Jump to content

Bilă albă, bilă neagră


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Angajatul 131477 al Primăriei Galaţi face şi drege

Din ce în ce mai multe instituţii ale statului român folosesc arbitrar prevederile GDPR (Regulamentul european de protecţie a datelor personale), ajungându-se astfel în numeroase situaţii absurde. Cel mai recent exemplu este cel al concursului de şef la Poliţia Locală Galaţi, post pentru care s-au înscris două persoane, una singură dintre acestea trecând de proba scrisă şi susţinând apoi interviul. Deşi omul a depăşit cu brio şi această probă şi este practic noul director general al Poliţiei Locale, Primăria Galaţi n-a vrut să anunţe oficial cine este acesta, motivându-şi decizia prin prevederile GDPR. Ca să vă faceţi o idee comparativă despre această situaţie absurdă, gândiţi-vă cum aţi reacţiona dacă presa v-ar spune că nu primarul oraşului a anunţat modernizarea unei străzi, ci angajatul 131477 al Primăriei Galaţi! Până la urmă, şi Ionuţ Pucheanu are dreptul la protecţia datelor personale, nu-i aşa?

Bila neagră de astăzi se acordă, astfel, municipalităţii gălăţene, pentru care informarea corectă a cetăţenilor este ultima grijă, deşi, atunci când trebuie să anunţe vreo realizare, GDRP-ul este făcut uitat şi toţi cei implicaţi sunt promovaţi cu numele şi pozele la vedere.

Bila albă a zilei este câştigată de... bursa zvonurilor, care a "anunţat" că Marius Dobrea va fi noul director general al Poliţiei Locale încă de acum un an, când acesta era încă şef al Poliţiei Municipale, de unde s-a pensionat în primăvara trecută, iar postul de la Locală era ocupat de Petrică Hahui, acesta din urmă luând decizia de a demisiona pentru a permite organizarea unui concurs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile nu-şi fac treaba nici trase de mânecă

Cu două săptămâni în urmă, pe 26 ianuarie, o creştere importantă în cifrele COVID-19 din raportul Prefecturii ne-a determinat să întrebăm autorităţile dacă nu cumva a apărut vreun focar al bolii în judeţul Galaţi. Atât Prefectura, cât şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au infirmat existenţa vreunui focar de coronavirus, deşi a doua zi un comunicat al DSP a anunţat câteva cazuri într-o secţie a Spitalului Judeţean. Surpriza a venit miercurea trecută, 2 februarie, când DSP a anunţat că la Căminul "Sf.Ilie" au fost nu mai puţin de 74 de îmbolnăviri în ultima perioadă, din care 63 în rândul rezidenţilor, iar focarul a fost închis pe 31 ianuarie.

Bila neagră a zilei de astăzi se acordă Direcţiei de Sănătate Publică şi Prefecturii Galaţi, pentru faptul că timp de o săptămână habar n-au avut că zeci de persoane în vârstă de la un cămin din oraş sunt infectate, deşi au fost trase de mânecă să cerceteze problema. Şi chiar dacă administraţia căminului este cea care ar fi trebuit să raporteze situaţia, asta nu scuză cu nimic dezinteresul celor două instituţii de stat.

Bila albă merge la vaccinul anti-COVID, care a făcut ca toţi cei 74 de bolnavi să treacă prin boală fără probleme deosebite. Trebuie amintit în context că, acum doi ani, în lipsa unui vaccin, peste 40 de vârstnici internaţi la Căminul "Sf. Ilie" şi-au pierdut viaţa după infectarea cu noul coronavirus.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dosar cu şină pentru cheia adăposturilor antiaeriene

În cazul unui conflict armat, populaţia trebuie anunţată prin sistemul de alarmare publică, respectiv prin intrarea în funcţiune a celor peste 150 de sirene din oraş şi a centralelor aferente. Momentan, deşi situaţia internaţională este foarte tensionată, serviciul nu este pe deplin funcţional la Galaţi, Primăria lansând o licitaţie pentru servicii de mentenanţă a dispozitivelor de alarmare instalate pe teritoriul municipiului.

Dacă totuşi sirenele vor suna şi vor anunţa un atac aerian, următorul pas ar fi să intri repede într-un adăpost. Treaba nu este, însă, deloc atât de simplă pe cât pare. Mai concret, trebuie să cauţi cel mai apropiat adăpost marcat cu simbolul A, apoi e nevoie să dai o fugă până la Primărie, ca să găseşti funcţionarul responsabil cu protecţia civilă, căruia să-i ceri cheia de la adăpostul din cartierul tău (să sperăm că nu e nevoie de nu ştiu câte formulare şi de dosar cu şină!), după care să te întorci acasă cât poţi de repede într-un trafic probabil de coşmar şi să te ascunzi în subsol, fericit că ai prins unul din cele vreo 20.000 de locuri disponibile pentru cei 300.000 de locuitori ai Galaţiului. A, asta dacă ai scăpat de cele vreo zece valuri de avioane şi rachete care au trecut peste oraş în timpul ăsta.

