Jump to content

Cât ar costa un nou stadion pentru Oțelul


dcp100168

Recommended Posts

Cât ar costa un nou stadion pentru Oțelul

Spectacolul oferit de fanii roș-alb-albaștrilor în meciurile de pe teren propriu aduc din nou în discuție necesitatea unei noi arene la Galați.

Fanii gălățeni au umplut Stadionul ”Oțelul” la ultimele meciuri ale favoriților, iar dincolo de aspectul numărului extrem de ridicat în raport cu nivelul fotbalului, de remarcat și comportamentul acestora – care au creat atmosferă cum doar în clipurile de pe internet ai fi crezut că poți să vezi. Ceea ce ridică noi semne de întrebare cu privire la construirea unei arene moderne în Galați, în care Oțelul să poată evolua la meciurile de pe teren propriu și, bineînțeles, să poată găzdui și alte evenimente de mare interes.
În România, în perioada următoare, trei noi stadioane ar trebui să iasă la suprafață: la Sibiu (12.363 locuri), Târgoviște (12.012 locuri) sau Oradea (16.100 locuri). De asemenea, Iașiul s-a înscris pe lista orașelor cu perspective de un nou stadion, cu o arenă de 24.179 locuri, dar și Timișoara pentru un stadion de circa 30.000 locuri.
Pentru stadioanele din Sibiu și Târgoviște, următoarele ce vor fi inaugurate în țara noastră, s-a ajuns la câte un buget de 40 milioane de euro (Sibiu), respectiv, 75 (Târgoviște). Cel din Oradea ar urma să coste în jur de 45 de milioane de euro, dar prioritar în aceste momente pentru orașul din vestul țării este sala de sport în valoare de 28 milioane de euro. Pentru noua arenă din Iași se estimează costuri de 50 milioane de euro, iar la Timișoara ar ajunge la 122 milioane euro, conform predicțiilor.
Un foarte bun exemplu european pentru Galați ar fi stadionul din Cagliari (Italia), care va fi inaugurat în 2025 și ar urma să aibă o capacitate de 21.000 locuri, cu posibilitatea de extindere la 24.000, iar costurile sunt estimate la 55 milioane de euro.
Alte exemple ce pot fi luate în calcul ar fi stadionul lui Botev Plovdiv (Bulgaria), de circa 22,7 milioane de euro pentru o arenă de 18.777 locuri, ori la Linz (Austria), unde în 2023 va fi inaugurat un nou stadion în valoare de 65 milioane de euro, cu o capacitate de 20.034 locuri.

Trei stadioane cu 150 milioane de euro în București

Capitala României a înregistrat îmbunătățiri considerabile în ultimii ani în privința arenelor de fotbal. Cu prilejul găzduirii unor meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal, aproximativ 150 milioane de euro s-au cheltuit pentru trei stadioane: Steaua (94,5 milioane euro, 31.254 locuri), Giulești  (30,2 milioane euro, 14.050 locuri) și Arcul de Triumf (24,2 milioane euro, 8.207 locuri).
Alte două exemple de stadioane construite în ultimii ani în România: Arad (14 milioane euro, 12.700 locuri) și Tg. Jiu (28 milioane euro, 12.000 locuri).
Astfel, pentru Galați ar fi ideal un stadion de minimum 15.000 de locuri, dar nu mai mult de 30.000, ceea ce ar putea însemna la nivel de costuri undeva între 25 și 70 milioane de euro pentru o astfel de arenă, conform datelor colectate la celelalte stadioane construite cel mai recent în Europa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.