Jump to content

Un gălăţean poate să meargă din nou, după o operaţie foarte rară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un bărbat de 37 de ani se poate deplasa din nou, după ce a fost operat de o tumoră la nivelul măduvei cervicale, de aproape şapte centimetri

Un bărbat de 37 de ani a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spitalul de Neurorchirurgie din Iaşi, după ce i s-a descoperit o tumoră la nivelul măduvei cervicale, pacientul precizând că nu a crezut că va mai putea din nou să meargă.

Pacientul, originar din Galaţi, a ajuns la spitalul ieşean în stare gravă, explicând că nu îşi mai putea mişca partea stângă a corpului. "Sunt ca un copil care merge. Nici mie nu-mi venea să cred. Nu mai aveam stabilitate, cădeam pe jos. M-au trimis de la Galaţi la Iaşi. Am avut Covid şi cred că mai tare s-a aprofundat şi de acolo nu am mai putut să merg. De la săptămână la săptămână începeam să merg mai greu. Am ajuns aici şi mulţumesc lui Dumnezeu că a fost operaţia perfectă. Merg acum, am stabilitate. Pe unde am fost nu mi-a găsit nimeni nimic. Mă căutam la cap, mă căutam la spate. Durerea pleca în mâini, îmi tremura mâna stângă şi mergea în picioare, până jos, nu simţeam nimic", a declarat pacientul, în vârstă de 37 de ani.

Medicii susţin că bărbatul a ajuns la spitalul din Iaşi cu probleme grave, iar în urma investigaţiilor s-a descoperit o tumoră la nivelul măduvei cervicale. "Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare, reprezentând câteva procente din toată patologia coloanei cervicale. S-a făcut o intervenţie laborioasă, a durat aproximativ patru ore, am reuşit să scoatem în totalitate componenta din canalul medular. Pacientul are o evoluţie bună şi urmează să fie externat zilele următoare", a declarat medicul Lucian Eva, managerul spitalului de Neurochirgie din Iaşi.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Din nou pe picioarele lui – Operație extrem de rară

Un tânăr de 37 de ani a început să meargă din nou după ce a fost operat de o tumoră de aproape 7 cm. Bărbatul a ajuns în stare gravă la spital, asta după ce nu iși mai putea mișca partea stângă a corpului.

 Silviu este din Galați, are 37 de ani și patru copii îl așteaptă acasă.

“Ce am văzut aici am rămas mirat. Merg acum, am stabilitate. Sunt ca un copil care merg. Nici mie nu-mi venea să cred. Este un om deosebit și nu îmi venea să cred am avut șansa asta sau norocul că am fost pe mâna lui.

Nu mai aveam stabilitate, cădeam pe jos, nu mai puteam să mai merg foarte bine și am ajuns la spital. M-au trimis de la Galați la domul Eva. Eu am avut prima data covid. Am avut codiv și cred că mai tare s-a aprofundat și de acolo nu am mai putut să merg. De la săptămână la săptămână începeam să merg mai greu. Și am ajuns aici și mulțumesc lui Dumnezeu a fost operația perfectă. Merg acum, am stabilitate. Sunt ca un copil care merg. Nici mie nu-mi venea să cred. Și diferența care am văzut-o acuma că merg ca un copil, fac pași puțin câte puțin.Nu mi-a explicat nimeni nimic.

Abia aici s-a descoperit. Pe unde am fost nu mi-a găsit nimeni nimic. Mă căutam la cap, mă căutam la spate, că aveam dureri și aici până în picioare. Durerea pleca de aici în mâni, îmi tremura și mâna stângă și dădea în picioare, până jos, nu simțeam nimic. Și într-adevăr aici în spital sunt foarte buni profesioniști. Ce am văzut aici am rămas mirat. Am văzut doctori care se implică foarte mult. Chiar nu credeam. Eu de România fugeam, am stat și mulți ani pe afară. Dar în România, la Iași am văzut doctori care se implică și am văzut implicarea lor zi de zi și asta e foarte frumos.

