Jump to content

Medici stomatologi din Galați, reținuți de DNA pentru luare de mită


dcp100168

Recommended Posts

Medici stomatologi din Galați, reținuți de DNA pentru luare de mită. Doi dintre ei sunt cadre universitare

Trei medici stomatologi din Galați, cadre universitare la ”Dunărea de Jos”, au fost reținuţi de procurori DNA după ce au fost reclamați de luare de mită de la mai mulți rezidenți, cu ocazia susținerii examenului de specialitate, care a avut loc la finele anului trecut.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre Șincar Doina Cerasella, medic stomatolog și conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, acuzată de trafic de influenţă, luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, de Grecu Gina Păunița, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și de Zalimov Antoanela Andreea, medic stomatolog, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA susțin că ”În perioada 10 septembrie - 14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenți candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți. Între cei trei medici rezidenți s-a aflat și inculpata Zalimov Antoanela Andreea, de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 2.000 euro pretinsă în legătură cu cele menționate anterior. În plus, în zilele de 15-16 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică și practică) și rezolvarea/realizarea lor, deși acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată). În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, secretara al comisiei de examen. În legătură cu același examen, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, în perioada 2 - 4 decembrie 2021, produse alimentare, drept recompensă de la un candidat care promovase examenul respectiv”.

Cele trei doctorițe au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de vineri, 4 martie 2022, să fie prezentate Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Banul face legea în dosarul „șpagă la stomatologie”. Cum vor fi judecate doctorițele inculpate

Sume de bani cuprinse între 15.000 și 60.000 de lei și câteva interdicții care nu le împiedică să profeseze în continuare au fost măsurile considerate suficiente de Tribunalul Galați, instanță în fața căreia au fost duse cele trei doctorițe acuzate de trafic de influență la cel mai recent examen de specialitate în stomatologie care a avut loc la Galați. 

Cei trei medici stomatologi reținuți la finele săptămânii trecute pentru mită la examenul de specialitate susținut la finele anului trecut au fost eliberați de judecători, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile. Președinta comisiei de examen, secretara și una dintre candidate, care a trecut cu brio probele după ce ar fi plătit pentru a afla din timp subiectele, sunt acuzate de corupție, cele mai grave acuzații căzând în sarcina medicului stomatolog Şincar Dorina Cerasella. Doctorița, care este și conferențiar la Facultatea de Medicină din Galați și a îndeplinit funcția de președinte de comisie la examenul de parodontologie, este acuzată de trafic de influenţă, luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Procurorii spun că ar fi primit câte 2.000 de euro de la mai mulți candidați, precum și produse alimentare, totul pentru a le furniza subiectele și a-i promova la examen.

În privinţa doctoriței Șincar, Tribunalul Galați a hotărât un control judiciar de 60 de zile, în schimbul achitării unei cauțiuni în valoare de 60.000 de lei. Colega sa, Grecu Gina Păuniţa, medic stomatolog, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie și secretară a comisiei de examen, acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, a beneficiat de aceeași măsură indulgentă din partea judecătorilor. În schimbul libertății, medicul care ar fi ajutat la traficarea subiectelor de examen va trebui să pătească o cauțiune de 40.000 de lei. Cel mai mic preț, de 15.000 de lei, îl are de achitat, pentru 60 de zile de control judiciar, Zalimov Antoanela Andreea, una dintre candidatele favorizate, acuzată de cumpărare de influenţă. Cele trei nu au voie ca pe durata controlului judiciar să își părăsească județele de domiciliu, respectiv Galați pentru doctorița Șincar, Brăila pentru doctorița Grecu și Tulcea pentru doctorița Zalimov. Nu au voie să ia legătura unele cu altele și cu unii martori din dosar și nici să mai predea la universitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dosarul "Mită la stomatologie" a ajuns la judecată. Patru acuzați de corupție, într-un examen universitar

Procurorii Anticorupție au finalizat ancheta în cazul de corupție semnalat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității "Dunărea de Jos", cu ocazia examenului de specialitate în stomatologie, care a avut loc la finele anului trecut. Patru persoane, dintre care trei medici stomatologi, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și alte fapte asociate primirii de foloase necuvenite în schimbul furnizării subiectelor de concurs.

