și modernizare vor avea loc pe drumul național DN 25, la poziția kilometrică 31+075 -68+097,7, și pe DN 2B, poziția kilometrică 125+300- 128+286,42. Durata de execuţie a contractului va fi de 36 luni de la Ordinul de începere a lucrărilor, din care 150 zile pentru proiectare.

„Condițiile dificile de circulație pe DN 25 conduc la sporirea timpului de parcurgere a distanțelor din localitățile străbătute, la un consum mărit de carburanți care aduc un impact negativ asupra mediului. Prin modernizarea drumului, acești timpi se vor scurta și vor aduce beneficii asupra mediului. De asemenea, circulația în condiții de fluență redusă, cu numeroase cicluri opriri – accelerări, determină emisii mari de substanțe poluante în atmosferă precum și înregistrarea unui nivel ridicat de zgomot in localități”, arată caietul de sarcini.

Modernizarea va duce la conexiunea facilă cu alte drumuri naționale și cu alte proiecte de infrastructură rutieră națională aflate în diferite stadii de implementare, din care amintim: Drum Expres Brăila-Galați, Drum de legătură între VO Galați și DX Brăila-Galați. VO Galați. DX Brăila-Focșani, Pod Suspendat Brăila, TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu, Autostrada Moldovei(A7). Va duce de asemenea la conexiunea transfrontalieră mai facilă spre vămile aflate în vecinătate: Galați – Giurgiulești (Republica Moldova), Isaccea-Orlovca (Ucraina), Oancea-Cahul (Republica Moldova).

Constructorul va trebui să extindă partea carosabilă la patru benzi, să reabiliteze toate podurile/pasajele/podețele de pe traseul studiat și să resistematizaze intersecțiilor. Trebuie, de asemenea, să realizeze sistemele de preluare a apelor pluviale. să relocheze /protejeze rețelele suprapuse pe amplasament, să îmbunătățească semnalizarea rutieră verticală și orizontală și să amenajeze spațiile verzi.

economedia.ro

Consiliul Județean Galați a lansat licitația pentru modernizarea și extinderea DN25 la patru benzi, pe o distanță de aproximativ 40 de kilometri, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Valoarea totală a investiției, care cuprinde atât lucrările, cât și partea de exproprieri, este evaluată la peste 1,52 miliarde de lei (TVA inclus).

Modernizarea și extinderea DN25 se va face pe ruta: ieșire din municipiul Galați - Movileni - Șendreni - Braniștea - Independența - Piscu - Tudor Vladimirescu - Hanu Conachi (intersecția cu DN25A). 

“Este o investiție vitală pentru Galați, având în vedere ca DN25 este cel mai circulat și cel mai aglomerat drum din județul nostru, cu un trafic de aproximativ 6.000 de mașini în 24 de ore pe anumite porțiuni, din care aproape 20 la sută sunt camioane.

De aceea, m-am implicat total și am realizat un parteneriat cu CNAIR pentru a extinde acest drum la patru benzi. Este un proiect uriaș, de peste 300 de milioane de euro, extrem de complex din punct de vedere tehnic, pentru că vom moderniza toate podurile și pasajele de cale ferată de pe traseu, inclusiv podul de la Piscu. Mai mult, vom construi poduri și pasaje de cale ferată noi, în imediata apropiere a celor existente, pentru a putea extinde și în aceste zone drumul la patru benzi. De asemenea, pentru a reduce numărul mare de accidente de pe acest drum, vom monta, pe toți cei aproximativ 40 de kilometri, parapeți de delimitare a celor două sensuri de circulație.

Practic, drumul va fi modernizat complet de la ieșirea din municipiul Galați, de undeva din zona Tirighina (Borcan) până la Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A, drumul care duce către Nănești,  pe care îl vom extinde, de asemenea, la patru benzi, până la intersecția cu viitorul Drum Expres Brăila – Focșani.

De aceea, am decis să nu ne oprim la Tudor Vladimirescu, cum era în varianta inițială, și să modernizăm drumul până la Hanu Conachi, pentru a avea un drum modern și mult mai sigur de la Galați până la Autostrada Moldovei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Finanțarea acestei investiții va fi asigurată din fonduri europene, în cadrul Programului de Transport 2021-2027. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

„Drumul morții” din Galați va fi mai sigur. Chiar și extins la patru benzi, DN 25 nu va fi drum de viteză

În februarie, Consiliul Județean Galați a lansat licitația pentru modernizarea și extinderea DN 25 la patru benzi, pe o distanță de aproximativ 40 de kilometri, de la ieșirea din municipiul Galați (de la Borcan) spre Movileni - Șendreni - Braniștea - Independența - Piscu - Tudor Vladimirescu - Hanu Conachi (intersecția cu DN 25A). Este cel mai aglomerat drum din județ, fiind cunoscut și ca „Drumul morții”, întrucât aproape că nu există zi în care să nu se producă cel puțin un accident.

