Jump to content

La Galați, Festivalul Internațional de Film Ecologist "Ecofest"


dcp100168

Recommended Posts

La Galați, Festivalul Internațional de Film Ecologist „Ecofest”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, organizează cea de-a XII-ediție a proiectului socio-cultural și educațional Festivalul Internațional de Film Ecologist "Ecofest" - "Pentru Sănătatea Pământului", care se va desfășura în perioada 7-11 iunie 2022.

La festival vor participa cineaști și filme de gen reprezentative, din ţări de pe mai multe continente, peliculele fiind prezentate gratuit publicului. La fiecare ediție, "Ecofest" a realizat o îmbinare originală a temelor culturale și artistice cu cele ecologiste, acestea din urmă urmărind informarea și conștientizarea participanților cu privire la impactul problemelor legate de mediu asupra calității vieții.

Festivalul va avea o importantă componentă educativă, prin implicarea, în baza parteneriatului cu Ministerul Educației, a școlilor și elevilor din Galați, într-un concept original numit "Zona liberă de indiferență", care, de-a lungul edițiilor anterioare, s-a convertit într-unul dintre cele mai ample programe de educație ecologistă non-convențională desfășurate în România. În cadrul "Zonei Libere de Indiferență" se va organiza o competiție între echipe reprezentând școli și licee din Galați, care vor prezenta câte un proiect ecologist. Proiectele vor fi însoțite de momente artistice, realizate de elevii din aceeași școală sau liceu.

Programul ediției 2022 va cuprinde două secțiuni de proiecții de filme cu tematică ecologistă, "Competiţie" şi "Panorama". În cadrul primei secțiuni vor intra în competiție filme prezentate pentru prima oară în România, jurizarea fiind asigurată de un juriu internațional de specialitate și de un juriu format din 50 de elevi din școlile din Galați (care va decerna marele premiu al publicului). Secțiunea "Panorama" oferă, hors-concours, filme reprezentative cu tematică ecologistă, românești și străine, premiate la festivalurile internaționale de gen.

Pe lângă proiecții de film, pe parcursul celor cinci zile ale festivalului, se vor organiza workshopuri educative și de creație cu tematică ecologistă, concerte și un spectacol de teatru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Festivalul Internațional de Film Ecologist „Ecofest”. Elevii gălățeni sunt invitați în „Zona Liberă de Indiferență”

Între 7 și 11 iunie 2022, municipiul Galați va fi gazda Festivalului Internațional de Film Ecologist "Ecofest", ediția a XII-a. Cunoscutul festival este o șansă dată copiilor și tinerilor de a-și descoperi și pune în valoare latura artistică și de dragoste față de mediul înconjurător.

Organizatorii acestui proiect de creație și de educație ecologistă sunt: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, la care au pus umărul Primăria Municipiului Galați, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerului Educației, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Galați.

În cadrul "Ecofest", manifestările artistice și culturale îmbină prezentarea filmelor aflate în competiție și proiectarea în premieră națională a unor pelicule premiate la festivaluri internaționale de profil, cu workshopuri tematice și momente artistice pregătite de elevi din școlile și liceele gălățene.

Gala de deschidere a manifestării de la Galați va fi pe 7 iunie, la ora 19.00, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", unde vor fi vizionate filme în afara competiției. Prima zi a festivalului se va încheia cu trupa "Folk, Frate!", care va cânta pentru iubitorii acestui gen muzical.

În următoarele zile, 8-10 iunie, între orele 15.00 şi 18.00, la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", vor avea loc proiecțiile filmelor din secțiunea "Competiție", iar în zilele de 10 și 11 iunie proiecţiile se vor desfăşura în zona pietonală "Spicul".

Pe lângă proiecții de film, pe parcursul celor trei zile de festival, se vor organiza ateliere interactive, educative și de creație între echipe reprezentând școli și licee din Galați. Fiecare instituție de învățământ va prezenta câte un proiect care să reflecte preocuparea pentru educația față de mediu, susținut de un moment artistic prezentat de elevii din școala respectivă. Proiectele din această secțiune vor fi susținute în zilele de 8 și 9 iunie, în intervalul orar 11.00 - 14.30, la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați.

"Gala Finală Zona Liberă de Indiferență" va avea loc pe 10 iunie, între orele 17,00 şi 19,00, în zona pietonală "Spicul", unde publicul va putea vedea cele mai bune programe prezentate în concurs de elevii gălățeni.

Juriul de specialitate va avea alături un juriu format din 50 de elevi, care vor acorda premiile pentru cele mai bune participări. Juriul Elevilor va acorda Marele Premiu al Publicului.

