Jump to content

Firme gălăţene amendate sau închise de inspectorii sanitar-veterinari


Recommended Posts

Posted

Doar trei dintre cei 20 de elevi cu toxiinfecţie alimentară au mai rămas internaţi la Galaţi

Doar trei dintre cei 20 de elevi cu toxiinfecţie alimentară de la Şcoala Generală ,,Iulia Haşdeu" din Galaţi aduşi la spitalele de Copii şi de Boli Infecţioase au mai rămas internaţi, au anunţat vineri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, citaţi de Agerpres. Directorul Spitalului de Copii din Galaţi, Victoriţa Ştefănescu, a declarat că pentru 13 dintre cei 15 elevi care au fost internaţi joi cu gastroduodenite s-au făcut vineri fişele de externare. 'Iniţial am avut 14 copii, dar joi seara a mai a fost internat un copil care a venit la noi pe picioarele lui. Sunt deci 15 copii cu gastroduodenite, dar starea lor este excelentă. Pentru 13 copii s-au făcut fişele de externare, ceilalţi doi fiind ţinuţi încă sub supraveghere medicală', a spus Ştefănescu. 

La Spitalul de Boli Infecţioase unde joi au fost internaţi cinci elevi va mai rămâne sub supravegherea medicilor unul singur. 'Unul dintre cei cinci copii a fost deja externat, trei urmează în cursul zilei şi va mai rămâne unul singur internat. Starea copiilor care au rămas internaţi este una bună, se mai simt însă slăbiţi şi au ameţeli', a precizat directorul DSP Galaţi, Liliana Moise. 

La Galaţi se desfăşoară o anchetă epidemiologică legată de laptele distribuit, joi, la Şcoala ,,Iulia Haşdeu". După ce a fost băut de elevi, la 40 dintre ei li s-a făcut rău, fiind transportaţi cu ambulanţele la spitale. 20 dintre aceştia au rămas internaţi, la spitalele de Copii şi Boli Infecţioase. La nivel local s-a constituit o comisie mixtă formată din reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, DSP şi Direcţia Sanitar Veterinară, inspectorii sanitar-veterinari prelevând probe de la laptele consumat de elevi. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu, s-a luat decizia retragerii de la consumul elevilor a laptelui, măsură ce se va menţine până la apariţia rezultatelor anchetei epidemiologice.

romanialibera.ro

Posted

Anchete în desfăşurare şi fără lapte pentru elevi, după incidentul de la Şcoala 40

În urma incidentului de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu” din Galaţi, 37 de elevi au ajuns la spital cu suspiciune de intoxicaţie alimentară din cauza laptelui băut la şcoală. 36 dintre elevi au fost preluaţi de ambulanţe şi de echipajele SMURD, iar un elev a fost dus la spital ulterior de părinţi. După ce li s-au făcut analize, doar 20 de elevi au mai rămas internaţi, dintre care cinci sunt la Spitalul de Boli Infecţioase. „La noi mai sunt internaţi 15 copii, toţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Starea lor este foarte bună, nu mai au niciun fel de simptomatologie, dar vor fi reţinuţi încă două zile pentru supraveghere”, ne-a explicat doctoriţa Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan”.

Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a demarat o anchetă epidemiologică şi este în aşteptarea rezultatelor. „În continuare derulăm ancheta epidemiologică şi colaborăm cu celelalte instituţii abilitate în rezolvarea acestei probleme. DSP-ul a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar, pentru a nu se mai distribui tipul de lapte incriminat până la finalul anchetei epidemiologice”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

O anchetă a deschis şi Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi. Conform directorului acestei instituţii, dr. Maricica Chiriac, laptele din lotul incriminat a fost retras de la consum, iar inspectorii DSV au prelevat probe atât de la lapte, cât şi de la cornurile distribuite la Şcoala nr. 40.

Cum acesta este deja al doilea caz de intoxicaţie alimentară cu lapte băut la şcoală, conducerea Consiliului Judeţean Galaţi susţine că situaţia ar trebui tratată cu urgenţă, fiind o problemă naţională.  Mai mult, preşedintele CJ Galaţi crede că oprirea programului „Lapte şi corn” nu este o soluţie, mai ales că în România sunt foarte mulţi elevi care au mare nevoie de masa servită la şcoală. „Este o problemă naţională cu multiple focare în ţară şi ar trebui abordată ca o urgenţă naţională. Mulţi au luat în discuţie oportunitatea acestui program. Paharul acesta de lapte este şansa unui copil de a nu se culca flămând seara. Ca atare, această situaţie reprezintă o urgenţă naţională majoră care trebuie abordată nu la Galaţi, nu la Consiliul Judeţean, ci de un ansamblu de instituţii responsabile şi nominalizate de lege, la Bucureşti, şi cu maximă urgenţă. Eu unul cred că am la dispoziţie în acest stat organe sanitare de tip Sanepid, organe de urmărire a lanţului de frig şi mai am organe care urmăresc sabotajul”, ne-a declarat medicul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

După incidentul de joi, niciun elev din judeţul nostru nu a mai primit la şcoală lapte. Distribuţia a fost oprită şi pentru vineri şi pentru luni, iar Inspectoratul Şcolar a decis că va relua distribuţia de lapte în şcoli abia după ce se vor finaliza anchetele începute.

viata-libera.ro

Posted

Suspiciuni de sabotaj în cazul toxiinfecţiilor alimentare în masă de la şcolile din judeţul Galaţi

Chiar dacă se pare că la mijloc ar fi greşelile de manipulare a cutiilor cu laptele şcolarului, dar şi condiţiile nu tocmai corecte de livrare şi de depozitare, doctorul Nicolae Bacalbaşa emite şi varianta năucitoare că ar putea exista un sabotaj naţional al programului „Laptele şi cornul”.

