Jump to content

Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați


dcp100168

Recommended Posts

Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați

„Există automate de reciclare în Galați pentru PET-uri, doze de aluminiu, ulei uzat?”, ne-a întrebat unul dintre cititorii noștri. Răspunsul, pe scurt, este că da, există, dar sunt mult prea puține.

Gălățenii care vor să recicleze ambalaje din plastic sau aluminiu, și să și primească ceva în schimbul acestora, nu au prea multe variante la dispoziție. Nu vorbim aici de punctele de colectare selectivă dintre blocuri, cu tomberoane colorate diferit sau inscripționate cu „hârtie”, „plastic” și „sticlă”, ci de automatele care oferă diverse beneficii celor care le folosesc. Astfel de automate au fost amplasate în Galați cu ocazia unor diferite campanii. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, gălățenii care aduceau PET-uri și doze de aluminiu la Kaufland primeau la schimb bilete Transurb, o inițiativă inedită la vremea respectivă și care s-a bucurat de succes.

Au mai fost campanii, ca aceea de acum doi ani, când Auchan a colectat ulei alimentar uzat. Gălățenii au fost atunci campioni la colectare, cei care au predat recipiente cu ulei uzat fiind răsplătiți cu detergent de vase și apă plată. Campania respectivă nu s-a derulat prin niciun fel de automat de reciclare, uleiul se aducea la biroul Servicii Clienți al hipermarketului.

Și alte organizații, cum este Ecotic, de exemplu, au derulat campanii de colectare a deșeurilor, în principal electrice și electrocasnice, în schimbul unor premii. Deșeurile s-au colectat la puncte fixe, și nu prin intermediul automatelor.

Singurele automate, în rețeaua Kaufland

De altfel, singurele automate de reciclare care există la ora asta în Galați se pare că sunt numai la Kaufland. Rețeaua a anunțat, încă de la sfârșitul anului trecut, că a instalat astfel de aparate în toate unitățile sale din țară. Gălățenii care reciclează deșeuri prin ele primesc reduceri la diverse sortimente de marfă din magazin. Unii au primit reduceri la înghețată sau la vin, iar alții la detergenți. Fiecare, după cum îi e norocul, în funcție și de produsele oferite de magazin. Reprezentanții Shopping City ne-au confirmat că la mall nu este niciun astfel de aparat instalat și, după știința noastră, nici la vreun alt supermarket din Galați. Dacă totuși există automate și în alte magazine, le vom aduce la cunoștința cititorilor imediat ce aflăm.

Deocamdată, rămânem cu opțiunea tomberoanelor

Administrația locală gălățeană nu are niciun astfel de automat amplasat în oraș. Ne-au confirmat acest lucru atât Ecosalul, cât și Primăria. O sugestie ar fi amplasarea unor automate care, în schimbul unui anumit număr de doze sau PET-uri, să ofere bilete de călătorie Transurb. Ar reprezenta și un impuls pentru mulți gălățeni să folosească transportul în comun și să-și lase mașinile personale acasă. Mai puține autovehicule pe străzi, mai puțini combustibili consumați, mai puțină poluare, un oraș puțin mai „verde”. Biletele nu ar fi problemă, pentru că Transurb este tot al Primăriei, însă automatele costă, iar municipalitatea pare să nu aibă în plan, cel puțin deocamdată, astfel de cheltuieli.  
„În municipiul Galați există puncte de colectare selectivă a deșeurilor și nu există impedimente pentru ca populația să le poată utiliza. În același timp, Primăria municipiului Galați derulează, cu sprijinul unor parteneri, campanii de informare și conștientizare în privința beneficiilor pe care le poate aduce colectarea selectivă a deșeurilor, a electrocasnicelor uzate etc. Instalarea unor automate care să stimuleze colectarea selectivă prin diverse beneficii aduse celor care le folosesc este însă posibilă doar prin implicarea unor parteneri privați care să poată oferi aceste beneficii”, a răspuns Biroul de Presă al Primăriei Galați, la solicitarea „Vieții libere”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Automate de reciclare și la magazinele Lidl

"Viața liberă" a publicat recent articolul "Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați", în care spuneam că singurele automate de reciclare care există la ora asta în Galați se pare că sunt numai la magazinele Kaufland. Mai spuneam în textul menționat că, dacă există astfel de automate și în alte magazine din Galați, le vom face cunoscute opiniei publice și gălățenilor interesați.

