Sari la conținut

Telefoane, arme albe, droguri şi alcool, găsite în Penitenciarul Galaţi


dcp100168

Postare recomandata

O detinuta sustine ca a fost agresata de un ofiter din conducerea puscariei

Scandal sexual la Penitenciarul Galaţi

* Nati Meir sustine ca puscariasa i-a povestit cu lux de amanunte cum s-a petrecut agresiunea sexuala * O femeie inchisa in puscaria galateana acuza un functionar de agresiune sexuala si sustine ca are mai multi martori, printre care si un gardian.

Deputatul Nati Meir incearca sa elucideze un caz extrem de grav, sesizat de o tanara arestata preventiv, care sustine ca un ofiter din conducerea Penitenciarului Galati ar fi hartuit-o sexual. Deputatul a declarat, ieri, pentru CANCAN, ca in ultima perioada a primit 18 scrisori de la detinutii din inchisoarea galateana, care sustin ca sunt "victimele unor abuzuri grave". "Duminica voi merge acolo, pentru a discuta cu o femeie care sustine ca a fost agresata sexual de un functionar din conducerea penitenciarului. In scrisoarea ei, femeia sustine ca exista mai multi martori, printre care si un gardian, care pot confirma abuzul sexual. Mai mult, femeia sustine ca functionarul vinovat i-a oferit o suma de bani, pentru a-i cumpara tacerea", a precizat Nati Meir. Pe de alta parte, Geanina Craciun, purtator de cuvant al penitenciarului, a declarat reporterilor nostri: "Domnul Nati Meir nu a precizat care va fi subiectul discutiei de duminica, la intalnirea cu detinutii. Deocamdata, nu exista nicio reclamatie de agresiune sexuala depusa impotriva vreunui angajat."

http://www.cancan.ro/2008-10-03/Scandal ... alati.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nati Meir, tinut la poarta inchisorii

Detinuta "agresata sexual", izolata in penitenciar

Scandalul sexual de la Puscaria Galati nu poate fi inca elucidat. Abia saptamana viitoare deputatul care a aflat ca o detinuta a fost agresata sexual de un membru al conducerii inchisorii va avea voie s-o viziteze si sa discute cu ea. Deputatul Nati Meir, care ar fi trebuit sa mearga maine la Penitenciarul Galati pentru a discuta cu detinuta care sustine ca ar fi fost agresata sexual de un ofiter, a primit interdictie de a intra in puscarie, fiindca nu avea imputernicire din partea comisiei parlamentare. Hotarat sa dea curs sesizarilor venite din partea unor detinuti, deputatul a decis sa-i viziteze pe acestia in cursul zilei de duminica, insa un comunicat de la Administratia Nationala a Penitenciarelor i-a dat planurile peste cap. In documentul emis de Administratia Nationala a Penitenciarelor, deputatul Nati Meir a fost anuntat ca "senatorii si deputatii pot discuta cu persoanele private de libertate doar cu imputernicire din partea comisiei din care fac parte." "Din pacate, domnul deputat a declarat ca are doar o imputernicire verbala", a precizat Geanina Craciun, purtator de cuvant al Penitenciarului Galati. Nati Meir a declarat ca va incerca sa obtina imputernicirea respectiva in timp util si a marturisit: "Pana acum am vizitat 35 de inchisori si nu mi s-a cerut asa ceva".

http://www.cancan.ro/2008-10-04/Detinut ... nciar.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu adevarat: ziarul Cancan nu este cine stie ce sursa, si nici Nati Meir nu e omul model in persoana unui deputat. Totodata nu putem sti daca tipa respectiva are sau nu dreptate, dar la cum stau lucrurile in Romania, sunt sigur ca undeva in tara asta, sunt si femei de care se abuzeaza in penitenciare, ca peste tot in lume, si mai ales ca la noi. Daca ea vrea sa faca plangere si are martori, de ce nu? Tot ce nu inteleg este rolul acestui deputat in chestia asta... sa o asculte ca sa ce, ca sa-i plateasca avocatul? Banuiesc ca niste forme de plangere are si ea la dispozitie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Conducerea puşcăriei neagă toate acuzaţiile