Vineri, 10 iunie, de la ora 21.00, gălățenii sunt invitați la un concert susținut de Andrei Păunescu, Vangheli Gogu, Mihai Napu, iar sâmbătă, 11 iunie, va cânta formaţia Proconsul. Spectacolele se vor desfăşura pe Faleza Superioară a Dunării, la "Elice".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Festivalul de film "Ecofest", în premieră la Galați

După cum am mai anunţat, în perioada 7-11 iunie, se va desfășura la Galați cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecologist "Ecofest" - "Pentru sănătatea Pământului", cu două secțiuni, "Competiţie" şi "Panorama". Astfel, în cadrul primei secțiuni vor intra în competiție filme prezentate pentru prima oară în România, jurizarea fiind asigurată de un juriu internațional de specialitate și de un juriu format din elevi gălățeni. Cea de-a doua secțiune va cuprinde filme reprezentative cu tematică ecologistă, premiate la festivalurile internaționale.
"Este pentru prima oară când la Galați se organizează un asemenea festival, care trage un semnal de alarmă, cu ajutorul artei cinematografice, asupra nevoii de a acționa imediat pentru protejarea mediului înconjurător, dar care reușește să fie și o alternativă inedită de educație ecologică, în contextual în care și Consiliul Judeţean (CJ) Galați are în implementare un amplu proiect de gestionare a deșeurilor la nivel județean. Acest festival și-a clădit prin edițiile precedente reputația unui important reper cultural, creațiile cinematografice prezentate de-a lungul anilor fiind extrem de apreciate de iubitorii celei de-a șaptea arte. Îi felicit pe toți cei implicați în organizarea acestui eveniment și mă bucur că formatul festivalului apelează la spații neconvenționale pentru a duce acest mesaj cât mai aproape de comunitate", a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galaţi.
Festivalul "Ecofest" este organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, Consiliul Judeţean și Primăria Galați.
În cadrul evenimentului, vor avea loc şi diverse workshopuri educative, culturale și de creație, precum și mai multe concerte. Programul detaliat al festivalului este următorul:
Marți, 7 iunie (ora 19,00), la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" va avea loc Gala de deschidere, un concert al trupei "Folk Frate" și proiecţia filmului "The Magic of Khortytsia" ("Magia insulei Khortytsia") - Ucraina, 2016, în secțiunea "Panorama";
Miercuri, 8 iunie, la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" (în sala de festivități): între orele 11,00-14,30, preselecții "Zona Liberă de Indiferență", iar între orele 15,00-18,00, filme în secțiunea "Competiție"/ workshopuri: "Acid Forest"/ "Pădurea acidă" (Lituania, 2019), "Attraverso"/ "Călătoria" (Italia, 2021) și "It's Bean Too Hot"/ "Cafea fierbinte" (Marea Britanie - Cehia, 2021);
Joi, 9 iunie, tot la Colegiul Național "Vasile Alecsandri": între orele 11,30-14,30, preselecții, iar de la ora 15,00, filme în secțiunea "Competiție"/ workshopuri: "The Danube Delta Pelicans"/ "Delta Dunării, ultimul refugiul al pelicanilor" (Germania - Franța - România, 2020), în prezentarea regizorului Dan Curean, "Fools&Dreamers"/ "Nebuni și visători" (Noua Zeelandă, 2019), "Salvaje (Wild)"/ "Sălbatic" (Spania, 2020) și "Pause 2020"/ "Pauza 2020" (Cipru, 2020) - animație fără sonor;
Vineri, 10 iunie, tot la CNVA, alte filme în secțiunea "Competiție"/ jurizare/ workshopuri (orele 15,00-18,00): "Paving Tundra"/ "Pavaj în tundră" (SUA, 2021), "Remedy"/ "Remediu" (Slovacia, 2020), "Diminuendo"/ "Diminuare" (Germania, 2020) - animație fără dialog și "Unexplored Spain"/ "Spania neexplorată" (Spania, 2020), iar de la ora 19,00, în secțiunea "Panorama", "Black Panther"/ "Pantera neagră" (SUA, 2018), proiectat în Grădina Publică, urmat de la ora 21,00 de un concert folk cu Andrei Păunescu, Vangheli Gogu şi Mihai Napu;
Sâmbătă, 11 iunie, în centrul orașului (zona pietonală "Spicu"), la ora 17,00, va avea loc finala "Zonei Libere de Indiferență", de la ora 19,00 - film în secțiunea "Panorama": "Free Guy"/ "Eliberați-l pe Guy" (SUA, 2021), urmat de la ora 20,30 de gala finală, care va cuprinde acordarea premiilor și un concert al formaţiei Proconsul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-a deschis Festivalul "EcoFest" Galați 2022. Tinerii au lăsat blugii și adidașii acasă