Începutul lunii martie a fost marcat la Galaţi de două evenimente neplăcute care au stârnit numeroase controverse. Pe 4, respectiv 10 martie, zeci de elevi din două şcoli gălăţene au ajuns la Urgenţe după ce li s-a făcut rău în timpul orelor. Toate suspiciunile medicilor au condus spre ideea este că de vină ar fi alimentele alterate distribuite copiilor prin programul naţional „Laptele şi cornul”, iar investigaţiile ulterioare au arătat că laptele stricat este sursa toxiinfecţiilor.

Ambalajul şi şoferul

În ceea ce priveşte pe cei 19 copii de la Şcoala Gimnazială nr.3 din Pechea, ajunşi la spital pe 4 martie cu vărsături, diaree şi dureri de cap şi de burtă, concluziile anchetei sunt deja relevante. Analizele de laborator au dovedit că laptele suspect (provenind de la fabrica de lapte „Olympus” din Braşov) nu era infestat cu bacterii periculoase pentru sănătate şi nici cu substanţe chimice. De fapt, totul ar fi pornit de la manipularea defectuoasă a cutiilor de lapte, care s-au fisurat în timpul transportului şi/sau al manevrării. Odată fisurat ambalajul, laptele UHT îşi pierde termenul de garanţie extins şi, dacă este ţinut la temperatura camerei, se alterează în doar o zi, lucru care s-a şi întâmplat în cazul toxiinfecţiei de la Pechea. Cu alte cuvinte, responsabilitatea pentru îmbolnăvirea copiilor a fost pusă pe seama şoferilor şi manipulanţilor de la firma de distribuţie Mazepa SRL Galaţi, însă ancheta nu se sfârşeşte aici.

Există suspiciuni că nici ambalaje nu ar fi respectat specificaţiile tehnice legate de rezistenţa la şoc, aşa că investigaţiile au fost extinse la producătorul cutiilor. În acelaşi timp, nu este scoasă din ecuaţie nici varianta că la fisurarea cutiilor cu lapte ar fi contribuit într-o mare măsură şi starea deplorabilă a drumurilor dintre Braşov şi Galaţi, dar şi a drumurilor judeţene.

Intoxicaţia de la Şcola nr. 40, în curs de elucidare

Cazul celor 36 de copii de la Şoala Gimanzială nr. 40 din Galaţi, ajunşi la spital pe 10 martie cu toxiinfecţie alimentară, nu a ajuns încă la nişte concluzii clare, însă în ecuaţie sunt cam aceiaşi factori: laptele şcolarului (furnizat de data asta de „La Dorna”), firma de distribuţie Mazepa SRL (aceeaşi ca în cazul Pechea) şi simptomele unei tulburări digestive. Prima ipoteză de lucru este aceea că de vină este laptele (deşi nu s-au descoperit cutii bombate şi nici nu există informaţii că produsul avea un gust modificat), iar cauza alterării ar fi tot manipularea defectuoasă.

Foarte interesantă este şi declaraţia doctorului Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi (instituţia responsabilă de gestionarea programului), care conduce totul către teoria conspiraţiei. „Această situaţie reprezintă o urgenţă naţională majoră, care trebuie abordată nu la Galaţi, nu la Consiliul Judeţean, ci de un ansamblu de instituţii responsabile şi nominalizate de lege, la Bucureşti, şi cu maximă urgenţă. Industria laptelui în România este o industrie importantă, care sigur, poate deranjează pe unii, poate este sabotată de unii, este greu de emis o apreciere”, a declarat Bacalbaşa.

Laptele şcolarului şi haosul distribuţiei

Cu prilejul amintitelor incidente au ieşit la iveală şi câteva lucruri care arată că gestionarea programului „Cornul şi laptele este, de fapt, un uriaş haos, care favorizează apariţia problemelor. Potrivit declaraţiilor directorilor de şcoli, laptele nu este livrat zilnic, aşa cum ar fi normal, ci la 2-3 zile, ba chiar şi o dată pe săptămână, asa însemnând că produsul stă în depozitele şcolilor mai multe zile. Situaţia este întâlnită inclusiv în şcolile din oraşul Galaţi, unde nu mai există scuza distanţelor lungi. În fapt, totul se rezumă la creşterea profitului, chiar cu riscul îmbolnăvirii elevilor.

