Jump to content

"Catedrala" siderurgiștilor a împlinit 20 de ani


Recommended Posts

Liberty Galați susține lucrările la Biserica Siderurgiștilor

Liberty Galați și Fundația GFG anunță că vor susține financiar și logistic finalizarea lucrărilor de pictură la Biserica "Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae", în parteneriat cu Arhiepiscopia "Dunării de Jos" și cu Primăria Galați. Proiectul face parte dintr-un program amplu de implicare în comunitate, care include proiecte sociale, de educație și filantropice.

Ajay Aggarwal, President Liberty Steel Group Europe și Board Chairman Liberty Galați, a declarat: "Suntem încântați să extindem parteneriatul cu Arhiepiscopia "Dunării de Jos", în beneficiul enoriașilor, al copiilor și tinerilor și să colaborăm cu toți partenerii din Galați pentru a dezvolta comunitățile noastre prin programe sociale și educaționale realizate la nivel local. Ne bucurăm să susținem Arhiepiscopia pentru a finaliza lucrările de pictură în interiorul bisericii. Alături de Fundația GFG, am lansat un program de învățământ profesional dual pentru elevii din Galați și avem în plan să dezvoltăm alte proiecte comunitare de impact, în parteneriat cu municipalitatea și cu alte autorități locale".
Preotul Gelu Aron, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei, a adăugat: "În cadrul întâlnirii recente între reprezentanții platformei siderurgice Liberty și ai Fundației GFG cu conducerea Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost stabilit un proiect de colaborare în domeniile social și filantropic, în special pentru sprijinirea copiilor aflați în dificultate și cu risc de abandon școlar. În același timp, Liberty va sprijini continuarea șantierului de la Biserica Siderurgiștilor, aflată la intrarea în complexul siderurgic".
Biserica "Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae" se află pe terenul companiei, fiind construită prin efortul acesteia în timp record și sfințită în anul 2002. Cunoscută sub numele de "Catedrala siderurgiștilor", această biserică este singura de acest tip din România, dar și locul de rugăciune preferat de mulți angajați și contractori ai Liberty Galați și enoriași din zonă. Noua investiție va sprijini finalizarea picturii interioare, în conformitate cu planul iconografic aprobat de către Patriarhia Română. Lucrările se vor realiza în două etape: iulie - noiembrie 2022 și în anii 2023 - 2024.
Recent, acest așezământ de cult a fost vizitat de către Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, Altețele Sale Regale Principele Radu de România și Principesa Sofia, distinși reprezentanți ai Casei Regale și autorități locale și naționale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Bolta Catedralei Siderurgiştilor a fost pictată integral

Enoriaşii bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Nicolae” aflate pe terenul LIBERTY Galaţi se pot bucura acum de o frescă deosebită, care acoperă întreaga boltă, anunţă LIBERTY Galaţi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Susţinută de LIBERTY Galaţi şi Fundaţia GFG, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Primăria Municipiului Galaţi, lucrarea a fost realizată de pictorul Alexandru Cont, folosind o tehnică specială de frescă, cu ajutorul materialelor minerale care se integrează în peretele pe care sunt aplicate şi asigură rezistenţa în timp până la câteva sute de ani.

„Susţinem cu bucurie eforturile Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a crea un spaţiu de reculegere emoţională şi spirituală pe platforma noastră industrială, de care pot beneficia atât siderurgiştii noştri, cât şi enoriaşii din zonă. Vom continua să susţinem aceste lucrări în 2023, care sperăm că va fi un an de pace şi bucurie”, a declarat Ajay Aggarwal, preşedintele LIBERTY Steel Group Europa şi preşedintele Consiliului de Administraţie al LIBERTY Galaţi.

Începute în luna iulie 2022, lucrările de pictură acoperă 85 de metri pătraţi, incluzând pronaosul bisericii în zona boltei, în zona timpanului cafas şi a arcului din zona naos – pronaos. Lucrarea, pictată în stil bizantin, îl ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei în diferite scene biblice, acesta fiind ocrotitorul „Catedralei Siderurgiştilor” şi al comunităţii gălăţene. „Biserica «Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Nicolae», cunoscută sub numele de «Catedrala Siderurgiştilor», este prezentă de 20 de ani pe platforma siderurgică, timp în care a desfăşurat numeroase activităţi sociale şi filantropice. Anul trecut am continuat amplul proiect de pictură interioară a bisericii şi am reuşit să pictăm 40% din totalul suprafeţei din pronaos. Lucrările vor fi reluate în primăvara acestui an, atunci când condiţiile climatice vor permite”, a declarat Părintele Tiberiu Chiriluţă.

Pictarea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Nicolae” face parte dintr-un program mai amplu de implicare în comunitate, care include proiecte sociale, de educaţie şi filantropice. Recent, Biserica „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Nicolae” împreună cu LIBERTY Galaţi şi Fundaţia GFG au organizat un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la sfinţirea bisericii, în cadrul căruia Î.P.S. Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrătorilor de pe platforma siderurgică. Evenimentul a marcat 30 de ani de la proclamarea Sfântului Apostol Andrei drept ocrotitorul oraşului Galaţi, aniversarea a 20 de ani de la sfinţirea Bisericii şi 10 ani de când grupul de voluntari ai LIBERTY Galaţi se implică în cauzele comunităţii gălăţene, se arată în comunicatul citat.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.