Jump to content

Concursul de artă plastică "Gheorghe Petrașcu" Tecuci


dcp100168

Recommended Posts

Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” devine un eveniment al comunității

Patru antreprenori locali din jurul orașului Tecuci se alătură eforturilor de organizare a primei ediții a Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”. Competiția este prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la nașterea, la Tecuci, a marelui pictor, primul academician provenit din rândul artiștilor plastici. Cei patru antreprenori, păstrători ai rețetelor tradiționale, bazate pe produse 100% naturale, vor oferi premii deosebite laureaților. Aceștia sunt: Stupina Avram, Zmeură – Rubin parfumat, Lavanda – Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie. 

Competiția este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores și se adresează artiștilor plastici deosebit de talentați.

Concursul se desfășoară exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, pot trimite până pe 10 noiembrie 2022, pe adresa: concursulgheorghepetrascu@gmail.com, fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii. Întrecerea artistică mai are două perioade de înscriere (11 septembrie – 10 octombrie si 11 octombrie – 10 noiembrie 2022). Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs găsiți pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-inscrieri/ . 

 Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949), personalitate de primă valoare a artei românești, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.

Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu vor intra în colecția Muzeului Teodor Cincu din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de magicianul sticlei românești, artistul Ioan Tămâian. 

Premiile care îi așteaptă pe artiști se ridică la valoarea de peste 13.000 lei.

ziarultecucean.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Concursul Internațional de Artă Plastică “Gheorghe Petrașcu” 2023 și-a desemnat câștigătorii

Ediția a II-a a Concursului Internațional care poartă numele primului academican român provenit din rândul artiștilor vizuali ”Gheorghe Petrașcu” și-a desemnat laureații.

Juriul prezidat de pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a avut o misiune dificilă. Analizând lucrările celor 66 de participanți din Republica Moldova, Belgia și România s-a stabilit următoarea ierarhie:

Trofeul creat special de artistul ceramist George Dragomir îi v-a reveni tânărului pictor gălățean Cosmin George Caraman, în vârstă de 22 de ani, în prezent masterand al Facultății de Arte din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din orașul pe de Dunăre.

Premiul I la categoría de vârstă până la 18 ani va merge în Republica Moldova, fiind obținut de Otilia Prisecaru, eleva de 15 ani a Liceului Privat ”Da Vinci” și cursantă a școlii de pictură Anatol Ghimpu.

Premiul al II-lea revine la prima categorie de vârstă tinerilor Filip Chiriac de 16 ani, din Republica Moldova și lui Vlad Minculescu, 17 ani, din Constanța, iar la categoria +19 ani, laureat este Ionuț Cristian, de 36 de ani, din localitatea Băișoara, județul Cluj.

Premiul al III-lea a fost acordat doar la categoría mare de vârstă și va fi împărțit între Ana Claudia Riza, 22 de ani, din Galați și Gabriel Alexandru Smărăndache, 21 de ani, din satul Soreni, jud. Dolj.

Festivitatea de premiere și Expoziția Laureaților ediției a II-a a Concursului Internațional de Artă Plastică ”Gheorghe Petrașcu” vor avea loc marți 28 noiembrie, la ora 12, la Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu” din Tecuci.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.