Jump to content

Trenul Regal va ajunge şi la Galați


dcp100168

Recommended Posts

Trenul Regal ar urma să sosească la Galați pe 10 mai 2022. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu şi Principesa Sofia, alături de gălățeni

"Călătoria Trenului Regal de la București la Galați", pe 10 mai 2022, este proiectul pentru care va fi supusă votului aleșilor locali asocierea municipiul Galați cu Asociația Casa Majestății Sale.

„Anul acesta, Trenul Regal va face o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 mai și va opri la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dorește să mulțumească tuturor comunităților locale pentru efortul pe care oamenii din toate domeniile de activitate l-au făcut în acești ultimi doi ani și jumătate, plini de dificultăți și de îngrijorări.

Custodele Coroanei și Principele Radu, împreună cu Principesa Sofia, doresc să sărbătorească ziua de 10 Mai 2022 alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează. Pe parcurs, familia regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, veterani Invictus, de persoane vârstnice și de copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaționale, culturale, patronate de Majestatea Sa”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali.

Conform documentelor, ziua de 10 Mai marchează trei momente istorice: începutul domniei Regelui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 1866 şi până la momentul abdicării Regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a intrat în folosință în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. La cei 94 de ani ai lui, Trenul Regal român este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume.

De la punerea sa pe calea ferată, Trenul Regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând pașii regilor și reginelor, ai Familiei Regale, precum și ai liderilor politici români, europeni și americani, din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

Pentru a face posibil acest eveniment la Galați, Primăria ar urma să asigure suma de 180.000 de lei de la bugetul local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Programul vizitei Familiei Regale a României, în Galaţi

Trenul Regal va ajunge la Galaţi marţi, 10 mai 2022, la ora 16,14 a anunţat Familia Regală a României. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia vor rămâne în oraşul nostru până pe 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române la ora 11, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon” la ora 12 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați la ora 13.

Printr-o postare pe pagina sa publică de Facebook, Familia Regală a României a anunţat orarul Trenului Regal care, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", va face o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 Mai 2022 și va opri la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, doresc să sărbătorească în acest an 10 Mai, deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale, alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează.

Trenul Regal va pleca din Gara Regală Băneasa, marți, 10 Mai 2022, la ora 11,00. La ora 10,40, va avea loc un ceremonial militar pe peronul gării. Își vor da concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, precum și militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Prima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Ploiești Sud, la ora 12,10. A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Buzău, la ora 13,31.
A treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Brăila, la ora 15,24. Ultima oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara Galați, la ora 16,14. Accesul publicului și al presei este liber în fiecare dintre aceste gări.

După încheierea ceremonialului sosirii la Galați, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanții Casei Regale a României sosesc cu Trenul Regal la Galați

Trenul Regal, în care se vor afla Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu, și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, va sosi în Gara Galați marți, 10 mai 2022, la ora 16,14. După încheierea ceremonialului sosirii la Galați, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public timp de două ore.

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, Trenul Regal va face o călătorie simbolică de 10 Mai 2022, zi legată de trei momente istorice importante: începutul domniei Regelui Carol I, câștigarea Independenței de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Trenul Regal va pleca la ora 11,00 din Gara Regală Băneasa și va opri în: în Gara Ploiești Sud, la ora 12,10; Gara Buzău - ora 13,31; Gara Brăila - ora 15,24; Gara Galați – ora 16,14.

„Suntem onorați să întâmpinăm Familia Regală și apreciem deschiderea de a veni la Galați cu Trenul Regal, un simbol și un adevărat muzeu. Mă bucur că orașul nostru a fost ales în premieră ca destinație în acest itinerariu,” a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. Cu acest prilej, sediul Primăriei municipiului Galați va găzdui, în parteneriat cu Consiliul Județean, și o expoziție de fotografie din colecțiile speciale ale Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Reprezentanții Casei Regale a României vor rămâne în oraşul nostru până pe 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române la ora 11,00, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon” la ora 12,00 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, la ora 13,00.