Partea şi mai gravă este că nici condiţiile de depozitare a laptelui în şcoli nu sunt tocmai ideale. Doar în câteva locuri există camere frig care să asigure conservarea alimentului în cazul în care ambalajul se fisurează accidental, iar în marea majoritate a şcolilor cutiile cu lapte sunt păstrate într-o încăpere normală, fără niciun fel de facilităţi frigorifice. În aceste condiţii, o cutie de lapte care s-a fisurat în timpul transportului devine, în 3-4 zile de păstrare la 20-23 de grade, o bombă biologică, aşa că n-ar trebui să ne mire dacă vor mai apărea incidente de genul celor din 4 si 10 martie. Nu în ultimul rând, trebuie spus că la distribuirea laptelui către copii nu există în realitate niciun fel de control al stării ambalajelor.

Teoretic, există un cadru didactic însărcinat cu asta, însă totul se face din inerţie, după principiul „merge şi aşa”, pentru că, oricum, în caz de ceva responsabilitatea este apoi pasată de colo-dincolo. Iar la asta contribuie decisiv lipsa unor reglementări clare, care să fie în acord cu legislaţia naţională privind siguranţa alimentelor.
adevarul.ro

Posted

Elevii care au băut lapte la Şcoala 40 au fost externaţi. Află ce spun analizele laptelui consumat!

Nici unul din elevii Şcolii "Iulia Haşadeu" din municipiul Galalţi, care s-au simţi rău, joia trecută, după ce au băut lapte distribuit la şcoală în cadrul programului guvernamental "Laptele şi cornul", nu mai este internat în momentul de faţă, a transmis şefa DSP Galaţi, Liliana Moise. Potrivit acesteia, rezultatele preliminare arată că probele biologice prelevate din laptele consumat sunt negative, ceea ce înseamnă că laptele nu avea încărcătură microbiană, informaţie confirmată şi de şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, comisar şef adjunct Carmen Tudor. "De la incindentul de la Şcoala 40, DSV a prelevat probe atât de la laptele consumat, cât şi din cornuri, ca măsură de precauţie. Am înţeles că laptele era OK din punct de vedere biologic, rămâne de văzut şi rezultatul probelor de laborator ale cornurilor", a declarat Carmen Tudor.

Pe de altă parte, Direcţia Sanitar Veterinară a transmis, printr-un comunicat de presă, că "în urma analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8%, "Lăptic", recoltate în data de 10.03.2016, rezultatele au fost corespunzătoare la parametrul analizat, respectiv det. Enterobacteriaceae, urmând ca în cursul zilei de 15.03.2016 să fie finalizată şi analiza de laborator pentru cornul şcolar".

presagalatibraila.com

Posted

De miercuri se reia livrarea de lapte în școli! Instituțiile nu spun clar de ce s-au îmbolnăvit copiii!

Începând de miercuri, 16 martie, se reia livrarea de produse lactate în școlile din județul Galați, după ce aceste produse nu s-au mai livrat în școlile gălățene începând de vineri, 11 martie. Măsura sistării livrării produselor lactate în școlile gălățene a fost luată de Inspectoratul Școlar Județean Galați, după ce joi, 10 martie, circa 40 de elevi ai Școlii Generale "Iulia Hașdeu" din Galați au acuzat că se simt rău, după ce au consumat laptele primit la școală, în cadrul programului guvernamental "Laptele și Cornul". 36 din aceștia au ajuns la spitalele de Pediatrie și Boli Infecțioase, iar 20 au fost internați în spitale, unii până ieri. După cum se știe, acest incident s-a înregistrat la nici o săptămână de când alți 17 elevi dintr-o școală generală din Pechea au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au băut lapte alterat din cauza ambalajului necorespunzător. Și în acel caz, Inspectoratul Școlar Județean a luat decizia sistării, temporare, a livrării produselor din lapte la școli.

Astăzi însă, Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că de miercuri, 16 martie, se va relua furnizarea produselor lactate în școlile din județ, folosindu-se aceeași firmă distribuitoare care are pe stoc produse lactate de la aceiași producători de lapte ca și până acum. În urma analizelor de laborator, la laptele consumat de elevi, Direcţia Sanitar Veterinară Galați a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că "în urma analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8%, "Lăptic", recoltate în data de 10.03.2016, rezultatele au fost corespunzătoare la parametrul analizat, respectiv det. Enterobacteriaceae". În condițiile în care instituțiile abilitate în acest caz - DSP, DSV, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Galați - susțin că laptele era în regulă, iar acest episod nu se încheie cu identificarea și eventual sancționarea vinovaților, rămân, deocamdată, fără răspuns întrebările: "de ce s-au îmbolnăvit copiii"?, dar și "câți copii vor mai avea încredere să bea laptele distribuit la școală"?

presagalatibraila.com

Posted

Copiii nu mai vor lapte la şcoală

Prima zi de reluare a distribuţiei de lapte în Şcoala generală nr. 40 „Iulia Haşdeu” - acolo unde, săptămâna trecută, 40 de elevi s-au simţit rău şi mulţi dintre ei au ajuns la spital după ce au băut lapte - nu a fost una de succes pentru producătorul laptelui.