La nici două luni de la reținerea a trei doctorițe, din care două cadre universitare, sub acuzații de fapte de corupție la examenul de specialitate în stomatologie, procurorii DNA Galați au decis, chiar înainte de Paște, să trimită dosarul în judecată, la Tribunal. Decizia nu a fost una întâmplătoare, anchetatorii alegând să grăbească deferirea cauzei către dezbatere înainte ca măsura controlului judiciar, sub care se află cele trei inculpate, să expire. Procurorii au consemnat în rechizitoriu mai multe acuzații la adresa persoanelor cercetate, trei doctorițe și încă un rezident, care a dat mită ca să afle subiectele și astfel să își asigure promovarea.
Capul de listă este medicul Șincar Dorina Cerasella, medic stomatolog și conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, acuzată de trafic de influenţă, luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității, săvârșite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Procurorii DNA au arătat că "în perioada 10 septembrie - 14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenți candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influența avută asupra altor două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți".
În acțiunile sale de pretindere, primire și oferire de informații nedestinate publicității, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, secretara comisiei de examen. Tot medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Grecu Gina Păuniţa este acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității. Pe lista acuzaților trimiși în judecată se mai află Zalimov Antoanela Andreea, medic stomatolog, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă și Miuță Caius Cătălin, un al patrulea suspect în privința căruia procurorii nu au cerut nicio măsură privativă de libertate. Cele trei doctorițe au fost "iertate" de arest preventiv și au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile, fiecare fiind obligată să achite câte o cauțiune cuprinsă între 15.000 și 60.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Doi dintre medicii din Galați puși sub acuzare au scăpat de controlul judiciar

Gina Păuniţa Grecu și Antoanela Andreea Zalimov fuseseră plasate sub control judiciar contra unor cauțiuni ce totalizau 55.000 de lei. Cele două sunt acuzate de complicitate la trafic de influență și cumpărare de influență.

Tribunalul Galați a revocat din oficiu, pe 2 noiembrie, controlul judiciar pe cauțiune impus medicilor Gina Păuniţa Grecu și Antoanela Andreea Zalimov, ambele acuzate de fapte de corupție. Decizia nu a fost contestată de către DNA. Potrivit articolului 242, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală, „măsura preventivă se revocă, din oficiu sau la cerere, în cazul în care au încetat temeiurile care au determinat-o ori au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii.”

Reamintim că, la începutul lunii martie 2022, trei medici au fost prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Judecătorii au decis însă ca medicii să fie plasaţi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, fiecare având obligaţia să achite cauţiuni. Astfel, Dorina Cerasella Şincar a achitat 60.000 de lei, Gina Păuniţa Grecu – 40.000 lei, iar Antoanela Andreea Zalimov– 15.000 lei. Dorina Cerasella Şincar şi Gina Păuniţa Grecu au primit atunci interdicția de a părăsi judeţele Galaţi şi Brăila, iar Antoanela Andreea Zalimov - judeţul Tulcea.

Procurorii DNA Galaţi au reţinut trei medici stomatologi, doi fiind şi cadre universitare, pentru corupţie. Unul dintre medici este Dorina Cerasella Şincar, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen. 

Şincar este suspectată de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. A fost pusă sub acuzare şi Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum şi Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, pentru cumpărare de influenţă. „În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenţi candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei 3 rezidenţi”, spun procurorii anticorupţie.

Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi Antoanela Andreea Zalimov, de la care Dorina Cerasella Şincar ar fi primit suma de 2.000 euro pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior, au stabilit anchetatorii. „În zilele de 15-16 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată)”, precizează reprezentanţii DNA Galaţi. 

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, Dorina Cerasella Şincar ar fi fost sprijinită de Gina Păuniţa Grecu, secretar al comisiei de examen. În legătură cu acelaşi examen, Dorina Cerasella Şincar ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, în perioada 2-4 decembrie 2021, produse alimentare, drept recompensă de la un candidat care promovase examenul respectiv, mai spun procurorii anticorupţie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Verdict pentru stomatologii care au dat șpagă la rezidențiat. Pedepse cu suspendare și interdicții simbolice

Tribunalul Galați a pronunțat o primă condamnare în dosarul în care mai multe cadre didactice și studenți de la Facultatea de Medicină a Universității ”Dunărea de Jos” au fost acuzați de luare de mită, trafic de influență, folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, complicitate la trafic de influență și dare de mită. DNA a trimis în judecată, anul trecut, patru persoane, toate scăpând cu pedepse sub supraveghere și amenzi.

