Jump to content

Festivalul international de jazz Ro Danube


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Festival internațional de jazz la Galați

Primăria municipiului Galați a pus la bătaie un contract în valoare estimată de 325.000 de lei fără TVA, pentru servicii de organizare a unui festival internațional de jazz. "Ro-Danube International Jazz Festival" ar urma să aibă loc în perioada 15–18 septembrie 2022.

Potrivit caietului de sarcini al achiziției publice, municipalitatea își dorește un eveniment de calitate și bun-gust, dar și promovarea evenimentului în cadrul instituțiilor naționale culturale și internaționale: "un proiect croit pentru toate gusturile și generațiile, pentru cei care doresc să fie surprinși de noi viziuni muzicale, pentru cei care pun emoția pe prim-plan sau pentru cei atrași de show-uri pline de energie creativă".
Caietul de sarcini prevede că organizatorul trebuie să realizeze evenimentul cu concursul unui număr de minimum opt artiști dintr-o listă generoasă, cu nume internaționale: The Groovy Bastards sau Nicu Patoi & Platonic Band; Raphael Wressnig & The Soul Gift Band; Mario Laginha Trio; Jean-Loup Longnon Quintet; Omri Mor Quintet; Djabe; Beata Przybytek Quintet; Dhafer Youssef; Vintage Trouble; Jojo Mayer & Never; Hidden Orchestra; Tatran.
Concertele vor avea lor atât în săli, cât și în aer liber. Cu excepția ultimei zile, 18 septembrie, în celelalte trei zile recitalurile vor fi urmate de jam sessionuri, după 30 de minute de la ultimul recital.
Data-limită de primire a ofertelor în cadrul achiziției lansate de Primărie este 27 iulie 2022.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Festivalul Internaţional de Jazz de la Galaţi, într-o nouă formulă

În perioada 15-18 septembrie 2022, se va desfăşura la Galaţi prima ediţie a RO Danube International Jazz Festival, la care vor participa interpreţi şi trupe de prestigiu din România, Austria, Franţa, Germania, Portugalia, Polonia, Ungaria şi Israel, artiştii abordând genuri diverse ale jazzului, precum jazz rock, funky jazz, blues, be bop, world music, etno jazz, jazz fusion sau smooth jazz.

Evenimentul este finanţat de Primăria Municipiului Galaţi şi susţinut de Universitatea "Danubius". Programul festivalului cuprinde recitaluri ale trupelor Nicu Patoi & Platonic Band, Raphael Wressnig Trio (Austria), Mario Laginha Trio (Portugalia), Jean Loup Longnon Quintet (Franţa-Japonia), Omri Mor Quintet (Israel), Joo Kraus Quartet (Germania), Djabe (Ungaria), Beata Przybytek Quintet (Polonia).
Directorul artistic şi selecţioner unic al festivalului, regizorul şi muzicianul Lucian Sabados, consideră că "acest Festival Internațional de Jazz vine să completeze şi să continue o tradiţie îndelungată a prezenţei festivaliere a muzicii de jazz şi blues în oraşul de la Dunăre, propunându-şi, ca trăsătură distinctivă, să prezinte iubitorilor acestui valoros gen muzical o panoramă cvasicompletă a celor mai prestigioase şcoli de jazz din Europa: poloneză, maghiară, germană, română, franceză sau portugheză, dar şi din Israel".

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe esplanada Grădinii Botanice, iar celelalte reprezentaţii vor fi organizate în Aula Magna a Universităţii "Danubius" Galaţi.
Pentru toate concertele, intrarea este gratuită, iar locurile se pot rezerva în perioada 24 august - 10 septembrie, la adresa media@univ-danubius.ro sau la telefon 0741.316.854.
Joi, 15 septembrie, în Grădina Botanică, de la ora 19,30, va urca pe scenă virtuozul chitarist gălăţean Nicu Patoi, alături de Platonic Band, după care, de la ora 21,30, urmează recitalul trupei austriece Raphael Wressnig Trio.
Vineri, 16 septembrie, în Aula Magna a Universităţii "Danubius", de la ora 19,00 au fost programaţi portughezii din trupa Mario Laginha Trio, după care, de la 21,15, vor cânta Jean Loup Longnon Quintet (Franţa-Japonia).
Sâmbătă, 17 septembrie, tot de la ora 19,00 şi tot la "Danubius", va fi recitalul trupei Omri Mor Quintet (Israel), urmat la 21,15 de recitalul Joo Kraus Quartet (Germania).
În ultima zi de festival, duminică, 18 septembrie, de la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, vor cânta cei de la Djabe (Ungaria) şi Beata Przybytek Quintet (Polonia).

