Jump to content

Clădiri expertizate pentru a fi renovate cu bani din PNRR


 Share

Recommended Posts

Dramaticul, Palatul „Gheorghiu” şi alte clădiri, expertizate. Speranţe de renovare cu banii din PNRR

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Palatul „Simion Gheorghiu, Căminul de Bătrâni „Ştefan cel Mare”, sediul SC Gospodărire Urbană, dar şi alte clădiri importante ale oraşului - unele ajunse în stadiu avansat de degradare - ar putea fi renovate sau consolidate şi modernizate cu finanţare din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Deocamdată, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să realizeze expertizele tehnice şi auditul energetic.

„Valul renovării” - componentă a Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - ar putea salva de la degradare sau chiar dispariţie, clădiri importante ale oraşului. Pentru a solicita finanţarea, este necesară întocmirea unor documentaţii. Iată de ce Primăria municipiului Galaţi a lansat ieri zece achiziţii publice, în valoare totală estimată de 360.000 de lei fără TVA, pentru contractarea serviciilor de proiectare necesare întocmirii expertizelor tehnice şi auditului energetic.

Pentru „Creșterea eficienței energetice și consolidare Teatrul Dramatic «Fani Tardini»” Primăria vrea să contracteze servicii de proiectare, faza expertiză tehnică și audit energetic. Valoarea estimată a contractului este de 60.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire „preţul cel mai scăzut”. În caietul de sarcini se arată că imobilul, inclus pe lista monumentelor istorice, a beneficiat, în ultimii ani, doar de reparaţii curente, motiv pentru care se doreşte reabilitarea şi modernizarea lui. „Proiectul se va depune pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022, componenta 5, Valul renovării”, se precizează în document.

Între achiziţiile lansate se regăsesc şi serviciile de proiectare necesare actualizării expertizei tehnice şi auditului energetic pentru obiectivul ”Reabilitare imobil din strada Domnească nr. 24”. Este vorba despre ruina Palatului „Gheorghiu”, valoarea estimată a contractelor fiind de 10.000 şi, respectiv, 20.000 de lei fără TVA. Este adevărat că imobilul este inclus în proiectul "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster", dar municipalitatea nu exclude nici salvarea lui cu fonduri din PNRR.

Nu mai puţin de 40.000 de lei fără TVA reprezintă valoarea estimată a contractului de proiectare – faza expertiză tehnică şi audit energetic - pentru obiectivul ”Reabilitare imobil din strada Tecuci nr.116”. Conform documentelor, în această clădire a funcţionat, până în anul 2011, Grădiniţa „Mihaela”. Primăria şi-ar dori ca aici să se desfăşoare activităţi extraşcolare atractive pentru elevii proveniţi dintr-un mediu social defavorizat majoritate de etnie romă, care să ducă la final la scăderea ratei de abandon şcolar, dar pentru aşa ceva e nevoie de investiţii, finanţate din PNRR.

Şi tot 40.000 de lei fără TVA este şi valoarea estimată a contractului pentru expertiza tehnică şi auditul energetic al imobilului din strada Traian nr. 246, dat în administrare de SC Gospodărire Urbană SRL.

Sunt lansate achiziţii similare de servicii de expertiză tehnică şi audit energetic pentru Căminul de bătrâni „Ștefan cel Mare” din strada Traian nr. 203, pentru corpul C3 al imobilului din strada Traian nr. 254, dar şi pentru consolidarea unor imobile ajunse într-o stare avansată de degradare pe străzile Logofăt Tăutu nr. 6, Sf. Spiridon nr. 2 şi Brăilei nr. 14.

Ofertele sunt aşteptate până pe 4 martie 2022.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Galaţiul, locul 3 pe ţară în Valul Renovării

Aproape 60 de proiecte, cu o valoare de peste 60 de milioane de euro, au fost depuse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de către Primăria municipiului Galaţi, ceea ce situează Galaţiul pe locul 3 în ţară în privinţa valorii proiectelor depuse pentru renovarea de blocuri, grădiniţe, şcoli şi alte clădiri, anunţă edilul Ionuţ Pucheanu.

"Suntem pe locul trei în ţară în privinţa valorii proiectelor depuse pentru renovarea de blocuri, grădiniţe, şcoli şi alte clădiri. Vorbim de aproape 60 de proiecte cu o valoare de peste 60 de milioane de euro depuse în cadrul PNRR. Pe primele locuri sunt Bucureşti, Buzău şi Galaţi, urmate de oraşe precum Constanţa, Cluj, Sibiu, Iaşi şi Oradea. Clasamentul se referă la componenta 5 pentru finanţarea lucrărilor de renovare a clădirilor cu fonduri europene", spune Ionuţ Pucheanu.

