Jump to content

Investigații medicale gratuite, în cel mult cinci zile de la solicitare


dcp100168

Recommended Posts

Investigații medicale gratuite, în cel mult cinci zile de la solicitare, pentru mai multe categorii de pacienți

Șapte categorii de pacienți pot beneficia, potrivit legilor actuale, de investigații medicale gratuite, oferite în maximum cinci zile de la solicitarea acestor servicii, indiferent dacă furnizorul de investigații paraclinice a epuizat sau nu fondurile prevăzute în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați. Facilitatea a intrat în vigoare în timpul stării de alertă, însă autoritățile au hotărât menținerea ei și ulterior.
O persoană are dreptul la investigații paraclinice decontate, efectuate în regim ambulatoriu, în termen de cel mult cinci zile de la solicitare, doar dacă respectivele investigații îi sunt recomandate pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una din cele șapte categorii pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au hotărât să le prioritizeze. Prin investigații paraclinice se înțelege fie analize de laborator, fie investigații imagistice.
"Cele șapte categorii includ pacienți diagnosticați cu COVID-19 (după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare), precum și pacienți diagnosticați cu boli oncologice, cu diabet zaharat, cu afecțiuni rare, cu boli cardiovasculare, cu boli cerebrovasculare sau cu boli neurologice", se arată într-un material transmis de CAS Galați.

Cum puteți beneficia de investigații rapide

Pentru a putea beneficia de prevederile legale, pacienții asigurați în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, care se încadrează într-una din cele șapte categorii, trebuie să se prezinte la medicul de familie sau medicul specialist, iar acesta trebuie să-i elibereze persoanei în cauză trimitere pentru investigații medicale paraclinice, care să aibă menționat codul de monitor, în funcție de tipul de afecțiune de care persoana suferă.
"Ne bucură faptul că legislația actuală continuă o serie de măsuri pozitive stabilite pe durata stării de alertă. Acestea au în vedere asigurarea accesului la investigații medicale paraclinice imediate pentru cei afectați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a pacienților diagnosticați cu boli ce au un impact major asupra sănătății publice. Astfel, va fi asigurată o continuitate a serviciilor medicale pentru pacienții care se încadrează în cele șapte categorii, fie că vorbim de beneficiari ai unor programe naţionale de sănătate curative sau de pacienți cu afecțiuni cronice. În plus, se va putea interveni în tratarea afecțiunilor post COVID, într-un timp foarte scurt", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.
Lista furnizorilor de servicii paraclinice aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Galați poate fi consultată pe site-ul instituției, la secțiunea Furnizori de servicii medicale "Paraclinic/ Pet-CT" - Listă furnizori în contract sau la adresa de internet cas.cnas.ro/casgl/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.
Furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu CAS Galați sunt obligați să ofere aceste servicii, conform legii. În cazul în care efectuarea analizelor medicale în termen de cel mult cinci zile vi se refuză, puteți sesiza acest lucru la CAS Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.