Şi asta pentru că micuţele cutii cu lapte au ajuns la tomberoanele şcolii şi în cel mai bun caz laptele a devenit hrană pentru câinii şi pisicile din jurul şcolii. De mână cu copiii care au spus clar şi răspicat faptul că  “nu vreau să beau lapte pentru că ajung la spital”, părinţii s-au declarant revoltaţi de faptul că nici o instituţie abilitată nu a spus încă de la ce s-au îmbolnăvit copiii. “Toţi spun că rezultatul analizelor este bun, că laptele nu are bacterii. Şi atunci copiii de la ce s-au îmbolnăvit? Că au fost în spital cu toxiinfecţie alimentară!”.

Mai mult, părinţii care au venit, la prânz, să îşi ia copiii de la şcoală au declarat că şi-au instruit copiii să nu bea laptele. În plus, unii părinţi au început să semneze pe tabele prin care se cere să nu se mai distribuie lapte la clase. “Eu i-am zis copilului să nu mai bea lapte, dar ei sunt mici, dacă vede la coleg, bea şi el... de aceea e mai bine să nu le mai aducă deloc în clasă”, a spus o mămică. “Mama fetei a semnat, eu sunt bunica”, a spus o altă pensionară care îşi ţinea nepoţica de mână. Serioasă, copila a spus că “Şcoala a semnat să nu se mai ia lapte. Părinţii au semnat să nu se mai dea şi mama mea a semnat. Totuşi ne-au adus lapte azi, dar nimeni nu l-a băut”.
Toate aceste tabele cu semnături ar urma să fie strânse în cursul acestei săptămâni, urmând ca săptămâna viitoare situaţia să fie discutată în cadrul unei şedinţe generale. Pe de altă parte, însă, conducerea Şcolii nr. 40 nu a fost de găsit, atât directoarea cât şi directoarea adjunctă participând la o şedinţă la Primărie, după cum a spus agentul de pază al şcolii.
Deşi părinţii cer deja în scris să nu se mai distribuie lapte în şcoală, o astfel de decizie va fi greu de luat, crede Diana Bulai, inspectorul şcolar adjunct. Potrivit acesteia, “Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are nici o procedură de sistare a livrării laptelui în şcoală, este un program guvernamental şi este necesar elevilor. O astfel de decizie, de a nu se mai livra lapte, la cererea părinţilor, ar trebui luată de CJ, în funcţie de ce contracte are cu distribuitorii”.

Cu alte cuvinte,  tabelele cu semnăturile părinţilor nu au nici o valoare, căci laptele a fost plătit din bani publici şi el oricum va fi adus în şcoli. Chiar şi până la momentul izbucnirii valului de îmbolnăviri în şcoli, unităţile şcolare nu aveau voie să facă returul laptelui pe care elevii nu îl consumau, singurul retur fiind făcut pe numărul de cutii corespunzător numărului de elevi absenţi de la şcoală în ziua respectivă. În rest, chiar dacă respectivele cutii cu lapte rămân pe banca elevului, şcoala nu le poate returna, ci ajung la gunoi.

DSV, DSP şi Protecţia Consumatorului spun că produsul era conform

Nemulţumirile părinţilor sunt îndreptăţite în condiţiile în care instituţiile implicate în tot acest caz - Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Inspectoratul pentru Protecţia Consumatorului - spun că laptele este conform. “Din punct de vedere al etichetării şi termenului de valabilitate, aceste componente pe care Protecţia Consumatorului le-a verificat, lucrurile erau OK”, a declarat Carmen Tudor, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.
Direcţia Sanitar Veterinară - instituţia care a prelevat probele de la laptele băut de elevii Şcolii 40 dar şi de la cornurile consumate în şcoală - a transmis, printr-un inexplicabil de scurt comunicat de presă că “rezultatul analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8% Lăptic şi pe proba de corn şcolar 80gr, recoltate în data de 10.03.2016 de la Şcoala Gimnazială Iulia Haşdeu sunt corespunzătoare la parametrii analizaţi, în conformitate cu Buletinul de analiză nr. 21081/15.03.2016, emis de DSVSA Galaţi”.
Ultima instituţie implicată în acest caz, Direcţia de Sănătate Publică, este şi ea de acord că laptele era conform. “În cadrul anchetei epidemiologice, DSP a monitorizat starea de sănătate a copiilor urmărind rezultatele la coproculturi, care au ieşit negative. Şi DSV a prelevat probe de lapte care şi acestea sunt conforme, potrivit buletinelor de analize realizate la laboratorul DSV. Deci, laptele era corespunzător, nu avea încărcătură microbiană. Este posibil ca laptele să fi fost alterat şi de aceea se continuă investigarea la producător. Toate aceste date analizate la nivel local sunt transmise la Ministerul Sănătăţii şi ulterior se va lua o decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Liliana Iordăchescu.

monitoruldegalati.ro

Posted

Anchetă în cazul îmbolnăvirii copiilor care au consumat lapte şi corn

“Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost sesizat cu privire la faptul că, la datele de 04.03.2016 şi 10.03.2016, un număr de 17 elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 3 Pechea, jud.Galaţi, respectiv un număr de  36 de elevi de la Şcoala Gimnazială Iulia Haşdeu nr. 40 Galaţi au fost internaţi de urgenţă la Spitalul de Urgenţă pentru copii Sf. Ioan Galaţi, existând suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, în urma consumării produselor furnizate prin programul guvernamental LAPTE si CORN.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunii de comercializare de produse alterate, faptă prev. şi ped. de art.358 alin. 1 Cod penal. Au fost ridicate înscrisuri şi probe de la distribuitorii produselor alimentare, dispunându-se efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice, având ca obiectiv stabilirea conformităţii pentru consum a produselor alimentare distribuite. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale pentru toţi participanţii la săvârşirea infracţiunii.

