Jump to content

S-a introdus prima taxă pe iluminatul public


dcp100168

Recommended Posts

S-a introdus prima taxă pe iluminatul public. Măsura se va aplica probabil în toate localitățile din județ

În ședința Consiliului Local al comunei Ivești din luna ianuarie, "legislativul" unității administrativ-teritoriale a aprobat instituirea unei taxe pentru serviciul de iluminat public din localitate. Aceasta a fost stabilită în cuantum de trei lei pe lună de gospodărie, aceeași sumă de plată revenind și persoanelor juridice. Noua taxă are caracter de noutate în județ, conform informațiile noastre, și ne-a fost semnalată de localnici contrariați de noul "bir".
"Faptul că suntem prima comună care a stabilit această taxă conform reglementărilor legale în vigoare nu înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla și în alte UAT-uri", ne-a declarat primarul din Ivești, Maricel Gheoca.
De altfel, această nouă servitute a apărut ca urmare a unor controale efectuate la primărie de reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în luna martie a anului trecut. "Este o obligație legală, așa cum este și în cazul serviciului de salubritate, fiind vorba despre Legea nr. 227 din 2015, privind Codul fiscal, dar și despre aplicarea altor acte normative în vigoare. La această dată suntem în plină procedură de externalizare a serviciului de iluminat public, dar va trebui să acoperim din această taxă, cu o valoare modică, măcar valoarea contractului de gestiune existent, care este de circa 135.000 de lei pe an", ne-a precizat, la rândul său, Oana Băraru, administrator public la primăria iveșteană. Aceasta a adăugat că, dacă administrația locală nu făcea acest lucru, consecința ar fi fost sancționarea UAT-ului, dar și a funcționarilor publici responsabili de neducerea la îndeplinire a notei de control întocmite de ANRSC, mai ales că termenul stabilit de autoritatea de reglementare a fost vara anului 2021.
Dacă Primăria din Ivești este în faza de externalizare a iluminatului public, noi suntem în faza unei ușoare nedumeriri. Cel mai probabil, legea se va aplica în curând peste tot și taxa va fi instituită în tot mai multe localități, mai ales în contextul scumpirilor energetice masive din ultima perioadă. Pe de altă parte, fiind vorba despre aplicarea unor acte normative aflate în vigoare nu de ieri, de azi, ne putem întreba de ce nu s-a întâmplat și până acum.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.