Jump to content

Turmă de oi "blocată" de boală, în prag de Paşte


dcp100168

Recommended Posts

Turmă de oi "blocată" de scrapie în prag de Paşte. Ori la abator, ori carantină 2 ani

Doi fermieri, soţ şi soţie, având două exploataţii cu 2.000 de oi şi miei, sunt la un pas de a-şi pierde agoniseala de o viaţă. Totul după ce în turmă s-ar fi depistat cazuri de scrapie, o boală neurologică a oilor.

Oamenii spun însă că nu toate probele colectate sunt pozitive şi că majoritatea sunt negative. Sunt nemulţumiţi de felul în care Direcţia Sanitar Veterinară face anchetă şi le-au închis practic fermele. „Din 2.000 de oi, arătaţi-mi şi mie o oaie bolnavă. Acestea nu sunt oi bolnave. Din cauza unei analize suspectă de scrapie, pe care eu nu o recunosc, mi-au pus sechestru pe 2.000 de animale. Mi-au pus sechestru. Mi-au spus să vând cu 1 leu kilogramul oile la abator. Mieii care acum sunt 20 de lei kilogramul, să-i vindem cu 1 leu. Da, mi-au spus că apoi o să îmi dea banii pe animale, dar după ce fac evaluarea, prin comisie, dar imediat am doar ce dă de la abator. Nu ştim ce evaluare o să ne facă la animale. S-au mai făcut două probe care au ieşit bune, negative. Nu am voie nici brânză, nici furaje, să vând. Suntem pe pierderi foarte mari. Nu mai am cu ce să le ţin, cu ce să le întreţin”, se plânge fermierul Ştefan Patrichi.

Oamenii sunt cu totul blocaţi. „Ne-au închis efectiv şi la brânză şi la miei. Acum se caută miei, dar nu putem vinde. Doar în condiţiile în care vor ei, adică la abator cu 1 leu kilogramul. De obicei îi vindeam la arabi. Acum se vând mieii, după aia cine îi mai cumpără”, spunea şi soţia, Nicoleta Patrichi.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară spun doar că nu fac altceva decât să aplice legea. „După analize făcute pe probe şi la Brăila, şi la Bucureşti, pe data de 14 martie, s-a confirmat scrapia. După confirmare, Direcţia Sanitar Veterinară a stabilit planul de măsuri în vederea eradicării bolii. Sunt trei variante. O variantă este sacrificarea întregului efectiv de oi şi proprietarul va primi bani pentru despăgubiri, a doua variantă este prelevarea probelor de sânge în vederea genotipării, adică a stabilirii oilor care sunt sensibile la scrapie, acelea vor fi eliminate, dar cele rezistente rămân în efectiv, şi a treia variantă, cele 2 exploataţii trebuie puse sub supraveghere 2 ani de zile, nu pot scoate, nu pot vinde nimic. Proprietarul a ales varianta genotipării şi eliminării ovinelor bolnave. Oile care sunt sensibile la scrapie vor fi sacrificate în abator, iar proprietarul va primi despăgubiri. Cele rezistente la scrapie vor rămâne în efectiv. Doi ani de zile vor fi sub supraveghere şi monitorizare, nu pot fi vândute. Carnea oilor sacrificate în abator, a căror rezultate sunt pozitive, este neutralizată şi eliminată din consum. La cele care sunt negative, carnea se dă pentru consum”, a precizat Vasile Ştefan, director Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi.

Lovitura este cu atât mai mare pentru ce doi fermieri cu cât acum, în perioada Paştelui, erau cele mai mari vânzări.

monitoruldegalati.ro

„S-au efectuat teste pe probe de creier şi s-a descoperit un focar de scrapie la o exploataţie din localitatea Frumuşiţa. Conform legislaţiei în vigoare, noi am întocmit planul de măsuri de eradicare bolii. Este o boală degenerativă şi fatală, afectează sistemul nervos al oii. Din păcate nu are tratament. Este ca la pesta porcină. Am discutat cu proprietarul fermei şi vor fi trimise probe la Bucureşti de la toate oile, cu excepţia mieilor. Acolo unde rezultatele vor fi pozitive, animalele vor fi sacrificate, iar statul va acorda despăgubiri. Animalele sănătoase vor rămâne în fermă. În schimb, toţi mieii vor fi duşi la abator. O parte din bani îi dă abatorul, iar diferenţa până la valoarea preţului pieţii îi acordă statul’, a declarat directorul DSVSA Galaţi, Ştefan Vasile.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.