Jump to content

Adjunctul șefului Poliţiei Galați, destituit din funcție şi acuzat de fals


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Situație fără precedent la vârful IPJ. Șefi din Poliția Galați, acuzați de fals și puși sub control judiciar

Adjunctul șefului IPJ Galați și șeful Serviciului de Investigații Criminale au fost puși oficial sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, procurorii dispunând ca aceștia să fie plasați sub control judiciar. Legea impune printre altele, în astfel de situații, destiutuirea din funcțiile de comandă și retragerea competențelor de poliție judiciară.

La trei ani de la declanșarea anchetei în urma unei sesizări a Corpului de Control al MAI ulterioare unei verificări la IPJ GAlați, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au considerat oportun că formuleze acuzații oficiale, însoțite de măsuri directe asupra a doi ofițeri de rang înalt. Din cercul inițial de cinci suspecţi, toți ofițeri din primul eșalon al comenzii Poliției Galați, doi au fost considerați principalii "artizani" ai demersurilor prin care mai mulți polițiști din diverse structuri au fost privați de drepturi financiare aferente orelor suplimentare sau efectuate în zile de weekend ori sărbători legale. Este voba despre adjunctul șefului IPJ Galați, comisarul șef Daniel Miron, și, din sursele noastre, de șeful Seviciului de Investigații Criminale, comisarul-șef Ionuț Surugiu, cercetați pentru fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, în dosarul deschis în anul 2019.

Miercuri, 13 aprilie 2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a dispus luarea măsurii controlului judficiar față de cei doi oficiali. Concluziile anchetei, precum și identitatea celor doi ofițeri acuzați au fost consemnate într-un raport oficial care a fost înaintat conducerii IGPR, în vederea aducerii la cunoștință și a dispunerii ulterioare a măsurilor pe cale administrativă. Confom documentelor, ofițerii acuzați și supuși acum controlului judiciar ar fi întocmit în fals centralizatoarele privind orele prestate în zilele de weekend și în sărbătorile legale, pentru care nu s-ar fi făcut compensarea cu 175 la sută, potrivit legii, ci doar cu 75 la sută. Falsurile ar fi avut la bază date consemnate tot în fals în centralizatoarele de la Serviciul de Investigații Criminale.

În ceea ce privește poziția celor doi ofițeri în acest moment în cadrul ierarhiei conducerii IPJ Galați, aceasta va fi afectată, legea prevăzând punerea la dispoziție, deci destituirea din funcțiile deținute, interzicerea dreptului de a purta armă sau de a efectua activități cu caracter de poliție judiciară. La solicitatea nostră, IPJ Galați ne-a comunicat că va face publice măsurile efective dispuse în pivința celor doi comisari șefi în momentul în care Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Galați va comunica oficial întreaga situație de fapt consemnată până la acest moment.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Adjunctul Poliţiei și șeful de la Judiciar au fost trimiși acasă

Cel puțin pentru următoarele 60 de zile, cât durează controlul judiciar instituit de procurori, comisarul-șef Daniel Miron, adjunct al șefului IPJ Galați, numărul doi la comanda instituției, și comisarul-șef Ionuț Surugiu, șeful Serviciului de Investigații Criminale, nu mai au voie să exercite profesia de polițist. Celor doi le-au fost suspendate raporturile de muncă și nu au voie nici să poarte armă sau să părăsească țara.

Dosarul penal deschis în urmă cu trei ani, după verificările Corpului de Control al MAI la IPJ Galați, în urma cărora au fost constatate nereguli în centralizatoarele de pontaje ale personalului, are consecințe grave pentru cel puțin doi dintre cei cinci presupuși suspecți.

Comisarul-șef Danel Miron, până ieri adjunct al inspectorului șef al IPJ Galați, cel care a deținut a doua funcție ca importanță în instituție în ultimii 12 ani, și unul dintre subalternii săi, comisarul șef Ionuț Surugiu, aflat în fruntea Serviciului de Investigații Criminale de circa cinci ani, au fost plasați sub control judiciat pentru următoarele 60 de zile, măsură care atrage o serie de interdicții, ce vizează inclusiv posibilitatea ca aceștia să mai vină la serviciu. Deoarece presupusele fapte de fals intelectual, uz de fals și abuz în servciu au avut loc în cadrul serviciului și în legătură cu serviciul, iar în dosar mai sunt cercetați și alți ofițeri de rang înalt din IPJ, procurorii au decis să le interzică celor doi să își mai exercite profeșia, adică să facă orice muncă de poliție. Măsura a fost comunicată conducerii Poliției, care a fost nevoită să dispună măsurile administrative aferente.

"Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a pus în mișcare acțiunea penală față de cei doi polițiști, dispunând, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția exercitării profesiei de polițist. Ca urmare, în aceeași zi, s-a dispus suspendarea raporturilor de serviciu, pentru cei doi, pe toată perioada măsurii preventive a controlului judiciar", ne-a comunicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Conform ordonanței prin care s-a dispus măsura controlului judiciar, Miron și Surugiu vor trebui să se spună unor reguli de supraveghere. Ei vor trebui să se prezinte în fața procurorului ori de câte ori sunt chemați, să informeze Parchetul despre schimbarea locuinței și mijloacele de existență și să ceară în prealabil permisiunea de a părăsi țara. Cei doi ofițeri nu vor avea voie să ia legătura în niciun fel cu polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și nici cu alți suspecți din dosar, și nici să dețină sau să folosească arme. Suspendarea celor doi ofițeri din funcțiile strategice pe care le ocupau duce la vacantarea posturilor și la necesitatea ca pe locurile rămase libere, cel puțin pentru următoarele 60 de zile, să fie desemnați, ca interimari, alți șefi.

Reamitim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a pus în mișcare acțiunea penală împotriva polițiștilor sub acuzații de fals inelectual, uz de fals și abuz în serviciu pentru presupuse fapte comise în perioada 2015-2018, prin care aceștia ar fi întocmit în fals centralizatoarele privind orele prestate în zilele de weekend și în sărbătorile legale, pentru care nu s-ar fi făcut compensarea cu 175 la sută, potrivit legii, ci doar cu 75 la sută. Falsurile ar fi avut la bază date consemnate tot în fals în centralizatoarele de la Serviciul de Investigații Criminale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Șefii din Poliție trași pe dreapta au atacat controlul judiciar

La 24 de ore după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au luat măsura controlului judiciar față de doi înalți ofițeri din cadrul IPJ Galați, într-un dosar penal ce cuprinde mai multe infracțiuni de serviciu, cei vizați au mers în instanță cu solicitarea anulării deciziei care îi scoate, temporar, din activitate.
Comisarul-șef Daniel Miron, fost inspector-șef adjunct al IPJ Galați, și comisarul-șef Ionuț Surugiu, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale, s-au adresat Curții de Apel Galați cu o contestație prin care atacă măsura care îi face, pentru următoarele 60 de zile, incompatibili cu munca în Poliție.
Aspectele care au dus la luarea deciziei anchetatorilor de a-i împiedica pe cei doi să-și mai exercite profesia constau în peste 300 de acte materiale de abuz în serviciu, în formă continuată. La acestea se adaugă, pentru fostul număr 2 din Poliție, cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată și uz de fals, în timp ce șefului de la Judiciar i se mai impută și comiterea, pe lângă toate faptele enunțate mai sus, a infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. Totul s-a întâmplat cu ocazia întocmirii, vreme de aproape trei ani, a pontajelor prin care polițiștii erau privați de acordarea unui spor real de 175 la sută pentru orele suplimentare muncite în zilele de weekend sau sărbători legale, acestora fiindu-le plătită munca peste program cu doar 75 la sută.
Prin măsura controlului judiciar, lui Daniel Miron și lui Ionuț Surugiu le-au fost suspendate raporturile de muncă. Nu au voie să părăsească țara, să ia legătura cu polițiști de la Judiciar și cu alți inculpați sau martori din dosar, să dețină și să poarte arme.
Termenul de judecată stabilit de Curtea de Apel pentru analizarea contestației este 19 aprilie 2022.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Judecătorii, blânzi în dosarul pontajelor false. Șefii suspendați din Poliție se pot întoarce la serviciu

Doar două săptămâni a durat suspendarea din Poliție a celor doi șefi anchetați pentru o serie de infracțiuni comise ani la rând în legătură cu întocmirea pontajelor și plata orelor suplimentare pentru zeci de subordonați. Puși sub interdicție pe 13 aprilie, odată cu instituirea controlului judiciar de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, comisarul-șef Daniel Miron, fost adjunct al șefului IPJ Galați, și comisarul-șef Ionuț Surugiu, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale, au atacat decizia care practic i-a făcut incompatibili cu munca în poliție și care a determinat conducerea IPJ să le suspende raporturile de serviciu.

Contestația a fost pusă în discuție la Judecătoria Galați inițial pe 26 aprilie, care, după o zi de deliberare, a decis, miercuri, 27 aprilie, să revoce controlul judiciar și, odată cu el, restricțiile aferente, inclusiv cea de exercitare a profesiei.

