Jump to content

Fumul care a împânzit orașul, un mister pentru autoritățile gălățene


dcp100168

Recommended Posts

Fumul care a împânzit orașul, un mister pentru autoritățile gălățene

Autoritățile gălățene nu au depistat nici după două zile cauza fumului care a împânzit Galațiul vineri seară. Deși au apărut diverse speculații cu privire la proveniența fumului care a panicat orașul, cei ce trebuiau să anunțe ce se întâmplă nu au comunicat nimic.

Străzile Galațiului au fost îmbâcsite, vineri, 14 octombrie, de un puternic miros de fum, în unele zone ale orașului fumul fiind vizibil, însă nicio informație oficială nu a clarificat situația până la această oră. Speriați, gălățenii și-au făcut tot felul de scenarii, care pot justifica apariția fumului.

Inițial, toată lumea s-a gândit la un incendiu declanşat în oraș de arderea frunzelor. Odată cu aflarea veștii că nu este vorba despre un astfel de incident, infirmat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, au început să apară diverse ipoteze. Bănuind că tăcerea autorităților mușamalizează un eveniment ce ne-ar putea afecta, oamenii au aruncat în spaţiul public orice variantă care le-a trecut prin cap.

Un nor toxic venit dinspre ţările vecine a fost una dintre variantele vehiculate ca origine a fumului care a stricat liniștea serii de vineri, gălăţenii fiind îngrijorați din cauza situației de la graniță.

O altă ipoteză a fost aceea că fumul ar proveni de la un incendiu izbucnit în localitatea Alexandru Ioan Cuza, din Republica Moldova, aflată la o distanță de aproximativ 50 de km de Galați, însă nici această variantă nu a fost probată.

O a treia variantă s-a bazat pe comunicatul emis de ISU Tulcea, care a indicat un incendiu de proporții ce s-ar fi întins pe o suprafață de 15 kilometri pătraţi, în zona Chilia din Ucraina, în apropiere de granița cu România. "În proximitatea localităţii Chilia Nouă, din Ucraina, se manifestă un incendiu de vegetaţie uscată, palustră şi stuficolă, iar din cauza schimbării direcţiei curenţilor de aer, fumul produs de incendiu este îndreptat către zona de nord a Deltei Dunării, mai exact în zona localităţii Chilia Veche", a anunţat ISU Tulcea. Aceeași sursă a informat și că fumul degajat nu prezintă pericol pentru populaţie.

O altă variantă vehiculată în discuţiile online, poate cea mai plauzibilă, a fost cea a incendierii unor reziduuri vegetale la fabrica de ulei de la Giurgiuleşti, Republica Moldova, situată în port, foarte aproape de graniţă.

În toată această perioadă, deşi au trecut 48 de ore, autoritățile gălățene nu au anunțat absolut nimic în legătură cu acest eveniment, lăsând subiectul "în aer", cu fum cu tot. În context, poate trebuie amintit faptul că un zgomot care a zguduit oraşul şi a băgat spaima în populaţie acum cinci ani, în mai 2017, a rămas şi el fără niciun fel de comunicare din partea autorităţilor. În definitiv, un weekend liber este mai important decât liniştea gălăţenilor, nu-i aşa?

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Șeful Gărzii de Mediu Galați: fumul a venit din Republica Moldova

Fumul care a împânzit Galațiul vineri seară a provenit de la un incendiu de proporții din Republica Moldova, ne-a declarat, duminică seara, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă.

„Incendiul a avut loc în localitatea Alexandru Ioan Cuza, care este cam în dreptul Tuluceștiului. Vântul a bătut din est, așa că fumul a venit spre noi. Am făcut măsurători în stațiile 3 și 4 din Galați, cele din partea de sud-est, în Bariera Traian și în Micro 20. Acestea ne-au indicat creșteri de pulberi și de suspensii în aer, ceea ce e logic pentru o seară de vineri, în condiții de trafic intens, mai ales între orele 16,00 și 19,00. Măsurătorile nu au arătat, în schimb, nicio creștere pe zinc sau pe azot. 

Cei de la ISU au primit informații de la omologii lor din Republica Moldova, care i-au anunțat apoi că incendiul a fost stins la ora 24,00.

