Jump to content

Farmacia Ţinc a devenit Muzeul "Casa Colecţiilor"


Mikka

Recommended Posts

 • 1 year later...

Proiect de restaurare şi amenajare a clădirii istorice „Casa Colecţiilor”

Joi, 31 august, ora 10,00, la sediul Muzeului “Casa Colecţiilor” din str. Eroilor, nr.64, va fi lansat proiectul de restaurare şi amenajare a clădirii (monument istoric) care adăposteşte instituţia de cultură, clădire cunoscută publicului gălăţean ca fiind fosta Farmacie Ţinc. Lucrările vor dura 39 de luni, finanţarea fiind asigurată în mare parte din fonduri europene nerambursabile. Mai exact, din suma totală de 3,45 milioane de lei, UE asigură, 3,19 milioane de lei, restul urmând să fie acoperit din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

O clădire emblematică a Galaţiului va renaşte cu bani europeni

Consiliul Judeţean (CJ) va investi peste 3,4 milioane de lei pentru restaurarea unuia dintre cele mai frumoase monumente istorice ale oraşului, care i-a aparţinut lui Constantin Ţinc, o personalitate marcantă a vieţii culturale, politice, economice şi sociale a Galaţiului.

Muzeul "Casa Colecţiilor", căci despre el este vorba, va avea, în 2020, o nouă faţă şi se va ridica la nivelul celor pe care gălăţenii le vizitează, fascinaţi, în afara ţării, promite preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea. "Am început să vedem roadele muncii depuse de noi în ultimii doi-trei ani. O muncă asiduă a colegilor din Consiliul Judeţean, din muzee, din celelalte instituţii pe care Consiliul le are în subordine, ca să ajungem în faza în care suntem azi şi să spunem că am semnat contractul de finanţare pentru "Casa Colecţiilor", clădirea fostei Farmacii Ţinc. A fost nevoie de multe ore de muncă, poate mii de ore, sunt tone de hârtii pe care colegii mei le-au făcut împreună cu ADR Brăila, cu colegii de la Muzeul de Istorie. Indiferent de valoarea pe care o are un proiect, aceleaşi hârtii şi aceleaşi proceduri trebuie să le faci pentru fiecare. Suntem bucuroşi să putem anunţa că avem încă un proiect de care suntem mândri şi vrem să îi facem mândri şi pe gălăţenii ce vor păşi în aceste muzee, care vor fi la standarde europene şi se vor ridica la nivelul muzeelor pe care dumneavoastră le vizitaţi în Uniunea Europeană şi nu numai", a declarat şeful CJ.

Ridicată în doar un an!

Intrată în conştiinţa gălăţenilor ca "Farmacia Ţinc", clădirea-sediu a Muzeului "Casa Colecţiilor", a fost construită în doar un an, în urmă cu mai bine de un secol (1899), după cum a spus directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru. "Era o regulă, atunci, în ţara noastră românească, ca lucrările să se realizeze într-un timp relativ scurt, iar materialele să fie de foarte bună calitate - erau importate, când nu se găseau pe piaţa românească. Aşteptăm de vreo patru ani să se întâmple minunea şi iată că s-a întâmplat. Este o clădire emblematică pentru gălăţeni şi nu numai. Este considerată de specialişti ca fiind singura clădire monument istoric din Galaţi cu dublă funcţionalitate - farmacie şi locuinţa farmacistului, cu decoraţiuni exterioare în stil eclectic, de sfârşit de secol al XIX-lea şi început de secol al XX-lea", a declarat Cristian Căldăraru.

Actul de fondare al casei, semnat de Constantin Ţinc împreună cu soţia sa, în anul 1899, a fost descoperit în anii '90, într-un tub aflat la baza clădirii, când se făceau lucrări de consolidare a fundaţiei. În prezent, documentul este expus în muzeu. Clădirea a adăpostit, la parter, farmacia şi patru laboratoare, la primul etaj, cu cinci camere, locuinţa familiei, iar la etajul doi, unde se urca pe o scară adiacentă - spaţiile destinate servitorilor. "Intrarea în farmacie se făcea de la intersecţia străzilor Traian şi Eroilor, care va fi pusă altfel în valoare şi va atrage toate privirile, iar familia intra pe partea dinspre Eroilor, cu o feronerie excepţională, realizată în 1900. A rezistat până acum, chiar dacă peste casă au trecut vitregiile vremurilor, dar şi ale oamenilor", a explicat directorul Căldăraru.