Bila albă a zilei se acordă Primăriei Galaţi, care a reuşit în ultimii ani să debaraseze adăposturile de butoaiele cu murături şi să le aducă într-o stare în care să poată fi folosite în caz de nevoie.

Bila neagră revine autorităţilor responsabile cu protecţia civilă, care nu au găsit o soluţie pentru a facilita accesul rapid al oamenilor la adăposturi, în condiţiile în care cheile acestora se află la sediul municipalităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Din Galaţi se pleacă pe capete şi nu interesează pe nimeni

Diferenţele care apar zilnic între cazurile de infectare cu Sars-Cov-2 raportate de Bucureşti şi cele transmise de Galaţi ne pot oferi o imagine de ansamblu a numărului gălăţenilor plecaţi aiurea prin ţară, în căutarea unei vieţi mai bune. Practic, cifrele Bucureştiului cuprind toţi infectaţii cu buletin de Galaţi, iar cele ale Prefecturii reprezintă infectările raportate de laboratoarele locale. Iată şi câteva exemple, alese de la sfârşitul lunii ianuarie, când numărul mare de infectări permitea o aproximare mai bună a situaţiei: 26 ianuarie: 524 la Bucureşti - 443 la Galaţi (+18%); 24 ianuarie: 192 - 166 (+16%); 22-23 ianuarie: 710 - 645 (+10%); 21 ianuarie: 312 - 278 (+12%); 20 ianuarie: 323 - 279 (+16%). Din aceste date rezultă că în jur de 14% din populaţia Galaţiului se află în alte localităţi din ţară, la care se adaugă evident cei plecaţi temporar (deocamdată) peste hotare, probabil cel puţin la fel de mulţi. Practic, în total, peste un sfert dintre locuitorii Galaţiului sunt în momentul de faţă în bejenie...

Bila albă a zilei se acordă gălăţenilor care şi-au luat picioarele la spinare şi au plecat unde-au văzut cu ochii, în căutarea unei vieţi mai bune.

Bila neagră le revine autorităţilor, care nu numai că nu fac nimic pentru a opri acest veritabil exod, ci par să-l şi încurajeze, prin numeroase măsuri luate parcă în ciuda cetăţenilor de care trebuie să aibă grijă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce mi-e 15, ce mi-e 3, tot un drac!

Deşi au redus perioada de izolare pentru cei infectaţi cu Sars-Cov-2, într-o primă fază de la 14 zile la 7 zile (pentru cei vaccinaţi) şi, respectiv, 10 zile (nevaccinaţi), iar apoi la 5 zile (vaccinaţi) şi 7 zile (nevaccinaţi), autorităţile aflate sub comanda lui Raed Arafat au uitat să modifice şi modul de calcul al incidenţei, care a rămas tot de 14 zile.

Aşa se face că incidenţa este în continuare la cote foarte înalte, în jur de 14-15‰, numai în municipiul Galaţi fiind raportaţi aproape 5.000 de bolnavi de COVID-19. În realitate, conform rapoartelor zilnice ale Prefecturii, mai sunt doar circa 1.500 de persoane infectate în tot judeţul (1.300 în izolare la domiciliu şi 200 în spitale), din care probabil cel mult 1.000 sunt din municipiul de reşedinţă, ceea ce ar reprezenta o incidenţă în oraş de numai 3‰. Ce mi-e 15, ce mi-e 3, tot un drac!

Bila neagră se acordă Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență, care a început o treabă, dar a făcut-o doar pe jumătate, cel mai probail din neglijenţă, deşi nu este exclus să fie vorba şi despre incompetenţă, pentru că sunt pline instituţiile româneşti de "specialişti" angajaţi pe pile, cunoştinţe şi relaţii.

Bila albă revine aceleiaşi structuri, pentru că o minte limpede a redus totuşi perioada de izolare la 5/7 zile, în condiţiile în care varianta Omicron a coronavirusului nu mai este contagioasă timp de două săptămâni, aşa cum se întâmpla cu primele tulpini de COVID-19.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum să te lauzi cu investiţii încă nefinanţate

Un drum care să lege Galaţiul de autostrada A2 la Drajna, prelungit până la Călăraşi, o legătură rutieră între drumul expres Galaţi-Brăila şi viitoarea centură ocolitoare a oraşului, modernizarea a 40 de kilometri din DN 25 Galaţi - Tecuci (până la Tudor Vladimirescu) şi construcţia de la zero a unei noi aripi a Spitalului Judeţean sunt doar cele mai importante proiecte pe care Consiliul Judeţean le-a demarat în ultimele săptămâni, unele dintre ele având indicatori tehnici sau de execuţie care au fost deja aprobaţi. Toate aceste investiţii sunt extrem de necesare Galaţiului, pentru a recupera din decalajul de dezvoltare pe care îl avem faţă de judeţele din vestul ţării.