Vestea este una foarte bună pentru miile de șoferi care folosesc această șosea pe ruta Galați - Tecuci, dar nu numai pentru ei. DN 25 va fi extins la patru benzi, va avea separatoare de sens, vor fi amplasate treceri de pietoni, sensuri giratorii, dar nu va deveni un drum de viteză în genul unei autostrăzi sau al unui drum expres, așa cum probabil și-ar dori câțiva vitezomani. Principalul motiv este că „noul” DN 25 este pe scheletul „vechiului” DN 25, adică trece prin aceleași (multe) localități. Fără îndoială, însă, modernizarea și extinderea DN 25 vor avea ca efect un trafic mai sigur și mai civilizat pe „Drumul morții”, este de părere președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Parteneriat cu CNAIR

”În primul rând, se descongestionează traficul pe DN 25, ceea ce este foarte important. Deși poți să circuli în afara localităților cu 90 km/h, acum este foarte aglomerat și nu poți să mergi cu mai mult de 50 km/h. Iar în localități, unde limita maximă este de 50 km/h, sunt momente ale zilei în care se circulă bară la bară cu cel mult 30-40 km/h. Ca atare, extinderea la patru benzi înseamnă din start o fluidizare.

Ținând cont că DN 25 trece prin foarte multe localități - Șendreni, Braniștea, Piscu, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi - el nu este un drum de viteză. Mai ales că sunt și câteva poduri foarte vechi, de 70 sau 100 de ani, care sunt deteriorate și trebuie reabilitate, consolidate, astfel încât să se poată circula. De exemplu, la podul de la Piscu, o perioadă bună de timp a trebuit să se înconjoare localitatea și să se vină pe DJ 251 sau pe partea cealaltă, pe la Nănești sau prin Brăila, pentru că podul nu permitea ca două camioane să circule în același timp. Am făcut o evaluare împreună cu cei de la Direcția Națională de Drumuri și cu poliția și am ajuns la concluzia să se circule pe un singur fir, astfel încât, chiar dacă stau cinci minute la semafor, nu mai înconjoară 10-15 kilometri.

Modernizarea DN 25 este un proiect pe care îl avem în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, mai exact cu CNAIR. Are o valoare de 310 milioane de euro din fonduri europene și va conduce automat la lățirea la patru benzi de la Galați până la Hanu Conachi".

Patru benzi până la Hanu Conachi, pentru un drum mai sigur spre Autostrada Moldovei

Inițial, extinderea la patru benzi a DN 25 era prevăzută pe o distanță mai mică, până la Tudor Vladimirescu, dar s-a hotărât prelungirea ei. „Am decis să o facem până la Hanu Conachi, pentru că, în paralel, deja am semnat parteneriatul cu Ministerul Transporturilor ca de la Hanu Conachi până la Fundeni și până la podul peste Siret spre Nănești să-l modernizăm și să-l extindem tot la patru benzi. Pentru că cei care au mers spre Nănești pe la Fundeni - Lungoci au văzut că peste podul care traversează Siretul se poate traversa doar pe o singură bandă. Numai două autoturisme pot circula în același timp, dar dacă vine un camion, trebuie să aștepți în partea cealaltă a podului și abia apoi să treci. Și acolo va fi extins podul la patru benzi, ca să se poată circula fluent.

Scopul este să fie patru benzi de la Galați până la Hanu Conachi, de la Hanu Conachi până la Fundeni - Lungoci, tot patru benzi, să ne înțepăm în drumul expres care ajunge la autostradă la Focșani. Să racordăm Galațiul și localitățile limitrofe la Autostrada Moldovei A7.

Cei din Tecuci ies pe partea cealaltă, pe la Cosmești - Tișița și ajung la A7, iar cei din Galați, ca să nu mai intre pe zona de Tecuci (Ivești, Liești, Barcea, Umbrărești, Drăgănești) și ca să nu se aglomereze satele respective, vor face stânga de la Hanu Conachi și, de la Nănești, vor intra direct pe Autostrada Moldovei. Practic, și în zona Hanu Conachi - Tecuci traficul va fi descongestionat și se va circula mai repede, mai fluent și mai în siguranță", afirmă Costel Fotea.

Nimeni nu va mai putea intra pe contrasens

În momentul în care vor fi patru benzi, vor fi separatoare între sensurile de circulație, astfel încât să nu se mai circule pe contrasens, să nu mai poată cineva să întoarcă mașina la fiecare poartă sau în mijlocul drumului. Din loc în loc vor fi sensuri giratorii. Vor fi amenajate și treceri de pietoni, astfel că nu va mai traversa nimeni pe unde vrea sau din poartă-n poartă.

"Cu siguranță, modernizarea DN 25 va conduce la două lucruri: siguranța celor care se află în trafic și descongestionarea circulației, astfel încât viteza de deplasare să fie cea regulamentară, să se poată circula civilizat și în condiții de siguranță", mai spune președintele CJ Galați.

