Jump to content

Șoferii gălățeni au început protestele în benzinării


dcp100168

Recommended Posts

Șoferii gălățeni au început protestele în benzinării

Astăzi, 15 iunie, zeci de șoferi gălățeni au început și ei protestele în benzinării, împotriva exploziei prețurilor la benzină și motorină. Organizându-se prin intermediul rețelelor sociale, gălățenii au selectat câteva „benzinării-cheie” din oraș, prima aleasă fiind, astăzi, stația Mol de pe bulevardul Coșbuc.

Oamenii au alimentat de sume infime, de maximum 1-2 lei, iar apoi au achitat cu cardurile. Comisioanele percepute de bănci la astfel de tranzacții sunt mai mari decât suma plătită.
Protestatarii s-au purtat foarte civilizat, au alimentat, au achitat, apoi şi-au spălat parbrizele, au mers la toalete sau și-au luat câte o cafea, întârziind cât au putut de mult operațiunile de alimentare.

Protestele șoferilor din Galați se pare că vor continua și în zilele următoare, când le va veni rândul benzinăriilor Rompetrol de pe Domnească și Oțelarilor, Petrom de pe Saturn, OMV de pe Drumul de Centură și Lukoil din Micro 13.
„Hai, Galațiule, și noi! Se poate! Avem nevoie de câte 10-15 mașini în fiecare benzinărie «cheie» din oraș:
- 15 iunie Mol Coșbuc
- 16 iunie Rompetrol Domnească
- 17 iunie Rompetrol Oțelarilor
- 18 iunie Petrom Saturn
- 19 iunie OMV Centură
- 20 iunie Lukoil M13

E foarte simplu! Tot ce trebuie să faceți este să alimentați de 1 leu! Și să achitați cu cardul (pentru ca banca să le ia un comision cât mai mare), după care să vă faceți de treabă prin benzinărie (spălați geamul, mergeți la baie etc.), iar procesul se repetă.
TREBUIE SĂ EXISTE O SCHIMBARE! Iar acea schimbare trebuie să înceapă cu noi. Cei mai mulți dintre noi depindem de acea mașină, iar prețul carburantului nu ar trebui să ne facă să o lăsăm acasă. Așa că haideți să facem o schimbare!”, se afirmă într-una din mobilizările de pe rețelele sociale.

Proteste similare au avut loc în numeroase orașe din țară, cum ar fi Oradea, Pitești, Tg. Jiu, Constanța, Botoșani etc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestele șoferilor la benzinării, impact nesemnificativ asupra distribuitorilor de carburanți

Protestele pe care sute de șoferi din mai multe orașe le-au început la benzinării, inclusiv în Galați, par să nu aibă un impact economic major asupra acestora. Modul de protest ales - alimentarea de o sumă infimă, de 1-2 lei, apoi plata cu cardul, "pentru ca banca să le ia un comision cât mai mare" - nu are cum să afecteze economic marile rețele de distribuție a carburanților. Într-adevăr, este încetinită temporar activitatea benzinăriilor respective (câteva ore pe zi, poate două-trei zile la rând), pot apărea unele situații stresante pentru angajații acestora, dar impactul financiar este unul nesemnificativ, chiar inexistent. Aceasta este opinia reprezentanților a două bănci care activează și în Galați.

Conform acestora, politica de comisioane pentru plățile cu cardul ține de fiecare bancă în parte. De cele mai multe ori, comisionul perceput pentru o astfel de tranzacție este procentual, adică o anumită parte din suma încasată. Deci, comisionul încasat pentru o plată de 2 lei, să zicem, este oricum mai mic decât suma respectivă.

Există și cazuri în care comisionul nu este procentual, el poate fi, de exemplu, de 0,85 lei pe tranzacție. La acesta se mai poate adăuga un comision pentru plata cu carduri emise de o altă bancă, dar și acesta are tot o valoare modică, de ordinul zecilor de bani.

Pentru unii comercianți care dețin POS-uri, unele bănci impun o valoare minimă a tranzacțiilor lunare. Dacă aceasta nu este atinsă, se poate plăti un comision suplimentar de 50 de lei lunar. Chiar și în cazul în care o benzinărie este blocată temporar de șoferi pe durata protestelor, pentru un comerciant de o asemenea talie este imposibil să aibă probleme cu plafonul minim de încasări lunare.

De regulă, marii distribuitori de carburanți negociază "personalizat" cu băncile comisioanele pe care trebuie să le plătească. Este posibil chiar și ca aceste comisioane pentru plata cu POS să nu existe, caz în care protestul șoferilor chiar nu are niciun impact. "În orice condiții, e posibil ca protestele de la benzinării să nu impacteze în niciun fel. Benzinăriile au rulaje mari, au și abonamente, pot compensa foarte ușor", este concluzia celor doi reprezentanți ai băncilor gălățene cu care am vorbit.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.