La sediul Combinatului Liberty Steel din Galați, în numele Fundației GFG, va avea loc un eveniment organizat în onoarea Familiei Regale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Principele Radu al României și distinși reprezentanți ai Casei Regale a României. Potrivit informațiilor comunicate de organizatori, este vorba de "un eveniment care va aduce împreună angajații și copiii lor, oficiali, profesori și elevi, importanți membri ai comunității noastre, dar și câțiva refugiați din Ucraina care au primit asistență din partea Fundației GFG".

Fără întârzieri, asigură CFR

Trenul Regal va sosi în stația Galați, marți, 10 mai, la ora stabilită, fără întârziere, au precizat pentru „Viața liberă” reprezentanții CFR SA.
„Programul de circulație al Trenului Regal, pentru ziua de marți, 10 Mai 2022, a fost stabilit conform solicitărilor reprezentanților Casei Regale, ora de sosire în stația CF Galați fiind 16,14. Totodată, menționăm faptul că, marți 10 Mai 2022, circulația Trenului Regal nu va fi afectată de lucrările de reabilitare a pasajului rutier Metalurgica, situat peste calea ferată Buzău - Buzău Sud, în zona km 130+446”, se arată în răspunsul citat.
CFR SA, compania care administrează infrastructura feroviară, va coordona graficul de circulație al Trenului Regal, conform programului stabilit de reprezentanții Casei Regale, program care vizează inclusiv minutele de staționare (10 minute/stație CF, conform programului oficial) în gările Ploiești Sud (ora 12,10, plecare 12,20), Buzău (ora 13,31, cu plecare ora 13,41), respective Brăila (ora 15,24, cu plecare ora 15,34) și sosire în stația CF Galați, la ora 16,14, menționează reprezentanții CFR.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanții Casei Regale a României, întâmpinați de două mii de gălățeni

Pentru gălățenii care au așteptat, cu emoție, sosirea Trenului Regal, în care se aflau Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, ziua de 10 mai 2022 reprezintă, cu siguranță, un moment istoric. Galațiul a fost ales, în premieră, ca destinație a călătoriei simbolice a Trenului Regal, călătorie menită să marcheze trei momente istorice importante: începutul domniei Principelui Carol I, câștigarea Independenței de stat a României şi încoronarea lui Carol I drept primul rege al ţării.

La ora 16,14, Trenul Regal cu care au călătorit patru generații ale Familiei Regale a României: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta a intrat în Gara Galați. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au fost întâmpinați cu flori atât de autorități, cât și de cetățeni.

După ceremonialul sosirii la Galați, Trenul Regal poate fi vizitat de către public timp de două ore.

Reamintim, reprezentanții Casei Regale a României fi vor rămâne în oraşul nostru până pe 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române la ora 11,00, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon” la ora 12,00 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, la ora 13,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanții Casei Regale, primiți de peste 2.000 de gălățeni. Emoții, aplauze și flori pentru înalții oaspeți

Sosirea Trenului Regal, în care se aflau Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, a fost întâmpinată ieri, de 10 Mai 2022, de peste 2.000 de gălățeni, dintre care foarte mulți tineri și copii.

A fost, fără îndoială, un moment istoric pentru Galați, ales, în premieră, ca destinație a călătoriei simbolice a Trenului Regal, călătorie ce marchează trei momente istorice importante: începutul domniei Principelui Carol I, câștigarea Independenței de stat a României şi încoronarea lui Carol I drept primul rege al ţării.

La ora 16,14, Trenul Regal, cu care au călătorit patru generații ale Familiei Regale a României, a intrat în Gara Galați. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au fost întâmpinați cu tradiționala pâine cu sare și cu flori atât de autorități, cât și de cetățeni, la ceremonie fiind prezent și primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, alături de soție și fiică, dar şi fostul parlamentar şi lider al filialei PNL Galaţi, Victor Paul Dobre.

Tindem să credem că numărul participanților la ceremonie, dar și al celor care au dorit să vadă, apoi, Trenul Regal, a depășit așteptările organizatorilor, care nu prea au gestionat cum trebuie busculada creată. Înalții oaspeți nu și-au pierdut însă nicio clipă zâmbetele, încercând, pe cât posibil, să interacționeze cu oamenii veniți să-i salute, dintre care mulți au preferat să urce pe pasarele sau la etajul clădirii gării, pentru a vedea mai bine.