La aproape un an de la trimiterea în judecată a cauzei în care două cadre didactice și doi rezidenți la Stomatologie erau acuzați de infracțiuni de corupție, săvârșite în legătură cu promovarea examenului de rezidențiat, Tribunalul a dat o decizie. Astfel, atât cadrele didactice care au primit mită și au folosit informații nedestinate publicității, furnizând subiectele de concurs candidaților ”darnici”, cât și beneficiarii ”bunăvoinței” profesorilor, au primit pedepse cu închisoarea. Toți le vor executa însă în regim de suspendare, ceea ce înseamnă că nu vor sa nicio zi după gratii. În schimb, vorba de plătit amenzi, iar în unele cazuri, nu vor avea voie să exercite profesia în legătură cu urcare au comis faptele.

Șirul condamnărilor

Lista condamnaților în acest dosar este deschisă de Dorina Cerasella Șincar, conferențiar universitar și președintele comisiei de rezidențiat la specializarea "Stomatologie". Doctorița a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, amendă penală de 22.000 lei și interzicerea mai multor drepturi, printre care și cel de a deține orice funcție în învățământul universitar public sau privat pe o perioadă de 1 ani de la ispășirea pedepsei. Ea a fost găsită vinovată de luare de mită, trafic de influență și divulgarea de informații ce nu sunt destinate publicității. Ea a pretins și primit de la doi studenți câte 2.000 euro pentru a le facilita promovarea examenului de rezidențiat. Pe lângă condamnare, Dorina Cerasela Șincar are termen de supraveghere de 3 ani, timp în care este obligată să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Gina Păunița Grecu, asistent universitar și secretar al comisiei de rezidențiat la "Stomatologie", a fost condamnată la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, amendă penală de 8.000 lei și interzicerea mai multor drepturi, printre care și cel de a deține orice funcție în învățământul universitar public sau privat pentru 1 ani după ispășirea pedepsei. Ea a fost găsită vinovată de complicitate la trafic de influență și complicitate la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității. Pe lângă condamnare, Gina Păunița Grecu are termen de supraveghere 2 ani, timp în care este obligată să presteze 120 zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Antonela Zalimov, candidat la examenul de rezidențial la "Stomatologie", a fost condamnată la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani. Ea a fost găsită vinovată de cumpărare de influență. Andreea Antonela Zalimov are termen de supraveghere de 2 ani are obligația de a presta 120 de zile de muncă în folosul comunității și de a urma cursuri de reintegrare socială.

Caius Călin Miuță, candidat la examenul de rezidențiat la "Stomatologie", a fost condamnat la 1 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi. El a fost găsit vinovat de dare de mită. Caius Călin Miuță are termen de supraveghere de 2 ani, are obligația de a presta 60 zile de muncă în folosul comunității și de a urma cursuri de reintegrare socială.

Sentință Tribunalului nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mită la rezidențiat. Iepuri, fazani, salam uscat și țuică, ofrandă pentru examenul de Stomatologie

Procurorii anticorupție au dat detalii despre „recompensa” pe care un medic rezident a dat-o președintelui comisiei de rezidențiat la specializarea Stomatologie ca recunoștință pentru că a luat examenul de medic specialist.

Doi medici și doi rezidenți la specializarea Stomatologie a Facultății de Medicină din Galați au primit în 15 martie 2023 pedepse cu suspendare pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență. Procurorii anticorupție au stabilit șpaga pe care viitorii medici au dat-o membrilor comisiei de rezidențiat. În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, Dorina Cerasella Şincar, președintele comisiei de rezidențiat, ar fi fost sprijinită de Gina Păuniţa Grecu, în calitate de secretar al comisiei de examen.

„În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Dorina Cerasella Şincar ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare drept recompensă de la inculpatul Caius Călin Miuţă, care promovase examenul respectiv”, au stabilit procurorii anticorupţie. Produsele alimentare la care fac referire procurorii anticorupție sunt iepuri de câmp, fazani, salam uscat și câțiva litri de țuică. „În considerarea aceluiaşi examen între timp finalizat, la data de 04.12.2021, inculpata Dorina Cerasella Şincar a primit de la inculpatul Caius Călin Miuţă un pachet conţinând produse alimentare: trei iepuri de câmp, şase fazani, trei bucăţi de salam uscat şi patru litri de ţuică în valoare totală de 652,50 lei, trimise de către inculpatul Caius Călin Miuţă pentru finalizarea în bune condiţii a examenului şi rezidenţiatului, şi urmare a discuţiei purtate cu inculpata … la cabinetul medical al acesteia, la data de 17.11.2021, în cadrul căreia inculpata şi-a exprimat dezamăgirea de a nu fi fost în măsură, din cauza pasivităţii candidaţilor ne-cotizanţi, de a fi îndestulat în mod corespunzător pe membrii comisiei”, se menționează în rechizitoriul întocmit de reprezentanții DNA Galați.