Ca urmare a celor apărute în tabloidul bucureştean, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi neagă toate acuzaţiile aduse de către deputatul Nati Meir, precizând că deocamdată niciun puşcăriaş nu a înaintat vreo plângere referitoare la acest gen de tratament. “În momentul de faţă, nicio persoană privată de libertate nu a formulat plângere cu privire la o presupusă agresiune sexuală din partea unui cadru al unităţii noastre. Având în vedere declaraţiile domnului deputat Nati Meir, Penitenciarul Galaţi va iniţia cercetări pentru a stabili veridicitatea acuzaţiilor aduse“, a declarat Gianina Crăciun.

Cât despre problemele privind vizita lui Meir în puşcărie, purtătorul de cuvânt al locului de detenţie a spus că au existat motive întemeiate pentru a i se refuza acestuia cererea de a vorbi cu persoanele care au semnalat abuzurile. “Domnul Nati Meir şi-a anunţat intenţia de a vizita unitatea noastră printr-o adresă oficială înaintată Penitenciarului Galaţi joi, 02.10.2008 şi semnată de domnia sa, prin care preciza data şi ora vizitei, precum şi persoanele pe care intenţiona să le audieze. Conducerea Penitenciarul Galaţi şi-a arătat disponibilitatea, printr-o adresă de răspuns datată 03.10.2008, de a acorda întreg sprijinul pentru buna desfăşurare a vizitei domniei sale, aducându-i la cunoştinţă faptul că, în conformitate cu dispoziţiile prevăzute de art. 206 alin.(3) pct. c din H.G. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal: „ascultarea persoanelor private de libertate se poate face şi de către (…) senatori sau deputaţi ai Parlamentului României, cu împuternicire din partea comisiei din care fac parte. Precizăm că vizita anunţată de domnul deputat Nati Meir nu a avut loc. Totodată, Penitenciarul Galaţi îşi manifestă în continuare disponibilitatea de a întreprinde toate măsurile în vederea bunei desfăşurări a unei viitoare vizite a domnului deputat Nati Meir, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare în ceea ce priveşte ascultarea persoanelor private de libertate“, a mai precizat Gianina Crăciun.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Telefoane mobile, cuţite şi alcool descoperite în celulele unor deţinuţi de la PMS Galaţi

Zeci de telefoane mobile, obiecte contondente şi ascuţite şi chiar alcool fabricat într-o celulă au fost descoperite, joi, în urma unui control la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) din Galaţi, acţiune coordonată de către directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. "Au fost percheziţionaţi 730 de deţinuţi, celulele de detenţie şi bagajele deţinuţilor. În urma acestei verificări, au fost descoperite în penitenciarul de la Galaţi 58 de telefoane mobile, 30 de cartele de telefon mobil, 38 de încărcătoare telefonice improvizate, 51 de obiecte tăioase şi contondente şi doi litri de alcool fabricat într-o distilerie improvizată într-una din celule", a declarat directorul general adjunct al ANP, comisarul şef Gelu Dănuţ Dincă, în urma controlului de joi, citat de corespondentul MEDIAFAX. Potrivit aceleiaşi surse, la acţiune au participat câteva sute de lucrători din sistemul penitenciar din Galaţi, Vrancea şi Tulcea, ca urmare a rezultatelor înregistrate la verificări anterioare şi care au demonstrat că, în ceea ce priveşte introducerea în închisoare a obiectelor interzise, unitatea de detenţie de la Galaţi se află pe primele locuri din ţară. În urma controlului, cei care deţineau obiecte nepermise în detenţie vor fi sancţionaţi, dar va fi declanşată şi o anchetă pentru descoperirea modului în care au fost introduse în închisoare obiectele respective.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

