Jump to content

Gălățenii cu dizabilități, sprijiniți să-și găsească loc de muncă


Recommended Posts

Slujbe pentru gălăţenii cu dizabilităţi

Astăzi, 27 martie, în holul Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (vizavi de Catedrală), are loc un târg de joburi pentru persoanele cu dizabilităţi. Organizator este Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, partener al Educaţia 2000+ Consulting SRL în cadrul proiectului intitulat „Împreună, alături de ei!”. Acţiunea de astăzi are ca principal scop „promovarea incluziunii sociale, combaterea discriminării şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, prin facilitarea accesului tuturor pe piaţa muncii”. Târgul îşi va deschide porţile la ora 11.00 şi se va încheia la ora 14.00.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sluj ... ti__2.html

Link to comment
Share on other sites

Nu au căutat salariu mare, ci doar un loc de muncă

Dornici de muncă, unii chiar calificaţi şi absolvenţi de studii superioare şi neinteresaţi de valoarea salariului. Aceasta este impresia pe care au lăsat-o cei aproximativ o sută de gălăţeni care s-au prezentat ieri la târgul de job-uri organizat în holul Facultăţii de Mecanică. Deşi nu este prima bursă a locurilor de muncă organizată pentru persoanele cu dizabilităţi, de această dată evenimentul a fost un real succes. Şi asta pentru că, în primul rând, cei care au venit să se intereseze de un loc de muncă au fost persoane foarte serioase, care nu-şi doreau decât să muncească, fără să fie foarte interesate de cât vor câştiga, situaţie care este foarte rară. Pe de altă parte, oamenii erau dispuşi să accepte orice job pe care ar putea să îl respecte, în ciuda dizabilităţii medii sau uşoare pe care o aveau. "Au venit oameni foarte bine pregătiţi. Am avut, spre exemplu, o tânără absolventă a Facultăţii de Administraţie şi Studii Economice, căreia i s-a oferit un post de consultant pe proiecte europene", ne-a spus unul dintre reprezentanţii Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură, organizatorul târgului de job-uri. La fel de plăcut impresionaţi au fost şi angajatorii, care, deşi au recunoscut că nu pot oferi decât unu-două locuri de muncă în perioada de criză, au strâns câte 20-25 de CV-uri. "Va fi greu să aleg pe cine să angajez, pentru că au venit oameni pregătiţi. Nu mă aşteptam să fie o prezenţă atât de numeroasă. Şi vreau să vă spun că firma noastră mai are angajate persoane cu dizabilităţi şi suntem foarte mulţumiţi. Ei sunt foarte conştiincioşi şi fac exact ce li se spune, fără să aibă prea multe cereri" ne-a spus Gabriela Condrea, unul dintre angajatori, care a oferit job-uri pentru reparaţii piese electronice şi publicitate. Nici cei care au venit să-şi caute un job nu au fost dezamăgiţi de ce li s-a oferit. "Eu am fost sudor, însă am avut un accident de muncă, iar acum am mâna paralizată. Caut un post de paznic sau să ud florile. Am găsit aici şi aştept să fiu contactat după interviu" ne-a spus Sorin Ion. Târgul de job-uri s-a derulat în cadrul programului "Împreună, alături de ei" şi a oferit persoanelor cu dizabilităţi job-uri în domenii precum consultanţă în afaceri, producţie lavete, pază, securitate, producţie artizanat, producţie echipamente de protecţie sau vânzări mobilă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

38 de nevăzători gălăţeni au învăţat să lucreze pe computer

Din păcate în ciuda facilităţilor oferite de stat pentru angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi, nici măcar nevăzătorii capabili să lucreze pe calculator nu au prea mare căutare.

Proiectul „Cooperare pentru Ocupare a Nevăzătorilor prin Creşterea Competenţelor în Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor" - CONECTIC - a ajuns la final. Cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, proiectul a avut ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la educaţie sau formare profesională şi integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi defavorizate din regiunile Sud-Est şi Centru, în special a persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

La Galaţi, punerea în aplicare a proiectului s-a realizat printr-un parteneriat între filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor - şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. 38 de persoane cu dizabilităţi de vedere au primit diplome care le atestă capacitatea de a redacta texte cu ajutorul programului Word, de a întocmi evidenţe cu Excel şi de a naviga pe internet.