Caius Călin Miuță, candidat la examenul de rezidențiat la Stomatologie, a primit un an și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pentru dare de mită, fiind obligat să presteze 60 zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Șpăgi cerute cu tupeu pentru subiectele la medicină. Candidații primeau pe WhatsApp manualul și numărul paginii de unde să copieze

Două profesoare universitare de la Facultatea de Medicină din Galați au fost condamnate pentru corupție, după ce au fost pârâte la ”anticorupție” că cereau șpăgi grase de la medicii rezidenți care intrau în examenul de specializare.

2000 de euro era tariful pentru ca doctorii să primească subiectele înaintea examenului, dar și promisiunea ca profesorii din comisie să permită candidaților să copieze la proba teoretică. Oficial, banii, ceruți în numele rectorului, erau pentru protocol, aceasta fiind o practică generalizată în astfel de situații la majoritatea centrelor universitare de profil, după cum avea să mărturisească una dintre doctorițele inculpate. De altfel, femeia a și mărturisit că nici măcar nu a știut că face o faptă penală decât în momentul în care s-a văzut reținută pentru corupție și audiată ca inculpat.

Împreună cu cele două profesoare universitare, Cerasella Dorina Șincar și Păunița Gina Grecu, au ajuns în fața judecătorilor și alți doi medici care au susținut examenul de specializare, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită și cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului, doctorii care urmau să susțină examenul pentru a se specializa în disciplina parodontologie la începutul anului 2022, au fost înștiințați insistent că trebuie să plătească câte 2000 de euro fiecare sau echivalentul în lei pentru a avea șanse de reușită la examen. În schimbul banilor ar fi primit subiectele de examen și chiar ar fi putut să-și aleagă ce subiecte vor la pachet cu manualul în format electronic de unde să poată copia în liniște în timpul probei teoretice.

Demersul celor două profesoare de la Facultatea de Medicină din Galați nu a avut succes decât în cazul unei singure doctorițe din Tulcea și parțial în cazul unui al doilea candidat din Arad. Alți candidați au refuzat să plătească cei 2000 de euro susținând că nu au de unde să facă rost de o sumă atât de mare într-un timp atât de scurt. Profesoarele au acceptat chiar și să diminueze valoarea șpăgii ”dar nu mai mult de jumătate” și le-a sugerat celor care s-au văitat că nu au bani să facă împrumut la bancă sau să ceară de la rude.

Inițial subiectele au fost trimise de către profesoare pentru trei medici, dar pentru că doi dintre ei nu au mai plătit banii promiși, subiectele au fost schimbate pe ultima sută de metri. A primit suportul de curs și noile subiecte doar Andreea Zalimov, cea care cotizase pentru ”protocol”. Ceilalți doi candidați au mers și au făcut denunț la DGA.

Chemate la audieri, profesoarele au recunoscut parțial faptele, explicând că banii nu au fost primiți ca șpagă, ci aceasta era doar o cutumă veche, care se practică în mai toate centrele universitare de profil din țară în timpul examenelor. Banii ar fi fost cheltuiți pentru cazarea membrilor comisiei, mâncare, băutură și mici atenții, dar și pentru organizarea examenului în sine (cumpărarea de echipamente medicale pentru susținerea probei practice: instrumentar și capete de porc).

Cei care au făcut denunțul au reclamat că banii ajungeau la profesorii examinatori pentru cumpărături la ”muzeu”, adică la magazinele duty free din Galați. În schimbul acestor atenții, profesorii ar fi trebuit să fie îngăduitori în timpul probelor și chiar să iasă din sală pentru a le permite candidaților nepregătiți să copieze subiectele teoretice din manualul pe care l-ar fi primit prin aplicația WhatsApp. Li se indica chiar și numărul paginii din manual de unde să copieze.

Cel de-al doilea medic condamnat a fost acuzat că i-a trimis uneia dintre profesoarele din comisie un pachet cu fazani, iepuri și salam drept mulțumire că a luat examenul cu brio. Produsele ar fi trebuit împărțite cu toți profesorii examinatori, doar că pachetul a rămas integral la profesoara pe numele căruia fusese expediat.