Precizăm că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”< se arata intr-un comunicat remis de Parchetul de pe langa Judecatoria Galati.

stiridegalati.ro

  • 1 month later...
Posted

Tone de brânză expirată de patru ani, descoperite într-un magazin

  • Peste 50 de tone de brânză de diferite tipuri au fost ridicate marți, 19 aprilie, din depozitul unei societăţi comerciale pe motiv că era improprie consumului
  • Aproape şase tone erau vechi de patru ani

O cantitate uriaşă de brânză care urma să fie vândută într-un magazin din Galaţi a fost marți, 19 aprilie, indisponibilizată de poliţişti şi inspectorii sanitar-veterinari, care au descins în depozitul societăţii comerciale cu profil alimentar. Mai precis, cantitatea de 53.598 de kilograme de marfă, de diferite tipuri, despre care specialiştii apreciază că are potenţial nociv pentru sănătate sau este expirată, a fost ridicată în urma controlului care a vizat calitatea produselor alimentare comercializate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. O bună parte din brânza găsită în depozit este categoric un pericol, asigură anchetatorii, care au constat cu stupoare că termenul de valabilitate al produsului expirase de ani buni.

"Din cantitatea descoperită, 5.720 de kilograme aveau termenele de valabilitate expirate din 2012. Având în vedere că produsele erau improprii consumului, poliţiştii au confiscat cele 5.720 kg. de brânzeturi şi au luat măsura neutralizării acestora", explică cms. şef Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Restul cantităţii de brânză, de aproape 48 de tone, a fost pusă sub sechestru, inspectorii sanitar veterinar urmând ca, în urma analizelor, să stabilească dacă este sau nu proprie consumului. Agentul economic care păstra în depozit această marfă a fost amendat cu 32.000 de lei.

viata-libera.ro

Posted

Amendă şi anchete solicitate de prefect în cazul brânzei expirate de patru ani

  • Specialiştii susţin că este periculos pentru organism consumul de brânză alterată sau ieşită din termen

Cazul celor aproape şase tone de brânză expirată descoperită de poliţiştii gălăţeni şi inspectorii DSVSA Galaţi atrage atenţia asupra pericolelor existente în galantarele magazinelor din ţara noastră. Autorităţile nu au făcut public numele agentului economic care depozita o aşa mare cantitate de brânză expirată de patru ani, motiv pentru care nu putem informa cititorii cu privire la acest aspect. În aceste condiţii şi ţinând cont de faptul că este vorba despre alimente ce ar fi putut pune în pericol sănătatea populaţiei, prefectul judeţului, Dorin Otrocol, a solicitat un raport detaliat din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. „Domnul prefect a cerut tratarea, cu maximă seriozitate, a acestei situaţii de către toate instituţiile care au atribuţii de control şi sancţionare a celor care se fac vinovaţi. Totodată, a solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor un raport asupra acestei situaţii care va fi prezentat săptămâna viitoare la Comisia de Dialog Social şi în cadrul Colegiului prefectural”, ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Anchetă şi amendă

Autorităţile gălăţene au făcut public cazul pe data de 19 aprilie, deşi controlul la agentul economic a avut loc pe data de 6 aprilie. Cel puţin asta reiese din comunicatul de presă trimis de DSVSA Galaţi. „În urma unei acţiuni de control oficial efectuată în data de 6 aprilie 2016 la un depozit alimentar cu regim termic din Galaţi, înregistrat sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, s-a constat că în camera frigorifică cu regim de congelare există o cantitate de produse lactate semifabricate destinate unei procesări ulterioare, aflate în termen de valabilitate, precum şi produse lactate semifabricate ieşit din termenul de valabilitate”, se arată în comunicatul DSV. În comunicatul primit de la IPJ Galaţi se preciza faptul că brânza respectivă avea termen de valabilitate până în 2012.

Conform sursei citate, agentul economic a fost amendat cu 32.000 de lei, pentru că a depozitat produse lactate semifabricate expirate la un loc cu produse lactate semifabricate aflate în termen de valabilitate. Agentul economic a primit doar o amendă şi nu s-a ales şi cu un dosar penal.

Cele 5,72 de tone de produse expirate au fost distruse de inspectorii sanitari, restul, 47,878 de tone, fiind pusă sub sechestru „până la notificarea din partea operatorului economic în ceea ce priveşte destinaţia acestor produse”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ce se poate întâmpla când mâncăm brânză stricată

Până când DSV-ul va emite un raport complet cu privire la situaţia prezentată, am încercat să aflăm, de la un specialist, ce se poate întâmpla cu brânza ieşită din termenul de valabilitate şi care ar fi fost pericolele la care erau expuşi cumpărătorii dacă respectivele produse ar fi  ajuns pe piaţă.

