Jump to content

Copiii Galaţiului, aleși locali pentru o zi


dcp100168

Recommended Posts

"Aleși locali pentru o zi"

Proiectul „Aleși locali pentru o zi” urmăreşte creşterea interesului elevilor privind implicarea în comunitate, dar şi valorificarea abilităţilor creative ale acestora. Organizatorul proiectului este Primăria Municipiului Galați în colaborare cu Consiliul Județean al Elevilor Galați.

Acest proiect, inițiat de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, se află la prima ediţie și se va desfășura în data de 8 iunie 2022 la sediul Primăriei Municipiului Galați. Mai mult, ne dorim ca acest eveniment să devină unul de tradiție la Galați.

Prin intermediul acestui proiect, elevii se pot implica în comunitate și ar putea avea rolul de protagonişti în procesul de schimbare a oraşului în anii următori. Ei trebuie să fie ascultaţi, trebuie lăsaţi să se exprime şi trebuie să li se ia în considerare propunerile. Ideea principală este aceea de a implica elevii în viaţa comunităţii locale. Dintre obiectivele proiectului amintim: încurajarea implicării tinerilor în activităţile comunităţii; stimularea creativităţii; creşterea interesului tinerilor faţă de problemele importante cu care se confruntă oraşul.

Astfel, Consiliul Județean al Elevilor Galați va desemna un număr de 28 de reprezentanți, raportat la numărul consilierilor locali din Consiliul Local al municipiului Galați (27) și un elev care va avea calitatea de "Primar pentru o zi". Aceștia vor avea posibilitatea de a experimenta, în mod direct, tot ceea ce presupune deținerea acestei calități de ales local al comunității locale gălățene: sosirea la sediul Primăriei Municipiului Galați, familiarizarea cu structura și modul de funcționare a aparatului de specialitate al primarului, rezolvarea unor situații de natură administrativă etc. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea să propună propriile proiecte care ar avea impact asupra comunității locale.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Elevii, aleși locali pentru o zi la Galați

În premieră, elevi gălățeni s-au aflat astăzi în rolurile de consilieri locali și de primar, avându-l alături pe primarul municipiului Galați Ionuț Pucheanu.

„Mă bucur că elevii și-au intrat foarte bine în roluri și am avut una dintre cele mai frumoase ședințe. Dar nu chiar ușoară. Știu că ideile tinerilor pot deveni realitate și cu toții, autorități și părinți, trebuie să-i ascultăm, să-i îndrumăm, să le oferim încrederea și susținerea de care au nevoie. Este o acțiune în premieră, alături de Consiliul Județean al Elevilor Galați, o acțiune care vreau să devină una de tradiție, din dorința de a implica elevii în viaţa orașului nostru”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Elevii au votat și trei proiecte din cinci propuse. Cele trei proiecte aprobate de elevii deveniți consilieri locali pentru o zi se referă la: înființarea unui consiliu consultativ pe probleme de tineret; Agenda pentru tineret - ghid privind accesarea și derularea finanțărilor nerambursabile pentru acțiuni destinate tinerilor; internship la Primăria Galați. Primarul municipiului Galați și-a exprimat toată deschiderea în vederea promovării și concretizării acestor proiecte.

În rolul de primar pentru o zi s-a aflat Alexia-Crina Lupu, președintele Consiliul Județean al Elevilor Galați, iar 24 de elevi au fost consilieri locali. După ședință, elevii au vizitat sediul Primăriei.

Proiectul „Aleși locali pentru o zi” urmăreşte creşterea interesului elevilor privind implicarea în comunitate, dar şi valorificarea abilităţilor creative ale acestora. Organizatorul proiectului este Primăria Municipiului Galați în colaborare cu Consiliul Județean al Elevilor Galați.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Doru Căstăian, consilier local PACT: „Să vă spun sincer, îmi e mie rușine de rușinea lor!”

Așa își începe postarea de pe pagina sa de consilier local profesorul Doru Căstăian, afirmând că proiectul “Aleși locali pentru o zi”, prin care reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor au experimentat o zi calitatea de ales local, a făcut parte dintr-un calup de proiecte de hotărâre depus, pe 17 decembrie 2021, de PACT pentru Galați.

„Proiectul e minunat, atât doar că ideea și propunerea nu sunt nici ale Primăriei Galați, nici ale primarului Pucheanu. Pentru că în România se pedepsește greu și furtul fizic, darămite cel intelectual și pentru că trăim în țara plagiatorilor. Evident, nu este o practică nouă, nou este faptul că există acum oameni care cred că așa ceva este inacceptabil”, scrie consilierul.

Proiectul propunea organizarea unei ședințe anuale speciale în prezenta reprezentanților Consiliului Județean al Elevilor: președintele Consiliului Județean al Elevilor sau un reprezentant al acestui Consiliu urmând să prezideze întrunirea și să propună simbolic ordinea de zi a ședinței. În cadrul ședinței speciale ar fi fost prezentat un raport al principalelor probleme și provocări ale tinerilor și ar fi fost decernat Premiul Municipiului Galați pentru Implicare Civică și Socială, în cuantum de 500 de lei, Consiliului Școlar sau elevului care se remarcă prin activitatea cea mai consistentă în domeniul civic și politic pe plan local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Primăria Galaţi va avea un Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local privind constituirea unui Consiliu Consultativ pentru Probleme de Tineret pentru asigurarea participării tinerilor gălăţeni la deciziile care îi vizează. Scopul este acela de a consulta tinerii din municipiul Galaţi şi de a stimula participarea acestora la formularea politicilor publice, promovarea dialogului între generaţii şi promovarea viziunii tinerilor în procesele decizionale la nivel local.

Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret va funcţiona sub tutela Primăriei municipiului Galaţi, iar structura consiliului va fi formată din reprezentanţi (cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani cu domiciliul în judeţul Galaţi) ai structurilor de tineret precum: fundaţii municipale pentru elevi şi tineret, organizaţii de elevi şi organizaţii studenţeşti, structuri sindicale adresate tineretului, structuri patronale ale tinerilor, reprezentanţi ai structurilor de tineret din cadrul partidelor politice reprezentate în Consiliul Local Galaţi.

Şedinţele plenului consiliului vor fi convocate de către primarul municipiului Galaţi, secretariatul consiliului sau de cel puţin 1/3 din membrii cu drept de vot şi se vor desfăşura  o dată pe lună în sesiune ordinară şi ori de câte ori e nevoie în sesiune extraordinară.

Prin intermediul Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret, cu implicarea directă a primarului municipiului Galaţi, a Consiliului Local şi a specialiştilor din cadrul aparatului de specialitate al primarului, vor fi sprijinite iniţiativele, proiectele şi acţiunile propuse de tineri, în limitele resurselor disponibile, şi, de asemenea, va fi asigurată participarea acestora la luarea deciziilor care îi vizează.

Principalele domenii abordate vor fi: cultură, educaţie şi formare, ocuparea forţei de muncă, sport şi stil de viaţă sănătos, activităţi de voluntariat, antreprenoriat, cooperare internaţională etc. Tinerii vor putea face propuneri primarului şi consiliului local pe direcţiile de finanţare pentru activităţile de tineret.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.