Jump to content

Doi elevi din Galați revoluționează agricultura cu ajutorul peștilor


dcp100168

Recommended Posts

Doi elevi din Galați revoluționează agricultura cu ajutorul peștilor

Doi liceeni din Galați vor să ducă agricultura în viitor! Ei au dezvoltat un proiect de seră ecologică automatizată, care le-a adus trofeul Competiției Naționale Arduino.

Postu Mario și Bogdan George Alexandru de la Liceul cu Program Sportiv Galați, împreună cu profesorul coordonator Apostol Valeriu, au dezvoltat proiectul Ecosera, o seră automatizată, care folosește aquaponics, o metodă de cooperare dintre plante și pești.

Aquaponics se aplică plantelor ce cresc în sere și solarii. Conține un sistem de recirculare automatizată a apei în care stau peștii. Apa este îmbogățită cu nutrienți datorită prezenței acestora. Ca să poată fi udate prin acest sistem, plantele sunt ținute în tuburi orizontale sau în cascadă. Elevii au creat o adevărată seră, pe care au dotat-o cu senzori care transmit informații și comenzi executate apoi automatizat de pompe și ventilatoare. Astfel, în curtea liceului lor, cei doi adolescenți au îngrijit plantele, dar și peștii. Totul este controlat, pe baza unor senzori care verifică debitul și nivelul apei, temperatura și pH-ul acesteia, dar și umiditatea din seră. “Apa este luată de la pești, iar plantele sunt udate singure”, a descris unul dintre elevii din echipa Robotica LPS, pe scurt, mecanismul.

iqads.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Doi elevi de la LPS vor să revoluţioneze agricultura. Seră automatizată, cu apă de la pești

Doi elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi, Mario Postu şi Alexandru George Bogdan, coordonaţi de profesorul Valeriu Apostol, au construit o seră ecologică, pornind de la o idee ingenioasă. Ecosera - care a primit Premiul I la un concurs naţional de proiecte STEM, este complet automatizată, irigarea plantelor se face cu apa dintr-un bazin de peşti, iar energia necesară întreţinerii ei este produsă de eoliana creată tot de elevii liceului.

Mario şi Alexandru au 14 şi 15 ani, practică baschetul, dar sunt şi pasionaţi de robotică, motiv pentru care sunt activi în cadrul clubului Robotica LPS, coordonat de profesorul Valeriu Apostol. Timp de şase luni, Mario şi Alexandru au lucrat la acest proiect, ajutaţi şi de alţi colegi, însă ei au fost maeştrii care au pus lucrurile cap la cap. Au construit solarul, în care totul funcţionează pe bază de senzori. Apoi au pescuit cei 20 de peşti din specia caras care trăiesc în bazinul din curtea şcolii. Apa îmbogăţită cu nutrienţii de la peşti este folosită pentru irigarea plantelor. Această metodă de cooperare între plante şi peşti se numeşte Aquaponics, metodă care are o vechime de mii de ani, fiind utilizată chiar şi în China antică sau în Egiptul antic, dar și de către azteci. Ca să poată fi udate prin acest sistem, plantele sunt ținute în tuburi orizontale sau în cascadă.

"Apa de la peşti conţine mai multe vitamine şi minerale, decât dacă am fi folosit apă simplă, de aceea plantele cresc mai repede şi se dezvoltă mai bine", lămureşte Alexandru misterul pentru care cei doi elevi pasionaţi de robotică au ales să crească şi peşti, şi plante.

Partea inovatoare a proiectului este faptul că cei doi adolescenţi au dotat sera cu senzori care transmit informații și comenzi executate apoi automatizat de pompe și ventilatoare. În seră, totul este controlat pe baza unor senzori, care verifică debitul și nivelul apei, temperatura și pH-ul acesteia, dar și umiditatea. "Apa este luată de la pești, iar plantele sunt udate singure", a descris Mario, pe scurt, mecanismul.

În plus, cei doi s-au gândit că vor ca sera să funcţioneze ca un sistem total independent, care poate fi aplicat cu succes la scară largă. Pentru funcţionarea ei folosesc energie eoliană şi solară, dar şi apă de la ploi, care se adună pentru bazinul cu peşti. Eoliana se află şi ea în curtea Liceului cu Program Sportiv, fiind un alt proiect realizat în cadrul clubului Robotica LPS.

Proiectul lor inedit le-a adus de curând Premiul I la un concurs național de invenții - ARDUINO, ediţia 2022. Competiția Națională ARDUINO este organizată de "Adfaber" și s-a adresat liceenilor pasionați de robotică, pe care i-a încurajat să aducă soluții unei probleme de actualitate. "Adfaber" este o organizație neguvernamentală care promovează dezvoltarea societății și schimbarea socială prin intermediul tehnologiei, proiectele dezvoltate adresându-se în primul rând tinerilor. Finanţarea pentru realizarea Ecoserei a fost câştigată prin Programul "Ştiinţescu", organizat de Fundaţia Comunitară Galaţi.

Dincolo de câştigarea acestui premiu demn de toată lauda, sera ecologică din curtea Liceului cu Program Sportiv va rămâne un material didactic permanent și un laborator în aer liber pentru diverse discipline (biologie, educație tehnologică, educație ecologică, fizică, informatică, robotică etc.).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.