Jump to content

"Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan", la "Fani Tardini"


dcp100168

Recommended Posts

Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, un program artistic pe trei stagiuni la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați lansează astăzi, 19 februarie 2022, Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.

Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este un program artistic pe termen mediu conceput și inițiat de către Teatrul din Galați, cu participarea regizorilor Leta Popescu, Cristian Ban și Adrian Iclenzan, care vor monta aici în total nouă spectacole de teatru pe durata a trei stagiuni consecutive (Stagiunea 2021-2022, Stagiunea 2022-2023, Stagiunea 2023-2024).

Cele nouă spectacole vor avea la bază texte românești de teatru, texte noi scrise special pentru trupa de actori de la Galați, dar și creații colective generate de actori sub îndrumarea regizorilor.

Scopul fundamental al proiectului este unul de revitalizare a actului teatral prin abordarea unor mijloace de creație și producție diferite față de cele cu care Teatrul din Galați a operat până acum, dar și prin reanalizarea raporturilor dintre instituție, artiști, spectacol și public.

Principiile unității și diversității, căutarea unei identități și a unui spirit al locului, libertatea de creație, căutarea sensului și a relevanței artistice, creația colectivă, democratizarea actului creației și a actului managerial, descoperirea de noi mjloace de expresie actoricești și regizorale, idea de colectiv de creație și dezvoltarea de dramaturgie românească contemporană sunt doar câteva dintre ideile care stau la baza acestui proiect.

Formula aleasă, care implică colaborarea cu trei regizori în următoarele trei stagiuni crează noi perspective în raport cu actul creației și producției de spectacol și permite dezvoltarea unui limbaj comun, extinderea căutărilor artistice dincolo de un proiect singular, crearea unei senzații constante de work-in-progress și conștientizarea ideii că teatrul este un proces viu care nu se încheie odată cu premiera unui spectacol.

Primul spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” sub umbrela Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan este … în țara minunilor și are premiera în acest weekend la Galați. Spectacolul este o creație colectivă inspirată de personaje și evenimente reale, în regia lui Adrian Iclenzan.

Calendarul Proiectului 9 pentru stagiunea curentă mai include spectacolul O repetiție moldovenească de Costache Caragiali, regie: Cristian Ban, cu premiera programată în primăvară, și Vrabia, text și regie: Leta Popescu, cu premiera programată în vară.

Iată ce declară despre Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan conducerea Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați și cei trei regizori invitați:

Florin Toma, Director General, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați: „Întotdeauna mi-am dorit ca atmosfera laboratorului de creație cu care am luat contact încă din perioada de formare ca actor să existe, chiar să fie mult mai intensă și în teatru. Sufletul unui teatru îl reprezintă actorii și arta lor. Pentru asta vin oamenii la această întâlnire: să vadă o umanitate exponențială, să se contamineze de curaj, de un soi de libertate și, de ce nu, de idei. Singurul lucru pe care îl pot afirma cu tărie despre teatru este că el poate fi făcut în multe feluri. Acest demers are misiunea de a descoperi noi perspective ale fenomenului atât în relație cu actorul, dar mai ales cu spectatorul. Cea mai mare dorință legată de acest proiect este de a crea o comunitate în jurul teatrului, un for de dezbatere așa cum el exista când eu eram student și mă uitam cu admirație la curajul artiștilor de a dezvălui cele mai ascunse taine ale minții și sufletului.”

Radu Horghidan, Director Artistic, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați: „Proiect 9 a pornit în cazul meu din dorința unui teatru viu și personal, a unui teatru direct inspirat din viețile noastre, din istoria și cultura noastră. Pentru mine acest proiect înseamnă o nevoie umană și artistică, o neliniște față care conține anumite aspecte pe care pot mai mult sau mai puțin să mi le descifrez: gânduri despre relevanta și forța teatrului, îngrijorarea față de viitorul artei noastre, o lipsă de satisfacție față de un teatru cuminte și o ambiție naivă de a descoperi un teatru autentic și personal. Entuziasmul față de următorii trei ani vine din caracterul colaborativ al întregului proiect și din credința că el le va aparține tuturor celor implicați. Nu e nici o îndoială că asta e o formulă reală de a face teatru, formulă căreia îi simt din ce în ce mai mult necesitatea. Voința și spiritul creator nu pot apărea în forma lor cea mai pură în lipsa unei nevoi personale artistice și umane a tuturor celor implicați. Paradigma unei ierarhii fixe a procesului creative, deși are avantajele ei evidente, are riscul de a rata personalitatea, identitatea și potențialul creator al artiștilor. De aceea sunt foarte bucuros de încercarea noastră de a ne descătușa energiile creatoare într-o viziune comună care să le ofere tuturor șansa de a se regăsi și de a crea.”

Leta Popescu, regizor: „Pentru mine Proiectul 9 e o întoarcere acasă, un moment de recuperare a istoriei emoționale prin accesarea memoriei pe care am lăsat-o să hiberneze de când am plecat la Cluj, de mai bine de 10 ani. Am de gând ca în aceşti 3 ani să mă transform într-un arheolog al locului, scriind şi regizând cu aceeaşi naivitate că îi va folosi cuiva. Voi combina istoria locului în contextul social-politic al copilăriei mele (privatizarea combinatului, sărăcia tranziției) cu sentimenle amestecate trăite alături de familia mea: iubirea, frica, dorința. Primul spectacol, cu titlul în lucru «Vrabia», pune întrebări despre depăşirea propriei condiții şi despre cum ne marchează irevocabil un moment de criză în timpul unei petreceri. Până atunci, abia aştept întâlnirea cu colegii mei Adi Iclenzan şi Cristian Ban, doi regizori artişti pe care îi respect şi cu care mă contrazic la fiecare întâlnire. Despre întâlnirea cu trupa Fani Tardini aş prefera să vorbesc după. Sunt oamenii care m-au făcut să-mi placă teatrul lor. Sper să le răspund cu aceeaşi monedă.”

Cristian Ban, regizor: „Dacă există un loc în România unde poți să vorbești deschis despre toate eșecurile noastre și ale țării în care trăim, dar în același timp să râzi cu gura pana la urechi, locul ăla e sala de repetiție de la subsolul teatrului din Galați. Sunt nerăbdător să încep repetițiile și mă încântă ideea de a face parte din acest proiect curajos alături de o trupă și de un teatru în care am mare încredere. Nu știu cum va arăta la final munca noastră, dar știu că ea va reflecta un demers onest care ne va reprezenta 100%.”

Adrian Iclenzan, regizor: „Teatrul Dramatic din Galați își propune o abordare diferită. Adică o direcție artistică precisă și o strategie pe termen mediu. În vremuri incerte și confuze pare a fi un demers din sfera fantasticului. Sau poate e pur și simplu ceva firesc. Sintagma teatru românesc contemporan poate defini la fel de bine si preocupările mele din ultima perioadă. E o coincidență sau dovada că s-au aliniat niște planete pe undeva? Nu știu. Dar pare că are sens. Sunt curios să văd cum arată ideea asta la intersecția a trei voci diferite. Ce armonii și disonanțe se pot crea. Mă bucur de întâlnirea cu o trupă pe care simt o cunosc foarte bine. Întâlnire pe care mi-aș fi dorit-o chiar și în lipsa unui astfel de proiect. Deci... de bine.”

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.