Iată ce ne-au mărturisit câțiva dintre gălățenii care fremătau de nerăbdare în așteptarea vizitei regale:

„Ne place de Principele Radu și vrem să îl vedem în realitate! De asemenea, admirăm Casa Regală a României”.

„Am venit aici să o vedem pentru prima dată pe Prințesa Margareta. Este unica ocazie să ne bucurăm de ziua de astăzi. Ziua Regelui este o zi importantă pentru țara noastră și nu trebuie să uităm lucrul acesta!”.

„Am venit cu clasa de la Școala Generală Nr. 17, pentru un eveniment foarte important pentru Galați: ni se pare foarte frumos faptul că Majestatea Sa Margareta va veni aici, și va vizita și Galațiul”.

Reamintim, reprezentanții Casei Regale a României vor rămâne în oraşul nostru și astăzi, 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române, la ora 11,00, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, la ora 12,00 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, la ora 13,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 3.000 de gălățeni au vizitat Trenul Regal

Gălățenii au profitat din plin de șansa - poate unică în viață - de a vizita Trenul Regal, chiar dacă asta a însemnat și să aștepte și trei ore la coadă. Conform datelor oficiale, aproximativ 3.000 de persoane au urcat în Trenul Regal, iar programul de vizitare, care ar fi trebuit să dureze doar două ore, de la 18,30 la 20,30, a fost modificat de la 17,30 la 21,30, pentru ca gălățenii să aibă timp să-l vadă.

„Am venit aici să o vedem pentru prima dată pe Prințesa Margareta. Este unica ocazie să ne bucurăm de ziua de astăzi. Ziua Regelui este o zi importantă pentru țara noastră și nu trebuie să uităm lucrul acesta!”. „Am venit cu clasa de la Școala Generală Nr. 17, pentru un eveniment foarte important pentru Galați: ni se pare foarte frumos faptul că Majestatea Sa Margareta va veni aici, și va vizita și Galațiul”. „Ne place de Principele Radu și vrem să îl vedem în realitate! De asemenea, admirăm Casa Regală a României”, ne-au mărturisit câțiva dintre cei peste 2.000 de gălățeni care au așteptat fremătând de emoție și bucurie, sosirea Trenului Regal, pe 10 mai 2022, pentru a-i saluta pe reprezentanții Casei Regale a României.

În așteptarea începerii programului de vizitare a Trenului Regal, gălățenii au umplut peronul gării. Curioși și, deopotrivă, nerăbdători au așteptat îndelung la cozi să le vină rândul pentru a urca în Trenul cu care au călătorit patru generații ale Familiei Regale a României. Iar odată urcați nu mai pridideau cu fotografiile și selfie-urile, în fiecare dintre cele trei vagoane. Și locomotiva tricoloră s-a bucurat de aceeași atenție și, firește, coadă.

Reamintim că Trenul Regal, folosit în prezent de către Familia Regală a intrat în folosință în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. La cei 94 de ani ai lui, Trenul Regal român este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume. 

Conform datelor oficiale, aproximativ 3.000 de gălățeni au urcat în Trenul Regal pentru a-l vizita. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Copiii de la ”Sf. Spiridon”, față în față cu Familia Regală

Miercuri, 11 mai, la orele prânzului, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au vizitat Centrul de zi pentru copii al Bisericii ”Sfântul Spiridon”, însoțiți de primarul Ionuț Pucheanu.
Gazdă a fost părintele paroh Vasile Mogoș, iar cei mici au fost ”supuși”, mai întâi, la o sesiune de întrebări și răspunsuri, ocazie cu care și-au etalat cunoștințele în ceea ce privește istoria Casei Regale a României. În plus, Principele Radu le-a lansat o invitație de vizitare a Palatului Elisabeta, reședința din Capitală a Custodelui Coroanei Române și a întregii Familii Regale. Ulterior, distinșii oaspeți au asistat la o serie de ateliere în aer liber, copiii, dar și cei prezenți pentru a saluta Familia Regală fiind vizibil emoționați de vizita primită.
Centrul de zi pentru copii al Bisericii „Sfântul Spiridon“ din Galaţi a fost înfiinţat ca urmare a parteneriatului dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos și Consiliul Municipal Galaţi, cu fonduri europene, printr-un proiect PHARE, fiind destinat prevenirii abandonului școlar, dar nu numai. La rândul său, Biserica parohială cu hramul ”Sfântul Ierarh Spiridon”, o adevărată oază de smerenie și omenie, a fost ctitorită la începutul secolului al XIX-lea, cu aportul financiar al breslei cizmarilor gălățeni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Familia Regală, în vizită la Crucea Roşie Galaţi