Potrivit acestuia, clădirea a fost vândută în perioada interbelică, după ce Constantin Ţinc a părăsit Galaţiul, şi a trecut prin mai multe mâini, până în anul 1946, când proprietarul de atunci nu şi-a plătit datoriile către stat, iar Fiscul a confiscat imobilul, care a trecut în proprietatea statului.

Lucrările edilitare au pus-o în pericol

Chiar dacă monumentul istoric a beneficiat, până în 2007, de lucrări de consolidare, care au trenat mai bine de zece ani, din cauză că Ministerul Culturii aloca bani cu ţârâita, clădirea are nevoie de lucrări de restaurare şi amenajare, întrucât lucrările edilitare, privind sistemul de apă şi canalizare şi rutier, au pus în pericol imobilul. Utilajele grele care au acţionat în zonă, trepidaţiile puternice şi ridicarea pânzei freatice au făcut ca monumentul istoric să fie afectat şi să se confrunte, printre altele, cu infiltraţii.

Din cele peste 3,4 milioane de lei, pe care Consiliul Judeţean le va investi pentru restaurarea clădirii, peste 3,1 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă obţinută de la UE.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

A fost atribuit contractul pentru reabilitarea Muzeului „Casa Colecţiilor”

A fost atribuit contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Muzeului „Casa Colecţiilor”, fosta Farmacie Ţinc. Licitaţia a fost câştigată de către S.C. Midanne Invest Grup S.R.L, iar valoarea contractului de execuţie a lucrărilor este de 2.261.822 de lei, TVA inclus.

“Proiectarea a fost deja realizată, astfel încât în cel mai scurt timp vor demara lucrările de restaurare a acestui monument de arhitectură. Vor fi realizate şi lucrări de înlăturare a factorilor care pun în pericol stabilitatea clădirii, iar toate ornamentele de pe faţadă vor fi restaurate. După finalizarea lucrărilor, în cadrul proiectului vom realiza şi digitizarea monumentului de arhitectură, care include şi o scanare 3D pentru realizarea unui tur virtual al muzeului”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Clădirea va fi dotată cu sistem de detecţie şi alarmare la incendiu, sistem de detecţie şi alarmare la efracţie, sistem de supraveghere şi înregistrare video şi sistem de control acces. Proiectul este realizat cu fonduri din Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Bugetul total este de 3.452.821 de lei, suma care include pe lângă contractul de execuţie a lucrărilor, proiectul tehnic care a fost deja realizat, toate documentele, avizele, autorizaţiile şi studiile necesare pregătirii şi implementării acestui proiect, digitizarea monumentului de arhitectură, dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, activităţi de publicitate, precum şi plata taxelor legale.

Consiliul Judeţean Galaţi

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Lucrări de restaurare la Casa Colecțiilor

„Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Galațiului este în plin proces de restaurare și modernizare. Se lucrează la interior, la refacerea hidroizolației de la subsol, la partea de zidărie și la instalațiile electrice. Monumentul istoric va fi consolidat, acoperișul va fi reabilitat, iar ornamentele de pe fațadă și scările interioare vor fi restaurate. În plus, sediul actual al Muzeului “Casa Colecțiilor” va fi scanat 3D, astfel încât să realizăm un tur virtual al muzeului”, a declarat ieri Costel Fotea, președintele CJ Galați .Valoarea investiției este de aproximativ 3,5 milioane de lei, fonduri europene.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Investiție de milioane de euro la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați

O investiție de peste trei milioane de euro este în derulare la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați. Este o lucrare comandată de Consiliul Județean Galați pe parcursul căreia clădirea de patrimoniu care a adăpostit fosta farmacie Ținc este consolidată, termoizolată și dotată cu aparate moderne.

Operațiunea de reabilitare și modernizare de la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați este în toi. În prezent, lucrările se desfășoară în interiorul clădirii. Lucrarea comandată de Consiliul Județean presupune refacerea hidroizolaţiei de la subsol, a zidăriei şi a instalaţiilor electrice. Totodată, monumentul istoric este consolidat, acoperişul este reabilitat, iar ornamentele de pe faţadă şi scările interioare sunt restaurate.

Printre ornamentele restaurate este un basorelief care a atras atenţia specialiştilor prin tehnica de realizare, una de sorginte italiană.