Cu o diversitate impresionantă de trupe, chemate din toată Europa, şi stiluri, evenimentul, deşi la prima ediţie în această organizare, pare să fie cu mult în faţa unui alt festival cu tradiţie, care se desfăşoară la Bucureşti în aceeaşi perioadă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Festivalul international de jazz de la Galaţi, un răsfăţ muzical de înaltă ţinută

Ro Danube International Jazz Festival, eveniment aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat în perioada 15-18 septembrie la Galaţi, cu finanţarea Primăriei, în parteneriat cu Universitatea "Danubius" şi Consiliul Judeţului, şi a adus în oraşul nostru muzicieni şi banduri de primă mână, un adevărat răsfăţ cultural.

Remarcabil pentru această primă ediţie este faptul că, într-adevăr, festivalul îşi merită pe deplin numele de "internaţional". Din opt trupe prezente, şapte au fost de peste graniţă, din Ungaria, Austria, Germania, Portugalia, Franţa, Israel şi Polonia. Mai mult decât atât, gălăţenii prezenţi la eveniment au avut ocazia să asculte, pe gratis, banduri pentru care oriunde în Europa se plătesc bilete de sute de euro, muzicienii fiind aleşi pe sprânceană de directorul de festival, regizorul Lucian Sabados, director al Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, organizator de festivaluri în mai multe oraşe.
În același timp cu evenimentul din Galaţi s-a desfăşurat la Bucureşti un festival de jazz, care nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul celui de la noi. Din nefericire, tot în acelaşi timp, a avut loc, în aer liber, tot la Galaţi şi festivalul de rock, care a "furat" cu siguranţă o parte a publicului, în special cel tânăr, oamenii fiind puşi în situaţia să aleagă între cele două evenimente muzicale, deşi ar fi vrut să se bucure de ambele.
Deschiderea Ro Danube International Jazz Festival a avut loc, în mod inspirat, pe o pajişte verde din Grădina Botanică. Şi, deşi era mijlocul săptămânii (15 septembrie a fost joi), oamenii au venit în număr destul de mare să se bucure de muzică bună. Celelalte trei seri s-au desfăşurat în Aula Magna la Universitatea "Danubius".
Debutul festivalului a fost făcut de gălăţeanul nostru Nicu Patoi, chitarist de renume, şi Platonic Band, care ne-au încântat cu un regal de blues, jazz şi rock, toate asezonate cu virtuozitate şi feeling. Din Austria, tot în prima seară, ne-a bucurat Raphael Wressnig, un maestru al orgii Hammond B3, care ne-a teleportat în lumea muzicală din New Orleans şi Memphis.
În a doua seară de festival, portughezii de la Mario Laginha Trio ne-au gâdilat urechile cu un proiect muzical de improvizaţie pe teme de Chopin, o evoluţie plină de măiestrie şi sensibilitate, în care am avut ocazia să ascultăm un pianist de înaltă clasă, dar şi un magician al tobelor. Trupa din Franţa, Jean Loup Longnon Quartet, a fost o prezenţă explozivă, dar şi exotică, având în componenţă şi doi muzicieni japonezi.
A treia seară a adus la Galaţi un adevărat geniu al pianului, Omri Mor, jumătate israelian, jumătate argentinian, un tânăr compozitor fascinat de diferitele genuri muzicale ale lumii, inclusiv cea arabic-andaluză. Alături de el au evoluat alţi muzicieni de marcă, printre care şi brazilianul Joca Perpignon, care a mai fost prezent în România, în urmă cu şase ani, la Festivalul Internaţional de Jazz de la Bucureşti.
Joo Kraus din Germania, conducător de orchestră, compozitor, nominalizat de două ori la Grammy, premiat în ţara sa cu cele mai prestigioase distincţii muzicale, solist şi trompetist, ne-a răscolit cu un adevărat uragan muzical, în care nu s-a sfiit să includă, cu măiestrie şi sensibilitate modernă, inclusiv genuri muzicale precum house-ul.
Ultima seară i-a adus la Galaţi pe cei de la Djabe (Ungaria), una dintre cele mai bune trupe de jazz-rock la nivel internaţional, nu numai european, dar şi pe fermecătoarea solistă poloneză Beata Przybytek şi al ei cvintet, format din muzicieni unul şi unul.
Prin urmare, putem spune cu mâna pe inimă că Ro Danube International Jazz Festival a fost un eveniment care a aliniat Galaţiul la cel mai înalt nivel european de jazz, un eveniment cu instrumentiști de top, repertoriu variat (din toate genurile şi sferele culturale main stream sau underground), sonorizare impecabilă și locație intimă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.