Odată revocată măsura controlului judiciar, cei doi comisari șefi au fost puși la dispoziție, întrucât s-a pus în mișcare acțiunea penală. Ei se se pot întoarce la serviciu, însă nu mai pot ocupa funcțiile de conducere pe care le dețineau, nu pot face cercetări în dosare sau alte activități de poliție judiciară și nu pot purta armă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Șefii anchetați din Poliție, repuși sub control judiciar

* Parchetul îi dă peste nas Judecătoriei în dosarul pontajelor false din IPJ

La doar o zi după ce un complet al Judecătoriei Galați a admis cererea de anulare a controlului judiciar depusă de fostul adjunct de la IPJ Galați și subordonatul său, șeful serviciului Judiciar, procurorii au aplicat o nouă măsură, similară cu cea iniţială.

Comisarul-șef Daniel Miron și comisarul-șef Ionuț Surugiu nu s-au bucurat prea mult de victoria obținută la Judecătoria Galați, unde, pe 27 aprilie, le-a fost anulat controlul judiciar care îi scotea practic și temporar din schemă. Dispoziția dată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel pe 13 aprilie nu doar că le impunea condiții generale, de genul celor privind circulația, prezentarea la poliție sau deținerea de arme, dar le interzicea să își mai exercite profesia, fapt considerat de neacceptat de cei doi ofițeri acuzați de sute de acte concretizate în infracțiuni în formă continuată privind pontarea și remunerarea cadrelor timp de trei ani. Pentru a putea relua raporturile de serviciu cu IPJ Galați, aceștia au atacat măsura Parchetului și au avut câștig de cauză. Nu pentru mult timp, pentru că procurorii au dat o nouă ordonanță prin care s-a instituit un nou control judiciar pentru 60 de zile, care prevede aceleași restricții, inclusiv pe cea a exercitării profesiei și a comunicării cu lucrătorii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, condus până pe 13 aprilie de comisarul-șef Ionuț Surugiu și unde s-ar fi comis cele mai multe nereguli. Ca urmare a acestei noi măsuri, lui Daniel Miron și lui Ionuț Surugiu le-au fost din nou suspendate raporturile de muncă pe durata cercetărilor în dosarul deschis pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual și uz de fals.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Surprize-surprize în dosarul șefilor suspendați din Poliție

Meciul de ping-pong în care s-a transformat circuitul controlului judiciar impus în dosarul pontajelor false de la IPJ a luat o nouă turnură miercuri, 4 mai, când Judecătoria Galați s-a pronunțat în privința contestațiilor pe care cei doi foști comandanți, Ionuț Surugiu și Daniel Miron, le-au făcut împotriva deciziei procurorilor. Cu această ocazie au ieșit la iveală alte nume importante despre care procurorii susțin că ar fi fost implicate în operațiunile de "tăiere" a orelor suplimentare și plata acestora la un nivel inferior.

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, instanța de judecată a trebuit să decidă dacă îi menține pe cei doi ofițeri suspendați din Poliție sub interdicții sau le înlătură. Dacă prima dată completul a fost îngăduitor și a ridicat total interdicția, care i-a repus, teoretic, în drepturi pentru o zi, în condițiile în care Parchetul Curții de Apel a dat o nouă ordonanță cu aceeași măsură, pe 4 mai, Judecătoria a admis doar în parte solicitarea celor doi ofițeri. Practic, a fost înlăturată dispoziția care le interzice exercitarea profesiei, ceea ce va impune, automat, ca cei doi să fie reprimiți la serviciu, să le fie reluate raporturile de muncă cu IPJ Galați, sub rezerva punerii la dispoziție, pe funcții de execuție. Din acea ipostază, nu vor trebui totuși să ia legătura în niciun fel cu ceilalți suspecți sau martori din dosar, lucru destul de dificil în condițiile în care printre aceștia sunt și cadre care lucrează în continuare la IPJ Galați. De asemenea, pe lista persoanelor cu care Daniel Miron și Ionuț Surugiu nu vor avea voie să comunice se află și foști comandanți, retrași din activitate între timp. Printre aceștia, fostul șef al Poliției Municipiului Galați, col (r) Marius Dobrea, devenit în primăvara acestui an, ca urmare a pensionării, directorul general al Poliţiei Locale Galați, după cum reiese din soluția publicată de instanță imediat după pronunțare. Tot pe listă, dar pe cea a martorilor, se află col. (r) Vasile Jitaru, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale înainte ca Ionuț Surugiu să ocupe această funcție.
"În temeiul art. 213 Cod procedură penală admite în parte plângerile formulate de inculpații Surugiu Ionuț Nelu și Miron Daniel împotriva ordonanţei din data de 28.04.2022 emisă în dosarul nr. 3/P/2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, prin care s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar. (...) Pe timpul controlului judiciar inculpații Surugiu Nelu Ionuț și Miron Daniel trebuie să respecte obligația de a nu depăși limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura, obligația de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale: unul cu altul, cu suspecții Vizitiu Ioan Iulian, Constandache Nicușor, Momoiu Florin, Dobrea Antonel Marius, cu persoana vătămată Radu Alin Marian și cu martorii: Iordache Claudiu Cătălin, Sandu Ionela-Anca, Enachi Liviu Gianni, Morun Andrei Ionuț, Grecu Nicu Nicolae, Tâmpeanu Mihai Cristian, Avram Ionel, Jitaru Vasile și Oprea Valeriu. Înlătură obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia au săvârșit faptele. Menține în rest dispozițiile ordonanței atacate". Decizia pronunțată miercuri de Judecătorie este definitivă și executorie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dosarul pontajelor la Poliție a ajuns în instanță. Doi comandanți vor fi judecați pentru un noian de falsuri în acte