Închisoare cu suspendare au primit toți cei patru inculpați și 120 de zile de muncă în folosul comunității. Pe lângă aceste pedepse, instanța a decis să anuleze certificatul de specialist parodontologie emis de Ministerul Sănătăţii, pe numele Zalimov Antoanela Andreea, iar pe cele două profesoare le-a obligat să plătească o amendă penală: 22000 lei pentru Şincar Dorina Cerasella și 8000 lei pentru Păunița Grecu. În plus, instanța a dispus și confiscarea sumelor primite ca mită.

Sentința a fost dată de Tribunalul Galați, dar atât DNA cât și doctorii au fost nemulțumiți de pedepse și au atacat soluția la Curtea de Apel Galați, primul termen de judecată fiind stabilit de această instanță în data de 13 iunie 2023.

ziare.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Medici trimiși la închisoare pentru șpagă. Primeau inclusiv alimente. Judecători: „Au mințit cu nerușinare“

Medicii, care sunt și cadre didactice, luat câte 2.000 de euro de la fiecare rezident ca să le „faciliteze” promovarea examenului de medic specialist. Medicii chiar se mirau de naivitatea rezidenților care credeau că pot lua examenul dacă învață.

Curtea de Apel Galați a condamnat definitiv pe 8 noiembrie 2023 doi medici stomatologi care facilitau promovarea examenului de medic specialist la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați contra unei şpăgi de 2.000 de euro de rezident. Alți doi medici stomatologi au fost condamnați pentru cumpărare de influență și luare de mită, ei fiind cei care au beneficiat de promovarea frauduloasă a examenului amintit.

Dorina Cerasella Şincar, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, a fost condamnată la 3 ani de închisoare și 22.000 de lei amendă penală pentru trafic de influenţă, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. 

Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, a primit un an şi 11 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității.

Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă.

Tribunalul Galați îi condamnase anterior pe medici la aceleași pedepse, dar cu suspendarea executării sub supraveghere.

Caius Călin Miuţă, medic stomatolog şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, a primit un an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

2.000 de euro ca să primească în avans subiectele de examen

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Şincar, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenţi, candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie. Procurorii DNA Galați susţin că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenţi. „Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior.

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii”, spun procurorii anticorupţie. Ulterior, pe 16 noiembrie 2021, Antoanela Andreea Zalimov a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

Alimente trimise drept recompensă pentru promovarea examenului

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de Gina Păuniţa Grecu, în calitate de secretar al comisiei de examen. „În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Caius Călin Miuţă, care promovase examenul respectiv”, mai adaugă procurorii anticorupţie.

Pachetele cu alimente conțineau trei batoane de salam, trei păsări și altele. Pentru că fusese trimis ca un colet și stătuse două zile în tranzit, iar alimentele începuseră să se altereze, Şincar Dorina Cerasella le-a aruncat la gunoi.

Din interceptările telefonice dintre Dorina Cerasella Şincar și Gina Păuniţa Grecu reiese că pentru cele două cadre didactice era de neconceput ca medicii să învețe pentru examenul de rezidențiat și chiar se miră de „naivitatea” unora dintre ei. „Auzi? Cât de tâmpit să fii, să-ţi spună că pleacă lumea să se plimbe, să nu ştiu ce, să nu ştiu cum... în loc să dai bucuros, să se ducă, să se plimbe, să facă ce trebuie, numai să fie treaba bună.... tu să vii să spui că ai învăţat. (...) trebuie să fii de-a dreptul tâmpit. Tâmpit, tâmpit, tâmpit”, se menționează în transcrierea uneia dintre convorbirile telefonice dintre cei doi medici.

Judecătorii au fost neiertători cu Dorina Cerasella Şincar și nu au ezitat să spună că a pervertit formarea noilor medici într-o afacere personală. „În comiterea celor trei infracţiuni, inculpata Dorina Cerasella Şincar a deturnat funcţia publică de la finalitatea caracteristică – în cazul de faţă, certificarea cadrelor medicale competente – pervertind-o într-o sursă privată de venituri, bagatelizând rigoarea ştiinţifică şi pedagogică, precum şi integritatea morală asociată a acestor emanaţii cu rol civilizator. În concret, valorificând cultura autohtonă a ploconului inculpata a pretins (până la a impune) sume de bani cu titlu de „protocol” având ca argument oficial promisiunea certitudinii promovării examenului de specializare medicală prin asigurarea indulgenţei membrilor comisiei. În acest scop a fabricat scenariul potrivit căruia chiar dumneaei ar fi fost simplul mesager al prodecanului corupt care pretinde bani substanţiali (şi nu „de pişcoturi”, sau „de ecler”) şi chiar dumneaei a fost nevoită să plătească bani pentru a escalada ierarhia universitară”, susține instanța de judecată.