„Pe basorelief se pot distinge două zeităţi antice, respectiv zeul comerţului şi zeitatea protectoare a farmaciştilor, precum şi monograma farmacistului Constantin Ţinc. Pentru a-i redescoperi frumuseţea, basorelieful este mai întâi curaţat mecanic de către un specialist de la Bucureşti, după care vor fi realizate și alte intervenţii pentru a repune în valoare această operă de artă. Se lucrează şi la balconul principal, o bijuterie arhitecturală. Din fericire, s-au păstrat o parte din piesele originale, care acum sunt restaurate cu mare grijă”, a anunțat recent Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conform planului, Muzeul Casa Colecțiilor va fi dotat cu sisteme de detecţie şi alarmare la incendiu și efracţie, de supraveghere şi înregistrare video şi de control acces. Nu în cele din urmă, proiectul mai prevede dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, dar și digitizarea monumentului de arhitectură, astfel încât sediul Muzeului Casa Colecţiilor să poată fi scanat 3D și să se realizeze tururi virtuale. Valoarea investitiei este de aproximativ 3,5 milioane de lei, fonduri europene.

Clădirea a fost construită în anul 1900. Încă de la început a fost sediul Farmaciei Ținc, purtând numele unui celebru farmacist gălățean. Constantin Ţinc a locuit și muncit în imobilul care acum este monument istoric, iar ca recunoaștere a realizărilor sale a fost primar al orașului Galați în mai multe mandate și senator de Covurlui.

După ce a fost naționalizată în perioada comunistă, clădirea a fost folosită tot ca farmacie. În 2012, Farmacia Ținc a fost preluată de Consiliul Județean Galați și a devenit Muzeul Casa Colecțiilor.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Lucrări neexecutate la Casa Colecțiilor în procent de 76%

La Farmacia Ținc (”Casa Colecțiilor”) se dorește continuarea lucrărilor de reabilitare și restaurare cu un alt constructor, proiect finanţat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. De această dată, în urma companiei Midanne au rămas lucrări neexecutate în procent de 76%, iar restul de finalizat este estimat la o valoare de 1.764.088,91 lei, într-un interval stabilit de opt luni. Ofertele au ca termen de depunere în SEAP data de 11 iulie, câștigătorul urmând a fi desemnat tot în baza ”prețului cel mai scăzut”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Nu au fost găsiți constructori pentru Zătun și Farmacia Ținc

Cele două proceduri deschise de Consiliul Județean Galați în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru executarea resturilor de lucrări de la baza de agrement cu specific pescăresc Zătun 2 și de la Farmacia Ținc ("Casa Colecțiilor") au fost anulate, din lipsă de ofertanți. Cele două obiective de investiții sunt finanțate cu fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, respectiv, Programul Operațional Regional 2014-2020.

În ambele situații, lucrările au fost realizate în proporție de sub 50%, iar ceea ce a rămas de executat are o valoare totală de circa trei milioane de lei (cumulat), exclusiv TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un contract reziliat şi două licitaţii anulate. Se caută cu bani europeni un alt restaurator pentru Farmacia Ţinc

Cu bucăţi de carton în geamuri, fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul „Casa Colecţiilor” din Galaţi, tot aşteaptă constructori şi restauratori care să-i redea strălucirea de odinioară. În urmă cu mai bine de un secol, construcţia clădirii aflate astăzi pe Lista Monumentelor Istorice a durat doar un an. Nu putem spune același lucru și despre restaurare. Lucrările, realizate cu fonduri europene atrase de Consiliul Judeţean Galaţi, au început în martie 2019. La finele anului 2021, când execuţia ajunsese la doar 24 la sută, contractul de lucrări a fost reziliat unilateral de autorităţi, din culpa exclusivă a antreprenorului.

Acum se caută un alt constructor, care să realizeze ce n-a reuşit primul. Din păcate, primele două licitaţii de lucrări au fost anulate în lipsa ofertanţilor. La cea de-a treia procedură aflată în derulare, ofertele constructorilor sunt aşteptate până pe 29 septembrie 2022. Poate măcar acum va fi cu noroc…

Situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian, fosta Farmacie Ţinc este o bijuterie arhitecturală unică în Galaţi prin decoraţiunile exterioare în stil eclectic, dar mai ales pentru că este singura clădire monument istoric cu dublă funcţionalitate – farmacie şi locuinţa farmacistului. Clădirea i se datorează farmacistului Constantin Ţinc, personalitate marcantă a vieţii culturale, politice, economice şi sociale a Galaţiului, pe care cetăţenii l-au ales de trei ori consilier comunal şi primar al oraşului în anii 1898, 1904-1905 şi 1914-1917, dar şi senator de Covurlui în perioada 1907-1911.

Prima restaurare a clădirii, după Revoluţie, a început în 1992, când Ministerul Culturii a preluat coordonarea lucrărilor şi finanţarea lor, şi s-a încheiat în 2007, după ce Consiliul Judeţean a preluat-o şi a alocat fonduri pentru finalizarea investiţiei.