Aşteptaţi cu multă emoţie, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia au vizitat astăzi unul dintre sediile noi ale Crucii Roşii din Galaţi. Au fost aşteptaţi cu flori, pâine şi sare de către voluntarii din cadrul Crucii Roşii, dar şi de o parte a refugiaţilor ucraineni aflaţi în grija Crucii Roşii. Pe lângă directorul filialei gălăţene a Crucii Roşii Galaţi, Gheorghiţă Hogea, Familia Regală a fost însoţită şi de primarul Ionuţ Pucheanu şi de alte oficialităţi. Membrii Familiei Regale au ascultat cu atenţie poveştile refugiaţilor şi au vorbit mai ales cu copii fugiţi din calea războiului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Reprezentanții Casei Regale, pe platforma siderurgică de la Galați

În premieră pentru Combinatul Liberty Steel de la Galați, reprezentanții Casei Regale, respectiv, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Principele Radu al României și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, au fost prezenți pe platforma siderurgică pentru a se întâlni cu angajații, cu familiile acestora, cu voluntari, dar și cu elevi și profesori gălățeni. Distinșii oaspeți au vizitat combinatul siderurgic la invitația Fundației GFG, care derulează o serie de programe sociale și educaționale în Galați.

Vizita în combinatul siderurgic a fost precedată de un moment de reculegere la biserica din apropierea platformei siderurgice, unde reprezentanților Casei Regale le-au fost prezentate și câteva date despre istoria acestui locaș. Cu această ocazie am aflat și că tatăl unuia dintre preoții care slujește la această biserică a fost, pe vremuri, în Garda Regală a Palatului de la Sinaia!

Un alt punct important pe agenda vizitei a fost chiar ”în inima” combinatului, la Furnalul 5, unde reprezentanților Casei Regale le-au fost prezentate câteva date despre activitatea siderurgică a combinatului gălățean, inclusiv în ceea ce privește ambițiile ca, în urma unei retehnologizări de anvergură, combinatul de la Galați să producă ”oțel verde”, ceea ce presupune un sistem sustenabil al emisiilor de carbon.

În numele Casei Regale, Alteța Sa Principele Radu avea să se declare impresionat, atât de primirea călduroasă pe care le-au făcut-o gălățenii, cât și de perspectivele pe care în plan economic și social le are comunitatea locală. ”Majestatea Sa a fost fericită să viziteze Galațiul de 10 Mai, pentru că este unul dintre cele mai strălucite exemple ale vocației europene a României. Au fost momente de glorie ale orașului, au fost poate și momente de tristețe, dar sperăm ca Galațiul, un oraș cu o compoziție atât de frumoasă și de complementară de limbi, de tradiții, credințe, profesii, să-și regăsească gloria de altădată. Acest lucru începe deja să se întâmple. Suntem aici în inima unuia dintre cele mai mari obiective industriale ale țării, care a avut șansa să supraviețuiască, ceea ce face cinste dumneavoastră, celor care îl deserviți astăzi, pentru că acest lucru arată că, în acești 156 de ani de istorie modernă și contemporană a României, sunt și părți care nu au fost irosite, sunt părți care au revenit la viață, iar sacrificiul predecesorilor dumneavoastră – unii dintre ei și-au pierdut și viața aici, în combinat – nu a fost zadarnică”, a declarat Alteța Sa Principele Radu.

Un semn ”al renașterii” economice gălățene este și proiectul de învățământ profesional în sistem dual - lansat în prezența reprezentanților Casei Regale, de Fundația GFG, în colaborare cu Liberty Galați și Liceul Tehnologic ”Paul Dimo”, proiect asupra căruia vom reveni într-o ediție viitoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.