Un prim semnal în acest sens a venit aproape imediat. Lăsând deoparte tonul dojenitor-profesoral folosit la umbra anonimatului ("Domnu’ autor... nu ți-ai făcut tema până la capăt"), cititorul respectiv, semnat "sitizen" (sic!), ne-a spus că magazinul Lidl din Micro 13 are un automat de reciclare de mai bine de trei săptămâni, la care pentru fiecare recipient reciclat se primesc 0,20 lei.
I-am contactat pe reprezentanții Lidl România, care ne-au confirmat că, până la sfârșitul lunii septembrie 2022, fiecare din cele cinci magazine Lidl din municipiul Galați va avea instalat câte un automat de reciclare. Astfel, la magazinul din strada Oțelarilor urmează livrarea aparatului, iar la cel din str. Henri Coandă a fost livrat deja. La magazinul din strada General Ioan Dragalina, automatul a fost amplasat, dar nu e încă funcțional. La magazinul din strada Oltului, livrarea este programată până în septembrie cel târziu, la fel ca și în cazul magazinului din Nicolae Mantu.
Automatele instalate la Lidl vor primi PET-uri, sticle și doze de aluminiu, cu capacități de la 0,1 la 3 litri. Pentru fiecare recipient reciclat se vor primi câte 20 de bani, pe un voucher care poate fi folosit la cumpărăturile din magazin, ne-au mai spus reprezentanții Lidl România.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Degeaba dai PET-ul, dacă nu s-a emis biletul! O campanie (doar) cu bune intenții

În schimbul a cinci deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă), gălățenii ar fi trebuit să primească vineri, în intervalul orar 9,00 - 17,00, un bilet de călătorie cu mijloacele de transport ale Transurb. Procedura trebuia să fie simplă: introduceau deșeurile în aparatele de colectare puse la dispoziție de Kaufland România, iar automatele eliberau un cupon în baza căruia ar fi trebuit să primească biletul de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare. Spunem "ar fi trebuit", pentru că, la numai o oră și un sfert de la startul campaniei "Schimbă PET-ul cu biletul", voluntarul de la Kauflandul din Micro 21 nu mai avea bilete...

"Îmi pare rău, dar nu mai am bilete să vă dau! Aștept să mi se aducă...", l-am auzit pe voluntarul care „făcea de gardă” la aparatele de colectare deșeuri de la Kauflandul din Micro 21. Era însă, târziu, pentru că deja aparatul îmi „înghițise” cele cinci PET-uri și eliberase cuponul. Recunosc, era vina mea, pentru că nu am fost atentă la ceea ce încercase de la bun început să-mi spună tânărul. Însă eram grăbită să prind autobuzul și, cu gândul la el, n-am fost „pe recepție”.

„Am avut 30 de bilete și le-am dat pe toate. Aștept să mi se aducă altele. Acum se tipăresc. Dacă puteți aștepta, vă rog, cum apare colegul cu biletele, vă dau!”, s-a scuzat voluntarul. Recunosc, am fost surprinsă când am aflat că primise doar 30 de bilete. Era evident că s-ar fi epuizat în foarte scurt timp, însă, fiind doar voluntar în cadrul campaniei, nu mi-a putut oferi date despre modul în care a fost organizată campania.