Din 2008, transformată în Muzeul „Casa Colecţiilor”, fosta farmacie adăposteşte adevărate comori, între care obiecte care i-au aparţinut Smarandei Brăescu, supranumită Regina Aerului, lui George Maksay, fotograf oficial al Curţii Regale şi arbitrului internaţional Nicolae Rainea.

La numai zece ani de la ultima restaurare, autorităţile judeţene explicau că sunt necesare noi intervenţii, deoarece clădirea a fost afectată de infiltraţiile cauzate de alte lucrări edilitare, executate în preajma ei.

Griji pentru durata lucrărilor

Autorităţile judeţene erau preocupate de durata lucrărilor încă de la momentul lansării proiectului european „Restaurare şi amenajare Muzeul „Casa Colecţiilor” (Fosta Farmacie Ţinc) din Galaţi”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Se întâmpla pe 31 august 2017.

„Farmacia Ţinc, actualmente Muzeul „Casa Colecţiilor”, este un edificiu emblematic pentru judeţul Galaţi, a cărui construcţie a durat, la 1899, doar un an. Ca să vedeţi cât de repede se mişcau constructorii în vremea aceea! Sper ca şi constructorii din ziua de astăzi să ia exemplul celor care, într-un an de zile, au ridicat o construcţie ca asta”, declara, la acel moment, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

„Clădirea este o mică bijuterie pe care intenţionăm să o facem să strălucească aşa cum merită. Pe 9 noiembrie 2020, cu ajutorul Celui de Sus, sperăm să obţinem rezultatele pe care ni le-am propus. Clădirea va fi amenajată în aşa fel încât să fie cât mai atractivă şi funcţională ca muzeu pentru vizitatori”, spunea şi asistent managerul de proiect, Aurelia Domniţeanu.

Cu o valoare totală de 3.452.821 de lei, din care 3.159.529 lei - asistenţă financiară nerambursabilă, proiectul european trebuia să aibă o durată de 39 de luni.

Clădirea urma să beneficieze de lucrări de restaurare şi reparaţii: îndepărtarea igrasiei, repararea acoperişului, jgheaburilor, burlanelor şi a tencuielilor, restaurarea ornamentelor. Erau prevăzute: hidroizolaţii, refacerea trotuarelor, refacerea pavimentului şi a pantelor de scurgere, termoizolare, dotarea cu sistem de detecţie şi alarmare la incendiu, la efracţie, supraveghere şi înregistrare video şi control acces. Erau incluse şi modernizări cerute de funcţiunea de muzeu – recompartimentare, montare de pardoseli din duşumele de stejar lăcuite, vopsitorii interioare, instalaţii, dotarea cu vitrine moderne şi digitizarea monumentului prin scanare 3D, pentru realizarea unui tur virtual.

Lucrări începute în forţă

În urma licitaţiei, pe 25 februarie 2019, Consiliul Judeţean Galaţi a încheiat cu SC Midanne Invest Grup SRL Bucureşti, contractul  în valoare 1.900.691 de lei fără TVA, pentru execuţia lucrărilor de restaurare şi amenajare a Casei Colecţiilor..

Ordinul de începe a lucrărilor a fost emis în data de 21 martie 2019.

Pe 27 noiembrie 2019, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, preşedintele Costel Fotea anunţa că imobilul „este în plin proces de restaurare şi modernizare. Se lucrează la interior, la refacerea hidroizolaţiei de la subsol, la partea de zidărie şi la instalaţiile electrice. Monumentul istoric va fi consolidat, acoperişul va fi reabilitat, iar ornamentele de pe faţadă şi scările interioare vor fi restaurate”.

Pe 12 octombrie 2020, preşedintele Fotea scria pe Facebook că „se lucrează deja la restaurarea fațadei, folosindu-se materialele și tehnicile cu care au fost realizate piesele originale”.

Iar pe 10 decembrie 2020, revenea cu detalii: „Avansează lucrările şi la Farmacia Ţinc. O parte din faţada acestei bijuterii arhitecturale a fost deja restaurată, iar mai bine de 35 la sută din ornamente au fost reconstruite de la zero, folosindu-se aceleaşi materiale şi tehnici ca acum 120 de ani.