21 de telefoane găsite la deţinuţii din Galaţi

Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp s-a constatat o creştere a numărului evenimentelor negative, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus, vinerea trecută, un exerciţiu de alarmare pentru întreg sistemul penitenciar. La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi a avut loc o percheziţie, în urma căreia au fost descoperite 21 de telefoane mobile, şase încărcătoare improvizate pentru mobil şi trei cartele SIM. Acestea au fost cele mai importante lucruri descoperite în celulele de pe strada Traian nr. 252. „Obiectele interzise sunt introduse în Penitenciar în cele mai năstruşnice moduri. Telefoanele, de exemplu, sunt fie ascunse în alimente, fie aruncate peste gard în sticle sau alte obiecte asemănătoare. La sectorul vizită se fac controale, dar prin sondaj. Acum se lucrează la un sistem nou de control şi se va pune la punct şi un dispozitiv cu raze X pentru verificarea bagajelor. După ce acest sistem va intra în funcţiune vom avea, probabil, mai puţine probleme”, ne-a spus doamna Safta Trincu, purtătoarea de cuvânt de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Detinuti_cu_drag_de_vorba_-_la_control_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Telefoane, arme albe, droguri şi alcool, găsite în Penitenciarul Galaţi

Peste 550 de angajaţi din sistemul penitenciar, jandarmi şi studenţi de la Academia de Poliţie au făcut, marţi dimineaţă, percheziţii în închisorile Jilava, Galaţi şi Aiud, în urma raziilor fiind găsite 62 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 26 de litri de alcool şi 66 de arme albe.

La "exerciţiul tehnico-tactic de alarmare simultană" au participat 427 de angajaţi din penitenciare. Alături de ei, la exerciţiu au participat 79 de jandarmi şi 50 de studenţi de la Academia de Poliţie. Echipele au percheziţionat 319 celule şi 1.709 deţinuţi.

În timpul percheziţiilor de marţi au fost descoperite 62 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, un "pacheţel" al cărui conţinut "a fost prezumat ca fiind o substanţă stupefiantă", 45 de încărcătoare de telefon mobil, zece dispozitive hands-free, 26 de litri de alcool şi 66 de arme albe.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Autorităţile au găsit la deţinuţii din Galaţi telefoane mobile, carduri de memorie şi SIM-uri

Astăzi, aproximativ 100 funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au descins la Penitenciarul Galaţi, unde au găsit zeci de telefoane mobile, cartele SIM şi carduri de memori, în camerele deţinuţilor, relatează Mediafax.

Oamenii legii au urmărit identificarea şi ridicarea unor telefoane mobile deţinute şi folosite de către persoane private de libertate, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de înşelăciune. Astfel, au fost descoperite şi ridicate, în vederea confiscării, 51 de telefoane mobile, 33 de cartele SIM, două carduri de memorie şi înscrisuri care pot constitui mijloace de probă în această cauză.

Documentarea, în acest caz, s-a făcut în colaborare cu structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

"Eradicarea fenomenului introducerii telefoanelor mobile în penitenciare reprezintă o prioritate a sistemului administraţiei penitenciare, activitatea de joi făcând parte dintr-o serie de acţiuni menite să prevină şi să combată acest fenomen", mai arată sursa citată.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

"Cafeneaua virtuală" din Penitenciarul Galaţi

''Spune-mi daca postezi pe internet, ca sa-ti zic la ce penitenciar esti inchis!'' La Galati, un tanar condamnat pentru omor si-a creat un renume, direct din celula, devenita un fel de cafenea virtuala. Afiseaza poze, in care apare alaturi de "colegi", face dedicatii muzicale si comunica, dupa bunul plac, cu oricine. Asta, chiar daca legea le interzice persoanelor private de libertate accesul la diverse mijloace de comunicare. Chiar acum doua saptamani, tot la penitenciarul din Galati, mai multi infractori au fost descoperiti, dupa ce au inselat prin telefon diverse persoane.

Valentin are de ispasit in penitenciarul intitulat "de maxima siguranta" din Galati o pedeapsa de 25 ani, pentru omor deosebit de grav. In urma cu trei ani, a ucis o asistenta medicala. A injunghiat-o si a disparut. Plina de sange, femeia s-a tarat pana afara, a apucat sa il descrie pe ucigas, apoi a inchis ochii pentru totdeauna.

