Jump to content

Mirosuri insuportabile la Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri


dcp100168

Recommended Posts

Locuitorii din Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri terorizaţi de mirosuri insuportabile

De circa două săptămâni, localnicii din comunele Independenţa, Piscu şi sat Vasile Alecsandri sunt revoltaţi că de zile întregi nu mai pot nici geamurile de la case să le deschidă din cauza unui miros urât, insuportabil care persistă în zona unde locuiesc. Oamenii se plâng că nu mai pot să deschidă geamurile să-şi aerisească locuinţele, iar de ieşitul în aer liber, nici nu poate fi vorba.

Cetăţenii bănuiesc că mirosul vine de pe câmpurile din jurul comunelor unde o asociaţie agricolă împrăştie îngrăşământ pe culturile de pe câmp. „Mai exact, găinaţ... un domn fermier, îl foloseşte... este depozitat pe la Porcărie şi prin diverse locuri pe câmp. Şi astă vară miroasea la fel. Aia e... am deschis geamurile să aeriesc, dar am făcut o greşeală”, spune un localnic.

„Oare Garda de Mediu, atunci când o fi dat autorizaţia, a fost informată de amplasamentul faţă de localităţi a TUTUROR parcelelor pe care urmează a fi făcut tratamentul, sau se ştie numai de terenurile de peste dealuri? Oare cine o mai fi văzut acea Autorizaţie de Mediu, în afară de Emitent şi Beneficiar?”, scrie un altul pe o reţea de socializare.

„Da, de la fostul complex porcin. Acum este a unei asociaţii agricole (...) şi aduc composturi de găini, le depozitează şi apoi le împrăştie ca îngrăşământ pe camp. Iar noi trebuie să inhalăm tot acest miros şi să ne îmbolnăvim. Acest lucru se întâmplă de anul trecut, dar cu toate că au fost avertizaţi de domnul primar, ei continuă să-şi bată joc de sănătatea locuitorilor. Numai Garda de Mediu poate interveni dacă sunt corecţi şi vor să pună capăt acestui calvar locuitorilor comunei”, comentează un alt locuitor.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi oamenii care locuiesc în localităţile Piscu şi Vasile Alecsandri.

Săptămâna trecută, reprezentanţii Gărzii de Mediu Galaţi nu primiseră nicio sesizare privind această problemă, însă vor demara controale. „Urmează ca în localităţile Piscu, Independenţa şi Vasile Alecsandri din judeţul Galaţi să se desfăşoare activităţi de inspecţie şi control de către comisarii de mediu, pentru verificarea aspectelor semnalate, constatarea deficienţelorşi sancţionarea celor vinovaţi de încălcarea legislaţiei în vigoare privind mediul”, a răspuns sesizării noastre, comisar-şef Liliana Silvia Cornea.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Comisarii de mediu au găsit sursa mirosului de nesuportat din localităţile Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri

Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu a desfăşurat activităţi de control prin trei echipe de inspecţie pe raza localităţilor Independenţa, Piscu şi Vasile Alecsandri ca urmare a sesizării cotidianului Monitorul de Galaţi cu privire la reclamaţiilor cititorilor noştri care vizau mirosul de nesuportat provenit de la dejecţiile împrăştiate pe câmp de unii fermieri din zonă.

Comisarii de mediu au găsit sursa mirosului în comuna Independenţa, însă fiind atât de puternic şi favorizat de vânt, a afectat nu una, ci trei localităţi. Potrivit răspunsului primit la redacţia noastră, „pe raza UAT Independenţa, pe teritoriul unei exploataţii agricole, s-au identificat, în data de 07 februarie 2022, locaţii cu depozitări de fertilizant (îngrăşământ organic), neîncorporat în sol, acestea fiind sursele de disconfort olfactiv pentru locuitorii din zonă. Exploataţia agricolă aparţine unei întreprinderi individuale care are în lucru suprafaţa de 503,76 ha. Disconfortul olfactiv a fost creat de defectarea unor utilaje agricole specifice folosite la împrăştierea îngrăşământului, la data de 09 februarie 2022 îngrăşământul era încorporat integral în sol şi sursa disconfortului olfactiv eliminată“, se arată în răspunsul adresat redacţiei noastre de către Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu. Fermierul a fost sancţionat cu „Avertisment“.

De asemenea, se face precizarea că cetăţenii din localităţile respective nu au adresat nicio sesizare sau petiţie în perioada când mirosurile pestilenţiale terorizau localnicii şi că, potrivit prevederilor legale, „(1) În cazul existenţei unor plângeri din partea publicului care reclamă existenţa unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri. (2) În situaţia în care în urma investigaţiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existenţa unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv şi starea de sănătate a populaţiei, notifică autoritatea competentă pentru protecţia mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecţiei mediului pentru reexaminarea şi actualizarea respectivelor acte“.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.