De asemenea, este în plin proces de restaurare un basorelief care a atras atenţia specialiştilor prin tehnica de realizare, una de sorginte italiană. Pe basorelief se pot distinge două zeităţi antice, respectiv zeul comerţului şi zeitatea protectoare a farmaciştilor, precum şi monograma farmacistului Constantin Ţinc. Pentru a-i redescoperi frumuseţea, basorelieful este mai întâi curăţat mecanic de către un specialist de la Bucureşti, după care vor fi realizate și alte intervenţii pentru a repune în valoare această operă de artă. Se lucrează şi la balconul principal, o bijuterie arhitecturală. Din fericire, s-au păstrat o parte din piesele originale, care acum sunt restaurate cu mare grijă”.

Gălăţenii aminteau, însă, că balconul original mai poate fi admirat doar în imaginile de epocă, şi că în turn, în locul ferestrei centrale rotunde, era un ceas…

Conform panoului de şantier, data finalizării trebuia să fie 20 septembrie 2021.

Contract reziliat, constructor dat în judecată

În urma solicitării noastre de informaţii - la care Consiliului Judeţean i-a luat 17 zile calendaristice pentru a ne răspunde - am aflat ce lucrări a realizat firma Midanne Invest Grup, cu cât a fost plătită, şi în ce condiţii i-a fost reziliat contractul la Farmacia Ţinc.

„SC Midanne Invest Grup SRL Bucureşti a executat lucrări de arhitectură, instalaţii electrice sanitare şi termice, în valoare de 555.500 de lei cu TVA inclus, reprezentând 24,88 la sută din valoarea lucrărilor contractate.

Ca urmare a neexecutării obligaţiilor contractuale în termenul stabilit conform contractului de execuţie lucrări, în data de 18 noiembrie 2021, Judeţul Galaţi a formulat declaraţia de reziliere. Contractul a încetat de drept la data de 2 decembrie 2021.

Motivele rezilierii unilaterale din culpa exclusivă a antreprenorului, SC Midanne Invest Grup SRL Bucureşti, au constat în: neexecutarea în mod repetat a obligaţiilor contractuale; neexecutarea obligaţiilor contractuale în termenul prevăzut de contract; lucrări realizate extrem de reduse cantitativ; incapacitatea tehnică şi financiară a de a finaliza lucrarea; forţă de muncă insuficientă implicată în efectuarea lucrărilor la obiectiv.

Suma totală achitată pentru lucrările executate se ridică la 555.500 de lei.

Pe rolul Tribunalului Galaţi se află în prezent un dosar cu obiect pretenţii, în contradictoriu cu SC Midanne Invest Grup SRL Bucureşti, ca urmare a clauzei penale din cadrul contractului de execuţie lucrări. Cererea de chemare în judecată este formulată de către unitatea administrativ-teritorială Judeţul Galaţi”, ne-a transmis instituţia.

Alte contracte încheiate

Pentru implementarea proiectului, au fost încheiate şi alte contracte de servicii, între care cele mai importante vizează: plan marketing, analiză şi previziune financiară - 29.200 de lei fără TVA cu Oppidum Studio SRL; audit financiar - 39.975 de lei fără TVA cu Asist Expert SRL; proiectare şi asistenţă tehnică - 75.000 de lei fără TVA cu Arhidesign GS SRL; dirigenţie de şantier - 25.000 de lei cu Iancu Mihail –Costică  – Întreprindere Individuală. Iar pentru furnizarea dotărilor aferente proiectului, există un contract în valoare de 298.855 de lei fără TVA cu Horace Media SRL.

Proiect modificat şi prelungit

Potrivit Consiliului Judeţean, bugetul proiectului european a ajuns la valoarea finală de 3.550.193 de lei, iar finanţarea nerambursabilă a rămas tot de 3.224.009 de lei. A crescut valoarea cheltuielilor neeligibile de la 228.811, la 326.183 lei cu TVA, pentru acoperirea costurilor aferente lucrărilor neprevăzute. Nu au fost aplicate corecţii financiare.

“Pentru a nu pierde finanţarea europeană pentru acest proiect, Consiliul Judeţean Galaţi a efectuat expertiza tehnică a lucrărilor executate, a actualizat valoarea restului de lucrări de executat şi a demarat procedura de licitaţie a acestuia.

Contractul de finanţare a fost prelungit până în luna noiembrie 2023, interval care poate asigura finalizarea lucrărilor de restaurare şi amenajare, precum şi realizarea activităţilor ulterioare privind pregătirea expoziţiilor, digitizarea monumentului şi organizarea evenimentului de inaugurare”, ne-a comunicat instituţia.

