dcp100168 Posted August 7, 2008 Posted August 7, 2008 Militarii români mai rămân în Irak doi aniMinistrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat astăzi, la Galaţi, că vrea ca procesul de negociere pentru reducerea prezenţei militare în Irak să înceapă cât mai curând, astfel încât, în cel mult doi ani, România şi aliaţii săi să îşi retragă toate forţele şi să predea misiunile armatei irakiene. "Dorim să înceapă cât mai rapid un proces de negociere pentru reducerea prezenţei militare în Irak. Eu cred că perspectivele sunt foarte bune şi, la un orizont de timp de unul - doi ani, cred că acest proces va începe pe măsură ce şi armata irakiană şi forţele de securitate irakiene preiau tot mai mult din sarcinile directe de asigurare a securităţii pe care, la momentul acesta, le fac militarii din coaliţia multinaţională sau din misiunile sub egida NATO sau ONU", a afirmat Teodor Meleşcanu. Rugat să clarifice noţiunea de timp în care se va realizarea retragerea trupelor româneşti din Irak, ministrul Apărării a declarat: "Sper ca, în unul-doi ani, să nu mai fie nimeni acolo, în afară de irakieni". Oficialul guvernamental a ţinut să sublinieze, totuşi, că ţara noastră şi-a asumat o serie de angajamente militare faţă de aliaţii săi, angajamente la care nu poate renunţa unilateral. "Problema noastră este, evident, aceea de a contribui asigurarea stabilităţii în lume, nu numai prin trimiterea de forţe militare, dar şi prin implicarea în efortul de reconstrucţie a acestor ţări, fie că e vorba de Afganistan, fie că e vorba de Irak. Nu suntem, însă, singuri. Suntem împreună cu aliaţii noştri şi aşa cum noi contăm pe ei în teatrele de operaţii, inclusiv în Afganistan, aşa şi ei contează pe noi", a afirmat ministrul Apărării.http://www.gds.ro/Ultima%20ora/2008-08- ... um+doi+ani
Recommended Posts