Jump to content

Teodor Niță, acuzat de ANI că şi-a angajat soţia la Teatrul Muzical


dcp100168

Recommended Posts

SESIZARE PARCHET

NIȚĂ TEODOR, Managerul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către NIȚĂ TEODOR a infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager al teatrului a semnat, avizat și aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soției acestuia în cadrul aceleiași instituții, acesta obținând venituri în perioada martie 2018 – iulie 2019 în valoare de 62.110 Lei.
Agenția Națională de Integritate

 

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către Teodor Niţă, managerul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi, după ce acesta şi-ar fi angajat nelegal soţia ca soprană la teatru. Potrivit unui comunicat al ANI, în calitate de manager al teatrului, Teodor Niţă a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente, ce au avut ca efect angajarea soţiei sale în cadrul aceleiaşi instituţii, aceasta obţinând venituri în perioada martie 2018 - iulie 2019 în valoare de 62.110 lei.
Teodor Niţă este şi decan la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, iar soţia sa, Silvia Niţă, este conferenţiar universitar. În ultima declaraţie de avere depusă în iunie 2022, Teodor Niţă a menţionat venituri anuale de 158.000 lei de la Universitatea "Dunărea de Jos" şi 88.000 lei de la Teatrul de Operă, în timp ce soţia a avut un salariu anul de 88.000 lei de la Universitate şi 57.000 lei ca solistă la teatru.
agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

ANI a dat rateu în cazul directorului de la Muzical. Teodor Niţă: "Situaţia e lămurită de mult timp"

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis, astăzi, luni, 17 octombrie 2022, prin intermediul unui comunicat de presă că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către managerul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, Niţă Teodor, a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager al teatrului a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soţiei acestuia în cadrul aceleiaşi instituţii, acesta obţinând venituri în perioada martie 2018 - iulie 2019 în valoare de 62.110 lei.

Întrebat despre cum comentează informaţiile furnizate de ANI, Teodor Niţă ne-a explicat că situaţia e lămurită de mult timp şi că ştia că va fi reclamat la ANI, tocmai de aceea, înainte de reangajarea soţiei, a adresat printr-o casă de avocatură, o solictare Agenţiei Naţionale de Integritate prin care să fie lămurite aspectele legale privind o eventuală incompatibilitate sau conflict de interese.

În fapt, soţia directorului Teatrului „Nae Leonard” este angajata teatrului de 28 de ani, însă o perioadă artiştii au fost trecuţi de fapt pe ştatele de plată ale fundaţiei Andreiana Juventus din cauză că, în 2010, guvernul Boc a adoptat o ordonanţă prin care s-a stabilit un normativ de personal pentru fiecare unitate administrativ teritorială, în dorinţa de a reduce cheltuielile bugetare. Pentru Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi s-a stabilit ca numărul de angajaţi să fie limitat la 37 de persoane, ceea ce înseamna că 200 de angajaţi urma să fie puşi pe liber. Principalul efect al unei asemenea măsuri era că teatrul s-ar fi găsit în imposibilitatea să mai ofere gălăţenilor spectacole la un nivel profesionist, cum se întâmplase până atunci, cu doar 37 de artişti. Municipalitatea a venit astfel cu ideea încheierii unei asocieri între Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi o fundaţie, Andreiana Juventus. În baza acestei asocieri, artiştii au fost preluaţi spre a fi angajaţi de fundaţie printre aceştia numărându-se şi soţia directorului teatrului, dar au muncit efectiv pentru instituţia de cultură. În 2018, artiştii au fost reangajaţi la Teatrul „Nae Leonard”.
Teodor Niţă ne-a declarat că şi dosarul deshis la Parchet ca urmare a sesizării ANI a fost deja închis. Potrivit declaraţiilor directorului teatrului, acesta nu este funcţionar public şi deci nu e intră sub incidenţa Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţii publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, cum de altfel reiese şi din răspunsul ANI, primit de acesta din care cităm: „Opinăm că deţinerea funcţiei de director al Teatrului Muzical «Nae Leonard» Galaţi şi faptul că un angajat al acestei instituţii este soţie/rudă/afin a/al directorului nu este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, întrucât, faţă de situaţia analizei, nu sunt aplicabile dispoziţiile legale privind incompatibilităţile pe cumul de funcţiişi conflicre de interese din Legea 161/2003”.
Acesta este un nou exemplu cum ANI dă rateuri pe bandă rulantă, foarte mulţi dintre cei pentru care Agenţia a constatat stare de incompatibilitate sau conflict de interese au câştigat în instanţă anularea actelor emise de ANI.

monitoruldegalati.ro

Directorul Teatrului Muzical, acuzat de abuz în funcție pe motiv de... căsătorie

Un comunicat de presă transmis luni de Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța faptul că instituția în cauză a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către managerul Teatrului Naţional de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galaţi, Teodor Niţă, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager, a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soţiei sale în cadrul aceleiaşi instituţii, aceasta obţinând venituri, în perioada martie 2018 - iulie 2019, de 62.110 lei.
Prevederile respectivului articol din Codul penal explică faptul că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică". Așadar, Teodor Niță ar fi anchetat pentru faptul că ar fi facilitat angajarea soției sale la instituția pe care o conduce și că s-ar fi bucurat de foloasele materiale pe care aceasta le-a obținut ca urmare a angajării.

"Soția mea lucrează de peste 25 de ani la teatru"

Contactat telefonic de "Viața liberă", Teodor Niță ne-a povestit cum stau exact lucrurile. Directorul teatrului ne-a spus că situația în cauză a survenit în momentul în care toți angajații teatrului au fost reangajați. "Soția mea lucrează ca soprană de peste 25 de ani. Ea era angajată la teatru când eu am fost propus să fiu director. La acel moment, am solicitat părerea ANI despre incompatibilitatea de a fi directorul unei instituții în care lucrează deja soția mea, iar Agenția Națională de Integritate mi-a trimis scris un răspuns favorabil, prin care se arăta faptul că nu se pune problema unei incompatibilități", ne-a spus Teodor Niță.
Acesta susține că totul a pornit în 2010, când guvernul Boc a adoptat o ordonanţă prin care s-a stabilit un normativ de personal pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, în dorinţa de a reduce cheltuielile bugetare. Această decizie îi afecta și pe artiştii Teatrului "Nae Leonard", care au fost angajați la Fundaţia "Andreiana Juventus", pentru a putea profesa în continuare în teatru. Această situație a durat până în 2018, când artiștii au fost reangajați la "Nae Leonard".
Directorului teatrului ne-a mai spus că nu este funcționar public şi nu intră sub incidența Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnității publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, cum de altfel reiese şi din răspunsul ANI primit de acesta, din care cităm: "Opinăm că deţinerea funcţiei de director al Teatrului Muzical «Nae Leonard» Galaţi şi faptul că un angajat al acestei instituţii este soţie/rudă/afin a/al directorului nu este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, întrucât, faţă de situaţia analizei, nu sunt aplicabile dispoziţiile legale privind incompatibilitățile pe cumul de funcţii  şi conflicte de interese din Legea 161/2003".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.