Jump to content

Gălăţeanul care a terorizat Belgia, aruncând bancomate în aer


dcp100168

Recommended Posts

Decizie de ultimă oră a judecătorilor în cazul românului care a terorizat Belgia. Bărbatul a aruncat în aer bancomate din mai multe orașe

Curtea de Apel Galați a recunoscut pedeapsa de 18 ani de închisoare decisă de justiția belgiană pentru un infractor român deosebit de periculos care, împreună cu mai mulți conaționali, ar fi aruncat în aer mai multe bancomate din care ar fi furat apoi peste 700.000 de euro.   

Autoritățile belgiene au fost în alertă maximă, în cursul anului 2020, când o bandă formată din mai mulți cetățeni străini începuse să arunce în aer bancomate. Grupul criminal a fost destructurat abia după a șasea faptă, când trei dintre membrii bandei au fost identificați, iar doi au fost prinși. Dintre aceștia, Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu au ajuns în arest, în timp ce Fănică Pleșcan, un infractor din Galați, nu a fost de găsit.

Originar din orașul gălățean Tecuci, Pleșcan reușise să revină în țară. Dat în urmărire internațională de autoritățile belgiene, bărbatul a evitat să meargă acasă, la Tecuci și a plecat tocmai la Oradea, unde avea tovarăși de încredere.

În luna septembrie a aceluiași an, Pleșcan era pasager într-un autoturism când un polițist a făcut semn șoferului să tragă pe dreapta. Bărbatul de la volan a accelerat brusc și a reușit să scape de mașina Poliției. Ulterior, șoferul și-a parcat mașina la marginea drumului și a așteptat să fie găsit de autorități, însă pasagerul din dreapta dispăruse.

Fost luptător, Fănică Pleșcan profitase de condiția fizică de invidiat pe care o avea și o luase la fugă, mai întâi pe câmp, iar mai apoi prin curțile oamenilor. În timp ce alerga, bărbatul s-a întâlnit inclusiv cu un cioban, care l-a întrebat dacă a pățit ceva. Acesta i-a răspuns că participă la „Turul României”. Răspunsul nu a fost unul inspirat, în condițiile în care baciul a scos telefonul mobil și a sunat la Poliție. La scurt timp, Pleșcan a fost prins și încarcerat în arestul IPJ Bihor. Un an mai târziu, în 6 octombrie 2021, Curtea de Apel Anvers, din Belgia, l-a condamnat definitiv la 18 ani de detenție, după ce a respins recursul formulat de român.

Pleșcan va fi transferat în Belgia

Fănică Pleșcan a fost acuzat că, în perioada 30 iunie – 31 iulie  2019, a fost implicat în comiterea a 24 de infracțiuni, care în Codul penal belgian sunt descrise drept „explozia lucrărilor de construcții sau a autovehiculelor cu suspiciune de prezență umană pe timp de noapte; explozie de bunuri mobile pe timp de noapte; furt grav; tentativă la furt grav; distrugerea împrejmuirilor rurale sau urbane și constituirea bandei în vederea săvârşirii de infracțiuni”.

După ce au adaptat încadrarea faptelor comise de Pleșcan la legislația românească, magistrații Curții de Apel Galați au decis că bărbatul trebuie să execute, de fapt, 15 ani de detenție, din care va fi scăzută perioada arestului preventiv. În același timp, magistrații au decis plasarea condamnatului într-un penitenciar până la transferul său în Belgia, pentru continuarea executării pedepsei.

Fănică Pleșcan a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar odată cu el au făcut apel și procurorii gălățeni, nemulțumiți de reducerea pedepsei de la 18 la 15 ani. Ca urmare, magistrații au decis, marți, ca pedeapsa lui Pleșcan să fie cea decisă de judecătorii din Anvers, adică de 18 ani, pe care urmează să-i execute într-o închisoare din Belgia.

gandul.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălățeanul care a speriat Belgia va sta 18 ani după gratii

Unul dintre membrii grupării care în urmă cu câțiva ani punea pe jar polițiile din mai multe state occidentale, printr-o lungă serie de atacuri cu explozibili la bancomate, a primit o sentință grea, pe care o va executa, conform deciziei instanțelor din România, în țară. Judecătorii români au recunoscut condamnarea dată de belgieni, dar au admis ca spărgătorul să fie adus acasă, pentru a-și ispăși pedeapsa.

Fănică Pleșcan, acum în vârstă de 44 de ani, a fost ultimul dintre cei trei membri ai unei grupări care a dat numeroase lovituri pe teritoriul a cinci state, vizate fiind bancomate din care au fost sustrase, prin mijloace violente, sume mari de bani. Detonarea aparatelor în orașe din Belgia, Anglia, Luxemburg, Italia și Germania, operațiuni săvârșite după un mod de operare identic, i-a dus pe anchetatori pe urmele a trei bărbați români: Robert Marius Neagu, Nicuşor Cătălin Spânu și Fănică Pleșcan.
Primii doi au fost arestați la scurt timp după comiterea ultimei lovituri, datorită amprentelor unuia dintre suspecți, găsite la fața locului. Ancheta a fost preluată de poliția belgiană, dat fiind faptul că în această țară au fost cele mai multe spargeri. Numai din bancomatele belgiene cei trei ar fi sustras circa 700.000 de euro. În ciuda probelor și a rapidității cu care s-au mișcat anchetatorii, Pleșcan, originar din Tecuci, a reușit să fugă și să revină în țară. În octombrie 2020, a fost însă capturat de polițiștii din Bihor, după ce a fost reperat într-un Audi, în localitatea Tinca.

18 ani pentru 24 de fapte

Urmărit printr-un lan de porumb și deconspirat după ce a încercat să se folosească de o carte de identitate falsă, cu numele altei persoane, tecuceanul a fost reținut și extrădat în Belgia, unde a primit o condamnare de 18 ani de închisoare. Curtea de Apel din Antwerpen l-a găsit vinovat pe Pleșcan de 24 de capete de acuzare, definite de legislația belgiană după cum urmează: explozia lucrărilor de construcţii sau a autovehiculelor cu suspiciune de prezenţă umană pe timp de noapte, explozie de bunuri mobile pe timp de noapte, furt grav, tentativă la furt grav, distrugerea împrejmuirilor rurale sau urbane și constituirea bandei în vederea săvârşirii de infracţiuni şi contravenţii.
Pleșcan a cerut să execute pedeapsa în România, solicitare admisă de Curtea de Apel Galați, care a reușit, în primă fază, chiar o reducere a pedepsei, la 15 ani, după ce a adaptat încadrările juridice ale faptelor la legislația românească. Sentința nu a rămas însă în picioare la Înalta Curte, unde procurorii au atacat decizia și au reușit să mențină hotărârea inițială dată de belgieni. "Dispune transferarea persoanei condamnate Pleşcan Fănică într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de 18 ani închisoare, dispusă prin hotărârea de condamnare din 6 octombrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Antwerpen", se menționează în hotărârea dată de completul Secției Penale a Curții Supreme din România, în urmă cu câteva zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.