Fostul număr 2 din IPJ Galați, cms. șef Daniel Miron, și subalternul său, șeful Serviciului de Investigații Criminale, Ionuț Surugiu, au fost deferiți justiției de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați. Aceștia au finalizat cercetările cu privire la fapte petrecute vreme de aproape patru ani și prin care au fost prejudiciați mai mulți polițiști gălățeni, prin neplata corespunzătoare a orelor suplimentare, a zilelor de weekend și a sărbătorilor legale.

Cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, două infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, toate aflate în concurs real sunt faptele pentru care unul dintre cei mai influenți oameni din IPJ Galați în ultimul deceniu și jumătate va trebui să dea socoteală în fața unui complet al Judecătoriei Galați.

Comisarul-șef Daniel Miron, fost inspector-șef și, respectiv, inspector-șef adjunct al Poliției gălățene, se află în prezent încadrat pe o funcție de execuție, mult inferioară celor pe care le-a ocupat în ultimii 15 ani. Asta deoarece verificările faptelor sesizate de Corpul de Control  din cadrul MAI în urma unei "vizite" la Galați au scos la iveală sute de abateri comise de ofițerul de rang superior în legătură cu modul în care gestiona pontarea și plata oamenilor care lucrau într-unul dintre cele mai importante servicii ale Poliției, aflat direct în subordinea lui, Serviciul de Investigații Criminale (SIC).

În loc de bani, libere forțate

"În fapt, s-a reţinut că în perioada 2015-2018, timp de patru ani, acesta i-a determinat direct şi prin intermediul şefului SIC pe subordonaţii săi să completeze în fals centralizatoarele lunare, prin consemnarea ca fiind compensate cu timp liber în termenul legal de 60 zile, a orelor suplimentare lucrate de către poliţiştii SIC în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, deşi aceste ore fie nu s-au compensat cu timp liber corespunzător şi nu au existat rapoarte de libere în acest sens, fie s-au recuperat prin timp liber acordat peste termenul prevăzut de lege, de 60 de zile, în mod profund ilegal. Ulterior, a aprobat aceste centralizatoare lunare, care au fost înaintate Serviciului Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în vederea plăţii acestor ore cu 75 la sută şi nu cu 175 la sută, contrar legii şi Ordinului M.A.I. nr. 4/2015, diferenţa de sută la sută reprezentând prejudiciu în dauna fiecărui poliţist. În aceeaşi perioadă, acesta a aprobat, în mod ilegal, rapoartele poliţiştilor SIC, de compensare cu timp liber peste 60 de zile a orelor suplimentare efectuate şi a diminuat contrar legii sporul ce trebuia plătit pentru astfel de situaţii, cu diferenţa de sută la sută, cauzând prejudicierea acestora", au arătat procurorii, în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată. 