Să îi dea Dumnezeu sănătate și să o tină tot așa. Este un om deosebit care nu îmi venea să cred că am avut eu șansa asta sau norocul că am fost pe mâna lui. Eu zic noroc că am fost pe mâna lui.

Aici am văzut diferența asta, eu tot lungeam o boală care poate nu mai aveam scăpare. Să trăiesc lângă familie și îmi dorec să plec mai repede. Banii nu contează și nu contează nimic. Sănătatea contează foarte mult. Noi toți fugim după bani, să avem, să facem, dar dacă nu ai sănptate nu rezolvi nimic. Și ce am văzut aici în două săptămâni rămâi marcat.” – Silviu STOICA, pacient Galați 37 ani

“S-a adresat spitalului nostru pentru un deficit motor la membrele superioare și inferioare, ceea ce se numește tetrapareză. În urma investigațiilor s-a decelat un neurinom, o tumoră a nivelul măduvei cervicale dezvoltată din teaca unui nerv. Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare, reprezentând câteva procente din toată patologia coloanei cervicale. A avut o dezvoltare în bisac, adică o mare parte dezvoltată în canalul medular care comprima măduva, având drept rezultat respectivul deficit motor, iar cealaltă componentă șa nivelul unei formațiuni anatomice numită foramen neural, adică locul pe unde nervul iese din coloană. S-a făcut o intervenție laborioasă, a durat aproximativ patru ore, s-a reușit să scoatem în totalitate componenta din canalul medular și peste 95 % din foramen neural. Pacientul are o evoluție bună și urmează să fie externat zilele următoare.

Pacienții din țară care se adresează spitalului au crescut în ultimii ani, chiar în ciuda condițiilor epidemiologice. Sunt câteva procente, undeva la 5 procente din adresabilitatea spitalului, dar sunt în tendință de creștere. În urma analizei efectuate s-a creat la nivelul serviciilor de sănătate nevoia unui segment de pacienți care se adresează spitaului nostru pentru că nu pot fi salvați în alte clinici din România sau nu își permit costul acestor tratamente în clinicile private.”- Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

realitateadegalati.net

Link to comment
Share on other sites

Reușită medicală. Un tânăr din Galați poate merge din nou, datorită unei operații rare

Un bărbat de 37 de ani, originar din Galați, a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Spitalul de Neurorchirurgie din Iaşi, după ce i s-a descoperit o tumoare pe măduva cervicală. După operație, pacientul a mărturisit că nu a crezut că va mai putea să meargă din nou.

După mai multe săptămâni, timp în care starea sa de sănătate s-a deteriorat vizibil, bărbatul a ajuns într-un final la spitalul ieşean în stare gravă, explicând că nu îşi mai putea mişca partea stângă a corpului. Imediat după operație, starea sa s-a îmbunătățit radical.

„Sunt ca un copil care merge. Nici mie nu-mi venea să cred. Nu mai aveam stabilitate, cădeam din picioare. M-au trimis de la Galaţi la Iaşi. Am avut COVID-19 şi cred că mai tare s-a aprofundat şi de acolo, pentru că nu am mai putut să merg. De la săptămână la săptămână începeam să merg mai greu. Am ajuns aici şi mulţumesc lui Dumnezeu că a fost operaţia perfectă. Merg acum, am stabilitate. Pe unde am fost nu mi-a găsit nimeni nimic. Mă căutam la cap, mă căutam la spate. Durerea pleca în mâini, îmi tremura mâna stângă şi mergea în picioare, până jos, nu simţeam nimic", a declarat pacientul, în vârstă de 37 de ani.

Medicii susţin că bărbatul a ajuns la spitalul din Iaşi cu probleme grave, iar în urma investigaţiilor s-a descoperit o tumoare la nivelul măduvei cervicale.