Marți seară, s-a deschis, în sala Teatrului Dramatic "Fani Tardini", cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecologist pentru Tineret "Ecofest" - Galați, 2022. "Am început Festivalul «EcoFest», cândva, la Oradea, apoi am mers prin toată România și chiar prin Europa și, iată-ne, la Galați. Evenimentul este complex, cuprinzând workshopuri, proiecții cinematografice, un concurs de proiecte pe teme de educație ecologistă și probabil că multe dintre ideile tinerilor gălățeni vor prinde viață aici", a spus, în deschiderea manifestării, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), care organizează evenimentul.
"EcoFest", o inițiativă cu scop educativ, reunește cineaști și filme documentare din ţări de pe mai multe continente, spectacole de muzică, ateliere, concursuri. Din juriul festivalului fac parte, printre alţii, ziarista Lavinia Șandru, președinte "EcoFest" România, Marina Roman - jurnalist și critic de artă, Călin Stănculescu - critic de film, Bodgan Movileanu - arhivist și critic de film. Din partea autorităților locale, a salutat prezența la Galați a EcoFest" viceprimarul Lucian Valeriu Andrei, care a spus că "pentru un mediu sănătos e nevoie de tineri implicați, care trebuie să-i responsabilizeze și pe alții".
Sala Dramaticului gălățean a respirat tinerețe, prin prezența la manifestare a liceenilor implicați în acest proiect educativ, care - prin secțiunea "Zona liberă de indiferență" - stimulează capacitatea creativă și artistică a tinerilor. Există și un juriu al elevilor gălățeni, alcătuit din 60 de liceeni, care vor acorda Marele Premiu la secțiunea "Zona liberă de indiferență".
În prima zi, participanții au vizionat un film documentar ucrainean şi s-au bucurat de muzica și poezia trupei "Folk, Frate!", care a electrizat sala...  Liceenii, deși au lăsat blugii și adidașii acasă, au fredonat refrene de actualitate alături de folkişti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Internațional al Filmului Ecologist ECOFEST. Premiile pentru documentar, acordate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști

Cinci filme documentare, prezentate în premieră la Galați, au fost premiate în cadrul Festivalului Filmului Ecologist, ECOFEST, realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști. 

UZPR, în  colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, a stabilit cinci câștigători ai genului documentar, filme proiectate în premieră în țara noastră. Filmele înscrise în competiția ECOFEST au fost analizate de două jurii: un juriu inedit, format din 50 de elevi gălățeni, și un juriu al profesioniștilor în cinematografie, ecologie și educație. Juriul elevilor a acordat Marele Premiu al Festivalului ECOFEST, în timp ce Juriul profesioniștilor a acordat premiile pentru Imagine, pentru Scenariu, pentru Regie și Premiul Special al Juriului.

Cafea fierbinte, premiu pentru scenariu

Premiul pentru imagine a fost acordat peliculei Spania neexplorată (Unexplored Spain), un film de 7 minute, produs în 2020, în Spania. Juriul l-a premiat pentru acuratețea demersului, valorile plastice ale imaginii și nu în ultimul rând pentru dragostea și răbdarea cu care realizatorii s-au apropiat de natură. Imaginea filmului a fost asigurată de Raúl Tomás Granizo și Samuel Pla Benitez.

Premiul pentru scenariu a fost primit de filmul Cafea fierbinte (It's bean too hot), o coproducție Marea Britanie-Cehia din 2021, de 28 de minute. Juriul profesioniștilor a apreciat coerența narativă, calitatea demonstrației și perspectiva optimistă. Același film a primit însă Marele Premiu ECOFEST din partea Juriului elevilor.

Premiul Juriului: Delta Dunării, ultimul refugiu al pelicanilor

Premiul pentru regie a ajuns la Pavaj în tundră (Paving Tundra), un documentar realizat anul trecut, producție SUA, de 28 de minute, în regia lui Jayme Dittmar. Premiul a fost acordat pentru abilitatea cu care autorul evocă și reconstruiește o poveste dramatică din istoria unei comunități forțate să se adapteze la consecințele progresului.

Filmul Delta Dunării, ultimul refugiu al pelicanilor (Danube Delta Pelicans), o coproducție Germania – Franța – România din 2020, cu o durată de 52 de minute, realizat de documentaristul Dan Curean, a fost premiat cu Premiul Special al Juriului pentru seriozitatea și profunzimea documentării, pentru inspirația și claritatea discursului articulat cu privire la intervenția omului în salvarea speciilor protejate din Delta Dunării.

Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST – ”Pentru Sănătatea Pământului”, aflat la cea de-a douăspreecea ediție, a fost organizat, în acest an, la Galați, în perioada 7 – 11 iunie. În competiție s-au înscris filme documentare, de scurt și lung metraj, filme de animație, cu tematică ecologistă, produse în SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Noua Zeelandă. Festivalul Internațional al Filmului Ecologist a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați, al Centrului Național al Cinematografiei,  Ministerului Educației, Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Galați. 

dcnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.