Deocamdată, nimeni la licitaţii

Din păcate, primele două licitaţii pentru execuţia lucrărilor rămase, lansate pe 7 iunie şi, respectiv, 14 iulie 2022, au fost anulate automat, deoarece nu au existat ofertanţi. Cea de-a treia procedură, iniţiată pe 2 septembrie, are ca dată-limită pentru depunerea ofertelor ziua de 29 septembrie 2022. Valoarea estimată a contractului este de 1.764.088 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. Conform datelor publice, au rămas lucrări neexecutate în procent de 76 la sută, iar durata de realizare este de opt luni de la data ordinului de începere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Cine ar putea restaura Farmacia Ținc

După un contract de lucrări reziliat și două licitații anulate din cauza lipsei ofertanților, iată că un constructor este interesat de restaurarea Farmaciei Ținc, contract estimat la 1.764.088 de lei fără TVA. Singurul ofertant înscris la licitație are deja experiență într-un alt proiect de restaurare cu fonduri europene a unei clădiri istorice.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației lansate de Consiliul Județean Galați pentru execuția lucrărilor de „Restaurare și amenajare Muzeul «Casa Colecţiilor» (Fosta Farmacie Ţinc) din Galați”, finanţat prin POR 2014-2020. Este vorba despre SC Rovis Lider SRL, care are ca subcontractanți firmele Helios Security SRL și Tehnoclima SRL. Este același constructor care a realizat lucrările de restaurare a imobilului de pe strada Domnească nr. 58, în cadrul unui proiect european implementat de Primăria municipiului Galați.
Așa cum ați putut citi în ziarul „Viața liberă”, fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul „Casa Colecţiilor” din Galaţi, tot aşteaptă constructori şi restauratori care să-i redea strălucirea de odinioară. În cadrul primului contract de execuție, lucrările au început în martie 2019, iar la finele anului 2021 ajunseseră la doar 24 la sută. Contractul de lucrări a fost reziliat unilateral de autorităţi, din culpa exclusivă a antreprenorului. Pentru găsirea unui nou constructor s-au organizat deja două licitații, anulate din cauza lipsei ofertanților.
Rămâne de văzut dacă această a treia procedură se va încheia cu succes.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

De câţi bani ar avea nevoie Farmacia Ţinc

"Se modifică Hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi nr. 110 din 28 aprilie 2022 privind actualizarea proiectului tehnic și a restului de executat pentru finalizarea obiectivului de investiţie «Restaurare și Amenajare Casa Colecțiilor fosta Farmacie Ținc» Galați", prevede un alt proiect de hotărâre ce va fi spus la vot în şedinţa de marţi. Conform documentului, valoarea totală a investiţiei va ajunge la 3.172.473 de lei inclusiv TVA, de la 2.544.010 de lei inclusiv TVA, suma la care fusese calculată în primăvara acestui an.

"La acest obiectiv de investiții, contractul de lucrări început în anul 2019, a fost reziliat în anul 2021 deoarece constructorul a executat în perioada de derulare a contractului sub 30 la sută din cuantumul lucrărilor, dovedind incapacitatea de a duce lucrările contractate la bun sfârșit. Pentru terminarea lucrărilor, Consiliul Județean Galați a efectuat o expertiză tehnică ce a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat. Valoarea totală a restului de executat: 2.544.010 de lei inclusiv TVA", se arată în hotărârea din aprilie 2022. "Datorită (sic!) creșterii semnificative a prețurilor la materiale, proiectantul a procedat la actualizarea părții economice pentru realizarea obiectivului: «Restaurare și Amenajare Casa Colecțiilor fosta Farmacie Ținc» Galați, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Urmare a celor menţionate, principalii indicatori tehnico-economici sunt: 3.172.473 de lei (inclusiv TVA)", prevede proiectul de hotărâre actual, care va fi votat de consilieri.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ultima licitaţie pentru găsirea unui constructor a fost anulată pe 18 octombrie 2022, pe motiv că "au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme". Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", singura ofertă fusese depusă de Rovis Lider SRL, firmă care a executat lucrările de restaurare la Casa Artelor de pe strada Domnească nr. 58.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Încă un milion de lei pentru restaurarea Farmaciei Ținc

Prin hotărâre a Consiliului Județean (CJ) Galați a fost modificat, din nou, săptămâna trecută, cuantumul estimat al lucrărilor necesare pentru restaurarea Farmaciei Ținc - Casa Colecțiilor. Astfel, ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor la materiale, expertul a procedat la actualizarea părții economice pentru realizarea obiectivului de investiție, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. În urma acestei actualizări, principalii indicatori tehnico-economici evidențiază o valoare totală a investiţiei de 4.115.047,81 lei (inclusiv TVA) din care partea de construcții-montaj se ridică la 3.114.512,74 lei.

