Jump to content

Șapte medici de la Spitalul Județean, acuzați oficial de uciderea unui pacient


dcp100168

Recommended Posts

Șapte medici de la Județean, fără drept de practică după ce au fost acuzați oficial de uciderea unui pacient

Moartea unui gălățean de 46 de ani, petrecută exact acum un an, după ce a fost plimbat mai multe zile de acasă la spital și mai apoi ținut ore în șir în frig și fără tratament, a scos la iveală o lungă listă de erori din partea personalului medical pe mâinile căruia a ajuns. Nu mai puțin de șapte medici, acuzați de ucidere din culpă și alte fapte care ar fi condus la moartea bolnavului, nu mai au voie să își exercite meseria. 

Cazul Florin Nicu Chirilă, un fel de ”moartea domnului Lăzărescu” în variantă gălățeană, a ajuns într-un punct în care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au putut formula acuzații concrete împotriva personalului din Spitalul de Urgență Galați, unitate medicală unde bărbatul de 46 de ani a sperat că își va găsi vindecarea, dar și-a aflat moartea.

Tragedia s-a petrecut pe parcursul mai multor zile, la finele lunii octombrie 2021, când Florin Chirilă ajungea, pe picioarele lui, cu simptome de pneumonie la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, ca să fie consultat și să i se administreze un tratament. A fost supus unui protocol absurd de testare pentru COVID-19 și chiar trimis acasă, deși era vaccinat cu două doze și venise la spital cu un test rapid, negativ, pe care și-l făcuse acasă, înainte de a pleca. Trimis acasă și revenit mai apoi, de două ori, cu ambulanța, în stări tot mai agravate, a fost ignorat, nu a primit un diagnostic corect în Urgențe și nici medicamente, singurul tratament care i-a fost administrat fiind statul, ore în șir, în frig, la containerele de triaj, în așteptarea unor rezultate la teste repetate și inutile. În acest timp, Florin Chirilă s-a simțit tot mai rău și, după un ”transfer” scurt la Spitalul TBC, după ce venise la Județean în șoc septic, a ajuns prea târziu la Reanimarea din Județean, unde a murit.

Prin mâinile cui a trecut victima

De pe 30 octombrie, când a ajuns prima dată la Spitalul Județean, până pe 2 noiembrie, când a murit, Florin Chirilă a trecut, într-o formă sau alta, prin mâinile a nu mai puțin de șapte medici, dintre care patru de la Urgențe. Doi dintre aceștia sunt medici cu mulți ani de experiență în spate pe linie de urgențe, iar doi, rezidenți aflați sub directa coordonare a specialiștilor.
Lista inculpaților în dosarul anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați este deschisă de un ”începător”, care l-a văzut două zile la rând pe pacientul Chirilă. Medicul rezident Bogdan Dumitru Cucu este acuzat de ucidere din culpă pentru că ”duminică, 31 octombrie 2021, în timpul serviciului desfășurat la containerele COVID, acesta nu l-a diagnosticat pe pacientul Chirilă Florin și nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Șandru Lidia, nu a stabilit un tratament cu antibiotic și nu l-a supus spre confirmare medicului supraveghetor. În această stare, pacientul a așteptat în frig până la ora 20,00, nefiind internat de facto și neprimind niciun tratament adecvat. A solicitat să plece și i s-a permis, cu condiția semnării unui document prin care își asuma riscul de deces. Luni, 1 noiembrie, primind același pacient, din dispoziția medicului supraveghetor Șandru Lidia, a dispus un nou test PCR, al treilea, deși știa că rezultatul PCR din seara precedentă era negativ, valabil 48 de ore, timp în care nu i-a prescris niciun tratament, fapt care a redus șansele de supraviețuire a victimei”, a explicat procurorul Paula Tănase, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.
A doua pe lista anchetatorilor este dr. Lidia Șandru, unul dintre cei mai vechi specialiști de la Unitatea de Primiri Urgențe. Medicul este acuzat de abuz în serviciu și ucidere din culpă, anchetatorii acuzând-o nu doar de faptul că ar fi manifestat neglijență față de bolnav, în calitate de specialist și șef de tură, ci și că ar fi ignorat argumentele personalului de la Ambulanță. ”Mai mult, având rezultatele analizelor și testelor PCR ale pacientului Chirilă Florin Nicu, a dispus în mod inutil trimiterea pentru a treia oară a acestuia la containerele COVID în vederea retestării. Nu a ținut cont nici de explicațiile asistentei de la Ambulanță, care i-a menționat că pacientul avusese test negativ cu o seară înainte și că fusese ținut în frig 12 ore și că starea sa de sănătate era foarte degradată, că saturația de oxigen era de 74 la sută, astfel încât să intervină pentru salvarea vieții pacientului”, a completat procurorul Tănase.
Al treilea nume pe listă este tot al unui medic cu vechime. Amalia Florența Morcov, medic specialist în medicina de urgență la UPU Galați, este vizată de acuzațiile de ucidere din culpă și abuz în serviciu. Doctorița Morcov era șef de tură pe 1 noiembrie, la UPU, zi în care Florin Chirilă era adus pentru a treia zi consecutiv la spital, în stare foarte gravă. Atunci nu i-ar fi administrat tratament cu antibiotice și ar fi semnat transferul intraspitalicesc fără ca măcar să îl vadă pe bolnav și fără să îl consulte. Același ”tratament” i l-ar fi aplicat bolnavului muribund și după ce acesta a fost trimis înapoi de la TBC, nesupraveghind, totodată, conform concluziilor din anchetă, nici activitatea rezidentei de care răspundea.
Aceasta este Olguța Ciureanu, medic rezident la UPU, cercetată pentru ucidere din culpă, pentru că ”nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Morcov Amalia-Florenţa”. Lista inculpaților în acest dosar este completată de alți trei medici de la Laboratorul de Analize Medicale, acolo unde au ajuns probele prelevate pentru investigarea stării pacientului. Anchetatorii au stabilit că toți cei trei laboranți au ignorat indicațiile de ”urgență” care însoțeau actele medicale ale bolnavului și au emis rezultatele nu după o oră, ci după cinci ore. Cei trei medici de la Laborator sunt: Cristina Morar, acuzată de abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, Ana Anton, pentru abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, și George Țocu, pentru ucidere din culpă.