„Produsele lactate suferă o transformare continuă pe durata depozitării lor, de aceea, pentru această categorie de produse, legislaţia reglementează foarte clar că este nevoie de termenul de valabilitate pentru proteja consumatorii. Prin urmare, pot apărea o serie de transformări nedorite, se pot dezvolta anumiţi patogeni din aceste produse şi, pe deasupra, pe termen foarte lung se pot forma o serie de amine biogene care pot avea rol toxic. Legislaţia în vigoare pomeneşte de faptul că se pot găsi, în produse expirate, în produse alterate, microorganisme din categoria salmonela, e-coli, stafilococul, stafilococul aureus. Dar, practic, foarte multe microorganisme pot ajunge accidental în aceste produse şi să se dezvolte, pentru că au un mediu propice, au proteine, au apă şi atunci au sursa de hrană asigurată”, ne-a explicat Daniela Borda, profesor de tehnologia laptelui la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Aşadar, consumul de brânză expirată sau alterată este foarte periculos pentru alimentaţie.

Ce rişti când mănânci alimente expirate

Cazurile tot mai frecvente în care inspectorii sanitari descoperă produse alimentare expirate sau alterate pe rafturile sau în depozitele magazinelor aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra practicilor comercianţilor gălăţeni din domeniul alimentar. Pornind de la această realitate, este important să ţineţi seama de o serie de reguli simple, care vă pot proteja sănătatea.

"În cazul în care produsul alimentar a depăşit termenul de valabilitate el poate deveni toxic, deoarece substanţele organice pe care le conţine pot suferi anumite transformări chimice. În acelaşi timp, un aliment vechi poate favoriza dezvoltarea unor microbi care pot duce, în urma consumului, la dezvoltarea unor toxiinfecţii alimentare. Şi într-un caz şi în celălalt trebuie apelat la medic", a precizat medicul nutriţionist dr. Magdalena Moroşanu.

Potrivit specialistului citat, este important să citiţi eticheta oricărui produs, înainte de a-l cumpăra. Pe etichetă trebuie să ţineţi seama atât de ingredientele pe care alimentul respectiv le conţine, cât şi de termenul de valabilitate.

"Normal ar fi să ştim ce cumpărăm din magazine"

Prin intermediul unui mic sondaj de opinie am urmărit să aflăm ce cred gălăţenii despre decizia autorităţilor locale de a nu divulga numele societăţii comerciale în depozitul căreia au fost descoperite zeci de tone de brânză expirată.

Zenovia Anişoara Pascal, pensionară: "Autorităţile ar trebui să nominalizeze societatea care a fost amendată pentru această neregulă. Este normal ca noi, în calitate de consumatori, să ştim ce cumpărăm din magazine. Aşa, printr-o simplă amendă, problema este rezolvată doar pe moment. Cine poate garanta că nu se întâmplă la fel şi cu alte produse. Ar trebui ca verificările să fie înmulţite, iar celor descoperiţi cu nereguli să li se pună în vedere că la următoarea abatere li se va ridica licenţa de funcţionare".

Mihai Hamza, 63 de ani, pensionar: "Cred că hotărârea de a nu dezvălui numele societăţii amendate este o decizie total greşită. Gândiţi-vă că un copil ar mânca din respectiva brânză. Unde s-ar putea ajunge, având în vedere că organismul său este mai sensibil decât cel al unui adult. Firmele din domeniul alimentar ar trebui controlate cât mai des cu putinţă".

Ana-Maria Ene, 33 de ani: "Nu mi se pare normal să nu ştim ce firmă este cea în cauză. Eu am doi copii mici şi trebuie să le dau destul de multe lactate. Cine îmi garantează că nu voi risca să cumpăr astfel de produse, dacă firma rămâne deschisă bine mersi".

viata-libera.ro

Posted

Cele 47 tone de produse lactate din depozitul unde au fost găsite şase tone de brânză expirată sunt în termen de valabilitate

Cele peste 47 de tone de produse lactate din depozitul unei firme din Galaţi, de unde s-au confiscat aproape şase tone de brânză expirată din 2012, sunt în termen de valabilitate, dar rămân sub sechestru până când firma va transmite către DSVSA o notificare privind destinaţia mărfii.

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a arătat, vineri, într-un comunicat, că, în urma unui control făcut în 6 aprilie la un depozit din Galaţi, s-a constatat că există o cantitate de produse lactate semifabricate destinate unei procesări ulterioare aflate în termen de valabilitate, precum şi produse lactate semifabricate expirate. Din cauza supraaglomerării spaţiului de depozitare nu s-au putut verifica toate produsele lactate semifabricate şi s-a dispus de către inspectorii DSVSA măsura sechestrului sanitar veterinar pentru întreaga cantitate depozitată. În plus, operatorul economic a fost amendat 32.000 de lei pentru depozitarea de produse lactate semifabricate expirate în acelaşi loc cu produse aflate în termen de valabilitate.   