Acum, Valentin scrie pe Facebook ca traieste "intr-o lume unde nu exista fericire". Tanarul pare sa fie privat de libertate, dar nu si de accesul la internet. Ca dovada: le face dedicatii prietenilor, cateva manele direct din penitenciar, si posteaza fotografii din spatiul de detentie, cu el, cu unii colegi aflati acolo si chiar cu o prietena care il asteapta in libertate.

Detinutul, care isi trimite mesajele de pe telefonul mobil, ne anunta ca a urmat "scoala vietii", in Germania.

Are 234 de prieteni in mediul virtual, in special femei. Printre acestea: "Suflet Chinuit", "Ingeras Mititel" si "Diana Scumpica". Obisnuieste sa le spuna fetelor ca a fost inchis pe nedrept.

Chiar acum doua saptamani, politistii au reusit sa prinda o banda, care a inselat mai multe persoane prin telefon, direct din inchisoare. Culmea, totul s-a intamplat tot la penitenciarul din Galati.

Autoritatile promit si ca anul acesta vor fi folositi - in premiera in Romania - caini special antrenati pentru detectarea telefoanelor mobile in penitenciar.

stirileprotv.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

În Penitenciarul Galaţi, deţinuţii fac filme şi le postează pe internet

Un filmuleț făcut de câțiva deținuți în penitenciarul din Galați a fost postat pe internet fără niciun fel de probleme, deși persoanele private de libertate nu au voie cu telefoane mobile în celule. Filmul demonstrează încă o dată că la Galați această lege este încalcată cu bună știință, cel mai probabil cu acordul tacit al gardienilor. Din penitenciarul Galați a pornit noua metodă de înșelăciune - Accidentul, prin care diverse persoane sunt contactate pe telefonul fix de către deținuți care se dau drept rude apropiate și le cer bani ca să scape de împlicarea în diverse accidente rutiere.

Sute de români au fost înșelați în acest mod de la începutul anului și în ciuda faptului că au fost făcute percheziții în penitenciarul Galați, deținuții își continuă nestingheriți afacerile. Șefii penitenciarului din Galați nu au vrut să comenteze imaginile ajunse pe internet însă poate o anchetă a Direcției Generale a Penitenciarelor ar putea spune cum este posibil ca deținuții să aibă telefoane mobile în celulă și mai ales dacă sunt gardieni corupți, care închid ochii la fărădelegile din închisoare.

jurnalonline.info

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Lux în Penitenciarul Galaţi. Deţinuţii au telefoane mobile şi acces la internet

* În ciuda interdicţiilor teoretice, după gratii se fac filme şi se intră pe internet fără probleme * Oficialii instituţiei de "maximă siguranţă" au refuzat să dea ochii cu presa

Deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au parte de tot confortul, deşi se află după gratii. Un filmuleţ recent postat pe internet demonstrează fără dubii acest lucru. Filmul cu pricina a fost făcut chiar de persoanele private de libertate, într-o cameră de detenţie. Şi asta în ciuda faptului că nu au voie cu telefoane mobile în instituţie. Iar asta nu e tot. Nu numai că au telefoane mobile performante, cu ajutorul cărora se filmează, ci au şi acces la internet. Filmarea a ajuns în mediul virtual după ce chiar „cameramanul” de după gratii a postat-o.
Situaţia nu este singulară. Multe dintre persoanele aflate după gratii în penitenciarul gălăţean au telefoane mobile. Şi afirmaţia este susţinută de sutele de dosare înregistrate în ţară pe numele deţinuţilor care au încercat să obţină bani înşelându-i pe alţii. Se poate spune fără teama de a greşi că metoda "Accidentul" a devenit un brand al Penitenciarului Galaţi.
Deşi e clar că instituţia are o problemă serioasă cu privire la introducerea ilegală a telefoanelor mobile în camerele de detenţie, purtătorul de cuvânt de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, Simona Costache, a refuzat să dea ochii cu presa. Telefonic, ni s-a transmis doar faptul că se va emite un comunicat de presă, în condiţiile în care, se pare, nimeni din instituţie nu ştia de existenţa filmului pe internet.
Problema din Penitenciarul Galaţi persistă de luni de zile, dar nimeni nu ia nicio măsură. Ultima dată, deţinuţii au fost percheziţionaţi de poliţiştii brăileni, care au confiscat câteva telefoane mobile şi 25 de SIM-uri, acestea fiind de altfel capturi uzuale, la fiecare dintre acţiunile de gen desfăşurate la Galaţi.
Până la închiderea ediţiei, comunicatul promis de purtătoarea de cuvânt nu a fost trimis. Semn că instituţia refuză să facă comentarii cu privire la ceea ce se întâmplă în unitatea de detenţie gălăţeană.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deţinuţii implicaţi au rămas fără telefoanele mobile

