Jump to content

Strada Muncii voluntare devine strada Eroii Ucrainei


dcp100168

Recommended Posts

O stradă din Galaţi uitată sub o denumire comunistă va purta numele de „Eroii Ucrainei”. Demersurile, începute

O stradă din Galaţi cu nume comunist va fi redenumită strada „Eroii Ucrainei”, la propunerea unui formaţiuni politice.  „Am făcut un gest simbolic şi foarte important pentru a onora lupta lor”, afirmă profesorul Doru Căstăian, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Profesorul Doru Căstăian, consilier local la Galaţi din partea formaţiunii politice, PACT pentru Galati, a depus un proiect de hotărare prin care propune schimbarea numelui unei străzi din Galati (strada „Muncii voluntare”, denumire din perioada comunistă) cu numele Eroii Ucrainei. Potrivit profesorului, este prima iniţiativă de acest fel din România: „Totalitarismul este o boală de care a suferit şi România mulţi ani. Din păcate, la 33 de ani de la căderea comunismului în România, Galaţiul încă mai are străzi care poartă nume cu sonoritatea acelor vremuri de tristă amintire”. „Acum, în timp ce scriem, ucrainenii, vecinii noştri, luptă cu un curaj extraordinar cu invadatorul rus împotriva acestei boli totalitare. Luptă pentru libertate, pentru democraţie, pentru Europa. Astăzi am făcut un gest simbolic şi foarte important pentru a onora lupta lor. Am depus un proiect de hotărâre de consiliu local pentru a acorda unei străzi din Galaţi numele Eroii Ucrainei. Nu am ales o stradă oarecare, ci tocmai una dintre cele uitate de autorităţi cu numele din comunism. Astfel, strada Muncii voluntare va deveni strada Eroii Ucrainei”, explică profesorul Doru Căstăian.

Mai mult, strada care va purta numele Eroii Ucrainei se află foarte aproape de locul în care a existat Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, distrusă în mod barbar de comunişti în 1962. „Atunci, lăcaşul de cult în care era înmormântat (în 1710) hatmanul Ivan Mazepa, eroul luptei antiruseşti din Ucraina, a fost scufundat în Dunăre pentru a şterge memoria comunităţii. Azi, hatmanul care dă numele cartierului din Galaţi apare şi pe moneda ucraineană de 10 Grivne. Nici un regim totalitar nu va reuşi să şteargă memoria unei comunităţi fără complicitatea acesteia. De aceea trebuie să onorăm atât lupta anti-totalitară din trecut cât şi pe cea din prezent. Slava Ukraini!”, a adăugat Doru Căstăian.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Numele unei străzi din Galaţi ar putea fi schimbat în "Eroii Ucrainei"

Primăria municipiului Galaţi anunţă că astăzi, luni, 04 aprilie 2022, se deschide procesul de dezbatere publică privind schimbarea denumirii străzii Muncii voluntare în Eroii Ucrainei. Documentaţia poate fi consultată pe site-ul instituţiei - www.primariagalati.ro - la secţiunea Transparenţă decizională sau la sediul instituţiei din str. Domnească, nr. 54, Cam. 212 - Biroul Managementul Calităţii, Transparenţă Decizională, Strategii şi Politici Publice.

"Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice se pot depune până la data de 13.04.2022, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei la secţiunea Transparenţă decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: petrina.horghidan@primariagalati.ro, prin poştă, pe adresa instituţiei din Galaţi, str. Domnească nr. 54, Registratura Generală a Primăriei municipiului Galaţi. Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la numărul de telefon: 0236 307 730", se arată în anunţul municipalităţii.