Bila albă de astăzi merge la Consiliul Judeţean Galaţi, al cărui Departament tehnic a reuşit într-un timp record să pregătească documentaţiile pentru toate aceste proiecte.

Bila neagră se acordă... Consiliului Judeţean Galaţi, care prezintă toate investiţiile ca fiind gata de a începe, deşi o privire rapidă asupra PNRR demonstrează că sunt şanse mari de a avea soarta aeroportului, pentru că nu se află printre priorităţile pentru care Comisia Europeană alocă fonduri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Povestea unei isterii cu pompă

Pe 28 februarie, Ungaria a plafonat preţul benzinei la 6,23 lei/litru, pentru a stopa creşterea indusă de tendinţa de majorare a cotaţiei petrolului pe burse, apărută imediat după invazia rusă în Ucraina.

La acest preţ, acum circa o săptămână, după ce cotaţiile barilului de petrol pe plan mondial au crescut, benzinăriile din Ungaria au ajuns să vândă în pierdere, Mol anunţând un deficit de 0,45 lei/litru.

Drept urmare, benzinăriile din Ungaria fost luate cu asalt, aşa că următorul pas a fost raţionalizarea vânzărilor, limita fiind stabilită la 100 de litri pe achiziţie. Măsura a dus şi la reducerea programului de lucru în benzinării la doar 4-5 ore pe zi.

Rămaşi fără benzină, din cauza programului sau a raţionalizării, mulţi maghiari au trecut graniţa pentru a alimenta la benzinăriile româneşti din proximitatea frontierei.

După ce s-au trezit cu mulţi clienţi în bătătură, micii patroni români, "întreprinzători" cum îi ştim, au crescut preţul în staţiile (exclusiv) independente din apropierea graniţei, aşa ca pentru "prietenii" maghiari (celebrul 11,1 lei/litru de la Beiuş, recordul de 12,99 lei/litru de la Tinca şi alte câteva creşteri pe la 9-10 lei).

Iar de la imaginile cu respectivele preţuri postate pe reţelele de socializare şi "cântate" de unele televiziuni, a început nebunia care s-a întins rapid în toată ţara, inclusiv la 7-800 de kilometri de graniţa cu Ungaria, isterie amplificată şi de reacţia foarte întârziată a autorităţilor române.

P.S. Preţul barilului pe pieţele internaţionale este în scădere (de la circa 130 la 120 dolari/baril, iar tendinţa este de 110 dolari/baril), aşa că în următoarele zile nu va fi nicio "explozie" a preţului. De altfel, pentru un preţ la pompă în România de 10-11 lei/litru, cotaţia ar trebui să fie de circa 180 dolari/baril, în condiţiile în care maximul istoric (atins în 2008) a fost de 147 dolari/baril.

Bilă neagră pentru autorităţile române, care n-au făcut nimic pentru a preveni isteria, deşi situaţia din Ungaria era cunoscută.

Bila albă... românilor care au un buton antipanică încorporat şi n-au pus botul nici de data sta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cum au dispărut zeci de mii de români infectaţi în străinătate

După mai bine de doi ani în care a paralizat planeta, pandemia de COVID-19 este aproape de final în majoritatea ţărilor europene, cazurile nou înregistrate în ultima lună nefiind în măsură să mai provoace îngrijorare. În perioada pandemiei, statisticile publicate de autorităţile române au generat multe semne de întrebare, iar unele dintre acestea n-au fost elucidate nici astăzi.

Spre exemplu, situația românilor aflați în străinătate a fost întotdeauna... vraişte, datele fiind publicate în general doar ca să fie. Numai dacă ne aruncăm privirea pe ultimul raport al paginii stirioficiale.ro, aflăm că 23.897 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 16.951 în Spania. Evident, este imposibil ca 70% dintre românii îmbolnăviţi în străinătate să fie din Spania, explicaţia fiind doar că ambasada şi consulatele României din această ţară au făcut raportări mai aproape de realitate. Mai departe, conform cifrelor oficiale, aflăm că au murit în total 201 români aflați în străinătate, iar 798 au fost declarați vindecați. Confruntând cifrele, rezultă faptul că 22.898 de români infectaţi sunt şi astăzi... bolnavi! Absurd, evident!

Bila neagră de astăzi se acordă reprezentanţelor României în străinătate, care au pierdut urma a 95% dintre conaţionalii care s-au îmbolnăvit în alte ţări, bineînţeles dacă numărul infectărilor este cel real, lucru puţin probabil în condiţiile date. "Timpul trece, leafa (în mii de euro) merge", cam aşa se poate rezuma dezinteresul de care au dat dovadă ambasadele şi consulatele noastre.

Bila albă le revine voluntarilor organizaţiei "Code for Romania", care au actualizat zilnic, probono, timp de peste doi ani, site-ul stirioficiale.ro, cu datele (trunchiate) care le-au fost puse la dispoziţie de autorităţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.