Până să primim aceste informări, colegii de la Agenția pentru Protecția Mediului făcuseră verificări în tot orașul, nefiind raportat nicăieri niciun incendiu”, a declarat Sorin Dănăilă, pentru „Viața liberă”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aer "acceptabil", în weekendul cu fum din Galați. Incendiul de la moldoveni, mai puțin periculos decât traficul din oraș

Așa cum ați putut afla din "Viața liberă", un miros puternic de fum a cuprins mai multe cartiere din Galați, începând din seara de vineri, 14 octombrie. Fumul era chiar vizibil în câteva zone din Galați, iar timp de două zile, niciuna din autoritățile Galațiului nu a venit să explice, din proprie inițiativă, ce s-a întâmplat. Abia duminică seară, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați a declarat pentru "Viața liberă" că sursa fumului a constitut-o un incendiu produs în localitatea Al. I. Cuza din Republica Moldova, situată în dreptul comunei Tulucești. Șeful Gărzii de Mediu ne-a mai spus atunci că măsurătorile calității aerului nu au indicat creșteri de zinc sau azot, rezultatele fiind în concordanță cu o seară de vineri cu trafic intens în oraș.

Declarația comisarului-șef Sorin Dănăilă este confirmată de rezultatele măsurătorilor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Galați și publicate zilnic pe pagina de Facebook a instituției.
Indicele măsurat de calitate a aerului poate avea șase niveluri: bun, acceptabil, moderat, rău, foarte rău și extrem de rău. Pentru 14 octombrie (ziua în care s-a semnalat fumul), rezultatele din județ au fost: „bun” la stația din Micro 19 și „acceptabil” în Micro 20, Centru și la stația de la Metro. A doua zi, pe 15 octombrie, situaţie similară, aerul a fost „bun” doar în Micro 19 și „acceptabil” la celelalte trei stații din oraș, iar duminică, 16 octombrie, toate stațiile din Galați au indicat un aer cu calitate „acceptabilă”.
Conform acestor rezultate, în perioada în care fumul a persistat deasupra Galațiului (noaptea de vineri spre sâmbătă) pare să fi fost cea mai bună calitate a aerului. Ca dovadă, luni, 17 octombrie, când fumul de la moldoveni era deja istorie, aerul a fost „acceptabil” în Micro 19, Micro 20 și la Metro, în timp ce stația din Centru a indicat o înrăutățire a calității aerului, ajungând la „moderat”, al treilea nivel din șase posibile. Nicio surpriză din acest punct de vedere: era prima zi de după weekend, elevii (cu tot cu mașinile părinților) reveneau la școală, orașul reîncepea o săptămână cu trafic normal, iar cozile de la semafoare se întindeau pe zeci de metri, oriunde te-ai fi uitat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fumul din weekend a dat peste cap indicatorii de calitate a aerului

Fumul gros care s-a lăsat peste municipiul Galaţi vinerea trecută (14 octombrie 2022) şi care a generat un val de îngrijorare printre gălăţeni şi o tăcere prelungă a oficialităţilor, a dar peste cap indicatorii de calitate a aerului. Se pare că fumul ajuns la Galaţi a fost generat de un incendiu puternic ce a avut loc în localitatea Alexandru Ioan Cuza din Republica Moldova.

Chiar dacă, aparent, harta interactivă a arătat că nivelul calităţii aerului a fost ”bun” sau ”acceptabil”, iar oficialii Gărzii de Mediu Galaţi au declarat că nu s-au înregistrat valori ale indicatorilor mai mari decât într-o zi cu trafic intens, totuşi site-ul calitateaer.ro îi contrazice.

La indicatorul P10, în data de 14 octombrie 2022, orele 18.00 - 19.00, atunci când fumul a avut cea mai mare intensitate, valorile au fost şi de x ori mai mari decât valoarea limită zilnică acceptabilă pentru protecţia sănătăţii umane. Astfel, dacă această valoare limită zilnică a particulelor în suspensie - PM10 este stabilită la 50 ug/m3, iar în orele trafic maxim aceasta ajunge în jur de 40 ug/m3, vineri, când fumul învăluia oraşul, această valoarea a ajuns la 147,81, adică de aproape 3 ori mai mult decât limita admisă.

Potrivit site-ului calitateaer.ro, particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid şi apar din următoarele surse: naturale (erupţii vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip şi dispersia polenului) şi antorpice (activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile maşinilor atât la oprirea acestora cât şi datorită arderilor incomplete).

Ce efecte au asupra sănătăţii populaţiei

”O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Ei respiră mai repede decât adulţii şi tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură”, se precizează pe platforma calitateaer.ro.

Pentru oficialităţile din Galaţi rămâne cum au stabilit: n-a fost nimic notabil, nu s-a înregistrat nimic, totul e bine, ne panicăm noi degeaba!

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.