Jump to content

Parc fotovoltaic pe fosta groapă de gunoi de la Tirighina


dcp100168

Recommended Posts

(Vineri, 26 august 2022)

Peste 25 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic la Galați

Nu mai puțin de 25.252.468 de lei este valoarea totală a investiției pentru amenajarea unui parc fotovoltaic la Galați. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect-pilot vor fi supuși aprobării consilierilor locali la ședința viitoare.

„La nivelul municipiului Galați nu există instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile aflate în administrarea acestuia. În vederea reducerii consumului de energie electrică din rețelele de distribuție, municipiul Galați intenționează să realizeze un proiect-pilot, prin construirea în zona Tirighina, pe amplasamentul fostei gropi de deșeuri nepericuloase, a unei centrale electrice fotovoltaice, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 și ale altor gaze cu efect de seră”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local inițiat de viceprimarul PSD Sorin Enache. Documentația a ajuns deja la comisiile Consiliului și va fi supusă aprobării la proxima ședință.

„Prin proiect se propune realizarea unei centrale electrice fotovoltaice având o capacitate de 3,77 MWp., pe o suprafață de 6,2 ha. Cantitatea de energie preconizată a fi produsă este de 5.095,04 MWh”, li se explică aleșilor. Din descrierea investiției aflăm că vor fi module fotovoltaice - 7.531 de bucăți și invertoare – 32 de bucăți. Se vor realiza și lucrări de suprastructură - drumuri interioare de acces, un radier din beton armat pentru container cu rol de cameră de celule și împrejmuiri – iar pentru iluminatul exterior sunt prevăzuți stâlpi metalici echipați cu corpuri de iluminat de tip stradal.

„Construirea centralei va asigura cerințele de utilitate publică prin reducerea consumului de energie electrică, îmbunătățirea standardelor de siguranță la nivelul localității, creșterea calității vieții și îmbunătățirea condițiilor de mediu prin reducerea emisiilor de CO2 generate de noua tehnologie.

Locația a fost aleasă astfel încât să valorifice suprafața neutilizată până în prezent a gropii de gunoi și să maximizeze valoarea investiției prin minimum de cheltuieli colaterale (drum de acces, linie de racordare de medie tensiune, amenajarea terenului) și maximum de beneficii directe și indirecte. Transformarea energiei solare în energie electrică nu produce emisii de substanțe poluante în atmosferă”, se mai precizează în proiect.

Valoarea totală a investiției se ridică la 25.252.468 de lei, sursa de finanțare va veni de la bugetul local și/sau din împrumut, iar durata de realizare este de opt luni. Mai rămâne ca aleșii să fie de acord.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Municipalitatea vrea parc fotovoltaic la Galați

Prețurile din ce în ce mai mari la energia electrică, dar și tendința mondială spre zona green-energy a determinat municipalitatea gălățeană să facă toate demersurile pentru construirea unui parc fotovoltaic. Informația a fost furnizată de Cezar Bichescu, city-managerul municipiului Galați, care a precizat la Reperul TV că energia produsă în plus va fi stocată. Parcul care va da energie regenerabilă va fi funcțional într-un an și jumătate.

„Avem deja un studiu de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic pe care îl facem la groapa de gunoi de la Tirighina, pe celula care este deja închisă. Este vorba despre un parc fotovoltaic proiectat pentru 3,5 MW, dar încercăm să mărim capacitatea lui, să-l ducem la 5 MW. Vom căuta să ne producem singuri energia. Scriem deja proiectul pentru că îl vom finanța prin fondul de modernizare. Dacă ne vom produce singuri energia electrică, prețul va fi unul decent. Dar nu va fi necesar doar să producem energie electrică pentru că mijloacele de transport în comun circulă și dacă nu mai e soare. Prin urmare, avem nevoie și de spații de stocare. Aici căutăm variante ca să putem să ne stocăm energia, să nu o dăm în rețea, să devenim și producători, dar și consumatori; să consumăm ceea ce producem, fără să fim nevoiți să dăm în rețea”, a precizat Cezar Bichescu, city-managerul municipiului Galați, la Reperul TV.

În cadrul aceleiași emisiuni, Bichescu a mai declarat că în viitorul apropiat vor fi montate panouri fotovoltaice pe toate instituțiile publice.

„Pot să îl folosesc și la iluminatul public (…) La tot ceea ce înseamnă iluminat public, transport public vom folosi energia regenerabilă pe care o vom produce în parcul respectiv. Tot pe acest fond de modernizare, avem posibilitatea să punem panouri fotovoltaice și pe clădirile publice, astfel încât să avem propria noastră energie electrică, să nu mai fim nevoiți să achiziționăm din piață pentru că sunt costuri foarte mari”, a mai adăugat Cezar Bichescu la Reperul TV.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Paşi procedurali importanţi către amenajarea Parcului Fotovoltaic Tirighina

Municipiul Galaţi, titular al proiectului „Amenajare Parc Fotovoltaic Tirighina”, a anunţat joi că a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru acest proiect, propus a fi amplasat în municipiul Galaţi, zona Barboşi - Sidex T206, P1381/1, T197/1, P1351, judeţul Galaţi.

În plus, municipalitatea a pus în consultarea publică, tot joi, proiectul de hotărâre privind: „Aprobarea documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal - Parc fotovoltaic Tirighina”. Documentaţia poate fi consultată pe site-ul instituţiei - primariagalati.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, sau la sediul instituţiei din str. Domnească, nr. 54, Biroul Managementul Calităţii, transparenţă decizională, strategii şi politici publice.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice se pot depune până la data de 01.03.2024, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei, la secţiunea Transparenţă decizională, ca mesaj în format electronic, pe adresa de e-mail andreea.ciocirlan@primariagalati.ro, sau prin poştă, la Registratura Generală a instituţiei din Galaţi, str. Domnească, nr. 54.

Zona amplasării „Parcului Fotovoltaic Tirighina” se situează între drumul naţional DN25 Galaţi - Tecuci şi râul Siret, în faţa combinatului Mittal Steel. Zonele învecinate sunt: La nord: Sedii de companii şi Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi; La sud: CF Galaţi-Brăila şi localitatea Vădeni; La est: Cartierul Barboşi şi Situl arheologic Tirighina; La vest: localităţile Movileni şi Şendreni. Zona reglementată prin P.U.Z. se află în partea centrală a zonei de studiu şi este ocupată în prezent de groapa de gunoi închisă în 2021, adiacent noii gropi de gunoi conforme standardelor europene.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.