Conform datelor din trafic, DN 25 este cel mai circulat și cel mai aglomerat drum din județul Galați, cu un trafic de aproximativ 6.000 de mașini în 24 de ore pe anumite porțiuni, din care aproape 20 la sută sunt camioane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Firmele gălăţene, singura ofertă pentru modernizarea DN 25

Asocierea de firme gălăţene Tancrad - Arcada - Citadina a depus singura ofertă la licitația Consiliului Județean Galați pentru modernizarea și lărgirea la patru benzi a DN 25 pe porţiunea Galați - Tudor Vladimirescu, conform economica.net. Termenul estimat pentru evaluare este 8 iulie, dar, fiind depusă o singură ofertă, desemnarea va fi probabil mai devreme.

Contractul a fost scos la licitație pe 23 februarie, pentru suma de 1,1 miliarde de lei și are clauză suspensivă, care prevede anularea în caz că nu se vor obţine fondurile europene necesare.

Modernizarea vizează aproximativ 40 de kilometri, pe ruta Galați - Movileni - Șendreni - Braniștea - Independența - Piscu - Tudor Vladimirescu - Hanu Conachi. DN 25 este cel mai circulat și cel mai aglomerat drum din județul Galați, cu un trafic de aproape 6.000 de mașini în 24 de ore pe anumite porțiuni, din care aproape 20 la sută sunt camioane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(7 mai)

DN 25 va avea 28 de sensuri giratorii de la Galați la Hanu Conachi

Într-o conferință de presă organizată, marți, în aer liber, în fața Primăriei Șendreni, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a dat încă o dată asigurări că modernizarea celui mai aglomerat drum din județ, DN25, se face. Într-o primă fază, „drumul morții”, așa cum mai este numit, va fi extins la patru benzi, cu parapeți de delimitare a celor două sensuri de mers, pe o lungime de circa 40 de kilometri, între ieșirea din Galați și Hanu Conachi. „DN25, de la Galați până la Hanu Conachi, se va construi. Are finanțare asigurată, este un parteneriat al Consiliului Județean Galați cu Ministerul Transporturilor, în speță cu CNAIR, este un proiect de aproximativ 1,5 miliarde de lei, aproximativ 300 de milioane de euro.

Este un proiect care va conduce de la modernizarea drumului de la Galați până la Hanu Conachi. Aceasta înseamnă lățirea la patru benzi, relocarea tuturor utilităților, construirea de 28 de sensuri giratorii. Toate podurile până la Hanu Conachi vor fi demolate și reconstruite, sunt 12 astfel de poduri. Sunt și 32 de podețe care vor fi modernizate, în plus, stațiile de autobuz vor fi colectoare de ape pluviale. De ce este atât de importantă această investiție? Gândiți-vă că, anual, pe drumurile naționale se produc aproape 50 de accidente grave, iar pe porțiunea aceasta de la Galați la Hanu Conachi – numai în 2023 au fost peste 20 de accidente grave, în urma cărora opt oameni au decedat. De aceea este atât de important să se modernizeze acest drum”, a spus Costel Fotea.

Statisticile arată că DN25 este tranzitat de peste 6.000 de mașini în 24 de ore, din care aproape 20% sunt camioane.

„Am convingerea că cei care vor realiza această investiție o vor face cu simț de răspundere. Una dintre firme a construit inclusiv pasajul de la Drajna, iar celelalte firme au experiență în construcția de drumuri”, a continuat președintele Consiliului Județean Galați.

Conform lui Costel Fotea, Consiliul Județean mai are un proiect, tot în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, pentru modernizarea drumului de la Hanu Conachi până la Nănești, inclusiv podul peste Siret, pentru a conecta Galațiul cu autostrada A7, la Focșani.

La rândul său, primarul comunei Șendreni, Zamfira Burlacu, a afirmat: „Comuna Șendreni este cea mai afectată de traficul de pe DN25. Zilnic avem blocaje, avem probleme mari. Copiii, bătrânii nu pot să traverseze de pe o parte pe cealaltă... merg la grădinițe, merg la școli, merg la magazine. DN 25 traversează cele trei sate – Movileni, Șendreni și Șerbeștii Vechi – și în toată comuna nu avem decât patru treceri de pietoni. La Șerbeștii Vechi nu avem niciuna. De când am preluat mandatul, locuitorii comunei Șendreni au solicitat, în primul și în primul rând, modernizarea DN25, sensuri giratorii. Noi, cei care locuim pe străzile perpendiculare pe DN25, dimineața nu putem să ieșim cu mașinile. Timpul de așteptare pentru a ieși pe DN este între 15 și 30 de minute”.

„Așa cum arată graficul în momentul de față, ar trebui ca, până la sfârșitul lunii iunie, să închidem procedura de licitație și să desemnăm câștigătorii și, undeva în luna iulie, să emitem ordinul de începere a lucrărilor – asta înseamnă proiectare și execuție”, a încheiat Costel Fotea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.