Jump to content

Gălăţeni traşi pe sfoară de un executor judecătoresc


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Un executor judecătoresc şi un avocat din Bucureşti - trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Un executor judecătoresc şi un avocat din Bucureşti au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că în cadrul unei proceduri de executare silită, în urma unor documente false, ar fi transferat aproximativ 4 milioane de lei de la persoane care au primit despăgubiri de la stat pentru un teren din municipiul Galaţi, ce fusese expropriat ilegal de regimul comunist.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Anton Casagranada-Stana, la data faptei executor judecătoresc, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecinţe deosebit de grave şi a unui avocat din Baroul Bucureşti, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi spălarea banilor, ambele în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2017 - 2018, Anton Casagranda-Stana, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul avocatului, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea statului român.

"Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist", menţionează procurorii.

Concret, arată DNA, în contextul menţionat, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), Casagranda-Stana ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului sumele de 3.020.615 lei, reprezentând "onorariu avocat", în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în raportul execuţional, şi 914.810 lei, cu titlu de "dobânzi datorate", în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului.

"În perioada 18 iulie 2017 - 17 iulie 2018, pentru a disimula provenienţa banilor primiţi, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale. Ulterior, inculpatul a făcut din acest cont mai multe plăţi şi transferuri către diverse persoane fizice şi juridice", precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Despăgubiri ”ciupite” de executor la retrocedarea unui teren din Galați

Un executor judecătoresc şi un avocat, ambii din Bucureşti, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că, în cadrul unei proceduri de executare silită privind retrocedarea unui teren din centrul Galațiului, ar fi transferat circa patru milioane de lei de la persoanele care au primit despăgubiri de la stat, în baza unor documente false.

Faptele de care sunt acuzați executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana și avocatul Alexandru Păun s-ar fi petrecut în perioada 2017-2018, susțin procurorii DNA, care îi acuză oficial de abuz în serviciu în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și, respectiv, de complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, ambele în formă continuată. Cei doi au fost implicați în procesul de executare silită prin care două persoane au solicitat retrocedarea unui teren de 1,5 hectare în centrul municipiului Galați, expropriat abuziv de comuniști, și pentru care statul le-a acordat, în compensare, aproape 20.000.000 de lei. 
”În perioada 2017-2018, Anton Casagranda-Stana, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul avocatului, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea statului român. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist", au arătat procurorii DNA în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor doi. 
Astfel, din totalul de 19.469.214 lei, sumă primită de creditori, executorul Casagranda-Stana ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului Păun sumele de 3.020.615 de lei, reprezentând ”onorariu avocat”, în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în procesul de executare, şi 914.810 lei, cu titlu de ”dobânzi datorate”, în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare, nu aveau ce sume de bani să achite avocatului. Acesta din urmă, pentru a face pierdută urma banilor primiți de la executor, i-ar fi transferat într-un cont bancar, deschis pe numele mamei sale, cont din care a făcut, ulterior, mai multe plăți. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.