“S-a adresat spitalului nostru pentru un deficit motor la membrele superioare și inferioare, ceea ce se numește tetrapareză. În urma investigațiilor, s-a decelat un neurinom, o tumoră la nivelul măduvei cervicale dezvoltată din teaca unui nerv. Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare, reprezentând câteva procente din toată patologia coloanei cervicale. A avut o dezvoltare în bisac, adică o mare parte dezvoltată în canalul medular care comprima măduva, având drept rezultat respectivul deficit motor, iar cealaltă componentă la nivelul unei formațiuni anatomice numite foramen neural, adică locul pe unde nervul iese din coloană. S-a făcut o intervenție laborioasă, a durat aproximativ patru ore, s-a reușit să scoatem în totalitate componenta din canalul medular și peste 95 la sută din foramen neural. Pacientul are o evoluție bună și urmează să fie externat, zilele următoare.

Pacienții din țară care se adresează spitalului au crescut în ultimii ani, chiar în ciuda condițiilor epidemiologice. Sunt câteva procente, undeva la cinci procente din adresabilitatea spitalului, dar sunt în tendință de creștere. În urma analizei efectuate s-a creat la nivelul serviciilor de sănătate nevoia unui segment de pacienți care se adresează spitalului nostru pentru că nu pot fi salvați în alte clinici din România sau nu își permit costul acestor tratamente în clinicile private”, a precizat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Cum ne apărăm de o boală care face ravagii

”De ce?”, ”Nu se putea mai târziu?” sunt întrebări pe buzele celor pe care îi macină plecarea celor dragi din cauza acestei boli a secolului. Luna octombrie este dedicată prevenției cancerului la sân și am considerat oportun să atragem atenția asupra unor informații care trebuie știute pentru a încerca să prevenim și să tratăm la timp această catastrofală boală.

Cancerul de sân apare ca urmare a faptului că celule din structura glandei mamare suferă unele mutații și se înmulțesc incontrolabil, formând o tumoră. În Europa, la fiecare două minute o persoană primește acest diagnostic și la fiecare șase minute cineva pierde lupta cu boala, potrivit site-ului medical reginamaria.ro. Dintre cele 25.000 de gene umane, 600 pot provoca cancer. În general, rata de supraviețuire este mai mare la femeile cărora boala le-a fost depistată în faze incipiente. Cel mai adesea, din păcate, femeile merg prea târziu la medic. S-a demonstrat că screeningul la interval de doi ani prin mamografie la categoria de vârstă 50-69 de ani are cel mai mare beneficiu în reducerea mortalității, însă mamografia nu se recomandă "femeilor mai tinere de vârsta de 40 de ani, acestea trebuie să se autoexamineze lunar și doar la recomandarea medicului trebuie făcută o sonoelastografie”, potrivit medicului primar oncolog dr. Iuliana Constantina Ivan, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf.  Ap. Andrei" Galaţi, care acordă consultaţii şi la Hyperclinica MedLife Galați. Sonoelastografia ajută la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.

Factori favorizanţi pentru apariţia bolii

Trăim într-o lume în care stresul și sedentarismul ocupă, de multe ori, locurile principale în viețile noastre, ca să nu mai spunem de mâncarea tip fast-food și poluarea la care suntem expuși. Deși suntem mai norocoși ca alte generații, suferim de o singurătate covârșitoare, iar bolile mentale fac ravagii, toate contribuind la deteriorarea stării de sănătate. 
Principalele motive pentru dezvoltarea cancerului mamar includ ereditatea (genetica), stilul de viață sedentar, mediul sărac, alimentația inadecvată, care duce la creșterea în greutate. Însă nu toate femeile au o rutină nesănătoasă sau antecedente în familie și totuși dezvoltă noduli... Desigur, femeile cu sânii mari au mereu o dificultate mai mare în observarea oricăror schimbări care se produc la nivelul țesutului mamar.