Potrivit Monitor PNRR, prin intermediul componentei C5 – Valul Renovării se va urmări îmbunătăţirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienţei energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu şi a tranziţiei către clădiri verzi şi inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică şi calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanţelor fondului construit şi asigurarea capacităţii tehnice pentru implementarea investiţiilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

(Marți, 23 august 2022)

Renovări energetice, prin PNRR

Luni dimineață, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean (CJ) Galați, scopul acesteia fiind prezentarea rapidă a unor clarificări solicitate în ceea ce privește depunerea unor proiecte ale instituției, cu finanțare prin PNRR. Este vorba despre cinci proiecte de hotărâri aprobate în luna martie, toate având în vedere renovarea și creșterea eficienței energetice pentru tot atâtea imobile aflate în administrarea CJ și a unor alte instituții din subordine.
Astfel, cea mai consistentă finanțare se referă la renovarea energetică a Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” - Corp 1, în cuantum de 15.100.317,27 lei (inclusiv TVA). Celelalte intervenții similare vor avea loc la clădirea CJ din strada Eroilor nr. 13A, la imobilul din strada Eroilor nr. 16, la trei pavilioane ale UMS Gănești, precum și la Corpul A al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”. Per ansamblu, cuantumul total al acestor renovări ajunge la aproximativ 34,4 milioane lei, inclusiv TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Maraton "de îndată" la Consiliul Local, pentru bani prin PNRR

Nu mai puțin de 47 de proiecte de hotărâre au fost aprobate vineri, 7 octombrie 2022, de aleșii locali ai Galaţiului, convocați de îndată în ședință extraordinară. Cele mai multe dintre hotărârile aprobate vizează depunerea sau redepunerea unor proiecte pentru finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). A fost un adevărat maraton, atât pentru aparatul de specialitate care a întocmit documentațiile conform ultimelor ghiduri apărute, cât și pentru consilierii care le-au aprobat.

Deși a depus în primăvară o multitudine de proiecte, Galațiul a obținut, în cadrul primului apel al "Valului Renovării", o singură finanțare, de 15.103.631 de lei, pentru renovarea integrată a Teatrului Dramatic "Fani Tardini".

Municipiul se pregătește acum să depună sau să redepună proiecte care vizează renovarea energetică a unor blocuri de locuințe, școli, grădinițe, licee, sedii de instituții publice și nu numai. Renovarea integrată a Palatului "Simion Gheorghiu" - investiție scoasă deja la licitație, renovarea Sălii de gimnastică de pe strada Dr. Carnabel, a Sălii Sporturilor, a unor corpuri de clădire ale Spitalului de Psihiatrie, vor fi redepuse pentru finanțare. Vor mai fi depuse un proiect care vizează achiziția a 22 de autobuze electrice de 10 metri, cinci troleibuze cu emisii zero sau cu baterii, 10 tramvaie de 18 metri și trei microbuze nepoluante, în parteneriat cu comuna Vânători, un proiect privind prioritizarea circulației tramvaielor în municipiul Galați, dar și unul de retrodigitalizare a arhivei.

Graba cu care aleșii au fost convocați este justificată. Pe 10 octombrie, Ministerul Dezvoltării va lansa cel de-al doilea apel de proiecte pentru eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR. Pe 14 octombrie, urmează cel de-al doilea apel de proiecte pentru dezvoltarea durabilă a localităților din România, prin investiții în infrastructura locală, finanțate din Fondul Local al PNRR. Spre deosebire de primul apel, alocarea fondurilor se face pe principiul primul venit - primul servit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proiecte prin PNRR pentru achiziţia de zeci de vehicule nepoluante pentru Galaţi şi comuna Vânători

