Jump to content

Actrița Petronela Buda a câștigat Marele trofeu Bacău Fest


dcp100168

Recommended Posts

(27 octombrie)

Actrița Petronela Buda a câștigat Marele trofeu Bacău Fest Monodrame cu spectacolul UȘA E DESCHISĂ!

Petronela Buda, actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, a câștigat Marele trofeu Bacău Fest Monodrame pentru interpretarea din spectacolul UȘA E DESCHISĂ! de Andrei Velea, regia: Vlad Ajder, scenografia: Daniel Divrician, o producție din anul 2021 a Teatrului gălățean.

În cadrul aceluiași concurs, Petronela Buda a câștigat Premiul actorilor „Dinu Apetrei”, oferit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, și Premiul tinerilor „Ștefan Iordache”, acordat de voluntarii teatrului.

UȘA E DESCHISĂ! este o monodramă ce are la bază piesa „Păpușa din podul bunicii” a scriitorului gălățean Andrei Velea, inspirată de un caz real și publicată în cartea de proză scurtă „Plaja de la Vadu” (Editura Brumar, 2013).

În UȘA E DESCHISĂ!, o fostă studentă la Medicină condamnată pentru crimă cere îngăduință. Ea vrea să nască în libertate copilul pe care îl poartă în pântec. Pronunțarea sentinței îi revine tacit spectatorului, ca un exercițiu individual, intim, de a cântări cu mintea ceea ce sufletul a ales deja.

„UȘA E DESCHISĂ! e un spectacol la care am lucrat cu multă iubire și cu mult drag pentru meseria noastră, aceea de a spune povești. Mă bucur nespus pentru Marele trofeu acordat de Juriul Festivalului însă, în egală măsură, mă bucur și pentru celelalte două premii acordate, atât de actorii Teatrului Bacovia, cât și de voluntarii acestuia și mărturisesc sincer că nu îmi doresc altceva mai mult decât să spun povestea aceasta cât mai multor spectatori. Așa că invitația e permanent valabilă: inima sus și hai la teatru!”, declară actrița Petronela Buda.

„UȘA E DESCHISĂ! e o monodramă scrisă special pentru Petronela Buda, cu gândul la un concurs de interpretare, și publicată, ca proză scurtă, în „Plaja de la Vadu” (Ed. Brumar, 2013). Textul pe care îl interpretează actrița e o colaborare cu regizorul Vlad Ajder, o combinație interesantă între două proze scurte din aceeași carte. Iată, la o distanță de zece ani de la momentul în care piesa a fost scrisă inițial, Petronela ajunge la concursul de la Bacău și câștigă nu mai puțin de trei premii pentru interpretare. O felicit din toată inima, a pus pasiune și talent, puterea ei de transfigurare a impresionat publicul gălățean, iar acum și pe cel național”, afirmă și scriitorul Andrei Velea.

„Mă bucur că spectacolul UȘA E DESCHISĂ! a fost premiat. Sper în continuare că publicul va aprecia încercarea noastră sensibilă”, declară Vlad Ajder, regizorul spectacolului.

„Sunt foarte bucuros că un alt spectacol produs de Teatrul gălățean atrage atenția unui juriu profesionist. De data aceasta este vorba de monodrama UȘA E DESCHISĂ!, text de Andrei Velea, regia Vlad Ajder, în interpretarea actriței Petronela Buda, care a câștigat nu mai puțin de trei distincții la festivalul de monodrame de la Bacău. Ne bucurăm foarte mult că actorii teatrului gălățean sunt remarcați și sperăm să continuăm pe acest drum mult timp de acum înainte”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați.

Bacău Fest Monodrame – Ediția a XXVIII-a s-a desfășurat în perioada 17 – 23 octombrie 2022. Evenimentul a fost organizat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău.

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.