Jump to content

Fostul primar de Tecuci, judecat până s-au prescris faptele


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fostul primar de Tecuci, judecat până s-au prescris faptele. Este acuzat că a renovat o clădire istorică fără avizul Ministerului Culturii

Fostul edil și fosta arhitectă-șefă a orașului au fost judecați pentru abuz în serviciu și încălcarea legii privind autorizarea lucrărilor de construcții, dar procesul a trenat 8 ani pe rolul instanțelor, iar faptele s-au prescris.

Daniel Gerhardt Ţuchel, fostul primar al Tecuciului în perioada 2012-2016, și Constanţa Aurora Chiţu, fosta arhiectă şefă a Primăriei Tecuci, au scăpat de procesul penal care îi avea ca protagoniști și care trenează pe rolul instanțelor de 8 ani. Judecata a durat atât de mult, încât faptele s-au prescris. Decizia aparține Judecătoriei Brăila, unde a fost strămutat procesul și a fost pronunțată pe 31 octombrie. Instanța a disjuns acțiunea civilă, ceea ce înseamnă că actuala conducere a Primăriei Tecuci se poate îndrepta cu acțiune într-un proces civil împotriva celor doi. Hotărârea nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, fostul edil și fosta arhitectă-șefă  au avizat în 2013 reabilitarea imobilului în care funcționează primăria din Tecuci, fără să fi obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii, obligatoriu când clădirile sunt monumente istorice. „Deşi, în calitatea pe care o avea, de arhitect şef, inculpata Constanţa Aurora Chiţu cunoştea că pentru efectuarea de lucrări la imobilele declarate monument istoric este necesară obţinerea avizului Direcţiei Judeţene de Cultură din Cadrul Ministerului Culturii şi eliberarea autorizaţiei de construire , aceasta nu a făcut acest lucru şi nu a respectat procedura legală reglementată de Legea 50/1991, respectiv articolul 3 litera b”, spun procurorii.

Chiar și în aceste condiții, fosta arhitectă-șefă a emis certificatul de urbanism, fără a deţine şi autorizaţie de construire, iar împreună cu fostul primar al Tecuciului a supravegheat, în perioada martie 2013-martie 2014, efectuarea lucrărilor de renovare care au constat în reparaţii tavane, pereţi şi coloane, înlocuire tâmplării, montare instalaţii climatizare, lucrări de efectuare vitralii și lucrări de instalare a pardoselii flotante.

A fost montată o centrală electrică nouă, lucrare care a dus şi ea la modificarea interiorului imobilului. Pentru toate aceste lucrări nu a existat autorizaţie de construire, aşa cum era obligatoriu, conform dispoziţiilor legii 50/1991, care prevăd că pentru efectuarea de lucrări de reparaţii şi înlocuiri la pardoseli, pentru lucrări de finisaje interioare, pentru lucrări de compartimentare interioară, pentru lucrări de tâmplărie interioară, în cazul în care se execută la imobile declarate monument istoric, este necesară autorizaţie de construire.

„Lucrările au fost executate cu ştiinţa ambilor inculpaţi, inculpata Constanţa Aurora Chiţu fiind cea care întocmea referatele de necesitate, iar inculpatul Daniel Gerhardt Ţuchel era cel care încheia contractele pentru efectuarea lucrărilor. Ambii inculpaţi cunoşteau fără dubiu că imobilul este monument istoric şi că este necesară eliberarea autorizaţiei de construire”, au stabilit anchetatorii.

Au salvat ce se mai putea salva

Totul a ieșit la iveală în urma unui control din 25.04.2014 al Curții de Conturi, în urma căruia s-a descoperit că pentru lucrările de construcţii care se execută la imobilul monument istoric din Tecuci nu există autorizaţie de construire şi a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a face verificări.

La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că s-a încălcat legea și a sesizat Parchetul. La scurt timp după aceea, fostul primar și fosta arhitectă-șefă au demarat în regim de urgenţă procedura de obţinere a autorizaţiei de construire, însă numai pentru lucrările exterioare ce urmau să se efectueze la imobilul în cauză, întrucât lucrările interioare erau deja executate. Cu această ocazie au fost efectuate expertize, studii şi s-au propus soluţii adecvate pentru efectuarea lucrărilor de renovare, ţinând cont de arhitectura imobilului. Pentru aceste lucrări a fost obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi a fost eliberată autorizaţia de construire pe 29.04.2014.

Nu mai pot fi trași la răspundere

Procurorii i-au trimis în judecată pe Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu pentru abuz în serviciu și încălcarea legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor în construcții, dar pe 30.09.2022, după opt ani de procese, fostul primar a invocat intervenirea prescripției.

Instanța a stabilit că s-a împlinit termenul prescripției generale în cazul celor două infracțiuni de care fostul primar și fosta arhitectă-șefă sunt acuzați. „Conform alineatului 2 al articolului 154, termenele de prescrispţie a răspunderii penale pentru infracţiunile continue încep să curgă de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, dată care în acest caz a fost reprezentată de controlul Curţii de Conturi – Camera de Conturi a judeţului Galați din data de 25.04.2014. Data săvârşirii infracţiuniilor conform rechizitoriului este martie 2013 – martie 2014, chiar dacă acestea s-au epuizat la 25.04.2014 conform controlului Curții de Conturi. Instanţa se va raporta la perioada cu care a fost învestită prin rechizitoriu. Astfel, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, termenul de 8 ani s-a împlinit în martie 2022, iar cel pentru infracţiunea prevăzută de articolul 24, alineatul 1, litera a din Legea 50/1991 s-a împlinit în martie 2017”, este concluzia judecătorilor brăileni.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.