Jump to content

"Tomograf" pentru arbori, pentru a preveni tăierile abuzive


dcp100168
 Share

Recommended Posts

"Tomograf" pentru arbori, pentru a preveni tăierile abuzive

Tăierea arborilor de pe domeniul public a fost privită adesea cu suspiciune de gălățeni. Nu o dată, cetățenii au acuzat că au fost doborâți arbori sănătoși, iar cei uscați au scăpat neatinși. De cealaltă parte, autoritățile au acuzat că unul dintre copacii care s-a prăbușit la ultima furtună fusese pe lista de tăieri, dar cetățenii s-au opus acestei măsuri. Peste toate acestea, proiectele edilitare implică adesea sacrificarea unor copaci care stau în calea restructurării urbane și plantarea, în loc, a unor puieți care se usucă înainte de a le da frunzele. Toate aceste situații ar putea deveni amintire.

Potrivit city managerului Cezar Bichescu, Primăria municipiului Galați a demarat procedurile pentru achiziția unui aparat care să indice starea de sănătate a copacilor. Ideea a fost propusă luna trecută de consilierul local PACT pentru Galați, Gregor Teodorescu, și se referă la procurarea unui aparat tip "tomograf", similar aparaturii medicale, cu care s-au dotat deja alte administrații locale. Soluția a fost agreată de primarul Ionuț Pucheanu. Înregistrările acestui dispozitiv, care se înfășoară în jurul trunchiului, pot dovedi starea de sănătate a copacului și motivele pentru care a fost tăiat. "Vă putem garanta că niciun arbore sănătos și care se află într-o stare bună nu va mai fi afectat", a subliniat Bichescu.

De cealaltă parte a baricadei, societatea care se ocupă de arborii și de spațiile verzi din oraș, Gospodărire Urbană, anunță pe Facebook că organizează concurs pentru ocuparea posturilor de inginer silvic și inginer horticol, pe perioadă nedeterminată, în cadrul Biroului Spații Verzi și Seră. "Se oferă un salariu minim net de 3.500 de lei și tichete de masă", promite operatorul. Candidaților li se cer studii superioare tehnice de specialitate (silvicultură, horticultură), cunoașterea legislației în domeniu și cunoștințe de operare PC. Dosarele de înscriere se pot depune în perioada 5-15 septembrie, proba scrisă va avea loc pe 19 septembrie 2022 și va fi urmată de un interviu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor, cumpărat de Primăria Galați

Potrivit datelor din portalul achizițiilor publice, Primăria municipiului Galați plătește 130.900 de lei fără TVA pentru un tomograf cu care să evalueze starea de sănătate a arborilor. Contractul a fost atribuit prin cumpărare directă firmei Terradig Construct SRL din Rodna, Bistrița-Năsăud.

„S-a identificat necesitatea achiziționării unui tomograf/scanner cu ultrasunete, având 24 de senzori pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor aflați în parcuri, pe drumurile publice și zone de promenadă, în vederea sporirii confortului cetățenilor și asigurării calității vieții. Totodată este necesară periodic o inspecție a sănătății arborilor.

Dispozitivul trebuie să permită tomografierea sonică 1D-2D-3D a lemnului și a rădăcinilor”, se precizează în caietul de sarcini. Primăria recunoaște că este prima achiziție de acest fel.

Conform datelor tehnice Primăria a achiziționat „Pachet tomograf cu ultrasunete Rinntech, 24 de senzori, tabletă Getac și Pachet Arboradix pentru măsurarea rădăcinilor”. Pachetul include la livrare un training gratuit de câte șase ore, timp de trei zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tomograf/scanner cu ultrasunete pentru arbori

Primăria municipiului Galați informează că a achiziționat, în premieră, un tomograf/scanner cu ultrasunete pentru arbori, iar astăzi a avut loc o primă instruire și o probă. Acest dispozitiv poate asigura o inspecție și o evaluare foarte precisă privind starea de sănătate a arborilor din parcuri, din zona drumurilor publice și din zonele de promenadă.

Aparatul are 24 de senzori ce fac posibilă scanarea arborilor cu diametrul de până la doi metri. Mai mult, permite tomografierea sonică 1D-2D-3D a arborilor, a lemnului și rădăcinilor.

Aparatul are în componență un dendrometru pentru măsurarea înălțimii arborilor, software pentru calculul și analiza stabilității arborilor, analiza stării de sănătate și reducerea capacității portante a arborelui inventariat, date care se afișează procentual pe display-ul dispozitivului după efectuarea măsurătorilor. Întregul pachet a fost achiziționat cu 130.000 lei.

Aparatul va deveni operațional în perioada următoare, după instruirea persoanelor care vor utiliza acest dispozitiv și efectuarea tuturor probelor necesare.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.