Această recalculare scumpește cu aproape un milion de lei valoarea proiectului, iar reevaluarea este de la sine înțeleasă, atâta vreme cât licitațiile organizate de autoritatea contractantă în toamna anului trecut nu au dus la niciun rezultat. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ultima licitație pentru găsirea unui constructor a fost anulată pe 18 octombrie 2022, pe motiv că "au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme". De altfel, la momentul respectiv, cotidianul nostru menționa că singura ofertă fusese depusă de compania specializată Rovis Lider SRL, firmă care a executat lucrările de restaurare la Casa Artelor de pe strada Domnească nr. 58. La acel moment, restul de lucrări era estimat la 3.172.473 de lei, inclusiv TVA.

Mai trebuie spus că toate acestea se produc în urma abandonării lucrărilor și rezilierii contractului cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL. Operatorul economic din Capitală a executat mai puţin de un sfert din totalul lucrărilor de restaurare și amenajare a Casei Colecțiilor, fiind responsabil și pentru întârzierea investiției CJ din Parcul Rizer, noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală. De altfel, pe rolul Tribunalului Galaţi se află în prezent un dosar cu obiect pretenții, în contradictoriu cu  Midanne Invest Grup SRL Bucureşti, cererea de chemare în judecată fiind formulată de către UAT Judeţul Galaţi.

Nu în ultimul rând, urgența reluării lucrărilor este dată de posibila și nedorita dezangajare a fondurilor europene alocate prin POR 2014-2020, conform principiului de finalizare a investițiilor ”n+3”, unde n reprezintă ultimul an al cadrului financiar european multianual. Cel mai probabil, după actualizarea costurilor, inclusiv a sumelor neeligibile, aflate în sarcina CJ, vor fi reluate licitațiile pentru desemnarea unui nou constructor.

Farmacia Ținc a fost realizată în 12 luni, la finele secolului al XIX-lea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Consiliul Județean caută un nou restaurator pentru Casa Colecțiilor

Consiliul Județean (CJ) Galați a reluat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura pentru desemnarea unui constructor care să finalizeze restaurarea și amenajarea Farmaciei Ținc - Casa Colecțiilor.

Valorile specificate în devizul financiar au în vedere lucrări de construcții-montaj în valoare de 2.617.237,59 lei, în vreme ce utilajele, echipamentele tehnologice și funcționale care necesită montaj au fost evaluate la 218.793,95 lei, ceea ce duce la un total estimat al restului investiției de peste 2,8 milioane de lei. În paralel, cheltuielile diverse şi neprevăzute au o valoare estimată de 66.977,07 lei fără TVA, nefiind cuprinse în totalul de mai sus. Autoritatea contractantă prevede un interval de execuție a lucrărilor de doar opt luni și o perioadă de garanție de minimum trei ani, de la data semnării procesului-verbal de recepție, la terminarea lucrărilor fără obiecțiuni.

Temenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 10 aprilie 2023, atribuirea contractului urmând a se face conform criteriului "prețul cel mai scăzut". Reamintim că restaurarea și repunerea în valoare a acestui monument istoric gălățean, finalizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, este finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

(10 august)

Se reiau lucrările la Muzeul „Casa Colecțiilor”

Începând de astăzi, se reiau lucrările la una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Galaţiului – Muzeul “Casa Colecțiilor” (fosta farmacie Ținc). 

“Din păcate, primul constructor nu a respectat termenul și condițiile din contract, astfel că am fost forțați să reluăm procedura de licitație. Am încredere că noul constructor va duce la bun sfârșit acest proiect și că această bijuterie arhitectonică va putea fi redată gălățenilor. Prin lucrările de  restaurare și modernizare, ne-am propus să redăm clădirii strălucirea de altădată și să punem la dispoziția gălățenilor, din nou, o adevărată pagină de istorie locală”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea, cunoscută drept farmacia Ținc, construită în anul 1900 s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului XX, prin elemente stilistice valoroase.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Farmacia Ținc își recapătă fațada strălucitoare de altădată, prin lucrări de restaurare

Una dintre bijuteriile arhitecturale ale Galațiului, Muzeul "Casa Colecțiilor" (fosta Farmacie Ținc), este pe cale să-și recapete strălucirea, grație amplului proiect de restaurare derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați.

Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea a fost construită în anul 1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului al XX-lea, prin elemente stilistice valoroase. În prezent, tocmai la aceste elemente se lucrează, fiind nevoie de multă atenție și folosirea unor tehnici speciale pentru refacerea lor, informează CJ Galați.

