Jump to content

O stradă din Galați va purta numele lui Mihalache Brudiu


dcp100168

Recommended Posts

O stradă din Galați va purta numele profesorului Mihalache Brudiu

Situată în zona Port, între străzile Griviței și Leului, strada Gheorghe Stroiciu va purta numele profesorului universitar Mihalache Brudiu, cetățean de onoare al Galațiului. Schimbarea denumirii a fost inițiată de PACT pentru Galați – prin consilierul local Doru Căstăian și fostul consilier Sorin Frăsina - și aprobată în unanimitate de aleșii locali, la ședința de luna trecută.

Galațiul onorează memoria profesorului universitar Mihalache Brudiu oferind unei străzi numele celui care a format generații întregi de istorici și arheologi. Este vorba despre strada care poartă acum numele lui Gheorghe Stroiciu, lider bolșevic separatist, condamnat de Curtea Marțială pentru înaltă trădare.

„Înlocuirea denumirii acestei străzi cu numele unei personalități remarcabile a culturii locale și naționale reprezintă o necesară reparație istorică și un act de justiție atât față de comunitate, cât și față de un om care și-a dedicat viața recuperării istoriei și memoriei locale”, au argumentat inițiatorii proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii, consilierul local Doru Căstăian și fostul consilier Sorin Frăsina.

Conform evidențelor din cadrul Instituției Arhitect-Șef, strada Gheorghe Stroiciu se găsește în zona Port și are limite poștale între strada Sindicatelor și strada Gloriei, având un număr de 19 imobile identificate cu numere poștale. Schimbarea denumirii străzii presupune schimbarea actelor de identitate ale persoanelor care domiciliază în imobile situate pe această stradă și a actelor societăților care au sediu sau punct de lucru deschis aici, precum și a altor acte, după caz. Deoarece actele de proprietate nu se pot modifica, rămânând cu adresa „Gheorghe Stroiciu”, proprietarii vor solicita Primăriei, la cererea anumitor instituții, certificate de nomenclatură stradală, pentru care se percepe o taxă de nouă lei, la care se poate adăuga o altă taxă de 19 lei, dacă documentul este solicitat în regim de urgență.

Cine a fost Mihalache Brudiu

Potrivit prezentării de pe site-ul Universității „Dunărea de Jos”, Mihalache Brudiu a fost unul dintre cei care au pus bazele specializării Istorie - Filosofie la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, în anii '90, formând generații de istorici și arheologi cărora le-a transmis pasiunea pentru Istoria veche a României și Arheologie.

Profesorul Brudiu a realizat primele cercetări arheologice la Cavoul Roman, descoperit la sfârşitul anului 1974, în timp ce se lucra la construcţia blocurilor din cartierul Micro 21. A militat pentru valorificarea arheologică și turistică a acestui obiectiv unic.

În aprilie 2016, Universitatea „Dunărea de Jos" i-a conferit distincția de Profesor Emerit, iar Consiliul Local i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Galați. Profesorul Brudiu s-a stins din viață pe 18 iunie 2019 și nu a mai apucat să vadă pus în valoare Cavoul Roman.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.