Marţi, la solicitarea operatorului economic, reprezentanţii DSVSA Galaţi au ridicat sechestrul sanitar veterinar, iar în urma verificării întregii cantităţi de produse lactate s-a stabilit că o cantitate de 5,72 de tone de produse lactate semifabricate erau expirate. Restul cantităţii de produse lactate semifabricate - 47,878, aflate în termen de valabilitate, a fost pusă din nou sub sechestru până la notificarea din partea operatorului economic în ceea ce priveşte destinaţia acestor produse.

Poliţiştii de la IPJ Galaţi şi inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi au făcut, marţi, controale la sediile unor societăţi din Galaţi care comercializează produse alimentare. Astfel, au fost descoperite aproape şase tone de brânză expirată de patru ani şi alte aproximativ 47 de tone de brânză susceptibilă a fi improprie consumului, în depozitul unei firme din Galaţi.

news.ro

Posted

E foarte probabil ca producatorul in cauza sa  fie SC ALMERA Galati, producator de lactate Big Panda si ciocolata cu depozite in Galati si punct de productie in Bacau. Sesizarea a fost primita de la DSV "din  alt judet" (f. posibil  Bacau) pentru ca grasimea utilizata la fabricarea ciocolatei era neconforma, iar DSV Galati a verificat reclamatia.

Posted

Brânza expirată găsită la Galaţi nu a ajuns la vânzare. Numele firmei este încă secret

  • Firma în depozitul căreia a fost găsită brânza expirată are afaceri şi în judeţul Bacău
  • "Nu trebuie să încălcăm drepturile nimănui, însă nici nu trebuie să ascundem adevărul sub preş", spune Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi nu a făcut încă public numele firmei în depozitul căreia au fost găsite, săptămâna trecută, cele 5,7 tone de brânză expirată. Explicaţia instituţiei este că nu poate divulga încă numele societăţii comerciale respective, atât timp cât în sistemul rapid de alertă funcţional în Uniunea Europeană, sistem care a fost aplicat în acest caz, denumirea societăţii nu face parte dintre informaţiile de interes public.

Unele detalii relevante au ieşit totuşi la suprafaţă. Mai întâi, pe lângă cele 5,7 tone de brânză care au fost luate pentru a fi distruse, restul de 47.878 de kg rămase în depozit au fost puse sub sechestru, neajungând astfel la vânzare. Cu toate acestea, autorităţile nu pot spune dacă în respectivul depozit au mai existat şi alte loturi de brânză expirată, care să fi fost trimise către prelucrare înainte ca acţiunea de verificare să fi avut loc.

"Brânza expirată era pusă separat în depozit"

"Brânza care s-a găsit în laboratorul alimentar era un produs lactat semifabricat destinat unei procesări ulterioare. Nu era etichetat şi ambalat pentru a fi scos la vânzare. În momentul controlului, brânza expirată era pusă separat în depozit faţă de brânza aflată în termen de valabilitate, iar agentul economic ne-a spus că respectiva cantitate urma să fie trimisă către incinerare. În mod normal, însă, produsul expirat nu ar fi trebuit să fie depozitat în respectivul loc. De aceea a fost sancţionat contravenţional la momentul respectiv. Ulterior, am verificat toate produsele semifabricate din depozit şi am descoperit că unele nu aveau etichetă sau aveau eticheta căzută. De aceea, am impus sechestrul. Mai mult, am contactat şi DSVSA din judeţul în care agentul economic are unitatea de procesare, pentru a verifica dacă datele din loturile pe care le-am găsit sunt corespunzătoare", a precizat dr. Maricica Chiriac, directorul DSVSA Galaţi.

"E ceva rău mirositor la mijloc"

Potrivit sursei citate, firma în cauză deţine o unitate de procesare în judeţul Bacău, în vreme ce depozitul este situat în judeţul Galaţi. O altă informaţie este că firma a beneficiat de investiţii făcute cu fonduri europene.

Problema a fost dezbătută pe larg în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată ieri la Prefectura Galaţi. "Agentul economic respectiv nu face parte din rândul IMM-urilor (întreprinderilor mici şi mijlocii - n.r.) gălăţene. Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi că o astfel de situaţie a putut avea loc şi nu înţelegem de ce numele operatorului economic nu poate fi făcut public. Nu trebuie să încălcăm drepturile legale ale nimănui, însă nici nu trebuie să ascundem adevărul sub preş. E ceva rău mirositor la mijloc", a spus Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.

viata-libera.ro

Posted

Când am putea afla unde s-au găsit tonele de brânză expirată

Cazul celor şase tone de brânză expirată, descoperite de poliţiştii şi inspectorii sanitar-veterinari gălăţeni, a provocat mari controverse, pentru că nu a fost publicat numele societăţii comerciale anchetate.

Despre condiţiile în care s-ar putea afla la ce societate au fost identificate aceste nereguli am discutat cu comisarul şef-adjunct al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi, Carmen Tudor. Reprezentanta CJPC a precizat că instituţia în care activează nu este implicată în cercetarea acestui caz.