În cadrul proiectului CONECTI, persoanele cu dizbilităţi au participat la activităţi de consiliere, de formare profesională pentru dobândirea de competente tehnice - operator introducere, validare şi prelucrare date (utilizându-se softuri specifice) precum şi competenţe transversale - motivare personală, fiind astfel pregătiţi să se integreze în muncă. În acest scop au fost utilizată tehnologie ultramodernă precum, computerele prevăzute cu cititoare de ecran şi sinteză vocală.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Gălățenii cu dizabilități, sprijiniți să-și găsească loc de muncă

Aproape 90 de gălățeni cu dizabilități au primit vouchere cu valori de până la 23.000 de lei, cu care să-și achiziționeze dispozitive și tehnologii asistive cu ajutorul cărora să-și poată găsi mai ușor un loc de muncă. Acest lucru a fost posibil în cadrul unui proiect derulat la nivel național de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, proiect care se va finaliza pe 31 iulie 2023.

Proiectul "Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități" are ca obiectiv general asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața muncii. Proiectul a luat startul în mai 2019, va dura până la sfârșitul lunii iulie 2023 și are o valoare totală de 112 milioane lei, din care 94,5 milioane provin din fonduri UE.
Pe lângă servicii de informare și consiliere și subvenții pentru angajatori, prin proiect sunt oferite vouchere cu ajutorul cărora persoanele cu dizabilități își pot achiziționa diferite echipamente de tehnologie asistivă, cu ajutorul cărora vor avea șanse mai mari, reale, de a primi un loc de muncă. Aceste echipamente pot fi aparate auditive, scaune rulante, proteze pentru mâini, picioare, proteze oculare, editoare de text, orteze etc. O condiție importantă este ca persoanele cu dizabilități care vor aplica pentru aceste vouchere să fie apte de muncă, adică echipamentele respective să le ajute în mod concret pentru a găsi loc de muncă. Voucherele au o valoare maximă de 23.000 de lei (aproximativ 4.600 de euro) și pot fi folosite la una dintre cele 28 de firme de pe lista furnizorilor sau producătorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, de pe site-ul anpd.gov.ro.

Peste 150 de gălățeni cu dizabilități, înscriși până acum

"În Galați s-au înscris până acum 151 de persoane cu dizabilități, din care 87 au primit vouchere. Ceilalți - neavând dizabilități gen fizice, vizuale, auditive, astfel încât să poată folosi voucherul să-și cumpere un aparat pentru acea dizabilitate - au fost sprijiniți în mare măsură să se angajeze. 69 de persoane s-au angajat, șase au intrat la curs, iar pentru 23 de persoane s-au oferit subvenții angajatorilor care au încadrat în muncă persoane cu dizabilități. A fost mult de muncă, dar am lucrat foarte bine și cu DGASPC, și cu primăriile, și cu Direcția de Asistență Socială Galați, și cu AJPIS. Deci, a fost o colaborare foarte bună între instituții. Cu aceste rezultate, dacă nu suntem pe primul loc la nivel național, cu siguranță suntem în primii trei", ne-a declarat Cezar Năstase, director executiv adjunct al AJOFM Galați.

Cine poate beneficia de vouchere

Persoanele cu dizabilități care pot beneficia de acest tip de voucher trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ: să aibă cetățenie română și să locuiască în România, să aibă o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, să fie șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să aibă între 18 ani și vârsta de pensionare. Tinerii între 18 și 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri non NEETs).

Traseul de urmat

În etapa 1 a procedurii, persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM cu cartea de identitate, adeverință medicală și ultimul document de studii, unde trebuie să participe la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).
În etapa a 2-a, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu următoarele documente: cerere pentru acordarea voucherului; certificat de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (copii); recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces; acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie); angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.
În etapa a 3-a, DGASPC transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții cererea depusă și dosarul, după care Autoritatea transmite DGASPC voucherul nominal tipărit.
Apoi, persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și primește produsul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.