dcp100168 Posted August 6, 2008 Posted August 6, 2008 Cărţi de muncă falsificate cu ajutorul patronilor* Falsificarea adeverintelor de salarizare sau a cartilor de munca pentru obtinerea unui credit bancar reprezinta una din practicile la care au apelat in cursul acestui an atat salariatii, cat mai ales angajatorii.Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea, in primele 7 luni ale acestui an inspectorii de munca au inaintat un numar de 18 propuneri de incepere a urmaririi penale impotriva patronilor societatilor de unde s-au eliberat adeverintele de salarizare. “Angajatorii pentru care am solicitat inceperea urmaririi penale isi desfasurau activitatea in domeniul comertului si nu erau societati mari. Deoarece salariile din cartile de munca era foarte mici, pe adeverinta de salarizare s-a trecut un salariu mai mare pentru ca solicitantul sa poata obtine un imprumut. La fiecare dintre cei 18 angajatori am descoperit cate un caz de falsificare fie a adeverintelor de salarizare, fie a cartilor de munca. Am solicitat inceperea urmaririi penale impotriva agentului economic si nu a angajatului care a solicitat obtinerea creditului bancar, deoarece adeverintele de salarizare care aveau date false au fost eliberate de angajator. Au fost cazuri in care unor persoane li s-a eliberat adeverinta de salarizare de la o societate, desi acesta nu era angajat la firma respectiva“, ne-a mai precizat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea. Potrivit aceleiasi surse, persoanele care doreau sa obtina un imprumut bancar au apelat de multe ori la ajutorul angajatorilor pentru a-si face rost prin metode ilegale de documentele necesare pentru primirea creditelor. “Copia dupa cartea de munca era falsificata, in sensul ca se modifica data de incepere a activitatii, salariul de baza, functia de incadrare, astfel incat sa se indeplineasca conditiile de obtinere a creditului. La solicitarea unitatilor bancare am efectuat verificari si am constatat cazurile de falsificare a cartilor de munca sau a adeverintelor de salarizare“, ne-a mai precizat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea. Constatarile facute de inspectorii de munca galateni scot la iveala faptul ca si patronii dau “o mana de ajutor” salariatilor pentru ca acestia sa obtina credite in mod ilegal.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6
canaf Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 am facut un imprumut in banca in baza unei adeverinte de salariu falsa...acum trebuie sa platesc ......care sunt consecintele ..daca nu platesc...adica eu voi avea de suferit ..dar patronul care mi-a eliberat adeverinta? eu la firma aia nici carte de munca nu am.....a fost facuta un la misto ca sa pot lua imprumutul.... va rog care stie sa-mi spuna si mie:))
dcp100168 Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 În caz de neplată, în principiu, banca vă poate cere executarea, în cadrul unui proces. În cadrul acestuia se va ajunge şi la adeverinţa cu pricina, iar acuzată (de fals în acte) va fi persoana care a semnat hârtia respectivă, probabil contabila firmei.ITM-ul poate interveni (ca in stirea de mai sus) doar daca este sesizat sau face un control la firma respectiva.
Recommended Posts