Ulterior, aveam să aflu că Transurb nu a putut emite dintr-odată cele o mie de bilete pe care și le-ar fi dorit organizatorii campaniei, ba, mai mult, că se face factură pentru fiecare bilet eliberat... Motiv pentru care am încercat să aflu cum stau lucrurile de la operatorul de transport public în comun.
La solicitarea noastră, reprezentanții Transurb ne-au explicat cum s-au organizat: „A fost o procedură specială. S-a deschis o cabină, cea din Țiglina II, special numai pentru această campanie. A fost aleasă această cabină pentru că era în proximitatea supermarketurilor. S-a stabilit ca, în funcție de cum se termină biletele, delegații ONG să meargă și să ia de acolo. Fiind acest sistem de ticketing, noi nu puteam lista biletele înainte, pentru că ele au un termen de valabilitate, de 24 de ore. Noi listăm câte bilete ne solicită, nu e o problemă".

Reprezentanții operatorului aflaseră că a existat o situație în care voluntarul nu a putut oferi biletele solicitate, dar au susținut că nu ține de organizarea Transurb sau a Primăriei Galați, ci de cea a campaniei.

Reamintim că Săptămâna Europeană a Mobilității a fost sărbătorită la nivel național printr-o campanie inedită desfășurată în 65 de orașe din țară - „Schimbă PET-ul cu biletul”. În municipiul Galați, campania s-a desfășurat în parcările magazinelor Kaufland din localitate situate în: Micro 21 (strada Victor Vîlcovici nr. 20), Țiglina 4 (strada Brăilei nr. 144), Micro 40 (strada Henri Coandă nr. 7). Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse. Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

200 de gălăţeni au schimbat PET-ul cu biletul

200 de gălăţeni au luat parte vinerea trecută, 16 septembrie 2022, la cea mai amplă campanie naţională care promovează călătoriile cu transportul public, în schimbul colectării separate a deşeurilor, „România Schimbă PET-ul cu biletul”. În total, la nivel naţional peste 12.000 de persoane din 63 de oraşe au participat la campanie. "Locuitorii oraşelor în care a avut loc campania s-au mobilizat exemplar şi au colectat 87.000 de deşeuri, contribuind la dezvoltarea unor oraşe mai curate şi a un mediu mai sănătos, prin implicare şi responsabilitate. Campania dezvoltată de asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul programului naţional Vinerea Verde, s-a desfăşurat în parcările magazinelor Kaufland din ţară, iar cei dornici să participe au adus 5 deşeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) şi le-au introdus în automatele de colectare separată puse la dispoziţie de Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deşeurile separat, automatele au eliberat un cupon în baza căruia au primit biletul de autobuz cu două călătorii sau valabil 24 de ore, în funcţie de specificul fiecărui oraş, de la voluntarii prezenţi la fiecare punct de colectare. Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale", au precizat organizatorii, care îşi propun să continue campania şi anul viitor.

monitoruldegalati.ro

200 de tecuceni au schimbat PET-ul cu biletul

200 de locuitori din Tecuci au luat parte la cea mai amplă campanie națională care promovează călătoriile cu transportul public, în schimbul colectării separate a deșeurilor, "România schimbă PET-ul cu biletul".

La nivel național, peste 12.000 de persoane din 63 de orașe au participat la campania din 16 septembrie, dezvoltată de asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
La nivel local, în Tecuci, campania s-a bucurat de sprijinul Școlii Gimnaziale "Ștefan Octavian Iosif". Primăria Tecuci s-a alăturat ca partener local al acțiunii, fiind implicată în toate etapele de realizare a campaniei și oferind susținere în organizare și promovare. Viceprimarul Oliwer-Claudiu Drăgan a participat la acțiune în ziua evenimentului, călătorind cu transportul public în schimbul deșeurilor, pentru a da un exemplu concetățenilor săi.
În schimb, campania din municipiul Galați a scârțâit serios, după cum ați putut citi în articolul "Degeaba dai PET-ul, dacă nu s-a emis biletul! O campanie (doar) cu bune intenții", semnat de Anca Melinte. Biletele s-au terminat rapid, la nici două ore, colega noastră aflând apoi că Transurb a vândut biletele pentru campanie la bucată, cu factură pentru fiecare bilet eliberat! Astfel că, la această oră, nu se știe câți gălățeni (din cei 1.000 "estimați") au putut participa efectiv la campanie.
Aceasta s-a desfășurat în parcările magazinelor Kaufland. În schimbul a cinci deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) introduse în automatele de colectare separată, participanții au primit un cupon în baza căruia au primit biletul de autobuz cu două călătorii sau valabil 24 de ore, în funcție de specificul fiecărui oraș, de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare. În Galați, atât s-a putut!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Încă două zile de plată cu PET-uri la Carrefour