Pentru a da o aparență de legalitate abuzurilor, în toamna lui 2019, Daniel Miron, prin intermediul șefului SIC și al șefilor de birouri din subordine, le-ar fi cerut judiciariștilor să întocmească rapoarte, în baza unor modele preconstituite, cu conţinut fals sau inexact, în numele Corpului de Control al Ministrului de Interne, fără ştiinţa şi acceptul acestuia, pe care nu le-ar fi înregistrat în evidenţele IPJ Galaţi, nu le-ar fi arhivat, cu încălcarea art. 7 din Legea arhivelor naţionale. "Documentele le-a păstrat în original asupra sa, le-a scos din instituţia IPJ Galaţi şi le-a prezentat procurorului cu ocazia audierii sale ca suspect în cauză, cu intenţia de a le depune la dosar, în scopul influenţării aflării adevărului", se mai arată în actul de sesizare a Judecătoriei Galați.

Șeful de la "Judiciar" a căzut la pachet

Omul pe care Miron s-a bazat exclusiv în realizarea demersurilor de măsluire a pontajelor, șeful pe atunci al Serviciului de Investigații Criminale, Ionuț Surugiu, este și el vizat de un număr mare de acuzații, contabilizate după ce, din cercetări, a reieșit că a executat întocmai indicațiile șefului ierarhic, date în scopurile menționate mai sus: trei infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, inducere în eroare a organelor judiciare și neglijență în serviciu. Acuzația de inducere în eroare a organelor judiciare nu are legătură directă cu faptele de fals în pontaje, dar a survenit unei manevre de răzbunare a fostului șef al SIC împotriva unuia dintre polițiștii prejudiciați. "S-a reţinut în fapt că inculpatul Surugiu Ionuţ-Nelu a făcut un denunț calomnios, cu ocazia audierii sale ca suspect, de către procuror, la data de 24 februarie 2022, cu privire la săvârşirea de către ofiţerul de poliţie Radu Alin a unei infracţiuni, în scopul de a-l compromite pe acesta din urmă, respectiv, un abuz în serviciu în legătură cu faptul că ar fi urmat cursurile şcolii sanitare postliceale <<Christiana>> din Galaţi în timpul serviciului, în perioada 2014-2017, cunoscând că fapta este nereală", au reținut procurorii.

Atât Ionuț Surugiu, cât și Daniel Miron se află sub control judiciar pentru 60 de zile, reușind, după două contestații, să își recâștige dreptul a-și exercita profesia, lucru interzis inițial de Parchet, prin ordonanța prin care a instituit măsura restrictivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Comandanții din Poliție judecați pentru fals au liber să plece din țară

La mai puțin de o săptămână după ce procurorii au trimis în judecată dosarul prin care fostul adjunct al șefului IPJ Galați, comisarul-șef Daniel Miron, și fostul șef al Serviciului de Investigații Criminale, comisarul-șef Ionuț Surugiu, au fost trimiși în judecată pentru zeci de falsuri în acte, instanța le-a ridicat și ultima măsură preventivă dispusă în cursul anchetei.

Cu un control judiciar care le limita libertatea de comunicare și mișcare revocat și cu doar zece "victime pecuniare" în proces, cei doi ofițeri pot pleca liniștiți în vacanță, în așteptarea primului termen de judecată, care nu a fost încă stabilit. Daniel Miron și Ionuț Surugiu, puși acum la dispoziție și plasați pe funcții de execuție, au reușit, pe rând, să convingă instanța că măsurile prea restrictive n-ar fi în concordanță cu gravitatea faptelor de care sunt acuzați: zeci de falsuri intelectuale în pontajele instituției, menite să "reducă" sau chiar să scutească integral plata orelor suplimentare către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, falsuri însoțite de acte de instigare, puse mai ales în seama fostului număr 2 al comenzii IPJ Galați.
Astfel, zilele trecute, Judecătoria Galați a revocat controlul judiciar dispus inițial împotriva celor doi ofițeri, control care, în primă fază, le interzicea inclusiv să-și exercite meseria. În condițiile în care și această măsură a fost ridicată, Miron și Surugiu nu mai au nicio obligație de a-și raporta mișcările și deplasările, acestea fiindu-le permise inclusiv în afara țării, fără permisiunea organelor judiciare.
În acest timp, tot la Judecătorie se așteaptă acordarea primului termen pentru dosar, termen care are mari șanse să apară după finalizarea vacanței judecătorești. În cauză apar 33 de polițiști ca părți vătămate, consemnați de procurori ca prejudiciați prin actele celor doi șefi care au dorit probabil "să dea bine" la Centru, privându-și subordonații de drepturile legale. Doar zece dintre polițiștii considerați vătămați s-au constituit, însă, părți civile, declarând că vor să fie despăgubiți. Alături de cei doi ofițeri, în dosar mai apare ca răspunzătoare din punct de vedere civil, și partea care, probabil, este cea mai prejudiciată de întregul scandal: Inspectoratul Județean de Poliție.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.