Administraţia Penitenciarului Galaţi i-a identificat pe protagoniştii filmului postat pe internet şi a făcut o percheziţie în camera de deţinere vizată în materialul video. În urma percheziţiei au fost descoperite două telefoane mobile, două cartele SIM, un acumulator şi o baterie de telefon mobil care au fost confiscate şi predate organelor abilitate. Deţinuţii implicaţi vor fi cercetaţi disciplinar.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Penitenciarul Galaţi - peste 2.000 de telefoane introduse ilegal

Penitenciarele Galaţi şi Giurgiu sunt în topul puşcăriilor în care se introduc regulat telefoane mobile. În fiecare an, au fost găsite aici peste 1.000 de aparate. Însă fenomenul telefonelor mobile pentru deţinuţi a cuprins încă de anul trecut 93% din unităţile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cu toate acestea, nimeni din conducerea puşcăriilor nu se grăbeşte să caute soluţii concrete pentru stoparea problemelor.

În baza unor informaţii exclusive, B1 TV a realizat un top al închisorilor unde într-un an şi nouă luni au fost introduse peste 2.000 de telefoane.

Raportările Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată clar că fenomenul telefoanelor mobile în puşcării nu mai poate fi oprit. Nici deţinuţilor nu le mai este teamă de percheziţiile cadrelor, pentru că unii angajaţi ai ANP se implică activ în traficul cu telefoane. Penitenciarele Galaţi, Giurgiu, Jilava, Slobozia, Poarta Alba şi Rahova se află în topul puşcăriilor unde s-au găsit cele mai multe telefoane asupra deţinutilor.

Galaţiul conduce detaşat cu peste 2.000 de aparate telefonice, descoperite la deţinuţi într-un an şi jumătate, urmat îndeaproape de penitenciarul Giurgiu. Pe locul 3 se afla Jilava, locul unde este încarcerat şi unde a şi fost filmat Gigi Becali.

TOP TELEFOANE ÎN PENITENCIARE, IANUARIE 2012 - SEPTEMBRIE 2013:

1.PENITENCIARUL GALAŢI - 2.284

2.PENITENCIARUL GIURGIU - 2.193

3.PENITENCIARUL JILAVA - 1.743

4.PENITENCIARUL SLOBOZIA - 1.468

5.PENITENCIARUL POARTA ALBĂ - 1.304

6.PENITENCIARUL RAHOVA - 1.298

Aceste cifre reprezintă doar telefoanele găsite după gratii în ultimul an şi jumătate, cifre pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu face nimic altceva decât să si le asume. Pentru că nimeni nu vrea să strice colaborarea deţinut-gardian care duce la câştiguri pentru ambele tabere. Şi nu degeaba, sursele noastre vorbeau de negocieri şi tarife stabilite clar între cadrele corupte şi condamnaţii cu bani.

Din suma de 100 de euro pe telefon introdus, subofiţerul sau ofiţerul opreşte doar 60 - 70 de euro, restul de 30 - 40 de euro merg către directorul de penitenciar. Deci, câştigul lunar al subofiţerului / ofiţerului este de 4.800 de euro. Fiecare director sau director adjunct de penitenciar are cel puţin 10 subofiţeri / ofiţeri care introduc telefoane mobile, deci câştigul lunar al unui director / director adjunct de penitenciar este de minim 32.000 euro.