"Un specialist de la București lucrează cu multă migală la restaurarea și refacerea frumoaselor ornamente ale fostei Farmacii Ținc, actualul sediu al Muzeului "Casa Colecțiilor". Deja mai bine de 60 la sută din ornamente au fost restaurate. De asemenea, a fost finalizată o importantă etapă de protejare a zidăriei, respectiv injectarea unei substanțe speciale, care filtrează sărurile de ciment și împiedică circulația apei prin zidărie, protejând inclusiv elementele de pe fațadă. În plus, peste 80 la sută din instalațiile electrice și termice au fost deja finalizate în interior, iar la subsol au fost instalate echipamentele de tratare a aerului", a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Farmacia Ținc face obiectul unor investiții în valoare de 4,26 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect realizat de CJ Galați prin Programul Operațional Regional (Regio).

Proiectul prevede, printre altele, lucrări de restaurare şi reparaţie, de înlăturare a factorilor care pun în pericol stabilitatea clădirii, de restaurare a ornamentelor deteriorate de pe faţadă și a scărilor interioare, înlocuirea pardoselii degradate și reamenajarea spaţiului muzeal. De asemenea, spaţiile de expunere vor fi dotate şi mobilate cu vitrine moderne şi panouri de expunere mobile. În cadrul proiectului se va realiza inclusiv o scanare 3D a monumentului de arhitectură, în vederea realizării unui tur virtual al muzeului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Lucrările de restaurare a Farmaciei Ținc, aproape de finalizare

Echipa de restauratori care redă strălucirea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Galați - Muzeul "Casa Colecțiilor" (fosta Farmacie Ținc) – se apropie cu pași repezi de finalizarea lucrărilor. Cele mai delicate intervenții sunt la refacerea stucaturii, dar la fel de importante sunt lucrările ce privesc refacerea tâmplăriei și a feroneriei clădirii.

Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea a fost construită în anul 1900 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului XX, prin elemente stilistice valoroase. Grație proiectului cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați, Farmacia Ținc își recapătă strălucirea de altădată, valoarea investițiilor fiind de 5,5 milioane de lei.

”Vorbim de o clădire monument istoric – una dintre cele mai frumoase din Galați – dar remarcabilă este, după cum se știe, și legătură cu una dintre figurile marcante ale comunității gălățene – farmacistul Constantin Ținc, care a fost inclusiv primar al Galațiului, senator de Covurlui, pentru meritele sale fiind și decorat cu Ordinul «Coroana României» în Grad de Ofițer. Prin urmare, prin tot ce reprezintă ea, această bijuterie arhitectonică este o parte esențială a moștenirii istorice și culturale a Galațiului”, ne-a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Dincolo de elementele artistice ce țin de arhitectura clădirii, la fel de importante sunt și componentele de ordin tehnic, mai puțin vizibile, dar esențiale pentru păstrarea în bună stare a monumentului. ”O etapă de bază în restaurarea clădirii a fost protejarea zidăriei prin refacerea hidroizolației fundației și protejarea structurii inclusiv prin injectarea unei substanțe speciale care filtrează sărurile de ciment și împiedică circulația apei prin zidărie, protejând și elementele de pe fațadă. De asemenea, s-au refăcut instalațiile electrice și de climatizare, la standardele corespunzătoare unor spații muzeale, ce necesită o serie de condiții speciale pentru păstrarea în bune condiții a exponatelor.

În prezent, se lucrează la finalizarea restaurării elementelor decorative. Stucatura presupune intervenții de mare finețe; de asemenea, ușile, ferestrele și feroneria – care păstrează încă însemnele din vremea lui Ținc – sunt în curs de restaurare. Practic, în acest moment, per ansamblu, lucrările sunt în proporție de 80 la sută realizate, astfel că undeva în perioada iunie – iulie, Casa Colecțiilor va fi redată circuitului muzeal”, a precizat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

După finalizarea lucrărilor, Muzeul ”Casa Colecțiilor” va reveni în administrarea Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” și va cuprinde mai multe secțiuni ce marchează momente-cheie din evoluția cultural-istorică a Galațiului. Astfel, la Muzeul ”Casa Colecțiilor” vizitatorii vor putea admira expoziții de etnografie, medalistică și carte veche, dar va exista și un salon dedicat Smarandei Brăescu – unde va fi expus inclusiv echipamentul de parașutist cu care și-a câștigat celebritatea mondială! – dar și un salon dedicat Comisiei Europene a Dunării, care și-a desfășurat activitatea la Galați.

Nu în ultimul rând, în cadrul proiectului se va realiza și o scanare 3D a monumentului de arhitectură în vederea realizării unui tur virtual al Muzeului “Casa Colecţiilor”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.