Au interzis să mai profeseze

Pe 1 noiembrie 2022, la un an de la moartea lui Florin Chirilă în condițiile descrise mai sus, procurorii au luat o primă măsură față de medicii vizați în anchetă. Toți au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile. ”Am instituit o serie de obligații și interdicții, printre care interdicția comunicării între aceștia, interdicția părăsirii localității, respectiv a exercitării profesiei în virtutea căreia au săvârșit faptele”, a menționat procurorul Paula Tănase.

Foarte important de adăugat ar mai fi că în același dosar se fac cercetări și vizavi de moartea, tot în noiembrie 2021, a studentei Mihaela Anghele, decedată în condiții similare tot după ce a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe. Cercetările în această speță sunt în curs, motiv pentru care anchetatorii nu au făcut deocamdată foarte multe precizări, dar nu este exclus ca o parte a inculpaților din cazul lui Florin Chirilă să se regăsească și în lista capetelor de acuzare pentru moartea studentei.

Interdicția agravează deficitul de medici din UPU

Cu patru medici în minus la Urgențe, spitalul se va confrunta cu o agravare a crizei de personal, care se va răsfrânge direct asupra calității actului medical, deci asupra pacienților. ”Medicii au adus la conducerea spitalului ordonanțele respective de interzicere a exercitării profesiei, iar în acest sens unitatea noastră a dispus interzicerea profesiei de medic și a activității pe perioada controlului judiciar. Practic, medicii nu mai sunt la serviciu începând cu data de 1 noiembrie a.c. Problema cea mai gravă e că oricum unitatea noastră era în deficit de medici. Acum o să fie mult mai greu de acoperit turele, de acoperit gărzile”, a explicat dr. Ionuț Bogdan Băneșanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Medicii acuzați de uciderea unui pacient se pot întoarce la muncă

Răsturnare de situație în cazul celor șapte medici de la Spitalul de Urgență Galați, acuzați oficial în dosarul penal deschis după moartea lui Florin Chirilă, un gălățean bolnav de pneumonie care a fost plimbat trei zile fără a i se pune un diagnostic și a i se administra un tratament corespunzător. Tribunalul Galați a admis parțial vineri, 11 noiembrie 2022, contestația formulată de cinci dintre inculpații puși sub control judiciar și cărora Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați le-a interzis să își mai practice meseria. Hotărârea instanței le permite medicilor să se întoarcă la spital și să părăsească orașul.

”În baza art. 213 alin. 1 în referire la art. 211 Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, plângerile formulate de inculpații Ciureanu Olguța, Morar Cristina, Anton Ana, Șandru Lidia și Morcov Amalia Florența, împotriva ordonanței din data de 1.11.2022, pronunțată în dosar nr. 349/P/2021 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, prin care s-a dispus față de inculpați luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 1.11.2022, până la data de 30.12.2022, inclusiv, plângeri prin care se solicită revocarea măsurii. Admite în parte cererea inculpaților doar în sensul înlocuirii obligației de a nu părăsi municipiul Galați cu obligația de a nu părăsi țara, precum și în sensul înlăturării obligației de a nu exercita profesia”, se arată în soluția instanței, publicată pe portalul public. Sentința este definitivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Medicii de la Județean, acuzați de moartea unui pacient, au fost trimiși în judecată

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a anunțat vineri, 23 decembrie, finalizarea anchetei în dosarul deschis ca urmare a decesului unui pacient, anul trecut, din motive imputabile către nu mai puțin de șapte medici ai Spitalului de Urgență.

Cadrele medicale au fost trimise în judecată după ce Nicu Florin Chirilă (46 ani) și-a pierdut viața, deși suferea de pneumonie, o boală care nu i-a fost diagnosticată și tratată corespunzător. În schimb, bărbatul a fost plimbat mai multe zile de acasă la spital precum și între mai multe unități sanitare și testat nejustificat de mult pentru COVID-19.

”Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, s-a dispus trimiterea în judecată a șapte inculpati, medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale, toţi aflati sub măsura controlului judiciar, după cum urmează: - inculpat Cucu Bogdan-Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă;

- inculpata Sandru Lidia, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu;

- inculpata Morcov Amalia-Florenta, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu;

- inculpata Ciureanu Olguța, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă;

- inculpata Morar Cristina, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice;

- inculpata Anton Ana, pentru savârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice;

- inculpat Țocu George, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.”, a anunțat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Inițial, prin ordonanța de control judiciar, celor șapte medici li s-a intrezis să profeseze, însă instanța a anulat această interdicție. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.