Numai anul trecut în 93% din unităţile din ţară al ANP s-au descoperit peste 10.500 de mobile, iar de la începutul acestui an peste 8.600. Telefoane despre care conducerea ANP evită să vorbească. Sursele noastre sustin că nu ar trebui să ne mire situaţia câtă vreme unul dintre directorii ANP are legătură cu reţelele infracaţionale formate din cadre ale puşcăriilor.

Toţi banii care se colectează de la comandanţii de penitenciare din zona Olteniei şi de la locţiitori acestora merg direct către comisarul şef Stancovici Marian. Acesta la rândul lui muşamalizează toate matrapazlâcurile şi toate infracţiunile grave de corupţie din rândurile unităţilor penitenciare pentru sumele de bani pe care le primeşte. Aceste unităţi sunt: Penitenciarul Târgu-Jiu, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, Penitenciarul Pelendava, Centrul de Minori Craiova din Bariera Vâlcei si Penitenciarul de maximă siguranţă Craiova.

Deocamdată, nici comandantul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisarul sef Caludiu Bejan şi nici adjunctul său, Marian Stancovici nu au răspuns solicitărilor de a ne acorda un interviu.

amosnews.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Cum ajung telefoanele mobile la deţinuţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Galaţi

Angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi au cerut ajutorul poliţiştilor de la Secţia 5 după ce au depistat mai multe persoane care voiau să introducă în unitate obiecte interzise. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii i-au legitimat pe Nicuşor B., de 23 de ani, din comuna Lumina, judeţul Constanţa, Dănuţ R., de 29 de ani, din comuna Năeni, judeţul Buzău şi Sorina V., de 26 de ani, din oraşul Târgu Bujor. Aceştia au încercat să introducă în penitenciar opt telefoane mobile marca "Nokia", un telefon mobil marca "Samsung" şi opt încărcătoare pentru telefoane mobile. Atât obiectele, cât şi persoanele în cauză au ajuns la Secţia 5 Poliţie, unde vor fi continuate cercetările. Cei trei vor rămâne şi fără drept de vizită în Penitenciarul de Maximă Siguranţă pentru o perioadă de şase luni.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Peste 2.000 de telefoane mobile confiscate în doi ani la Penitenciarul din Galaţi

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care se solicită măsuri urgente pentru asigurarea logisticii şi finanţarea necesară stopării intrării în penitenciare a obiectelor interzise şi a continuării activităţilor infracţionale din detenţie.
„Lipsa instalaţiilor de bruiaj, o soluţie tehnică la îndemână, dar a cărei aplicare este refuzată din raţiuni greu de înţeles, şi a aparatelor de control - cele câteva existente sunt, cu puţine excepţii, fie nefuncţionale, fie neautorizate - creşte exponenţial riscul pentru siguranţa penitenciarelor şi goleşte de sens finalitatea actului de justiţie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate.
Cu sprijinul Guvernului României, infractorii le sfidează din penitenciar în mod direct pe victimele infracţiunilor, dar şi pe românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă”, se arată în scrisoarea respectivă.

Se confiscă, dar reapar

Sindicaliştii din sistemul penitenciar îşi doresc ca sistemele de bruiaj să fie montate, pentru a uşura astfel munca angajaţilor din sistem.
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi s-ar impune cât mai urgent un astfel de sistem de bruiaj. Şi asta pentru că, potrivit unui studiu realizat de amosnews.ro, penitenciarul din oraşul nostru este în fruntea clasamentului atunci când vine vorba despre numărul telefoanelor mobile confiscate. Conform sursei citate, în perioada ianuarie 2012 - septembrie 2013, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au fost confiscate 2.284 de telefoane mobile.
Datele statistice oficiale ale penitenciarului gălăţean confirmă situaţia. „În anul 2012 au fost descoperite 1.016 telefoane mobile şi 626 cartele SIM, iar anul acesta au fost descoperite 1.363 de telefoane şi 1.804 cartele SIM. Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate la solicitarea sau în colaborare cu alte instituţii, s-au descoperit anul acesta 335 de telefoane şi 290 de cartele SIM”, ne-a spus Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât majoritatea celor care îi păcălesc pe oameni folosind metoda „accidentul” sau metoda „premiul” sunt încarceraţi în unitatea gălăţeană. Anul acesta au fost înregistrate sute de astfel de plângeri la nivelul întregii ţări.
Cât despre sistemul de bruiaj, care ar reduce semnificativ atât activitatea infracţională, cât şi numărul posesorilor de telefoane mobile din celule, mai are de aşteptat. „Administraţia Naţională a Penitenciarelor a elaborat şi supus dezbaterii publice proiectul de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordine. În prezent, proiectul legislativ a fost avizat de Guvernul României şi se află în dezbatere la parlament”, ne-a explicat Simona Costache. Aşadar, mai e de aşteptat până când deţinuţii nu vor mai putea folosi telefoanele mobile.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Pachete „parașutate” cu drona la Penitenciarul Galați! Dezvăluirea, după ce la „Colibași” a zburat o dronă cu droguri