"La plata cu PET-ul poți primi fructe și legume:  1 PET/doză de aluminiu/ambalaj de sticlă, 1 bucată!" Aşa sună anunțul făcut de reprezentanții hipermarketului Carrefour, care atrag atenția că mai sunt doar două zile până la finalul campaniei. ”Clienții Carrefour din Galați vor putea face din nou plata cu PET-ul în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, la hipermarketul aflat pe bulevardul G. Coșbuc nr. 251. O noutate adusă anul acesta în campanie o reprezintă echipamentele inteligente de colectare separată a ambalajelor de băuturi (Reverse Vending Machines), tehnologie care oferă consumatorilor posibilitatea de a colecta separat atât PET-uri, cât și doze de aluminiu și ambalaje de sticlă”, se precizează în comunicatul trimis presei de către reprezentanții magazinului.
Acțiunea inițiată de Carrefour are ca scop dezvoltarea practicilor care pot îmbunătăți calitatea vieții. Alina Gamauf, membru în Comitetul Executiv Carrefour România, susține că, în primele două ediții ale programului, gălățenii au colectat peste 8.000 de PET-uri, primind în schimb peste 2.000 de kilograme de fructe și legume de la producătorii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Reciclare „prelungită”. La Kaufland este coadă și la civilizație!

„Să reciclezi e mai ușor decât crezi” – este mesajul scris pe voucherele primite de cei care reciclează ambalaje din PET, sticlă sau aluminiu la automatul amplasat în parcarea magazinului Kaufland din apropierea rondoului de la Ultimul Leu. Nu e întotdeauna așa, iar marți, 3 octombrie, au fost trei ceasuri rele, la propriu: nu mai puțin de trei ore și 15 minute a fost nevoit să aștepte un gălățean pentru a recicla ambalaje în schimbul cărora a primit un voucher de 13 lei.

Kaufland a desfășurat la Galați, în perioada 27 septembrie – 3 octombrie, o campanie de reciclare selectivă în cadrul căreia, pentru fiecare recipient colectat (PET, sticlă sau doză de aluminiu), s-a acordat câte un voucher de 50 de bani, care să fie folosit la cumpărăturile din magazin. Au fost foarte mulți gălățeni care au dorit să profite de această ofertă, unii pentru reducerile oferite, iar alții, pur și simplu, pentru că au vrut să scape într-un mod cât mai civilizat de ambalajele din casă.

Nu știm cum a fost în celelalte zile ale campaniei, dar marți, în ultima zi, s-a stat serios la coadă. Numai cei cu nervii tari au rezistat până au ajuns cu ambalajele în fața automatelor de reciclare. Unul dintre ei a fost și un cititor fidel al ziarului „Viața liberă”, care ne-a dat detalii despre experiență: „Pentru 13 lei am așteptat mai bine de trei ore. Era foarte multă lume la rând, unii dintre ei au și renunțat când au văzut cât aveau de așteptat. A fost și o camionetă cu sticle la descărcare, care a blocat, pentru un timp, unul dintre tonomate. Mai erau și... întreprinzători care luau ambalajele de la cei care nu mai aveau răbdare să aștepte. În concluzie, am venit la Kaufland la 9,13 și am plecat la 12,30, cu un voucher de 13 lei”, ne-a spus gălățeanul.

Fără îndoială, campaniile de reciclare de acest gen sunt de toată lauda și sunt foarte mulți gălățeni interesați să participe. Însă ar trebui „umblat” puțin la organizarea lor, pentru că nu e normal să stai ore în șir la coadă ca să predai niște „sticle și borcane”. Simțul civic trebuie stimulat, nu descurajat cu ore întregi de așteptare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.