Atitudinea în faţa bolii şi sprijinul familiei

Persoanele sunt afectate diferit de această boală: unele care, fiind la o vârstă înaintată, își așteaptă pur şi simplu sfârşitul şi cele care efectiv clachează la aflarea acestei vești, încremenesc, pur și simplu.
Pentru acestea, adaugă doamna doctor Ivan, “pare că întreaga lume dispare, universul se reduce la acel spațiu în care pacienta primește vestea”. În timp ce unele se întorc cu fața la Dumnezeu, altele se răzvrătesc împotriva voii celui de Sus ajungând până la a-l renega. Un verdict ca acesta se dă cu empatie și căldură, medicul trebuie să-i susțină pe pacienți pentru că nu știm niciodată cum pot reacționa: de la plâns, disperare, dorința de a renunța la agresivitate verbală sau refuzul diagnosticului. “Mă doare și acum privirea lor”, mai spune doamna doctor Ivan.
Nu doar pacienţii suferă, ci şi cei dragi lor. Mame, fiice tulburate, cu speranța în suflet că mai pot gusta din farmecul vieții măcar o clipă. Dacă mamele îşi doresc să trăiască pentru a-și vedea copiii mari, la casa lor, fiicele sunt deplânse de părinții lor, care și-ar da și viața pentru sănătatea acestora.  “Mă rog lui Dumnezeu să mă ia pe mine mai degrabă decât să-mi ia copilul,” mi-a spus, stins şi blând, părintele unei paciente. Departe acest gând de fiica lui, care, deși conștientă de situație, se mobilizează să își asume riscuri și să încerce tratamente noi, pentru a lupta cu boala. La 26 de ani, Ana și-a schimbat jobul, s-a mutat în casa părintească și a petrecut timp de calitate cu părinții săi. Și nu era întotdeauna cu zâmbetul pe buze, dar în fața părinților făcea un efort imens să fie tare, în timp ce, atunci când era singură, îşi îngăduia câte o lacrimă, la gândul de ce asta i se întâmplă tocmai ei, o bună samariteană, o angajată model și o fată credincioasă. Experiența Anei nu este solitară. M-am întâlnit cu o femeie la secţia de Oncologie de la Spitalul Județean care consideră că stresul a adus-o în stadiul terminal al bolii. Maria a trecut prin multe la viața ei, unul dintre evenimentele cele mai neplăcute fiind un accident rutier în care a fost implicat și fiul ei, care s-a ales cu o boală mentală. Odată intrată la medicul Ivan, acesteia i s-a explicat că și tratamentele hormonale contraceptive sau cele de substituție în perioada de menopauză trebuie luate sub supravegherea medicului.

Control periodic, mamografie şi ecografie

Educarea populației în privința prevenției cancerului de sân, adoptarea unui stil de viață sănătos și încercarea să nu punem la suflet toate aspectele negative pe care viața ni le rezervă reprezintă abordarea de care avem cu toții nevoie.
“Este vital ca femeile din România să fie educate să se prezinte la medic periodic pentru control, mamografie și ecografie”, mai atrage atenţia medicul specialist. Avem însă deficiențe în acest domeniu, întrucât amânăm momentul, bazându-ne pe preconcepția că “dacă umbli la cancer, îl stârnești mai rău.” 

Primele semne că se întâmplă schimbări la nivelul sânului de care femeile ar trebui să fie conștiente sunt:
Scurgeri din piept dacă nu sunteți o mamă care alăptează;
Asimetria sânilor, dacă aceasta reprezintă o modificare a formei sale. Nu toate femeile cu sânii asimetrici sunt predispuse acestei afecțiuni, cele mai multe dezvoltându-și această asimetrie în pubertate. Este perfect normal ca unul dintre sâni să fie mai mic decât celălalt, indiferent dacă acest lucru este vizibil sau nu.
Ganglioni limfatici măriți; 
Modificarea formei mamelonului, acesta părând a fi tras spre interior.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.