monitoruldegalati.ro

"Eroii Ucrainei" au iscat un scandal politic la Galaţi

Filiala AUR Galaţi anunţă că a luat la cunoştinţă, cu surprindere, despre propunerea unui partid local - PACT pentru Galaţi - de a redenumi o stradă din municipiul Galaţi "Strada Eroii Ucrainei". "Considerăm atât inoportună, cât si neîntemeiată o astfel de acţiune. Numele unei străzi se alege pe o perioadă lungă de timp si în baza unei argumentări temeinice, nicidecum ca să îi copiem pe alţii, sau dintr-un amestec de oportunism si ipocrizie. Cu toate acestea, propunerea celor de la partidul local nu este în întregime proastă. Astfel, nu e deloc rău să schimbăm numele unei străzi care aminteşte de anii comunismului. De asemenea, e o idee buna să păstrăm vie amintirea legăturii organice pe care o avem cu Ucraina, sau măcar cu teritoriile româneşti, aflate astăzi în Ucraina. De aceea, AUR Galaţi vine cu o propunere alternativă. Astăzi se împlinesc 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, un eveniment tragic, prea puţin cunoscut. Peste 3000 de români din nordul Bucovinei (astăzi Ucraina) au fost atunci masacraţi de grănicerii sovietici, când încercau să se refugieze în România. AUR Galaţi propune ca Strada Muncii Voluntare sa fie redenumită "Strada Martirilor de la Fântâna Albă". Ar fi un gest firesc şi oportun. Ar fi un mesaj că nu uităm trecutul, nici lupta, nici sacrificiul şi nici idealurile înaintaşilor noştri", potrivit AUR Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Schimbarea numelui străzii Muncii Voluntare în „Eroii Ucrainei”, proiect în dezbatere publică

Un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii Muncii Voluntare în „Eroii Ucrainei”, iniţiat de consilierii locali PACT pentru Galaţi, Doru Căstăian şi Sorin Frăsina, a fost postat pe portalul Primăriei Galaţi, în secţiunea „Transparenţă decizională”. Iniţiatorii consideră că schimbarea numelui străzii reprezintă un gest simbolic de solidaritate cu Ucraina, „pentru a onora lupta pentru libertate și europenism a vecinilor ucraineni”. Şi argumentează că oraşe ca Vilnius și Oslo au înfăptuit gesturi similare.

Strada Muncii Voluntare, situată în zona centrală a oraşului, între arterele Ion Creangă şi Egalităţii, a fost aleasă din cauza numelui cu rezonanţă comunistă, dar şi pentru că în apropiere s-a aflat Mănăstirea ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – trasă cu remorcherele în Dunăre – locaş unde fusese înmormântat, în 1710, hatmanul Ivan Mazepa, erou legendar al Ucrainei.

Raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, întocmit de Primărie, susţine că schimbarea denumirii străzii ar fi „inoportună”. Arătând că pe strada Muncii Voluntare au numere poştale două blocuri, Lebăda 1 şi Lebăda 2, autorităţile precizează că schimbarea denumirii presupune schimbarea actelor de identitate ale persoanelor care îşi au domiciliul pe această stradă şi a actelor societăţilor care au sediu sau punct de lucru aici. Pentru că actele de proprietate nu se pot modifica, deci vor rămâne cu adresa strada Muncii Voluntare, proprietarii vor trebui să solicite Primăriei, la cererea anumitor instituţii, certificate de nomenclatură stradală care sunt taxate cu 10 lei, la care se adaugă alţi 19 lei dacă sunt solicitate în regim de urgenţă. Regulamentul de nomenclatură stradală mai prevede şi că atribuirile sau schimbările de nume vor avea drept criteriu orientativ denumiri legate de istoricul Galaţiului sau al ţării.

Din partea filialei AUR Galaţi ne-a parvenit un comunicat de presă care cataloghează ca „inoportună şi neîntemeiată” schimbarea denumirii străzii în „Eroii Ucrainei” şi vine cu o propunere alternativă: strada Muncii Voluntare sa fie redenumită "Strada Martirilor de la Fântâna Albă", în amintirea celor 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, când peste 3000 de români din nordul Bucovinei au fost masacrați de grănicerii sovietici, când încercau să se refugieze în România.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.