Concluzia judecătorilor Curții de Apel Galați vizavi de nesinceritatea celor doi medici chiar și în fața probelor evidente vorbește de la sine: „Cu neruşinare, inculpatele Dorina Cerasella Şincar şi Gina Păuniţa Grecu au minţit şi în ultimul cuvânt, negând, în esenţă, comiterea faptelor cu valoare de infracţiune.”

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Doctorițe trimise în pușcărie pentru mită și trafic cu informații. Condamnări cu executare

Curtea de Apel Galați a pus punct final în dosarul de luare de mită și cumpărare de influență care le-a avut ca protagoniste pe mai multe doctorițe, cadre didactice la Facultatea de Medicină. Condamnate cu suspendare de Tribunal, inculpatele au fost trimise în spatele gratiilor după ce instanța de apel a apreciat că faptele de care au fost acuzate prezintă o gravitate care merită să fie sancționată cu privarea de libertate.

Dorina Cerasella Șincar, Gina Păunița Grecu și Antoanela Zalimov nu au avut parte de rezultatele scontate prin apelul cu care au atacat sentința dată de Tribunalul Galați în dosarul în care au fost judecate pentru luare de mită, cumpărare de influență și divulgarea de informații nedestinate publicității. Sperând probabil într-o reducere a pedepselor cu suspendare sau poate chiar într-o achitare, cele trei au avut parte de o "surpriză" neașteptată. Instanța de apel a desființat parțial decizia Tribunalului, dar în sensul aplicării unei condamnări mai aspre. Astfel, doctorițele, care cu ocazia unui examen de rezidențiat ar fi pretins și primit de la mai mulți candidați diverse foloase sub formă de bani și produse alimentare în schimbul divulgării subiectelor, au fost trimise după gratii. După reanalizarea probelor, care au inclus și interceptări, judecătorii au apreciat că modul în care au decurs lucrurile a fost atât de grav încât suspendarea executării pedepselor ar fi fost o măsură prea blândă, care nu și-ar fi atins scopul.

Dorina Cerasella Șincar are de executat, în baza deciziei Curții, trei ani de închisoare și va trebui să plătească și o amendă penală în valoare de 22.000 de lei. În plus, nu mai are voie să ocupe o funcţie în învăţământul universitar public sau privat, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei închisorii. Aceeași soartă o are și colega ei, Gina Păunița Grecu, condamnată în final la 1 an şi 11 luni de închisoare şi 8.000 lei amendă penală. În plus, aceasta nu va mai avea voie ca, timp de un an după ce își va ispăși pedeapsa, să fie membru sau secretar al unei comisii de examen în cadrul unei universităţi de stat sau private. A treia inculpată pentru care sentința de apel a venit cu vești proaste este Antoanela Zalimov, condamnată la 1 an și 6 luni închisoare pentru cumpărare de influență. În plus, în privința ei, Curtea a menținut decizia Tribunalului de desfiinţare a certificatului de specialist în parodontologie. Singurul membru al "lotului" trimis în judecată de DNA care a scăpat de executare, rămânând să-și facă pedeapsa aplicată de Tribunal în libertate, este Caius Călin Miuță, un candidat găsit vinovat pentru dare de mită și condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Doctorițele de la Facultatea de Medicină care luau mită au fost date afară

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați le-a desfăcut contractele de muncă celor doi medici stomatologi care erau cadre didactice la Facultatea de Medicină și care au fost condamnate recent la închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită.

Alex Nechifor, purtătorul de cuvânt al Universității „Dunărea de Jos”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că instituția de învățământ le-a concediat pe doctorițele Dorina Cerasella Şincar și Gina Păuniţa Grecu, medici stomatologi condamnați la 8 noiembrie 2023 pentru trafic de influență și luare mită.

Alți doi medici stomatologi au fost condamnați pentru cumpărare de influență și luare de mită, ei fiind cei care au beneficiat de promovarea frauduloasă a examenului amintit.

Dorina Cerasella Şincar, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, a fost condamnată la 3 ani de închisoare și 22.000 de lei amendă penală pentru trafic de influenţă, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, a primit un an şi 11 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității.
Antoanela Andreea Zalimov, medic stomatolog, a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă.
Tribunalul Galați îi condamnase anterior pe medici la aceleași pedepse, dar cu suspendarea executării sub supraveghere.
Caius Călin Miuţă, medic stomatolog şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, a primit un an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.