Şefa CJPC susţine totuşi că, în cazul controalelor efectuate de instituţia pe care o conduce, consumatorii ar putea afla numele magazinelor la care s-au descoperit nereguli numai  după efectuarea procedurilor legale. „Procesul verbal final se încheie ulterior constatărilor. După ce s-a desfăşurat procedura de constatare a contravenţiei, societatea comercială are dreptul de contestaţie către instanţa de judecată. Actul poate rămâne definitiv şi irevocabil după toate derulările din justiţie. Acesta este motivul pentru care nici noi nu dăm numele operatorilor economici. Se anunţă numele dacă actul rămâne definitiv şi irevocabil. Dacă societatea comercială nu se apără în vreun fel, în decursul a 15 zile, înseamnă că încălcările sunt reale, iar numele acesteia poate fi publicat”, ne-a declarat Carmen Tudor.

viata-libera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Adevărul, ascuns publicului. Firma care deţinea brânză stricată rămâne secretă

"Viaţa liberă" vă înştiinţa, în urmă cu câteva săptămâni, că a iniţiat demersuri oficiale pentru a vă aduce la cunoştinţă numele firmei în depozitele căreia au fost găsite circa cinci tone de brânză expirată, urmând a face publice răspunsurile celor două instituţii de supraveghere şi control implicate în speţă.

În urma solicitărilor în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public, adresate pe 25 aprilie 2016, atât Inspectoratului Judeţean de Poliţie, cât şi Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi - instituţiile care au participat la controlul de la începutul lunii aprilie, nu am reuşit să aflăm numele societăţii vizate.

Motivele, diferite. În timp ce IPJ Galaţi ne-a comunicat, tot pe cale oficială, într-un răspuns întocmit şi transmis la doar două zile de la solicitare, că nu poate face public numele firmei, deoarece informaţiile solicitate nu fac parte dintre cele calificate ca fiind de interes public, dar aparţin categoriei datelor cu caracter personal, în sensul Legii 677 din 2001, Direcţia Sanitar Veterinară nu a transmis niciun răspuns oricât de formal solicitării noastre, trimise pe adresa oficială de e-mail a instituţiei, pe data de 25 aprilie 2016.

De reamintit ar mai fi că, în urma scandalului produs de descoperirea cantităţii uriaşe de brânză cu termen de valabilitate expirat, chiar şi de patru ani, în depozitul firmei cu punct de lucru în Galaţi, prefectul judeţului a solicitat efectuarea unui raport urgent precum şi prezentare acestuia în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, reuniune cu caracter public, la care participă factori decidenţi şi reprezentanţi au instituţiilor din Galaţi. Şedinţa amintită a avut loc, raportul a fost prezentat, dar cu toate acestea, reprezentanţii DSV au refuzat, în ciuda presiunilor, să comunice identitatea agentului economic.

viata-libera.ro

Posted

Răspunsul DSVSA la cererea "Vieţii libere"

"Viaţa liberă" a formulat cereri scrise atât către IPJ, cât şi către DSVSA, pentru furnizarea numelui firmei de la care a fost confiscată brânza stricată

Nici Direcţia Sanitar Veterinară din Galaţi nu ne poate oferi un răspuns clar în privinţa numelui firmei din depozitul căreia a fost confiscată brânza stricată în această primăvară.

Conform comunicatului remis redacţiei noastre de către biroul de presă al DSVSA, "informaţiile solicitate nu sunt prevăzute în ordinul ANSVSA nr. 24/30.03.2010, privind aprobarea listelor cuprinzând informaţiile secrete de serviciu şi informaţiile de interes public ca fiind o informaţie de interes public. Drept urmare, nu putem da curs solicitării dumneavoastră".

Cererea de solicitare a informaţiilor de la DSVSA a fost formulată în 25.04.2016 şi, deşi reprezentanţii instituţiei susţin că răspunsul a fost remis redacţiei noastre pe 28.04.2016, acesta a ajuns la noi abia pe 26.05.2016.

Astfel, deşi "Viaţa liberă" a formulat cereri scrise atât către Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ), cât şi către DSVSA, pentru furnizarea numelui firmei de la care a fost confiscată brânza stricată, această informaţie rămâne în continuare secretă.

viata-libera.ro

  • 5 years later...
Posted

Zeci de unități de producție și comercializare cu activitate interzisă, din Galați, ”călcate” de inspectorii sanitar-veterinari

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galați anunță că, urmare a seriei de controale specifice efectuate în ultima săptămână în teritoriu, conform legislației în vigoare, a fost interzisă activitatea în mai multe unităţi de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală și non-animală din Galați.

Astfel, în acest moment, din total, 34 de unităţi de vânzare cu amănuntul comercializau produse de origine animală, alte 47 de unităţi de vânzare cu amănuntul comercializau produse de origine non-animală.

Printre unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializau produse de origine animală se numără magazine desfacere pește, carne, ouă, miere, crustacee, carmangerii, restaurante, pizzerii, măcelării dar și laboratoare de cofetarie-patiserie, unități de catering, depozite alimentare și centre de colectare sau chiar unități turistice.

Dintre unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor de origine non-animală enumerăm: brutării, mori, fabrici de conserve legume-fructe, paste făinoase sau produse zaharoase, de prelucrare a ceaiului și cafelei și a condimentelor, a băuturilor răcoritoare sau alcoolice și chiar supermarketuri, restaurante, baruri și …rulote neconforme comercializării.

expressdedunare.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.