Dezvăluire uluitoare în cadrul unei anchete a DIICOT Pitești: în Penitenciarele din Colibași, Galați și Botoșani, pachete destinate deținuților sunt introduse ilegal cu ajutorul dronelor, care zboară peste gardul închisorii și plasează pachetele în locuri accesibile „destinatarilor”.

Agenţii de la Penitenciarul „Colibaşi” din Mioveni au alertat Poliţia Mioveni după ce au observat că penitenciarul este survolat de o dronă. Poliţiştii au sosit în timp ce drona încă survola penitenciarul. La o verificare a zonei, lângă zidul penitenciarului a fost descoperit un pachețel ce conținea droguri și dosarul a fost preluat de către procurorii de la DIICOT Pitești. „O echipă formată din agenţi de penitenciare, împreună cu echipajul de poliţie, s-a deplasat la locul de unde a fost dirijat aparatul zburător pentru a fi scotocită zona. Cu această ocazie, în afara unităţii, a fost descoperit un colet care a fost ridicat de organele de poliţie”, a declarat subinspectorul Laura Olteanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Colibaşi. O echipă mixtă l-a identificat la pe cel care ghida aparatul de zbor de la o distanţă de câteva sute de metri de penitenciar.

Potrivit sursei citate, s-au mai semnalat cazuri similare la Galați și Botoşani, în aceste cazuri complicii deţinuţilor folosind dronele pentru a le trimite acestora telefoane, cartele şi chiar stupefiante.

Metoda de trimitere de pachete cu dronele către deţinuţi este una aflată la început în penitenciarele din România, fiind pusă în practică de puţin timp. Cei care pilotează drona se folosesc de camera video montată pe aceasta pentru a vedea unde trebuie să o dirijeze ca să ajungă la destinatar.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

Operațiuni cu droguri, coordonate din Penitenciarul Galați

Penitenciarul Galați, alături de cele de la Brăila, Focșani și Tulcea, se află pe lista procurorilor DIICOT în cadrul unui mega-dosar de trafic de stupefiante, dirijat din spatele gratiilor. Peste 30 de descinderi au avut loc joi, 3 martie, în cinci județe, vizate fiind două grupări care distribuiau droguri atât în unitățile de detenție, cât și în afara acestora. În unele cazuri, drogurile erau traficate chiar în incinta instanțelor de judecată.

O anchetă care scoate la iveală detalii incredibile din realitatea traficului cu droguri din Galați și județele învecinate a avut joi, 3 martie, punctul culminant, odată cu descinderea simultană a procurorilor DIICOT, a polițiștilor de la Crimă Organizată și a trupelor speciale în 32 de locații de pe raza județelor Galați, Brăila, Vrancea, Buzău și Tulcea. Vizate au fost două grupări de traficanți, care, din luna aprilie a anului trecut, au dezvoltat o filieră de distribuție de stupefiante ”la scară mare”. Implicați erau inclusiv arestați sau condamnați aflați în penitenciare, trimiși după gratii pentru trafic de droguri sau pentru infracțiuni cu violență. Aceștia dirijau operațiunile care se derulau ”afară” și supravegheau distribuția stupefiantelor în unitățile de detenție.

”Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membri ai grupului infracțional aflați în stare de libertate, rude, afini și alte persoane din anturajul lor, în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila”, au explicat procurorii DIICOT.

Droguri aruncate peste gard sau pitite la instanță

Drogurile, ce se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă, erau introduse în penitenciare prin pachete, erau ascunse printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților. Se mai practica ambalarea în diverse recipiente ori pachete de țigări, aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor, de unde erau preluate de către deținuți. În plus, susțin anchetatorii, au existat situații în care substanțele interzise erau preluate de deținuții aduși la judecată din anumite locuri din incinta instanțelor, unde fuseseră lăsate, în prealabil, în mod conspirat, de membrii grupului infracțional aflați în libertate. 20 de persoane au fost duse joi la audieri, la sediul DIICOT Buzău, structură pe masa căreia se află dosarul de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, și trafic de droguri de mare risc. La percheziții au fost ridicate 90 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 40 de grame de canabis, 45 de seminţe de canabis, 11.400 de lei și 19 telefoane mobile. Acțiunea de joi a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și Galați, cele ale serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Tulcea, precum și cele ale jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Brăila, Galați și ale Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Ca în filme: scrisorile expediate în penitenciarele Galați și Brăila erau impregnate cu droguri

Nu avem autostrăzi, aeroporturi și salarii ca-n filme, dar avem idei cel puțin la fel de bune. Astăzi am aflat că scrisorile trimise la mai multe penitenciare din țară, inclusiv Galați și Brăila, era impregnate cu droguri ca să aibă și domnii deținuți ce să tragă pe nas.

Să nu vă gândiți că drogurile erau expediate în penitenciare de vreo asociație de binefacere. De fapt, prafurile nu erau pentru orice amărăștean ajuns după gratii. Drogurile erau vândute printr-o rețea bine organizată și controlată din exterior.

Procurorii au anunțat că drogurile erau impregnate în scrisori şi expediate pe numele unor persoane aflate în penitenciar. Odată introduse în spaţiile de detenţie, scrisorile erau porţionate şi apoi vândute deţinuţilor.

Ca să distrugă rețeaua, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut joi 27 de percheziții domiciliare şi 10 în penitenciare. Printre unitățile „vesele” se află penitenciarele Galați și Brăila. la final, 10 persoane au fost duse la audieri, iar șase au fost reținute.

antidotul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La data de 16.06.2022, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism– Serviciul Teritorial Bacău și Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu au efectuat 27 percheziții domiciliare în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Brăila și în municipiile Bacău, Piatra Neamț și Roman, precum şi în 10 penitenciare (Bacău, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Galaţi, Gherla, Oradea, Brăila, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Poarta Albă), în vederea destructurării unor grupări infracționale specializate în săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc.
În cauzele aflate pe rolul celor două structuri, se efectuează cercetări cu privire la introducerea în penitenciare a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive şi drogurilor de mare risc. Acestea erau impregnate în scrisori şi expediate pe numele unor persoane aflate în sistemul penitenciar. Odată introduse în spaţiile de detenţie, scrisorile erau porţionate şi apoi vândute deţinuţilor.
La sediul Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au fost conduse în vederea audierii 7 persoane, iar la sediul Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu un număr de 3 persoane.
Pe parcursul perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe sume în lei și valută (peste 20.000 lei și 7350 euro), telefoane mobile, coli A4 impregnate cu substanțe cu efect psihoactiv, precum și formulare tipizate pentru transfer sume de bani.
În cele două cauze, s-a dispus reținerea a 6 inculpați, în cursul zilei de astăzi urmând a fi sesizate instanțele de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 8 inculpați (doi dintre aceștia, arestați preventiv în alte cauze).
Acțiunile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliție din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate din Giurgiu, Bacău, Neamț, Prahova, Harghita, Oradea, Galaţi, Cluj, Brăila, Dolj, Mehedinţi şi Constanţa, lucrătorilor din cadrul penitenciarelor Bacău, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Galaţi, Gherla, Oradea, Brăila, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Poarta Albă, precum și de cel al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

diicot.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.