Primăria municipiului Galaţi în parteneriat cu U.A.T. Comuna Vânători a elaborat şi supus aprobării consiliului local, trei proiecte pentru achiziţia a 5 troleibuze, 10 tramvaie, 22 autobuze nepoluante şi 6 microbuze nepoluante.
Este despre aprobarea proiectelor „Achiziţia a 5 troleibuze cu emisii zero sau cu baterii şi 2 microbuze nepoluante” şi a cheltuielilor legate de acesta, în parteneriat cu U.A.T. Comuna Vânători, „Achiziţia a 10 tramvaie de 18 metri şi 2 microbuze nepoluante” şi a cheltuielilor legate de acesta, în parteneriat cu U.A.T. Comuna Vânători şi „Achiziţia a 22 autobuze nepoluante electrice de 10 metri şi 2 microbuze nepoluante” şi a cheltuielilor legate de acesta, în parteneriat cu U.A.T. Comuna Vânători. Cele trei proiecte ce vor fi depuse în vederea finanţării acestora în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă , Componenta 10 - Fondul Local, Obiectul de investiţii  I.1.1 - Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziţia de vehicule nepoluante) au o valoare totală de 123,5 milioane lei aproape 25 milioane de euro.
Parteneriatul cu comuna Vânători a fost necesar pentru a accesa liniile de finanţare din PNRR dedicate proiectelor integrate să poată fi accesate, fiecare proiect având următoarele valori: 12.557.807,70 lei fără TVA - „Achiziţia a 5 troleibuze cu emisii zero sau cu baterii şi 2 microbuze nepoluante”, de 98.454.000,00 lei fără TVA - „Achiziţia a 10 tramvaie de 18 metri şi 2 microbuze nepoluante” şi de 12.557.807,70 lei fără TVA - „Achiziţia a 22 autobuze nepoluante electrice de 10 metri şi 2 microbuze nepoluante”. Rămâne de văzut dacă vor fi acceptate pentru finanţare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Investiții județene finanțate prin PNRR, aproape de semnare. Stadiul proiectelor depuse de Galaţi

Printre efectele pozitive ale pandemiei SARS-CoV-2, dacă putem spune așa, se numără și aprobarea unui Mecanism de Redresare și Reziliență în cadrul Uniunii Europene, centrat pe reforme necesare tranziției către era verde și digitală. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României este conceput să asigure un echilibru optim între prioritățile UE și necesitățile naționale, în contextul recuperării după criza COVID-19, care a afectat semnificativ țara, alocarea totală fiind de 29,2 miliarde de euro.

PNRR al României este structurat pe 15 componente, care acoperă toți cei șase piloni prevăzuți în Regulament. În acest context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) gestionează, printre altele, Componenta 5 - Valul Renovării (din pilonul de tranziție verde) și Componenta 10 - Fondul Local (din pilonul de coeziune socială și teritorială), aflate, în prezent, în faza celui de-al doilea apel de proiecte, cu un buget de 859.690.000 de euro. Este vorba, în special, de obiective de investiții în materie de reabilitare energetică a clădirilor, construirea de locuințe nZEB (cu consum de energie aproape zero) pentru tineri, dar și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, inclusiv înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public.

Deocamdată, șapte din opt proiecte depuse de Consiliul Județean, în faza de clarificări

În această fază, Consiliul Județean (CJ) Galați a depus spre finanțare un număr de opt proiecte, în mare majoritate pentru renovarea energetică integrată a mai multor imobile, valoarea totală a acestora fiind de 86,2 milioane de lei, aferente primului apel de proiecte. Pe listă sunt și centrele de colectare cu aport voluntar (CAV-uri) pentru gestionarea deșeurilor inerte în județ, cele două proiecte (unul la nivel județean și un al doilea destinat strict municipiului Galați) însumând aproape 51 de milioane de lei. Revenind la reabilitările de imobile, pe listă se regăsesc atât Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia", pavilioanele vechi ale Unității Medico-Sanitare de la Gănești, cât și două corpuri administrative ale CJ, cu valori ce pleacă de la 15,1 și ajung la 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA. În plus, în cadrul PNRR, a fost depus și proiectul de realizare a PUZ-ului pentru Aeroportul Regional Galați-Brăila, inclusiv conexiunile rutiere ale sale, cu o valoare de aproximativ jumătate de milion de lei.
În prezent, conform reprezentanților CJ, ”în afară de cele două proiecte privind CAV-urile, depuse recent, celelalte sunt în stadii avansate de evaluare, fiind deja trimise mai multe clarificări, solicitate de autoritățile ce gestionează acest program”. Mai concret, investițiile preconizate sunt aproape de a fi aprobate definitiv și semnate, fiind așteptate adrese oficiale în acest sens. Un prim pas a fost făcut luni, 17 octombrie, odată cu aprobarea proiectului de modernizare a Complexului Muzeal din Grădina Botanică.

Noul corp al Spitalului Județean ar putea fi finanțat în cadrul PNRR

Mai trebuie spus că și proiectul de extindere a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” cu un nou corp, investiție de aproape un miliard de lei, ar putea beneficia de finanțare prin PNRR. Reamintim că noul spital ar urma să aibă 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă și 61 de paturi  ATI, 20 de săli de operație și o suprafață desfășurată totală de peste 96.000 de metri pătrați.
Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că Guvernul ar putea să aprobe, în această săptămână, criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR. Rafila a explicat că, pe baza criteriilor ce vor fi stabilite, cel mai probabil dintre cele 49 de proiecte aflate deja pe o listă scurtă, vor fi selectate, până la sfârşitul anului, un minim de 25 de obiective.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.